Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 17-02-2004, 19:49   #1
rowerek33
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 24 01 2004

Domyślny Jaki Linux pod Tibie

no tak pytanie jest w temacie wiec prosze tylko o porady bo z tego co ja wiem jak miałem Mandrake 9.1 to wystepował błąd z przygladarką że nie może otworzyc Tibi. Czy na innych bedzie tak samo ? Prosze nie pisać durnych komentarzy.
rowerek33 jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 17-02-2004, 19:52   #2
shae
Użytkownik Forum

shae's Avatar

Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Babylon 5, green sector

Gildia: Ψ Corps
Poziom: P12
Domyślny

Wybacz, ale co ma przeglądarka do klienta Tibii? Skonkretyzuj bardziej pytanie bo ciężko domyśleć się co masz na myśli.
stary 17-02-2004, 20:49   #3
Czkowron
Zbanowany

Czkowron's Avatar

Data dołączenia: 26 10 2003
Lokacja: Głuchołazy

Wyślij wiadomość przez ICQ do Czkowron Czkowron ma numer GG 5079155 Czkowron ma login Tlenu puchacz13@tlen.pl
Domyślny

Nie jestem do konca pewnien , bo nie znam się zbyt na linuxie , ale spróbój może pod Red Hat , albo Aurox . Może zadziała , choc nic nie gwarantuje
Czkowron jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-02-2004, 21:14   #4
Fruity Juice
Użytkownik forum

Data dołączenia: 08 02 2004

Domyślny

wogole gral ktos z Was w tibie pod linuxa? dziala toto wogole?

//Yours,
Fruity Juice jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-02-2004, 22:23   #5
rowerek33
Użytkownik Forum

Domyślny

Dzieki za extra informacje a co do pierwszego posta to pod Linuxa Mandrake 9.1 jak sie odpala Tibię to wyskakuję bląd za trzeba jakąś przegladarke zainstalowac (bo jak wiadomo w windowsie okno Tibi jest praktycznie takie samo jak sie otwiera Internet Exploler a w Linuxie cos nie pasuje i trzeba cos zainstalować, a jeszcze kiedyś slyszałem ze trzeba cos usunać dopiero wtedy zainstalowac...)
Tak czy siak czekam na speca od tych spraw (jestem posiadaczem Linuxa Mandrake 9.1 i nie zanosi sie zebym specjalnie kupowal sobie nowy zeby moc grac w Tibię)
stary 17-02-2004, 22:52   #6
shae
Użytkownik Forum

shae's Avatar

Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Babylon 5, green sector

Gildia: Ψ Corps
Poziom: P12
Domyślny

Więc tak. Po pierwsze - nie mam pojęcia co Ty robisz, że pojawia ci się komunikat, że brakuje jakiejś przeglądarki. Na konsoli masz

shae@zuzia:~/$ ./tibia
Error: Brakuje mi jakiejś biblioteki

taki napis? Poczytaj dokładnie co tam jest napisane, te komunikaty naprawdę są pomocne.

Po drugie polecam przeczytać na oficjalnej stronie dokładnie jeszcze raz wszystko, co dotyczy linuksa. Jest tam taka linijka:
Note: The package Tcl/Tk, version 8.3, is necessary for playing Tibia.
Masz Tcl/Tk w wersji conajmniej 8.3?

Jak już się upewnisz, że takową wersję masz to czytasz dalej:

2. Extract the file using one of the following commands. A "tibia"-subdirectory will be created automatically.
tar xvfz tibiaNNN-linux.tgz
gnutar xvfz tibiaNNN-linux.tgz
zcat tibiaNNN-linux.tgz | tar xf

Dalej wchodzisz do katalogu `tibia` i wpisujesz ./tibia
Pojawi Ci się takie okno, jak u mnie: Screen Shot

I eto wsjo.

UPDATE: uprzedzając pytanie: Debian, wersja unstable, jajo 2.4.18. Ale to raczej nie ma dużego znaczenia...
stary 18-02-2004, 00:21   #7
Polinik
Na emeryturze.

Polinik's Avatar

Data dołączenia: 24 10 2003

Domyślny

Ogolnie to zapewniam Cie, ze nie chcesz grac za pomoca linuksowego klienta :))) Jest obrzydliwy, przestarzaly, niewygodny i po prostu boli w oczy :)) Ja uruchamiam windowsowego klienta i chodzi calkiem dobrze.
Ktos wyzej dal screena w linuksowym klientem, ja dam dla porownania z windowsowym uruchomionym pod X-ami:
ScreenShot
Polinik jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-02-2004, 09:18   #8
rowerek33
Użytkownik Forum

Domyślny do shae

tak wiec ja ide na łatwizne i pracuje w trybie graficznym i jak odpalam Tibie to po prostu mi mowi ze nie ma takiej przegladarki i tyle !! ja chce sobie pograc w Tibie na linuxie chociaż by to mialo najgorszą jaka moze być ( kończe z windą ). A ty shae jakiego masz Linuxa ?
stary 20-02-2004, 10:54   #9
Polinik
Na emeryturze.

Polinik's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie dodany przez rowerek33
po prostu mi mowi ze nie ma takiej przegladarki
Jakiej?
Jak czegos ci brakuje to polecam rpmfind.net, jezeli uzywasz PLD to poldek -i <nazwa brakujacego elementu>, jezeli masz apt-get to apt-get <nazwa> install
stary 20-02-2004, 11:47   #10
rowerek33
Użytkownik Forum

Domyślny

Polin, ja widze ze ty troche spec jestes wiec mi powiedz na jakim pracujesz linuxie i jak za pierwszym razem odpalałeś Tibie na swoim Linuxie to czy wszysyko było ok ?

Podaj dokladną wersje swojego linuxa albo taka wersje w ktorej nic nie trzeba instalowac usuwać zmieniać zeby grac w Tibie.

uff nerwy mnie kiedyś zeżrą
stary 20-02-2004, 12:41   #11
Polinik
Na emeryturze.

Polinik's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie dodany przez rowerek33
Polin, ja widze ze ty troche spec jestes wiec mi powiedz na jakim pracujesz linuxie i jak za pierwszym razem odpalałeś Tibie na swoim Linuxie to czy wszysyko było ok ?

Podaj dokladną wersje swojego linuxa albo taka wersje w ktorej nic nie trzeba instalowac usuwać zmieniać zeby grac w Tibie.
Co za roznica jaki linux? Linux to Linux - roznia sie tylko detale.
Od pierwszego uruchomienia nie mialem problemow. Nie podobal mi sie linuksowy klient to zmienilem na winsowsowego - uruchamiam go za pomoca WineX (zainstalowany z CVSow, rpma da sie znalezc w sieci). Dopoki nie podasz, jaki konkretnie blad Ci wyskakuje, nikt nie bedzie w stanie Ci pomoc, zas Ty na wszelkie prosby zeby podac, co KONKRETNIE za blad ci zwraca nie odpowiadasz. (Dolacz chociaz screenshota).
stary 21-03-2004, 20:28   #12
dymusmugi
Użytkownik forum

Data dołączenia: 15 03 2004

dymusmugi ma numer GG 1621232
Domyślny

jakby ktos pytal - jade na mandrake 9.1 i wszystko jest ok - linuxowy klient tibii chodzi bez zarzutu wnioski - kto szuka ten gra ;] a doinstalowywac - nic nie musialem o_O hm... przegladarka? watpie.. nic do klienta nie ma
dymusmugi jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania