Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 20-02-2005, 20:07   #1
Zotolo
Użytkownik Forum

Zotolo's Avatar

Data dołączenia: 26 06 2004
Lokacja: Wrocław/Lunara

Zotolo ma numer GG 3324968
Domyślny Format ,jak zrobic ?

wiec chcialbym zrobic formata ( teraz mam XP i chce zainstalowac 98 ) ale nie wiem jak to zrobic :/ Prosilbym o napisanie jak zrobic formata w XP i jak zainstalowac potem 98 aha mam 2 partycje c i d ale chce zrobic tylko formata c i w xp mam system plikow czy czegos tam NTFS a na winie 98 tego nie ma wiec jakos trzeba zrobic na FAT32. Wiec prosilbym o rady Przyda sie mi i pewnie innym userom.
Zotolo jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 20-02-2005, 23:29   #2
Oxygane
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 13 11 2003

Stan: Niegrający
Oxygane ma numer GG 4384632
Domyślny

Wchodzisz do biosa, ustawiasz aby bootowal Ci system z dyskietki, wsadzasz dyskietke systemową, uruchamiasz kompa, wpisujesz format c:, dajesz dwa razy T, wpisujesz litere cd-romu i : , jak masz dwie partycje to f:, wpisujesz setup i tyle.
Oxygane jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-02-2005, 10:33   #3
Parys
Mytho(L)ogy Hero

Parys's Avatar

Data dołączenia: 13 04 2004
Lokacja: Warszawa
Wpisy bloga: 1

Domyślny

Trzeba troche jasniej:
Musisz wejść do biosa ( na początku włączania komputera nacziśniej delete), teraz musisz ustawić bootowanie z dyskietki ( musisz mieć dyskietkę startową Win 98) lub z Cd-romu. Zapisaujesz ustawienia wkładasz płyte/dyskietke i restartujesz komputer. Teraz powinieneś klikąć: Uruchom komputer z obsługą Cd-ROM. Przechodzisz na dyskietke lub płyte poleceniem:
a(d): A jeżeli dyskietka lub d jeżeli jest to płyta. Oczywiście, jeżeli Cd-rom ma inne oznaczenie to wpisujemy inną literę. Teraz wpisujemy format c, klikasz 2x T i czekasz. Pozniej przechodzisz na Cd -rom i wpisujesz: setup. Dalej instalator Cię sam poprowadzi. Powodzenia.

www.PcTweak.net

Miasto, które przeżyło własną śmierć!

Regulamin
Zbiór poradników Wystaw notkę! Pajacyk
Parys jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-02-2005, 16:30   #4
Oxygane
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 13 11 2003

Oxygane ma numer GG 4384632
Domyślny

@Re up, cd-rom bedzie mial litere f ;], c - podstawowa partycje, d - rozszerzona, e - ram drive, f - cd-rom ;]
Oxygane jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-02-2005, 16:42   #5
Linek
Użytkownik Forum

Linek's Avatar

Data dołączenia: 26 10 2003
Lokacja: Kolacja

Domyślny

I zauważcie, że przecież BIOSy są różne, więc nie zawsze wchodzi się Del itp. Np u mnie tego skąd ma się bootować nie ustawia się w głównym menu BIOSu, nie włączam BIOSu, tylko takie mini menu wyłącznie z wyborem boot devices. Więc jeśli on ma innego BIOa to może sobie nie poradzić.Ale ogólnie większość się zgadza
stary 21-02-2005, 17:16   #6
Ing
Użytkownik Forum

Ing's Avatar

Data dołączenia: 30 11 2004
Lokacja: Thais

Domyślny

Coby nie było pomyłek, wpisz:
"format C: /FS:FAT32 /X"

Reszta tak, jak opowiadali przedmówcy. Aha... jeszcze jedno... Zależnie jak masz ustawione partycje - możliwe, że formatując C przejedziesz od razu po całym dysku. Sprawdź, jak u ciebie wyglądają partycje odpalając fdisk przed i po formacie (na bootowalnej dyskietce startowej powinno być takie narzędzie).

copyright: www.megatokyo.com
Ing jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-02-2005, 17:26   #7
Galarion
Użytkownik Forum

Galarion's Avatar

Data dołączenia: 11 01 2005

Domyślny

Tu masz linka z dosyc wyczerpujaca i dokladna instrukcja jak zrobic formata i kilka innych przydatnych rzeczy Sciaga.pl . Niektore rzeczy moga sie nie zgadzac, w zaleznosci od tego jak masz wersje BIOSu. Sam jestem nup w tych sprawach a jakos sobie kiedys poradzilem, wiec zycze powodzenia.

P.S Znowu sciaga.pl sie przyda :S
Galarion jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-02-2005, 01:15   #8
khazad
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 18 12 2004
Lokacja: Mahakam

Domyślny

UWAGA:
sciaga.pl nie jest najlepszym zrodlem wiedzy... przyklad?
" Czynności po zakończeniu pracy:

Użytkownik powinien:

§ Wyłączyć komputer, monitor, drukarkę i pozostałe urządzenia oraz sprzęt zasilany energią elektryczną."

tu jest problem. kazdy szanujacy sie urzytkownik kompa powinien miec podlaczone peryferia masci wszelakiej do listwy przeciwprzepieciowej. w 99,99% przypadkow jest ona z wbudowanym wylacznikiem zasilania. poza tym wedlug standardow TCO99 i energy star, monitory same sie wylaczaja, jezeli przez pewien czas nie jest dostarczany sygnal z komputera. wyjatkiem sa tu stare monitory, ktorych zasilanie podpinane jest do jednostki centralnej a nie posiadajace oddzielnego zrodla zasilania ( sa to bardzo stare komputery. nawet najstarsze atx'y zadko kiedy maja takie cos). to jest taki kwiatek napisany przez autora tego textu. jezeli ktos ma listwe, to po skonczonej pracy wystarczy "pstryknac" wylacznik na listwie. wowczas wszystko co jest do niej podlaczone nie dostaje zasilania. takie wylaczanie jak jest opisane w tym tekscie, porownac mozna do nastepujacego przypadku: wyjezdzamy na jakis czas. nie ma nikogo w domu. odpinamy wszystkie urzadzenia z pradu poprzez wyciagniecie wtyczki. odpinamy wszystkie przedluzacze, a na koniec wylaczamy/wykrecamy bezpieczniki... moze trochu przesadzony przyklad, ale tak samo sie robi wylaczajac wszystko... sam mam problem z glowy, bo moj komputerek chodzi 24h/dobe przez 7 dni w tygodniu. restaryje go tylko kiedy musze tj. wtedy, kiedy wymaga tego windows, czyli srednio raz na 2-3 tygodnie. jezeli nie bedzie mnie w domu przez dluzej niz 1 dzien, komputer wylaczam. od 2 lat z okladem komputer w sumie byl wylaczony moze przez 2 miesiace ( wakacje, awaria dysku, potem awaria plyty glownej ). komputer wylaczam tez, kiedy musze zmienic wode w chlodzeniu wodnym komputera.

Hail Mahakam!!!

khazad jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-02-2005, 02:15   #9
Ing
Użytkownik Forum

Ing's Avatar

Domyślny

hm... ja zazwyczaj po zakończeniu pracy z kompem idę spać...

stary 22-02-2005, 07:14   #10
Nerevareen
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 14 12 2004

Domyślny

A ja jestem lama: w BIOSie źródło botów na CD + płytka z XPekiem i leci format bez pieprzenia się z dyskietką startową i innymi duperelami. Trzeba być wygodnym po co sobie życie utrudniać
Nerevareen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-02-2005, 15:01   #11
Ing
Użytkownik Forum

Ing's Avatar

Domyślny

Co za różnica z czego zbootuje? Ważne, żeby miał dostęp do linii komend... na dobrą sprawę może chyba sformatować nawet spod windowsa, jak odetnie wszystkie połączenia z formatowaną partycją

Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania