Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Broń i przedmioty

Notki

Broń i przedmioty Wszystko o broni i przedmiotach.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 06-08-2007, 07:42   #1
Shlack
Użytkownik forum

Data dołączenia: 07 05 2007
Lokacja: Kraków

Stan: Początkujący
Świat: Candia
Domyślny Axe ring

Witam!

Interesuje mnie temat axe ringow. Czy opłaca się ich używać? Przeprowadziłem kilka symulacji posiłkując sie danym z eriga i wyszło mi ze korzystajac z nich miałbym albo wastle albo zysk tak niewielki, że szkoda tracić czas na ich kolekcjonowanie. Badałem dwa warianty: pierwszy -> fire axe, skill 90, przeciwnik - necro, mlvl 4 -> wychodzi wastle lub na granicy oplacalności. Drugi - SCA, skill 95, mlvl 7, przeciwnik - dragon lord -> wychodzi NIEWIELKI zysk, ale warto zaznaczyć, że na erigu staty SCA są NIEPRAWDOPODBNIE wyśrubowane w stosunku do statów innych axe'ow. Przyjmujac zdroworozsądkowe staty SCA (proporcjonalne do innych axe'ow) wychodzi wastle lub na granicy opłacalności. Jak to obliczyłem? Najpierw sprawdzałem ile dmg doda mi ring (da sie zauważyć prawidlowość że 1 skill = 1dmg, tylko w przypadku nieszczesnego SCA z niezrozumialych wzgledów jest inaczej, przyjmijmy to za błąd eriga) potem przeliczałem to na ilość hitów (wł. ułamek hita) mnożyłem przez ilość hitow potrzebnych do zabicia kreatury nastepnie mnożylem przez średnie dmg na runde, a nastepnie znowu mnożyłem przez ilośc zabitych kreatur w godzine. Wynik to zaoszczędzone hp. Dziele przez liczbe jaka dodaje 1 uh, a następnie mnoże przez wartość uh (mój swiat - 150 gp). Jako wartość jednego axe ringa przyjałem ostrożnie 300 gp. Tam gdzie można było dane dobrać arbitralnie starałem przyjąć ostrożny szacunek(np ilość zabitych potworów na godzine). Analizując moje podejście da się łatwo zauważyć ze jedyny sens używania axe ringow widze w oszczędności na uhach spodowanej szybszym zabiciem stwora. Oczywiście jest jeszcze kwestia szybszego expienia dzięki axe ring ale powiem szczerze mnie to kompletnie nie interesuje, więc nie przeprowadziłem stosownych obliczeń. Tyle teoria, a jakie jest Wasze doświadczenie praktyczne?

Ostatnio edytowany przez Shlack - 06-08-2007 o 20:36.
Shlack jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 07-08-2007, 02:22   #2
Rybzor
CS Tibia.pl Team

Rybzor's Avatar

Data dołączenia: 06 09 1970
Lokacja: Gliwice
Wpisy bloga: 1

Stan: Początkujący
Adres Jabbera do Rybzor
Domyślny

No dobra, temat stoi 2 dni i nikt nie skomentował, oznacza to, że nie wpadła tu osoba z IQ > 100 (i nie ma co się dziwić;p). Przytoczę kilka wypowiedzi.

Cytuj:
Interesuje mnie temat axe ringow. Czy opłaca się ich używać?
Czy warto ich używać? to nie takie proste pytanie, nie można brać pod uwagę tylko tego, ile dają/ile kosztują, szacować itp. Od tego czy warto ich używać zależy sytuacja w jakiej jesteśmy.
Dla porównania 200EK, który ma kasy jak lody podczas huntu na dragach nie potrzebuje żadnego ringa, więc jeżeli ma wolne miejsce na ten przedmiot może umieścić tam właśnie axe r. Takie 900gp, które traci, podczas 3h huntu na pewno mu zwisa i powiewa, a pomoc niejako da.
A 15 lvlowi nie jest praktycznie potrzebny lub nawet nie wie o jego istnieniu, bądź jest po prostu za drogi.

Cytuj:
Przeprowadziłem kilka symulacji posiłkując sie danym z eriga i wyszło mi ze korzystajac z nich miałbym albo wastle albo zysk tak niewielki, że szkoda tracić czas na ich kolekcjonowanie. Badałem dwa warianty: pierwszy -> fire axe, skill 90, przeciwnik - necro, mlvl 4 -> wychodzi wastle lub na granicy oplacalności. Drugi - SCA, skill 95, mlvl 7, przeciwnik - dragon lord -> wychodzi NIEWIELKI zysk,
Jeżeli przeprowadzasz statystyki, nie możesz brać jednej broni i potwora, a potem zmieniać broń i potwora, to jest bez sensu.
Cytuj:
Jak to obliczyłem? Najpierw sprawdzałem ile dmg doda mi ring (da sie zauważyć prawidlowość że 1 skill = 1dmg,
1 skill 1 dmg? większej pierdoły dawno nie widziałem, zwłaszcza po update. Do obliczania obrażeń z malee są znacznie bardziej skomplikowane wzory
Cytuj:
tylko w przypadku nieszczesnego SCA z niezrozumialych wzgledów jest inaczej,
taa.. ciekawe dlaczego.
Cytuj:
Analizując moje podejście da się łatwo zauważyć ze jedyny sens używania axe ringow widze w oszczędności na uhach spodowanej szybszym zabiciem stwora.
Nie koniecznie.
Cytuj:
Oczywiście jest jeszcze kwestia szybszego expienia dzięki axe ring ale powiem szczerze mnie to kompletnie nie interesuje,
A mnie tak? załóżmy, że mam 160 lvl i mam gdzieś 300gp wydane na axe ringa, a szybszy exp = wygodniejszy exp.
Cytuj:
Tyle teoria, a jakie jest Wasze doświadczenie praktyczne?
Nie ide w aksa.

Ostatnio edytowany przez Rybzor - 07-08-2007 o 02:26.
Rybzor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-08-2007, 17:15   #3
Gustek
Użytkownik Forum

Gustek's Avatar

Data dołączenia: 15 06 2005
Lokacja: Wawa

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Elder Druid
Świat: obsidia
Poziom: 9x
Gustek ma numer GG 1104284
Domyślny

Osobiście gram knightem i używam axe ringów... Nie wiem na jakim grasz świecie ale u mnie kosztują one tylko 200 gp za sztukę Ring daje mi (na skilu 62 i f-axe) ok hity +15 do +20 (best hit z ringiem mam 194, a bez ringa 168)... Sam oceń czy Ci się opłaca ich używać ale ja z nich korzystam i jestem bardzo zadowolony z ich działania.
Gustek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-08-2007, 19:28   #4
Avallach
Użytkownik Forum

Avallach's Avatar

Data dołączenia: 23 05 2007

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Elite Knight
Świat: Celesta
Poziom: 95+
Skille: 80/75
Poziom mag.: 7
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Shlack Pokaż post
Witam!
... fire axe, skill 90, przeciwnik - necro, mlvl 4 ...?
Gratzz przy 90 skilu miec 4 mlvl ;p

To wroga sugestia, pożera cię jak bestia,
Mów do serca bitu, bo tam jest amnestia.
Paktofonika [Pfk Company]
Avallach jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-08-2007, 01:32   #5
Trea
Użytkownik Forum

Trea's Avatar

Data dołączenia: 29 10 2006
Lokacja: Knurów

Stan: Na Emeryturze
Świat: Eternia
Poziom: 107
Domyślny

Jeśli chodzi o mnie to zawsze używam sword ringa, nie jest to jakis niesamowity wydatek a widać różnice

Together forever!

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wald_Kerius Pokaż post
No no no!! Od Gawusia to wy wara, bo pobanuje jak...
Trea jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-08-2007, 07:31   #6
Andrealfus
Zbanowany

Andrealfus's Avatar

Data dołączenia: 25 01 2006
Lokacja: Żory

Imię: Andrealfus
Świat: Trimera
Poziom: 106
Skille: 87/84
Andrealfus ma numer GG 8673236
Domyślny

Ja kiedys uzywalem axe ringow teraz mi to szczegolnej roznicy nie daje ale nie jest to jakis spory wydatek 150 - 200gp za sztuke
Andrealfus jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-08-2007, 16:38   #7
Goorny
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 25 07 2007
Lokacja: GT

Imię: Goorny
Świat: Xantera
Poziom: 93
Skille: 81/78
Domyślny sfads

Jak masz skill 90 i sca to już nie zwracasz uwagi czy stracisz te kilka k na axe ringi czy nie.
Goorny jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania