|
Notki |
Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj. |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 25 07 2004
Lokacja: Łódź
![]() ![]() |
![]() Witam.
Czy zapory ogniowe (Firewall'e) lagują internet co powoduje lagi w tibi ?? I czy laguje kompa co przeszkadza w graniu w tibie ?? Ja używam od 6 dni Kerio (Kerio personal firewall). Podobno jest dobry (narazie spełnia swoją powinność) i mało laguje system (z czym się zgadzam). Jednak od kąd zaczołem go używać to pojawiły mi się lagi. Więc czy to może być spowodowane przez Kerio ?? Z góry THX za odpowiedzi. Pozdro. |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 09 2003
Lokacja: Szczecin
Stan: Niegrający
![]() |
![]() Tak, ten program teoretycznie może lagować tibię...
Tymbardziej jeśli masz słaby komputer.
![]() |
#3 |
eX Moderator
Data dołączenia: 19 10 2003
Lokacja: z zarzecza
|
![]() firewall raczej bedzie lagowal tibie z powodu uzycia procesora niz ograniczania pasma
jest to program i zuzywa zasoby systemowe dlatego najlepsze sa firewalle linuksowe malo zasobow zuzywaja i znakomicie spelniaja swoje zadanie ze swojej strony moge polecic, uwaga, uwaga - firewall zaimplementowany w windowsa XP nie jest moze super wspanialy ale spelnia swoja role problemem jest, tak jak w linuksie, jego skonfigurowanie jesli orientujesz sie troche w linuksach i sieciach to dasz sobie rade bo trzeba wpisywac porty ktore maja byc otwarte i z jakich uslug korzystasz a jesli nie, no coz, pozostaje jakis zewnetrzny program nie polecam firewalli oferowanych w zestawach np norton personal firewall duzo zasobow zabiera, znaczaco spowalnia dzialanie kompa, wiec jesli nie masz super wypasionego sprzetu to poszukaj jakiegos innego
![]() |
#4 |
Użytkownik forum
![]() ![]() |
![]() Jeśli chodzi o zasoby systemowe to jest ok bo działa prawie nie zauważalnie
![]() Jednak moje łącze bardzo odczuwa jego obecność. I mam pytanie. Czy da się ustawić tak fwall'a aby nieskanował portu tibi i wszystkiego co z nią związane (aby niebyło lagów) ?? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 09 10 2004
Lokacja: Stolica Pyrlandii
Profesja: Elder Druid
![]() ![]() |
![]() Jak masz firewall'a to musi on przejrzeć wszystkie pakiety żeby stwierdzić, które z nich mogą wejsć/wyjść/przejść przez system, więc nie możesz zrobić tak aby nie skanował pakietów z Tibii, bo wtedy cały firewall traci sens. Problem z firewallami dla windów jest taki, że obecnie wykonują one dużo czynności nie związanych z filtrowaniem pakietów, np sprawdzają maile, kontrolują które programy albo nawet które biblioteki/moduły programów próbują korzystać z sieci, blokują pop-upy, kontrolują jakie strony otwierasz itd. Ja osobiście polecam ZoneAlarm ale UWAGA nie najnowsze wersje tylko 2.6 free albo pro, używałem na P1 233MMX i nigdy nie miałem problemów, wersje 4.x zupełnie mi nie podchodziły a do tego na necie często spotykałem sie z bardzo niepochlebnymi opiniami co do wersji po 2.6
![]() |
#6 |
Użytkownik forum
![]() ![]() |
![]() Po zainstalowaniu ZoneAlarm 2.6 są owiele mniejsze lagi ale zato komp mi się sam restartuje!!
Jak moge temu zapobiedz lub co mam zrobić ?!?! Niech ktoś coś doradzi !! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Nieobecny.
|
![]() Poczytaj manuala/ściągnij łatki/skonfiguruj poprawnie
Ostatnio edytowany przez $corcerer - 16-10-2004 o 15:53. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 10 2004
Lokacja: Warszawa
![]() |
![]() Cytuj:
![]() |
![]() |
#9 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 08 2004
Lokacja: Brzydgoszcz, Fordograd
Profesja: Knight
Świat: RL
|
![]() Na moje jedyny Firewall jaki moze powodowac lagi to Adevo Mas Grav Flam
![]() __________________________________________________ _______ Wiekszosc programow typu firewall blokuje kompa od wewnątrz więc nie powodują lagów. Tworcy przewidują przeciez, ze uzytkownik bedzie chcial korzystac z sieci mając włączony jeden (lub więcej) z takowych. |
![]() |
![]() |