![]() |
#1 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 07 05 2007
Lokacja: Kraków
Stan: Początkujący
Świat: Candia
|
![]() Witam!
Interesuje mnie temat axe ringow. Czy opłaca się ich używać? Przeprowadziłem kilka symulacji posiłkując sie danym z eriga i wyszło mi ze korzystajac z nich miałbym albo wastle albo zysk tak niewielki, że szkoda tracić czas na ich kolekcjonowanie. Badałem dwa warianty: pierwszy -> fire axe, skill 90, przeciwnik - necro, mlvl 4 -> wychodzi wastle lub na granicy oplacalności. Drugi - SCA, skill 95, mlvl 7, przeciwnik - dragon lord -> wychodzi NIEWIELKI zysk, ale warto zaznaczyć, że na erigu staty SCA są NIEPRAWDOPODBNIE wyśrubowane w stosunku do statów innych axe'ow. Przyjmujac zdroworozsądkowe staty SCA (proporcjonalne do innych axe'ow) wychodzi wastle lub na granicy opłacalności. Jak to obliczyłem? Najpierw sprawdzałem ile dmg doda mi ring (da sie zauważyć prawidlowość że 1 skill = 1dmg, tylko w przypadku nieszczesnego SCA z niezrozumialych wzgledów jest inaczej, przyjmijmy to za błąd eriga) potem przeliczałem to na ilość hitów (wł. ułamek hita) mnożyłem przez ilość hitow potrzebnych do zabicia kreatury nastepnie mnożylem przez średnie dmg na runde, a nastepnie znowu mnożyłem przez ilośc zabitych kreatur w godzine. Wynik to zaoszczędzone hp. Dziele przez liczbe jaka dodaje 1 uh, a następnie mnoże przez wartość uh (mój swiat - 150 gp). Jako wartość jednego axe ringa przyjałem ostrożnie 300 gp. Tam gdzie można było dane dobrać arbitralnie starałem przyjąć ostrożny szacunek(np ilość zabitych potworów na godzine). Analizując moje podejście da się łatwo zauważyć ze jedyny sens używania axe ringow widze w oszczędności na uhach spodowanej szybszym zabiciem stwora. Oczywiście jest jeszcze kwestia szybszego expienia dzięki axe ring ale powiem szczerze mnie to kompletnie nie interesuje, więc nie przeprowadziłem stosownych obliczeń. Tyle teoria, a jakie jest Wasze doświadczenie praktyczne? Ostatnio edytowany przez Shlack - 06-08-2007 o 20:36. |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 | |||||||
CS Tibia.pl Team
Data dołączenia: 06 09 1970
Lokacja: Gliwice
Wpisy bloga: 1
Stan: Początkujący
|
![]() No dobra, temat stoi 2 dni i nikt nie skomentował, oznacza to, że nie wpadła tu osoba z IQ > 100 (i nie ma co się dziwić;p). Przytoczę kilka wypowiedzi.
Cytuj:
Dla porównania 200EK, który ma kasy jak lody podczas huntu na dragach nie potrzebuje żadnego ringa, więc jeżeli ma wolne miejsce na ten przedmiot może umieścić tam właśnie axe r. Takie 900gp, które traci, podczas 3h huntu na pewno mu zwisa i powiewa, a pomoc niejako da. A 15 lvlowi nie jest praktycznie potrzebny lub nawet nie wie o jego istnieniu, bądź jest po prostu za drogi. Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Ostatnio edytowany przez Rybzor - 07-08-2007 o 02:26. |
|||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 15 06 2005
Lokacja: Wawa
Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Elder Druid
Świat: obsidia
Poziom: 9x
![]() |
![]() Osobiście gram knightem i używam axe ringów... Nie wiem na jakim grasz świecie ale u mnie kosztują one tylko 200 gp za sztukę
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 23 05 2007
Stan: Na Emeryturze
Profesja: Elite Knight
Świat: Celesta
Poziom: 95+
Skille: 80/75
Poziom mag.: 7
|
![]() Gratzz przy 90 skilu miec 4 mlvl ;p
![]() |
![]() |
#5 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 29 10 2006
Lokacja: Knurów
Stan: Na Emeryturze
Imię: Trea Madris
Gildia: Rosicrucian Order
Świat: Eternia
Poziom: 107
|
![]() Jeśli chodzi o mnie to zawsze używam sword ringa, nie jest to jakis niesamowity wydatek a widać różnice
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zbanowany
Data dołączenia: 25 01 2006
Lokacja: Żory
Imię: Andrealfus
Świat: Trimera
Poziom: 106
Skille: 87/84
![]() |
![]() Ja kiedys uzywalem axe ringow teraz mi to szczegolnej roznicy nie daje ale nie jest to jakis spory wydatek 150 - 200gp za sztuke
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 25 07 2007
Lokacja: GT
Imię: Goorny
Gildia: Eyes of Darkness
Świat: Xantera
Poziom: 93
Skille: 81/78
|
![]() Jak masz skill 90 i sca to już nie zwracasz uwagi czy stracisz te kilka k na axe ringi czy nie.
|
![]() |
![]() |