|
Notki |
tibia.pl - opinie, sugestie, błędy, itp. Tutaj możesz wyrazić swoją opinię na temat strony, wskazać błąd i zasugerować czego brakuje. |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 04 06 2004
Lokacja: Z nienacka:P
![]() |
![]() Data: Piątek, 3 Grudnia 2004 13:18
Temat: Hi! Od: <[email protected]> Do: <cenzura> Data: Piątek, 3 Grudnia 2004 13:18 Return-Path: <[email protected]> Delivered-To: cenzura Received: from vip-99rchidp7ai.kompania.net (vip-99rchidp7ai.kompania.net [192.168.117.116]) by kompania.net (8.12.8p1/8.12.8) with ESMTP id i06Q9Oje063153for <cenzura>; Fri, 3 Dec 2004 13:18:15 +0100(envelope-from [email protected]) Received-SPF: none (smtp.wp.pl: domain at tibia.pl does not designate permitted sender hosts) Message-Id: <000601c4d93a$8c00f4e0$7475a8c0@vip99rchidp7ai> X-AntiVirus: scanned for viruses by AMaViS 0.2.1 (http://amavis.org/) Date: Fri, 3 Dec 2004 13:18:15 +0100 MIME-Version: 1.0 Content-Type: multipart/mixed;boundary="----=_NextPart_000_0003_01C4D93A.8C00F4E0" X-MSMail-Priority: Normal X-Mailer: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1081 X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1081 X-WP-AV: skaner antywirusowy poczty Wirtualnej Polski S. A. X-WP-SPAM: NO (user level 2) AS1=YES(bulk Body=1 Fuz1=97 Fuz2=many) AS2=NO(0.871898) AS3=NO AS4=NO Temat: Hi! <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN"> <html> <head> <title></title> </head> <body text="#000000" bgcolor="#ffffcc" link="#000099" vlink="#990099" alink="#000099"> <i>Hi! I am looking for new friends.</i> <p><i>My name is Jane, I am from Miami, FL. </i></p> <p><i>See my <a href="http://192.168.117.116:1640/index.htm">homepage</a> with my weblog and last webcam photos!</i></p> <i>See you!</i> <p><i><br> <br> </i></p> <br> </body> </html> Oto treść emaila, którego dostałem od pana Matkusa. Jest to email zawierający wirusa. Wirusa ten to keyloger i wirus kasujący partycję "C" twardego dysku w jednym. Radzę panu Matkusowi przeskanowac czymś komputer albo sformatować dyks twardy, ponieważ roznosi pan Wirusa.
|
![]() |
#2 |
eX Moderator
Data dołączenia: 26 09 2003
Lokacja: Fangorn Forest
Stan: Na Emeryturze
Gildia: Defenders of Fangorn
![]() |
![]() To na pewno nie od MatKus'a, to wspanialy admin a nie jakis roznosiciek zarazkow. Chcial Cie nabrac jakis ciul podszywajacy sie pod MatKus'a. Sfabrykowac e-mail by wygladal jak od kogos innego to nie problem. Sam mialem wiele skarg ze roznosze keyloggery, a i mnie nie raz probowano w ten sposob nabrac.
2. Moderator nie myli się - moderator ma inne zdanie 3. Moderator nie obraża innych - moderator dobitnie zwraca uwagę 4. Kto przychodzi ze swoimi przekonaniami - wychodzi z przekonaniami moderatora. 5. Szanuj moda swego - możesz mieć gorszego. Ostatnio edytowany przez Magus - 03-12-2004 o 18:56. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Nie, wystarczyło, że otowrzył takiego emaila... Też myślałem, że to nie prawda, aż kolega dostałem emaila... odemnie(!), nie wysyłałem go, ale miałęm go zapisanego w dziale wysłane... Był tam wirus... Potem dostałem sam od siebie emaila z wirusem, i ot kilka razy... Fakt jest wspaniały... Ale to nie jego wina... Nikt nie może być winny, tym że otowrzył jakiegoś emaila.
![]() |
#4 | |
Fallen Angel
|
![]() Cytuj:
@topic Dzieki za wiadomosc, co prawda nie wiedzialem ale moglbym dostac w najblizszych dniach i bylby zonk.
![]() |
![]() |
#5 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Ja mogę powiedzieć sposób, sam umiem zmieniać adres emaili... Jest do tego specjalny program(hakerski), albo mozna tez wiadomość odpowiednio zakodowac... Jest to jednak niebywale trudne, a po przeskanowaniu emaila moim programem odkryłem, że email nie został zaszyfrowany ani napisany w C++. Po prostu wirus przejał władzę nad emailem Matkusa, po czym wysyła z niego emaila... Po formacie dysku radzi się zmienić haso emaila...
![]() |
#6 |
eX Moderator
Data dołączenia: 26 09 2003
Lokacja: Fangorn Forest
Gildia: Defenders of Fangorn
![]() |
![]() Najprosciej specjalnym programikiem pocztowym, nie bede podawal linkow bo ktos to moze wykorzystac.
@roland Nadal twierdze ze to nie on, MatKus to czlowiek dla ktorego komputer jest zasadniczo narzedziem pracy. Potrafi zadbac o jego zabezpieczenie. Zreszta moze poczekajmy az sam sie wytlumaczy.
2. Moderator nie myli się - moderator ma inne zdanie 3. Moderator nie obraża innych - moderator dobitnie zwraca uwagę 4. Kto przychodzi ze swoimi przekonaniami - wychodzi z przekonaniami moderatora. 5. Szanuj moda swego - możesz mieć gorszego. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 23 04 2004
Lokacja: Jastrzębie Zdrój Kolor skóry: Biały!
Stan: Niegrający
Imię: Gieksa Jastrzebie
Profesja: Knight
Świat: Celesta
Poziom: 8
Skille: 23/25
Poziom mag.: 1
|
![]() ja też często dostaje e-maile z wirusami, ale z tibii.pl nie dostałem
![]() |
#8 | |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Cytuj:
![]() |
![]() |
#9 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 09 2003
Lokacja: Szczecin
Stan: Niegrający
![]() |
![]() @roland:
Możesz podać swój adres e-mail? @MatKus: Nie wiedziałem, że szukasz przyjaciół ![]() ![]()
![]() |
#11 | |
http://tibiaspy.com
Data dołączenia: 22 07 2003
Lokacja: Opole / Głuchołazy
Imię: Matkus
Profesja: Elder Druid
Gildia: Death Assassins
Świat: Secura
|
![]() zwróć uwagę na jedną z linijek headera:
Received-SPF: none (smtp.wp.pl: domain at tibia.pl does not designate permitted sender hosts) Jak widać, wysłane przez serwer wp.pl. Gdyby to poszło od nas, nagłówek wyglądał by tak: Cytuj:
Po pierwsze - nie używam outlook expressa, którym był wysłany twój e-mail, tylko The Bata. Po drugie, nie wysyłam z wp.pl, bo mam tibia.pl (idzie z fpp.pl, bo oni nas hostują). Autorzy wirusów są na tyle sprytni, że potrafią zczytać książkę adresową outlooka, wybrać losowo 2 adresy, i napisać maila na jeden z nich podając jako adres zwrotny ten drugi. Wystarczyło więc, że ktoś miał mnie w swojej książce adresowej outlooka (a zapewne ma mie tam wiele osób) i już e-maile idą "ode mnie". Takie coś jest bardzo proste, a wykorzystując dzióry w outlooku można bardzo łatwo rozprzestrzeniać virusy. Sam dostaje dziennie około 20-50 maili z virusami i nic na to nie poradzę.
Najlepsza strona o Tibii - http://tibiaspy.com - jeśli nie znasz, to nie wiesz, co tracisz! Zarejestruj się na http://forum.tibiaspy.com - prowadź i oglądaj galerie, szukaj i udzielaj pomocy, rozmawiaj o Tibii i na każdy inny temat! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Jeśli tak to przepraszam, ale i tak radził bym przeskanować qmpa i FTP
![]()
![]() |
#13 | |
http://tibiaspy.com
Data dołączenia: 22 07 2003
Lokacja: Opole / Głuchołazy
Imię: Matkus
Profesja: Elder Druid
Gildia: Death Assassins
|
![]() Cytuj:
Najlepsza strona o Tibii - http://tibiaspy.com - jeśli nie znasz, to nie wiesz, co tracisz! Zarejestruj się na http://forum.tibiaspy.com - prowadź i oglądaj galerie, szukaj i udzielaj pomocy, rozmawiaj o Tibii i na każdy inny temat! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Użytkownik Forum
Lokacja: Bezdomny z Gor Krańca Swiata
![]() |
![]() ja uzywam do sprawdzaia maili tylko i wylacznie ssh, pine i maila. poststawowe narzedzia pod linuxa. poza tym mam dobre programy antywirusowe i dobrego firewalla. uzywam ich od dawna i od jakiegos roku nie mialem ani jednego wirusa.
ps: za pomoca zwyklego telneta jestem wyslac list od kogokolwiek do kogokolwiek. wystarczy sie polaczyc z smtp na serwie i voila... ( nie dziala na wszystkich serwerach pocztowych...)
I feel like 11 years old nOOb... Nie jestem podrecznym manualem. Moje gadu-gadu nie sluzy do spamowania mnie. ![]() Ostatnio edytowany przez aktus - 05-12-2004 o 14:58. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Cytuj:
![]() |
![]() |
#16 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 23 03 2004
|
![]() dla tego ja outlooka se zablokowałem
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
eX Moderator
Data dołączenia: 19 10 2003
Lokacja: z zarzecza
|
![]() 1. nigdzie nie nalezy podawac poprawnego maila
sa boty, ktore przeszukuja strony internetowe, fora pod wzgledem adresow emailowych zapisuja do bazy i wysylaja smieci, spam, wirusy itd. dlatego adres nalezy podawac w formie: [email protected] oczywiscie osoby rozgarniete usuna ciag znakow "usunto" podczas wysylania emaila bot tego nie zrobi i wysle maila pod nieprawdziwy adres - macie spokoj > Wirusa ten to keyloger i wirus kasujący partycję "C" twardego dysku w jednym oraz > Ta ja też mam takie nawyki... Jak sprawdzam pocztę to tylko na serwerze(stoi se taki komp 333 > megaherze w piwnicy i se buczy)... A wtedy tego emaila właśnie na serwie odebrałem, i skasowało > twardziela... masz serwer pocztowy na windowsie? gratuluje nawyku
![]() |
#18 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 10 08 2004
Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Sorcerer
|
![]() ===Offtopic===
Cytuj:
===Back_on_topic=== Do mnie nikt nie pisze, tylko boty ze stron z np. linkiem aktywacyjnym do czegoś. A póżniej i tak kopiuję na dysk i wywalam z poczty. Swoją drogą, gość się niezłą inteligencją wykazał: MatKus a imię Janina z florydy i do tego po angielsku =]. [no chyba że chodzi tylko o otwarcie maila, ale link też chyba był] |
|
![]() |
![]() |