|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 11 11 2007
Lokacja: Gdańsk
Stan: Na Emeryturze
Poziom: Wi
Skille: Ndsurfi
Poziom mag.: ng
|
![]() Odrazu mówie, że to nie zadanie domowe, tylko robie sobie powtórzenia do testów i stanąłem na takim zadaniu. Pomożecie mi rozwiązac??
Zadanie: 15kg świeżych grzybów ususzono. Świeże zawierają 90%woedy, a suszone 7%. Ile kg suszonych zostało?? Z góry dziękuje xD
|
![]() |
#3 |
CS Tibia.pl Team
Data dołączenia: 06 09 1970
Lokacja: Gliwice
Wpisy bloga: 1
Stan: Początkujący
|
![]() Moja koncepcja:
Grzybów bez wody jest 1,5kg a suszony grzyb zawiera 7% wody w sobie czyli 1,5 kg grzyba to 93% a 100% to waga suszonego grzyba czyli x = 1,5 * 100 / 93 czyli 1,61 Rozwiązanie dobrze zadania opiera się chyba jedynie na dobrym jego zrozumieniu. Nie wiem czy to dobrze, zależy, czy o to właśnie chodziło. |
![]() |
![]() |
#4 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 11 11 2007
Lokacja: Gdańsk
Stan: Na Emeryturze
Poziom: Wi
Skille: Ndsurfi
Poziom mag.: ng
|
![]() chyba tak xD Dziękie wielkie za pomoc
![]()
![]() |
#5 |
Użyszkodnik
Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
![]() |
![]() Rybzor wytłumacz mi jakim cudem tobie z 1,5kg (miało być 15, nvm) grzyba wyszło po wysuszeniu 1,61kg?
Grzyb składa się z 90% wody i 10% grzyba (oryginał, 100%), po wysuszeniu zostaje 7% wody i 10% grzyba, (razem 17% oryginału), czyli 15*0,17=2,55kg grzybków halucynków
#6 | |||
CS Tibia.pl Team
|
![]() Ok, widzę, że niektórym trzeba przypisywać dodatkowe komentarze.
Cytuj:
Cytuj:
// 90% = woda // 90% z 15 = 13,5 kg // 15 - 13,5 = 1,5 kg // 1,5 kg = suche grzyby bez wody Domyślamy się, że w zadaniu chodzi o wagę suchych grzybów z wodą, gdyby było inaczej, wystarczyło by wyliczyć 90% z 15 i wynik odjąć od tej całości, czyli 15. Po dodaniu wody wychodzi waga suchych grzybów = 1,61 kg. Przynajmniej ja to tak interpretuje, ale jak napisałem: Cytuj:
Ostatnio edytowany przez Rybzor - 03-10-2008 o 12:08. |
|||
![]() |
![]() |
#7 |
Użyszkodnik
![]() |
![]() Rybzor, ja po prostu odjąłem różnicę jeżeli chodzi o ilość wody. 90%-7%=83%, więc potem od całości odjąłem te 83% wody która wyparowała i tyle, zero innego udziwniania.
#10 |
Cease & Sekkle
Data dołączenia: 27 10 2006
Lokacja: Warszawa
Imię: Snagoth
Profesja: Sorcerer
Świat: Eternia
Poziom: 70
![]() |
![]() Kurcze, nie kloccie sie, juz jestem
![]() The winner is... Wieszok! ![]() To jest ksiazkowe zadanie na jakikolwiek test, bo polega na mysleniu a nie na wkuwaniu na pamiec. Tak jak Ryba mowiles, to zadanie trzeba zrozumiec, ale Ty chciales byc za madry chyba bo przekombinowales ;p Ty opisales cos takiego jak 'suche grzyby bez wody' o czym w zadaniu nie ma ani slowa. Nie jest to nam potrzebne do oblicznia. To zadanie jest naprawde proste, patrz: - Mamy 15kg grzybow - Swierze zawieraja 90% wody - suszone zawieraja 7% wody - oblicz suszone? teraz latwe? ![]() Aha, i dlaczego 7% z calosci a nie z suszonych grzybow? Zastanow sie czym sie rozni swierzy grzyb od suszonego? iloscia wody. Z 90% podczas suszenia spada do 7% i tyle ;] To nie jest trudne zadanie tylko trzeba je zrozumiec po prostu odpowiednio Aha, i podoba mi sie ze topic zostal napisany z szacunkiem do Matematyki ![]()
Wybitne umysły są zawsze gwałtownie atakowane przez miernoty, którym trudno pojąć, że ktoś może odmówić ślepego hołdowania panującym przesądom, decydując się w zamian na odważne i uczciwe głoszenie własnych poglądów. ![]() ![]() ![]() ~Albert Einstein
|
![]() |
![]() |
#11 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 05 2007
Lokacja: Gorzów Wlkp.
|
![]() Moja interpretacja zadania:
Odpwiedź wynosi 15kg. Mamy 15kg świeżych grzybów. Wszystkie ususzono. Czyli suszonych jest 15kg, a świeżych brak. Ilość wody jest dla zmylenia. ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 11 06 2007
Lokacja: ustka
Stan: Niegrający
|
![]() miliard miliard miliard
W blasku mojej zajebistości można piec ciasteczka. Ostatnio edytowany przez xoz - 04-10-2008 o 00:25. Powód: zle rozwiazanie |
![]() |
![]() |
#13 |
Użyszkodnik
![]() |
![]() Nie, paruje 83% masy grzyba a nie 83% wody, Wody paruje 92,(2)% ale to nie jest ważne w tym zadaniu...
#14 |
Użytkownik Forum
|
![]() A IMO Ryba ma rację.
To jest zwykłe zadanie o stężeniu procentowym. Z 15kg świeżych grzybów 90% to woda. Z X (wynik) suszonych grzybów 7% to woda. Za to wy wyliczacie 7% wody z CAŁEJ wody, jaka była. Fail.
#15 |
Użytkownik Forum
|
![]() omg. Kupcie se 15kg grzybów ususzcie i zważcie
![]()
![]() |
#16 | |
CS Tibia.pl Team
|
![]() Cytuj:
@up wiesz jakie grzyby są drogie? :// |
|
![]() |
![]() |
#17 |
Użytkownik Forum
|
![]() Imho grzyba w grzybach swiezych jak i suszonych jest identyczna ilosc. Skoro w swiezych jest to 10% z 15kg, czyli 1,5kg, to w suszonych jest identyczna ilosc. Jedyne co ubywa z masy 15kg w procesie suszenia to woda. 83% masy calosci zostaje odparowane. 12,45kg wody fru fru z calkowitej masy grzybow. Zostaje wiec 2,55kg grzybow suszonych, ktore maja w sobie 7% wody.
Edit Chodzi mi o to, ze 90/100 to woda w swiezych. 7/100 to woda w suszonych. 83/100 to woda, ktora wyparowala. Ostatnio edytowany przez Kajulec - 03-10-2008 o 20:43. |
![]() |
![]() |
#18 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
7% z 2,55kg = 0,1785kg Tyle wody 'powinno być'. Gdyby oczywiście liczba była dobra. Wtedy grzyba byłoby w tym 2,3715kg. A wiemy, że musi być 1,5kg. Jak ktoś to dalej pociągnie, to spróbuję dalej tłumaczyć mniej więcej, tym czasem mnie Nadrill woła na Calla. ;[[
![]() |
#19 |
Użytkownik Forum
|
![]() Cholera, faktycznie..
To ja mam pytanie z innej beczki - co to za pojebane zadania ludzie wymyslaja? xD |
![]() |
![]() |
#20 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 16 10 2006
|
![]() Cytuj:
![]() |