|
Notki |
Profesje Rycerz, paladyn, czarodziej czy może druid? Wszelkie wywody na temat profesji znajdziesz w tym dziale. |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 12 02 2004
Profesja: Elite Knight
|
![]() W niektórych postach był ten temat poruszany, ale informacje tam zawarte były całkowicie sprzeczne, dlatego założyłem ten temat i proszę o wypowiedzi hi-lvl graczy, bądź tych co naprawdę wiedzą co piszą.
Chyba wszyscy się zgodzimy, że do 30 lvl najszybciej expi paladyn. Mnie interesuje expienie na wyższych levelach. Niektórzy pisali, że od ok. 50 lvlu to Knight expi szybciej niż paladyn. Gdzie indziej było napisane na odwrót. W iinym zaś temacie ktoś powiedział, że od 80 lvl Sorc/Druid expi najszybciej. Moje pytanie brzmi: Jaka profesja expi najszybciej od 50 lvl, a jaka od 100. Proszę, żeby odpowiedzi były uzasadnione, np. przez podanie miejsca do expienia, przykładowej ilości expa na godzinę (wiadomo, że nikt nie będzie grał 24/dobe). Skille ? Myślę, że na 50 lvl to dla Knighta spokojnie można przyjąc 80/80, dla paladyna nawet więcej, sorc chyba z 55-60 mlvl. |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 04 03 2004
Lokacja: Forgotten Realms
Stan: Tutor
Imię: Val'ndar
Gildia: Great Eagles
Świat: Eternia
![]() |
![]() Najszybciej expią bez wątpienia Knight i Paladyn. I tu się nasuwa pytanie - która z nich ? Według mnie Knight, choć Pallkiem expi się taniej i bez zbytniego stresu. Knight na wysokich lvlach, jeżeli ma dużo UHów expuje techniką "Na berserkera", tzn. pakuje się w grupy potworów i wybija co do jednego. Pallek natomiast spokojnie odciaga potworka i dobija ze śmiercionośnych bełtów. Jest także kwestia amunicji. Jak to się mówi: "Pallek expi tyle czasu, na ile starczy mu bełtów". "Knight expi tyle, na ile starczy mu ilość UHów". Knightowi, który ma wysoki lvl, ilość CAP'a nie sprawia kłopotów.
Tak więc ja stawiam na Rycerza. Jest także kwestia huntów - tam tylko knight nie zdobywa expa, wszystko idzie dla strzelców.
![]() |
#3 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 09 06 2004
Stan: Niegrający
|
![]() no.. ale jak masz sorca i 30 bp sd to się szybko expi,nie?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 07 08 2004
Lokacja: Mithrilowa Hala
![]() ![]() |
![]() Zrob/kup 30bp SD...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 04 02 2004
Lokacja: Na końcu drogi życia..
|
![]() Cytuj:
@topic Najszybciej expi palladyn. Poniewaz, chodz expi tyle, na ile starczy mu boltow, zawsze moze isc na demon hunt, gdzie robi mniejwiecej 120k expa w godzine. Knight niby takze moze isc na ten hunt, ale expa nie zbiera. Poza tym, knight na wysokim lvlu, zeby nie tracic zbyt duzo kasy, zazwyczaj expi na guardach. Pallek pojdzie sobie na dragon lair, i exp mu leci 2 razy szybciej. Profesje magiczne expia najwolniej ze wszystkich, chyba ze pojda z duza iloscia sdkow na demony w drodze do demon questa, gdzie jest naprawde szybki resp. Pallek ubijal by te demony wolniej, przez co zwieksza sie zuzycie run etc. Poprawcie mnie jesli sie myle ![]() Chociaz szybkosc expa nie zalezy glownie od profesji. Najbardziej sie liczy, ile czasu ktos gra/jak czesto expi/z jakim nakladem run czy kasy.
Kiedy umrę, pochowajcie mnie twarzą do dołu, aby wszyscy mogli pocałować mnie w dupę Helmut Ottenburger ----------- Koncze z tibia... Ciekawe ile wytrzymam ![]() Ostatnio edytowany przez Caspius - 03-12-2004 o 15:28. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Użytkownik forum
|
![]() Palladyn i knight expia najszybciej , zalezy wszystko od tego jaki masz skille . Skille sie latwo robi wiec jak sie postarasz i se zrobisz jakiegos Terminatora to wtedy exp bedzie szedl ze trudno bedzie za nim nadazyc
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 05 05 2004
|
![]() wedlug mnie na pozniejszych lvl'ach najszybciej expi sorc... oczywiscie jesli ma runy...
bo szybciej zabija potworki np z HMM niz palek z boltow... i bije tez mocniejsze potwory niz knight ... wiec moim zdaniem najszybciej expi sorc
Cioban|knight|Venore|23 lvl|70/70|będą 80/80|isara ____________________________________________ Ostatnio edytowany przez czlowiek strzala - 10-12-2004 o 16:32. Powód: blad |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 17 11 2004
Lokacja: Darashia
|
![]() mysle ze odpalenie statystyk na tibia.com i krotki przeglad profesji high-lvl mowi sam za siebie
![]() np.: na 20 graczy (o najwyzszych lev) grajacych w tej chwili np na Antice 14 to elite knight'y 3 - royal paladin 3 - master sorc |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 21 11 2004
|
![]() Cytuj:
Knight najszybciej expi!! ___________________________________ ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 11 12 2004
Lokacja: Venore
|
![]() No tak to prawda że Knight i Pall expi najszybciej . Ale na dużym lv. Sorccem
gra sie lepiej niz Knightem .Przynajmniej ja tak uważam .Dlatego wybierając profesje musisz dobrze się zastanowić i przemyśleć całą gre. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 18 07 2004
Lokacja: Bełchatów
Stan: Niegrający
Imię: Pacek man
Profesja: Brak (Rookgaard)
Świat: Julera
|
![]() Ja gram sorcem i aż nie chce mi sie słuchać jak dupicie tą profesje.Fakt moze musi brac ze soba bp ronów do expienia ale nie odstaje w koncu aż tak bardzo od knighta i pala.Uparliście sie wszyscy na SD a ja wam mowie ze sorc znacznie czesciej expuje z hmm na takim lvl a SD uzywa raczej do jakis wiekszych zaplanowanych huntów czy do questów jak na przykład banshie quest ale nawet tam bierze hmm. Za 4k sorc kupuje 4 BP hmm i ich siła łączna jest 3 razy wieksza niz jednego BP SD.Fak że wiecej waży i trzeba wiecej namachać ale i tak sie na guardach expuje i na czyms podobnym do tego
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 17 11 2004
Lokacja: Darashia
|
![]() @up
to sie zgadzam oczywisice, kumpel bierze kilka bp hmm, 1bpgfb kilka UHow i na wastelands (darashia) smiga sobie na DSach, stalkerach i ghoulach i expi lekko i szybko ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 28 02 2004
Lokacja: Białystok
Stan: Na emeryturze
|
![]() wg. mnie knightem i pallem sie expi najszybciej chociaż ja sorkiem na guardach byłem w kazz to gfb i git ale chodzi też o satysfakcję z gry ... nie ?
a wiec knight - gra sie jakoś tak nudno m lvl wolno jedzie i wogle tak jakoś sorc/drut - straaaaaaaaszna zmuła na robieniu m lvlu chociaż później może być fajnie (sorkiem gra jest najbardziej miodna) ![]() pall - troche knighta troche maga wg mnie nim sie gra najlepiej expi też szybko |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 09 03 2004
Lokacja: Tajne
Stan: Aktywny gracz
Imię: Atlas de'Ath
Profesja: Sorcerer
Gildia: Brak
Świat: Galana
Poziom: 30
Skille: 23/29
Poziom mag.: 47
|
![]() @30 bp's SD's
LoL! Chopie co z tego że Ty w 3 dni zakupisz 10-60 bp's SD's? Przy takich ilościach to sie płaci 4,5k minimum (bp) więc tak licząc : 45-270k ... dalej 120k/h na demonach - licząc 1 bp na 1 demona to twoje 60 bp (na które wydałeś 270k) starczą Ci na 60 demonów co daje liczbę 360k xp czyli 3 dni kupowania SD's na 3 godziny huntu. Sprawa lootu wiadomo jest różna bo raz 10 bp's SD's wystarczy i masz na kolejne 100 bp's a raz 100 bp's i masz f axe. Wnioski : Pall expi najszybciej pod warunkiem że jesteś hakerem i co dzień lootujesz z jakiegoś 6x lvl dsm , rh , mms etc... Sorc w sumie to samo co wyżej Knight expi srednio szybko ale może to robić niemal cały czas... A teraz wróćmy do rzeczywistości... 50 lvl i w góre: Sorc - jeżeli chce expić to musi mieć runy - przeważnie HMM's (np na guardy) No i sprawa tutaj jest taka, że jak ma providerów to teoretycznie może expić 80% czasu gry <- tłumaczenie do tego to : z 6 h które spędzamy z Tibią 5 siedzi w kopalni i klika hmm->guard. Daje mu to jakies 100-150k xp ale musi posiadać 20-30 bp's HMM's (20-30k+) z lootbagu koszty run zostają zwrócone. Czyli pozostała 1h to bieganie po nowe runy i takie tam. Z SD's to raczej nie możliwe bo żadnego normalnego sorca nie stać na ciągłe hunty z SD'kami. Pall - do expa potrzebne mu są bolty i troche run (w przypadku dragów to UH's dość dużo). Na guardach expi z ta sama szybkoscia co i sorc ale straty są znacznie mniejsze bo z distem 80~ schodzi około 4 bolta na guarda czyli 2-3k boltów (6-9k) na 100-150k xp. Takowy pallek może już zacząć bić samotnie dragi ale nie wiem jak wychodzi na tym z kasą, wiem że exp jest znacznie lepszy 30-50k/h Sprawa z SD's jest prosta bo pallek na lvl np 60 to wali według mnie za słabe hity by bić demony. Knight - by expić potrzebne mu jedynie full capa UH's no i przy tych skillach 80/80 może bić guardy (100-150k xp / 5h). Znacznym plusem jest tutaj to że nie tylko guardy bo w sumie dragi i wszystko inne (wiadomo że na behemoty se nie pójdzie expić czy gs'y bo to nie opłacalne) sam także może (2 handed broń i sieka). Wnioski z tych wywodów: Nikt nie siedzi cały czas w jednym miejscu (np guardy) bo się pożygać idzie wiec automatycznie sorek na tym traci najwiecej , potem pall więc zostaje knight... gdyz on expić może w największej ilości miejsc. No ale jest jeszcze wywód iż pall żeczywiście expi na dragon lair 2 razy szybciej niż knight - tak to prawda - pallek z 75lvl+ bije na nich 70k xp a knight tyle nie wyciaga no ale zaś sprawa kosztów bo pallkowi sie bolty kończą i musi wracać a to UH'y a to mama na obiad woła LOL - żartuje (bo tam chyba 1UH/1 drag mu zchodzi). Sorcek całkiem w tyle zostaje tutaj bo knight skille 10->80 robi w 240h a sorcek 50->60 mlvl (z pacc) w 650h więc sorcowie cześciej zostaja w miescie i robią runy podczas gdy pallki i knighty biją sobie levca. Co do postaci 100+lvl to jest to śmieszne żeby opisywać to bo: po 1. Nie wiem po 2. Nie mam pojęcia po 3. I tak nie nabijesz takiego lvl po 4. Ile jest 100+lvl na poszczególnych krainach ? po 5. Wielu ludzi dobija 100-105 lvl i kończą grę (retired) po 6. Gra knightem - nudy jak cholera ale bezpieczeństwo (sorry miss...) Gra pallkiem - schiza czasem, ale da sie pobawić z n00bami (<bolt> run! <bolt> faster ! <bolt>) Gra sorcem - największa jazda (wow! your sd 200+ on pvp!! amagad! - szpan przed dp ![]() Są to tylko i wyłącznie moje wywody i oczywiście nie ponosze żadnych konsekwencji jeśli ktoś sie poczuł urażony czy coś... ![]() Pozdro dla kuzynka rl (Bulboglowego) Z powazaniem... Lusi // Atlas de'Ath
![]() |
#15 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 12 02 2004
|
![]() Tak dzięki za pomoc - kolejne informacje do mojej biblioteki...
Myślałem, że kiedyś uniknę postów, w których nie będzie zawartości związanej z tematem... ale cóż - takie życie. 1. Myślałem, że ktoś kto się na tym zna odpowie: profesja -> miejsce -> ilość expa/h -> koszty W końcu to temat która profesja expi najszybciej. 2. Podobały mi się wypowiedzi typu: "na demonach 120k/h", "Pallek na draggach 75lvl 70k/h". Wybaczcie, ale co kogoś wchodzącego de tego tematu mają obchodzić odpowiedzi typu: "Sorc expi na guardach z HMMów". Tak, racja, ale chyba 30k/h od 30 lvl, czy to jest szybkie expienie ? 3. Wiadomo, że nie można expić tylko z SDków, ale to nie jest poradnik "z czego expić". |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Guest
|
![]() Wedlug mnie najszybciej z profesji expi knight. Lecz to zalezy od skili wiadomo im wieksze skiel tym wieksz obrona i atak. W duzej mieze zalezy tez od wypostazenia czyli eq. Ale ja nie lubie grac knightem wole palka albo sorcka
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 09 03 2004
Lokacja: Tajne
Stan: Aktywny gracz
Imię: Atlas de'Ath
Profesja: Sorcerer
Gildia: Brak
Świat: Galana
Poziom: 30
Skille: 23/29
Poziom mag.: 47
|
![]() Dobra to tak:
Knight 80-100+lvl : OF - 80k/h max Dragi - 50k/h Guardy - 30k/h (słyszałem że do 50k/h) Vampy - 20-30k/h Palls 80-100+lvl : OF - idk (pall na of ?!) Dragi - 70-80k/h Guardy - jak u knighta Vampy - 30k/h Demony - 60-120k/h Warlocki - 60-80k+/h Sorx 80-100+lvl : OF - lol Dragi - idk Guardy - tak jak u pallka xD Vampy - idk Demony - 60-150k/h (max?) Warlocki - 70-100k+/h No to by było na tyle z moich doświadczeń/obserwacji/wiedzy ![]() Lusi // Atlas de'Ath
![]() |
#18 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 30 11 2004
|
![]() Druid jest tylko uh-makerem
Knight ejst tylko blokerem na huntah Prawdziwe posatcie do expa to Sork no i Paladyn.Palladynowi pujdzie 2 razy mniej uhów niz kngihtwoi,druidowi,sorcowi, wiec uwazam ze palladyn najszybciej expi i najwiecej zyskuje kasy. ![]() PALADYN ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 14 12 2004
|
![]() @up
Ja mam ale co do druida. Mianowicie czemu to tylko uhmaker?? Uhy sie bardziej oplacaja od sd a tlyko ue nie ma... a i tak pewnie pacca nie masz to lepiej sie nie wypowiadaj.... jak nie wiesz dokladnie... Ja gram 5 mierchow w tibie i zaliczylem 35royala 20 mastera i tera sprzedalem to za 8dych (pacc kupilem za 80k) i tera gram druidem Ps: zejdzcie z biednego druta ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
btw co tzn idk? |
|
![]() |
![]() |