Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Dla początkujących > Mainland

Notki

Mainland Wielki i tajemniczy kontynent... Tutaj odkrywamy jego tajemnice...

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 02-06-2008, 14:51   #1
Gawroon7
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 27 01 2008

Domyślny Jak to jest z traceniem itemow po dedzie?

Od razu mowie ze chodzi mi o BP. Po kazdym dzedzie tracie sie ZAWSZE bp ( chyba ze sie ma aola ale mniejsza ). Ale czy traci sie BP czy item ktory znajduje sie na miejscu BP ? Przykladowo: Mam 1 bp ale trzymam go tam gdie jest miejsce na strzaly. Czy tez go bede zawsze tracil ? i 2. mam 2 Bp: jeden w m9ijescu na bp drugi w mijescu na strzaly. Czy strace obydwa czy ktory ? Losowo?

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 02-06-2008, 14:55   #2
Zaxom
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 27 07 2007
Lokacja: Gliwice

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Paladin
Świat: Eternia
Domyślny

Wbij na noob chara jakiegoś i sprawdź ale bp zawsze wypada nie ważne czy masz go w miejscu tam gdzie powinien być czy gdzie indziej, a co do tego czy wypadają wszystkie jestem na 90% pewny, że tak.
Zaxom jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-06-2008, 15:05   #3
M@th
Zbanowany

Data dołączenia: 25 09 2006
Lokacja: Włocławek

Profesja: Royal Paladin
Świat: Calmera
Poziom: 90+
Domyślny

Backpack i bag wypadaja ZAWSZE.Niewazne gdzie go bedziesz trzymal
M@th jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-06-2008, 15:30   #4
Hodal
Użytkownik Forum

Hodal's Avatar

Data dołączenia: 24 12 2007
Lokacja: Katowice
Wpisy bloga: 3

Stan: Niegrający
Imię: Hodal~
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Kyra
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez M@th Pokaż post
Backpack i bag wypadaja ZAWSZE.Niewazne gdzie go bedziesz trzymal
exactly.. próbowałem ten trick ale i tak wypada

---
http://animecalendar.net/
Hodal jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-06-2008, 15:57   #5
Levi
Użytkownik Forum

Levi's Avatar

Data dołączenia: 16 02 2008
Wpisy bloga: 1

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Refugia
Domyślny

a trzymanie przedmiotów w key ringu w miejscu na strzały?
stary 02-06-2008, 16:52   #6
Valderor
Użytkownik Forum

Valderor's Avatar

Data dołączenia: 28 10 2006

Domyślny

Wszystkie pojemniki (bp, bag, keyring, martwy szczur itp) wypadają zawsze, niezależnie od tego, gdzie je trzymasz.
Valderor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-06-2008, 21:19   #7
Emok
Użytkownik Forum

Emok's Avatar

Data dołączenia: 27 12 2005
Lokacja: UK/Łódź

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Elite Knight
Świat: Titania
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Valderor Pokaż post
Wszystkie pojemniki (bp, bag, keyring, martwy szczur itp) wypadają zawsze, niezależnie od tego, gdzie je trzymasz.
Roger that!

Co do reszty ciała (hełmu, armoru, itd.) szansa wynosi 10% (z tego co pamiętam).

@down
Ta.

Ostatnio edytowany przez Emok - 02-06-2008 o 22:45.
Emok jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-06-2008, 21:38   #8
Perfect*Doll
Użytkownik Forum

Perfect*Doll's Avatar

Data dołączenia: 31 05 2008
Lokacja: Barcelona

Świat: Guardia
Poziom: 63
Skille: 81/61
Poziom mag.: 13
Perfect*Doll ma numer GG 9590583
Domyślny

A broń?
Wypada tak samo jak armor czy legi?
To znaczy czy "wypadalność" też wynosi 10%?
Perfect*Doll jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-06-2008, 13:35   #9
Lechista
Użytkownik Forum

Lechista's Avatar

Data dołączenia: 11 11 2007
Lokacja: Gdańsk

Stan: Na Emeryturze
Poziom: Wi
Skille: Ndsurfi
Poziom mag.: ng
Domyślny

musiałeś zrobi 2 takie tematy?jeden w dziale inne a drógi tutaj?
Nie młgoem urzyiweć, że mgoę zumierzoć to co wśłaine cztyam. Foennmnelaa moc lgudzikeo ułmsyu! Włudeg bdaań ppodzrzeynorwach na Usrniweciytee Cmabrigde, nie ma zinnaczea w jekaij keolśjcnoi lteriy unomcziesze są w swiłoe, jyeinde iottnse jset, aby piszwera i onisatta lteria błyy na wyśłaiwcm miscjeu. Rtszea mżoe być caicikłowie pnarzeszmiea, a i tak jset się w sintae pyrzatczeć tsket bez pmelrobu.

Korzystaj z opcji Szukaj!!!
Wkurzyłem cię, a może mnie kochasz? ?Jeśli tak to wstaw mi notkę xD
Lechista jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-06-2008, 17:03   #10
Gawroon7
Użytkownik Forum

Domyślny

Forum jest tak super zorganizowane, ze albo temat mona dac do 5 dzialow i wszedie pasuje albo nie pasuje do zadnego. I tak samo z ludzmi na forum.
stary 03-06-2008, 17:42   #11
Zalgadis
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 29 09 2005
Lokacja: Legnica

Domyślny

Nieważne gdzie trzymasz backpack,bag,keyring (itemy z pojemnością w sobie) wypadnie Ci na 100%.
Reszta itemów typu armor,legs,weapon,helmet,shield,necklace wypadną Ci na 10%(słownie dziesięć).
Jeżeli masz 2 bp, jeden w miejscu na bp drugi w ręce,miejscu na strzały(na klacie lol) wypadną Ci oba na 100%.
Myślę że dalsze komentarze są niepotrzebne ^^.
Zalgadis jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-06-2008, 17:13   #12
Snejk
Użytkownik Forum

Snejk's Avatar

Data dołączenia: 08 11 2006

Imię: Rena Carti
Świat: Astera
Poziom: 71
Domyślny

A ja jednak nie jestem tego pewny, bo czasami nie tracilem baga trzymanego w miejscu na strzaly
Wydaje mi sie, a raczej jestem tego pewny, ze to wszystko opiera sie na pwnym systemie, ktory jest jedna z tajemnic tibi
po dluzszym rozmyslaniu wlaplem na taki pomysl, iz moze to wygladac tak:
Zakladamy, ze postac ma na sobie cale eq (lacznie z amuletem i strzalami w kolczanie) oraz w backpacku ma 20 itemkow (typu viale czy cos w tym stylu, nie posiadajacych mozliwosci wlozenia czegos do nich). podczas deada wszystkie itemy rozkladane sa w jeden ciag (dla ulatwienia pokaze to na znakach):
przyjmijmy E jako item z EQ (strzaly do niego naleza)
B jako plecack
R jako reszte
W sumie mamy 30 Itemow, czyli: ERBERREEREEEREERRRRRRRRRRRRRRR (kolejnosc losowa)
teraz Tibia musi wybrac 10% z nich losowo, czyli w tym wypadku 3 itemy, powidzmy, ze 2 z nich to itemy R, a trzeci to czesc eq, czyli E
no dobrze, ale dlaczego nie spadl nam BP wg. mojego sposobu?
Ano BP takze nam polecial, poniewaz podczas smierci nie mogl nam wypasc jakis konkretny item z Backpacka, dlatego jezeli wylosowany item znajdowal sie w bp, to bp musial takze wyleciec.
Skad wiem, ze to prawda?
Ano zauwazcie, ze jak idziecie na jakis powazniejszy hunt/exp z reguly macie bp zapchany itemami/manaskami/potami, to przy zgonie (rzadko sie to dzieje, jak mamy dobry team ) czesto nie tracicie nic poza BP, A WIEC TEORIA O TYM, ZE PRZY DEADZIE TRACIMY ZAWSZE BP(albo bag, jak to tam ktos wspominal) ORAZ 10% z EQ JEST NIE PRAWDZIWA!

Mam nadzieje, ze niktorzy sie ze mna zgodza, bo mysle, ze jednak mam racje

pozdrawiam ~Argon
stary 06-06-2008, 17:22   #13
Gawroon7
Użytkownik Forum

Domyślny

Wlasnie, mi tez sie tak wydaje, ale podobnie...3 razy z rzędu padłem i straciłem tylko BP: raz byl to pusty bag a w nim bag a w bagubag, a przedtem plecak 1 w plecaku 2 itd do 5...
stary 06-06-2008, 17:32   #14
G17
Użytkownik Forum

G17's Avatar

Data dołączenia: 05 08 2006
Lokacja: na południu polski

Stan: Zbanowany
Profesja: Elite Knight
Świat: Gułardja :B
G17 ma numer GG scisle tajny
Domyślny

Np mam na sobie
plate armor , plate legs , leather boots , soldier helmet , brazowy bp
to z tibia tak jak z pralka
jak sie upierze to zostaje u ciebie
a jak sie wetnie w prale to wypada
tibia mysli

10% szansy na wypranie plate armora... hmm zaryzykujmy - pralka wciela item czyli item sie nie upral ... wypada

10% szansy na wypranie plate lwgsów... ryzyko ok - pralka uprala item zostaje

10% na wyczyszczenie butow jak sie nie uda to znikna - dupa pech jakis buty wyparowaly

10% na wypolerowanie helma jak zle wypolerujesz to sie stopi - polerujesz lerujesz ujesz esz i pieknie udalo sie helmik zostaje

100% na porwanie backpacka - 100%.. wiadomo

Ostatnio edytowany przez G17 - 06-06-2008 o 17:38.
G17 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-06-2008, 13:31   #15
Xapro
Użytkownik Forum

Xapro's Avatar

Data dołączenia: 31 05 2008

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Snejk Pokaż post
A ja jednak nie jestem tego pewny, bo czasami nie tracilem baga trzymanego w miejscu na strzaly
Wydaje mi sie, a raczej jestem tego pewny, ze to wszystko opiera sie na pwnym systemie, ktory jest jedna z tajemnic tibi
po dluzszym rozmyslaniu wlaplem na taki pomysl, iz moze to wygladac tak:
Zakladamy, ze postac ma na sobie cale eq (lacznie z amuletem i strzalami w kolczanie) oraz w backpacku ma 20 itemkow (typu viale czy cos w tym stylu, nie posiadajacych mozliwosci wlozenia czegos do nich). podczas deada wszystkie itemy rozkladane sa w jeden ciag (dla ulatwienia pokaze to na znakach):
przyjmijmy E jako item z EQ (strzaly do niego naleza)
B jako plecack
R jako reszte
W sumie mamy 30 Itemow, czyli: ERBERREEREEEREERRRRRRRRRRRRRRR (kolejnosc losowa)
teraz Tibia musi wybrac 10% z nich losowo, czyli w tym wypadku 3 itemy, powidzmy, ze 2 z nich to itemy R, a trzeci to czesc eq, czyli E
no dobrze, ale dlaczego nie spadl nam BP wg. mojego sposobu?
Ano BP takze nam polecial, poniewaz podczas smierci nie mogl nam wypasc jakis konkretny item z Backpacka, dlatego jezeli wylosowany item znajdowal sie w bp, to bp musial takze wyleciec.
Skad wiem, ze to prawda?
Ano zauwazcie, ze jak idziecie na jakis powazniejszy hunt/exp z reguly macie bp zapchany itemami/manaskami/potami, to przy zgonie (rzadko sie to dzieje, jak mamy dobry team ) czesto nie tracicie nic poza BP, A WIEC TEORIA O TYM, ZE PRZY DEADZIE TRACIMY ZAWSZE BP(albo bag, jak to tam ktos wspominal) ORAZ 10% z EQ JEST NIE PRAWDZIWA!

Mam nadzieje, ze niktorzy sie ze mna zgodza, bo mysle, ze jednak mam racje

pozdrawiam ~Argon
Czyli według Twojej teorii im więcej itemów w plecaku, tym większe prawdopodobieństwo że plecak wyleci. To można łatwo sprawdzić. Zrobić przykładowo 3 noob chary i do każdego dokupić plecak. Na każdym parę razy dednąć. Jeśli Twoja teoria by się sprawdziła, to plecak miałby tylko te 10% "wypadalności", a więc nie wypadłby przynajmniej 1 raz. Można próbować ile razy się chce ofc, ale ja nie uważam żeby to była prawda. Kolejna teoria która w umyśle wydaje się wspaniała, a na forum jest to zwykły spam.

Jest to moje zdanie, jeśli ktoś chce to niech wierzy sobie w tę teorię. Myśleć sobie możecie co chcecie, byle by tylko nie spamować na forum.
Xapro jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-06-2008, 20:26   #16
Snejk
Użytkownik Forum

Snejk's Avatar

Data dołączenia: 08 11 2006

Imię: Rena Carti
Świat: Astera
Poziom: 71
Domyślny

moze i nie jest super dopracowana, moze i sie myle co do backpacka ale taki tok myslenia wydaje mi sie najbardziej sluszny
stary 07-06-2008, 20:39   #17
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Snejk Pokaż post
Po 1 macie ludzie szczescie ze pogubilem sie w nowym interfejsie moderatorskim i nie moge was zbanowac, ale niewiele brakuje mi do stanu w ktorym wszystkie posty z przymiotnikiem 'dead' uzytym jako rzeczownik bede kasowal bez podania przyczyn. Wykrzesajcie z siebie chociaz troche normalnosci i szacunku dla jezyka angielskiego.

Po 2, prawdopodobienstwo to jest taki fajny dzial matematyki, ze miejscami jest zupelnie sprzeczny ze zdrowym rozsadkiem. W praktyce oznacza to, ze gdy 10x pod rzad przy smierci nie stracimy nic poza bp to niekoniecznie nalezy sie w tym doszukiwac jakichs ukrytych formulek, po prostu prawdopodobienstwo takiego zdarzenia jest bardzo duze ( w granicach 89% tak na pierwszy rzut oka ). Polecam przeczytac troche o wzorze Bernoulliego.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania