Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > Grafiki

Notki

Grafiki Masz talent do grafik? Zamieść swoje prace tutaj.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 08-06-2007, 19:25   #1
Korektor
Zbanowany

Korektor's Avatar

Data dołączenia: 18 12 2006
Lokacja: Liberty City :P
Wpisy bloga: 5

Domyślny Metale i ich kolory - pixart,

1. REFLEKSY I KOLORY PODSTAWOWE
METALI NA PRZYKłADZIE ZłOTA

Metale są najliczniejszą grupą pierwiastków, wg podstawowego podziału na budowę atomową. Wyróżnia je min. to, że mają gaz elektronowy, dzięki czemu są świetnymi przewodnikami, a ich opór jest niewielki. Tyle wstępu.

Prawie każdy metal wygląda tak samo. Są srebrne i błyszczące. Wyjątkiem jest złoto i miedź, których kolorów chyba wyjaśniać nie muszę. A jednak przydałoby się. Wielu początkujących pixartystów zaczyna od broni. Oczywiście chcą żeby wyglądała szpanersko, więc dają tyle złota ile się da. Niestety często niezbyt dobrze je obrazują i to nie dlatego, że odcień pomarańczu jest nieodpowiedni, ale dlatego, że źle odbija światło.

Otóż patrząc na różne metale, stwierdziłem, iż mają jedną wspólną cechę. Nie mają swojego naturalnego koloru, tylko odbijają światło odbite przez inne przedmioty w określonej gamie jasności.

A teraz dokładniej:

To jest przygotowana przeze mnie pomoc naukowa ;p
Jak widać płytka złota nie odbija innych kolorów, tylko korzysta z ich stopnia jasności. Jeśli ściana, którą odbija piramidka ma jasność "88", to jej kształt i jego kolor na płytce też są tego odcienia. Dlaczego użyłem "kształt i kolor" zamiast "cień"? Ponieważ to nie są cienie, lecz obraz na jakby "lustrze".

Teraz trochę praktyki. Narysuj coś takiego, co przedstawiłem powyżej. Ma to być blaszka ze złota w idealnym stanie* oraz jakiś prosty przedmiot. Zakoloruj obiekt dowolnym kolorem, a blaszkę podobnym do tego przedstawionego wyżej. Pamiętaj, że złoto nie składa się tylko z żółtego koloru, lecz również ma domieszkę pomarańczowego.

Następnie narysuj jeszcze raz na blaszce ten sam obiekt, jednak tak żeby wyglądał na cień. Próbnikiem (3 z góry po lewej) pobierz kolor i kliknij "kolory > edytuj kolory > definiuj kolory niestandardowe. Po prawej stronie masz taki suwak określający jasność. Za jego pomocą określimy kolor. Ale najpierw spójrz na cyferki poniżej. Jest tam "Jaskr." Obok jest cyfra przedstawiająca jasność w liczbach od 0 do 240. Sprawdzamy "Jaskr." kolory obiektu, potem pobieramy w ten sam sposób kolor z blaszki i suwakiem wyrównujemy liczbę "Jaskr." do takiej samej jaką miał obiekt, po czym zakolorujmy cień narysowany na początku. W ten sposób powstaje prawidłowy refleks dla metali, w tym przypadku dla złota. Myślę, że dostatecznie wyjaśniłem co i jak.
Jeszcze na koniec tej części poradnika napiszę parę wskazówek:

1. Refleks rzucany na złoto musi mieć mniejszą jasność od złota, czyli obiekt, który będzie rzucał "cień" musi od początku być ciemniejszy od koloru blaszki,

2. Jeśli jednak jest jaśniejszy, to znaczy, że refleks musi być jaśniejszy od blaszki, w przeciwnym razie efekt będzie nierealistyczny,

3. Nie róbcie na początku metalowych elementów obrazku, które będą przypominały stożki. Dlaczego? Jest to efekt ciężki do pokazania,, z resztą sami zobaczcie czemu.

4. Kształt musi być dopasowany do blaszki. Jeśli jest ona walcem, to każdy walec dający refleks musi być na rurce dłuższy niż jest w rzeczywistości,

*Blaszka w idealnym stanie na początek. Co to oznacza? Żadnych odcisków palców, smug ani wgłębień. Praca na czymś takim jest dla zawodowców, nie dla takich leszczy jak ja. Przyznam się szczerze, że jeszcze nie udało mi się uzyskać takiego efektu jaki daje powykręcana blaszka.
Korektor jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 08-06-2007, 19:52   #2
Descartes
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 09 06 2004

Domyślny

Malutka propozycja, co do kolorów:

Ja np. jako bazowy kolor używam odcienia 35 (lewy dolny na ww. paletce). Im jaśniej, tym kolor jest bledszy, a im ciemniej, tym odcień najpierw zmierza do 30, a potem staje się ciemniejszy.

A co do poradnika, to jest cholernie niejasny. Niby wiem mniej więcej, do czego zmierzasz, ale czytając go kompletnie nic nie zrozumiałem. ;/

I malutka rada do zapalonych projektantów broni - wysilcie się na odrobinę realizmu, złoto nie nadaje się na nic oprócz dekoracji, ze względu na jego miękkość i ciągliwość, więc rzeczy typu Golden Armor tak naprawdę nie mają racji bytu.

Ostatnio edytowany przez Descartes - 08-06-2007 o 19:59.
Descartes jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-06-2007, 19:55   #3
Korektor
Zbanowany

Korektor's Avatar

Data dołączenia: 18 12 2006
Lokacja: Liberty City :P
Wpisy bloga: 5

Domyślny

Może powinienem to zrobić bardziej rysunkowo? ;p Więcej obrazków prezentujących to co mam na myśli? Dorzucę kilka jak porobię.
Korektor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-06-2007, 20:17   #4
OnlyShadow
Zbanowany

Data dołączenia: 17 03 2007

Domyślny

Chciałbym jeszcze dodać, że często używa się dwóch odcieni złota:
Pierwszy kolor ma odcień lekko pomarańczowy (hot).
W drugim widać domieszkę zieleni i wydaje się bardziej ponury (cool).

Używa się ich do podkreślenia klimatu panującego na obrazku, lub po prostu ukazując światło panujące w danym miejscu.

Btw, treść dosyć słaba i mała jak na tak długi tekst. Można by to opisać krócej.

Ostatnio edytowany przez OnlyShadow - 08-06-2007 o 20:23.
OnlyShadow jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-06-2007, 20:19   #5
matiiii
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 27 05 2006
Lokacja: Giżycko
Wpisy bloga: 1

Stan: Na Emeryturze
Świat: Broa
matiiii ma numer GG 3908545 Send a message via Skype™ to matiiii
Domyślny

Nie czytałem bo po akapicie pod tym obrazkiem nie wiem o co chodzi. Może jaśniej i więcej "pomocy naukowych"?
inni przecież się nie znają - to jest najważniejsze.
Niechaj nasze forum nigdy sie nie skończy
a kto źle o nas napisze, szybko go wykończym...
matiiii jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania