Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Inne

Notki

Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 23-11-2004, 18:56   #1
japa21
Użytkownik Forum

japa21's Avatar

Data dołączenia: 23 08 2004

Profesja: Paladin
Świat: Guardia
Poziom: 29
Skille: 71/58
Poziom mag.: 14
japa21 ma numer GG 3258200
Domyślny Elder druid

W języku angielskim elder [ stopień wyższy od old ] stosuje się tylko w wypadku pokrewieństwa w rodzinie [ my elder brother ]. Czy CIPowie celowo po kupieniu promocji nazwali druida "elder druid" [wtedy spostrzega się wszystkich druidów jako jedną wielką rodzinę]. Może CIPsoft celowo użył "elder"? Co o tym sądzicie? Wiem, że większości graczy takie szczegóły są w głebokim poważaniu, ale dla mnie Tibia kryje wiele tajemnic [ np językowych ]. Tylko proszę o odpowiedzi kompetentnych graczy, którzy znają język angielski!

__________________________________________________ __
Hail Tibia! Hail Julera! Hail Carlin! Hail DureX!
japa21 jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 23-11-2004, 19:00   #2
Ghost Nieudany
Użytkownik Forum

Ghost Nieudany's Avatar

Data dołączenia: 15 07 2004
Lokacja: TO MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ!

Ghost Nieudany ma numer GG 2875067 Adres Jabbera do Ghost Nieudany
Domyślny

CIP Soft użył słowa "elder" w znaczeniu "starszy". "Starszy Druid" po prostu, a że to słowo najbardziej pasowało... Wiesz, wielu ludzi druidów kojarzy z dziadkami o długich siwych brodach, dlatego pewnie starszy.
stary 23-11-2004, 19:04   #3
Vegefa Ziom
Użytkownik Forum

Vegefa Ziom's Avatar

Data dołączenia: 11 08 2004
Lokacja: skąd? Z dużego pokoju

Vegefa Ziom ma numer GG 6128566
Domyślny

Elite Knight - Rycerz z Elity
Royal Pally - Królewski strzelec (chociaż palladyn to nie jest wcale strzelec)

Elder Druid - Starszy(w sensie bardziej doświadczony) Druid
Master Sorcek - Czarodziej Mistrz
Vegefa Ziom jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-11-2004, 19:19   #4
Gangrel
Fallen Angel

Gangrel's Avatar

Data dołączenia: 26 01 2004
Lokacja: At the end of Rainbow.

Stan: Na Emeryturze
Imię: Va'esse
Profesja: Elite Knight
Gildia: Dreamers
Świat: Secura
Poziom: 48
Gangrel ma numer GG 1366254 Gangrel ma login Tlenu gangrel_6@tlen.pl
Domyślny

Moze i celowo... Wkoncu profesja to troche jak rodzina... przynajmniej w fantasy, bo w tibi tego nie widac :/

Gangrel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-11-2004, 19:20   #5
Taumer
Użytkownik Forum

Taumer's Avatar

Data dołączenia: 12 10 2004
Lokacja: Julera \ Fibula Village 2

Taumer ma numer GG 4720978
Domyślny

wy go chyba nie zrozumieliscie - on wie ze elder to starszy... Mu chodzi o to czy cipy mialy na mysli druidow jako rodzine

Ja nie wiem, to jest do sprawdzenia, ale elder moze znaczyć jako członek starszyzny (wiec druidzi to nie rodzina ale społeczność to tak)

ofcourse IMO
Taumer jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-11-2004, 20:12   #6
japa21
Użytkownik Forum

japa21's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ghost Nieudany
CIP Soft użył słowa "elder" w znaczeniu "starszy". "Starszy Druid" po prostu, a że to słowo najbardziej pasowało... Wiesz, wielu ludzi druidów kojarzy z dziadkami o długich siwych brodach, dlatego pewnie starszy.
no tak, ale wtedy CIPsoft mógłby dać older druid ... [ jeśli chodziłoby o wyobrażenie postaci jako siwy dziadek itp....
stary 23-11-2004, 20:32   #7
Angelus
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 29 01 2004

Oczko

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vegefa Ziom
Elite Knight - Rycerz z Elity
Royal Pally - Królewski strzelec (chociaż palladyn to nie jest wcale strzelec)

Elder Druid - Starszy(w sensie bardziej doświadczony) Druid
Master Sorcek - Czarodziej Mistrz
Ja to widzę trochę inaczej ...

Elite Knight - Elitarny Rycerz , może wręcz rycerska arystokracja
< chodzi tu oczywiście o ilość sławnych czynów , bo rycerze jako tacy , sami stanowili elitę społeczeństwa średniowiecznej Europy >

Royal Paladyn - królewski paladyn , czyli wyśmienity wojownik , zaufany rycerz króla , członek jego przybocznej armii ...

Elder Druid - Starszy Druid , członek starszyzny druidzkiej , zwierzchnik , przywódca , górujący nad innymi kapłanami przyrody wiekiem , doświadczeniem ,wiedzą , oraz innymi umiejętnościami ...

Master Sorcerer - Mistrz Czarów , mistrz sztuki czarodziejskiej ,
czarodziej o ponad przeciętnych zdolnościach i wielkim potencjale magicznym.

Ostatnio edytowany przez Angelus - 23-11-2004 o 20:52.
Angelus jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-11-2004, 21:26   #8
p.l
eX Moderator

p.l's Avatar

Data dołączenia: 10 09 2003
Lokacja: Fotel przed monitorem

p.l ma numer GG koniec tego dobrego
Domyślny

Ja raczej obstawiam, iż chodziło o to że starszy = doświadczony, bez związku z pokrewieństwem. Cipsoft czasem dosłownie tłumaczy pewne nazwy. np. morning star (o którego BK się tak kłócił, że to morgenstern a nie żadna poranna gwiazda), każdy kto umie troche niemiecki zauważył iż morning star jest bardzo dosłownym tłumaczeniem morgenstern-u.

p.l jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-11-2004, 14:13   #9
Vegefa Ziom
Użytkownik Forum

Vegefa Ziom's Avatar

Data dołączenia: 11 08 2004
Lokacja: skąd? Z dużego pokoju

Vegefa Ziom ma numer GG 6128566
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Angelus
Ja to widzę trochę inaczej ...

Elite Knight - Elitarny Rycerz , może wręcz rycerska arystokracja
< chodzi tu oczywiście o ilość sławnych czynów , bo rycerze jako tacy , sami stanowili elitę społeczeństwa średniowiecznej Europy >

Royal Paladyn - królewski paladyn , czyli wyśmienity wojownik , zaufany rycerz króla , członek jego przybocznej armii ...

Elder Druid - Starszy Druid , członek starszyzny druidzkiej , zwierzchnik , przywódca , górujący nad innymi kapłanami przyrody wiekiem , doświadczeniem ,wiedzą , oraz innymi umiejętnościami ...

Master Sorcerer - Mistrz Czarów , mistrz sztuki czarodziejskiej ,
czarodziej o ponad przeciętnych zdolnościach i wielkim potencjale magicznym.
Ty piszesz, że się ze mną nie zgadzasz, a ja myślę, że napisałeś to samo co ja. Aha i jeżeli mamy się trzymać tkaich opowieści o danej profesji to Palladyn to szlachetny rycerz w każdej innej grze, książkach itp.
Vegefa Ziom jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-11-2004, 17:23   #10
Fido
Użytkownik Forum

Fido's Avatar

Data dołączenia: 29 05 2004

Domyślny

Oto moja definicja palka-palladyn: luzak, totalny olewus wydaje majatek zeby sobie troche popic przesiaduje pod dp irobi rozne glupie zeczy kupuje bohy zeby szybciej biegac czesto asie nudzi hodzi na krotkie hunty z ktorych czerpie spore zyski szybko zdobywa skile i lvl lubi szpanowac A NAJBADZIEJ dopiekac kinghtom on juz na 12 lvl jedzie cyca a kinght sie na 20 meczy kiedy osiagnie ten upragniony duzy lvl obowiazkowo zostaje pk a kiedy tak sie stanie moze przeciwstawic mu sie tylko sorc ale musio miec duze szczescie kiedy osiagnie 100+ lvl kupuje zamek i tam osiada z cala swoja gura kasy potem idzie przed dp i wszystko od nowa. A oto druida-druid: inaczej pe***o wybieraja go raczej osoby o spokojnej naturze jest czesto wybierany na uhmakera kiedy juz sie pokapuje klim jest zaczyna zazdroscic sorkowi jesgo umiejetnosci pod przydomkiem MASSIWE ROZ*******ACZ ( nie musze tlumaczyc oco hodzi) zawsze pozostaje w cieniu sorka lecz czesto spotykany jest w jesgo towarzystwie koha ruze dzewka i zwierzatka zwiedza cala tibie spokojnie expujac lecz kiedy okolo 40 lvl mu sie to znudzi zaczyna sie bawic OSTRZEJ. No to tyle niedopracowane ale nie miałem czasu
Fido jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-11-2004, 23:16   #11
japa21
Użytkownik Forum

japa21's Avatar

Domyślny elder druid

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Fido
Oto moja definicja palka-palladyn: luzak, totalny olewus wydaje majatek zeby sobie troche popic przesiaduje pod dp irobi rozne glupie zeczy kupuje bohy zeby szybciej biegac czesto asie nudzi hodzi na krotkie hunty z ktorych czerpie spore zyski szybko zdobywa skile i lvl lubi szpanowac A NAJBADZIEJ dopiekac kinghtom on juz na 12 lvl jedzie cyca a kinght sie na 20 meczy kiedy osiagnie ten upragniony duzy lvl obowiazkowo zostaje pk a kiedy tak sie stanie moze przeciwstawic mu sie tylko sorc ale musio miec duze szczescie kiedy osiagnie 100+ lvl kupuje zamek i tam osiada z cala swoja gura kasy potem idzie przed dp i wszystko od nowa. A oto druida-druid: inaczej pe***o wybieraja go raczej osoby o spokojnej naturze jest czesto wybierany na uhmakera kiedy juz sie pokapuje klim jest zaczyna zazdroscic sorkowi jesgo umiejetnosci pod przydomkiem MASSIWE ROZ*******ACZ ( nie musze tlumaczyc oco hodzi) zawsze pozostaje w cieniu sorka lecz czesto spotykany jest w jesgo towarzystwie koha ruze dzewka i zwierzatka zwiedza cala tibie spokojnie expujac lecz kiedy okolo 40 lvl mu sie to znudzi zaczyna sie bawic OSTRZEJ. No to tyle niedopracowane ale nie miałem czasu
Ten głupi post i inne chyba troszeczke nie pasują do tematu. A tak BTW juz dowiedzialem się, że elder znaczy też starszy rangą czyli elder druid - starszy rangą druid wśród społeczeństwa druidów!!!!
stary 25-11-2004, 10:45   #12
Matfiej
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 03 09 2004

Domyślny

@Fido proponuje codzienną lekturę słownika języka polskiego, pomoże to nam zrozumieć Twoje posty.

@re up. Elder ma znaczenie dość skomplikowane. Bo też nie jest to takie proste jak tylko starszy rangą, ale jest używane w stosunku do osób starszych, dostojniejszych, posiadających większą więdzę. Zwrot ten jest też używany celem okazania szacunku, nie tylko celem opisania wyższej rangi. Jest on powiązany z wiedzą (tak więc do knighta by pasował), i użyteczności społecznej. W języku polskim istnieje taki zwrot, nie jest on zbyt często używany i bez kontekstu brzmi dziwnie. To jest "starszy" przy zwracaniu się do jakiejś osoby z rady, czy też nauczyciela.
Matfiej jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania