|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 01 2004
Stan: Zbanowany
![]() |
![]() Temat związany z nadchodzącymi świętami:
Co sądzicie o Piłacie? Według Biblii skazał Jezusa na śmierć umywając ręce... Moim zdaniem był osobą z władzą, który wysłuchał swych poddanych. Jak mówi Pismo Święte, jego ludzie zostali przekupieni przez kapłanów, a następnie zagłosowali za wypuszczeniem przestępcy Barabasza, a Jezus został wysłany na Golgotę zamiast niego. Podsumowując: wydaje mi się, że to lud jest winny śmierci jednej osoby z Trójcy Świętej, nie Piłat. @edit: błąd poprawiony
Ostatnio edytowany przez TheNatoorat - 22-03-2005 o 11:34. |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk
![]() |
![]() Piłat miał władze. Jednym słowem mógł JCH uniewinnic... ale wolał, zeby lud zdecydował.
Ale wiadomo.... Jezus chcac nie chca musiał umrzec. Tak mialo byc... Piłat niewinny ![]()
![]() |
#3 | |
Na emeryturze.
Data dołączenia: 24 10 2003
|
![]() Cytuj:
Poncjusz Piłat (łac. Pontius Pilatus, Piłat z Pontu) byl namiestnikiem rzymskiem w Judei przez okolo 10 lat (od roku 26 do ok. 36 n.e). Namiestnik a krol to zdecydowana roznica. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
eX Moderator
Data dołączenia: 13 10 2003
Lokacja: Tychy
Stan: Niegrający
|
![]() Cóż... można by powiedzieć, że Piłat nie miał za bardzo wyjścia. Jezus zdecydował się poświęcić i to wszystko było już przygotowane. Jednakże nie zapomnijcie słów, które Jezus powiedział do Piłata: "(...) dlatego większą winę ponosi ten, który Mnie wydał tobie". Od pewnego momentu (bodajże kiedy Jezus powiedział: "Nie miałbyś władzy nade mną gdyby ci jej nie dano z góry") czytamy, że Piłat starał się bronić Jezusa. A gdyby ostro się sprzeciwił, to i tak by nic nie wskórał, bo podejrzewam, że byłby bunt, a Żydzi tak czy owak zabiliby Jezusa.
![]() |
#5 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy
|
![]() Kiedy rola Piłata się kończy są między innymi słowa '...widząc, że nic nie zdziała...'. To jest podobnie jak z żołnierzami, którzy idą na wojnę - oni nie chcą, ale muszą. A tak mamy kolejną postać historyczną która została świetnie sparodiowana w Asteriksie.
![]() |
#6 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 18 09 2004
Lokacja: Knuróv
|
![]() Postawcie się w jego miejsce, załóżmy że jesteście władcą, macie poddanych. Wszyscy poddani chcą śmierci Jezusa, a jego życie ci zwisa. Zkażesz na śmierć - zdobędziesz uznanie wsró poddanych, nie skażesz - będziesz znienawidzony przez poddanych, a może nawet zamordowany. Każdy by postąpił tak jak ona na jego miejscu. Takie moje zdanie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 09 01 2005
Lokacja: Bełchatów
Imię: Lord Paladinek
Profesja: Royal Paladin
Gildia: Crystal Kingdom
Świat: Harmonia
Poziom: 148
Skille: 104/64
Poziom mag.: 22
|
![]() Heh o ile dobrze pamiętam z reli to Piłat poszedł za wolą przekupionego (przez kapłanów) ludu. Chciał bronić Jezusa ponieważ on, jego żona i dzieci mieli objawienia dotyczące śmierci Jezusa. Wtedy nagle zdał sobie sprawę, że Jezus naprawdę jest Synem Bożym (...). I nawet sam Jezus powiedział
Cytuj:
![]() |
![]() |
#8 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 03 2004
Lokacja: Wrocław
Profesja: Knight
Świat: Valoria
Poziom: 27
Poziom mag.: 4
|
![]() Według mnie pilat byl dobrym władcą, który reprezentował wolę poddanych. Osobiste odczucia Piłata nie miały zbyt wielkiego znaczenia. Wielu ludzi skazano na śmierć ( często bez winy) i nikt nie robi z tego wielkiej tragedii.
![]() |
#9 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 01 2005
Lokacja: Tam, gdzie ludzie widują smoki...
![]() |
![]() Nie lubię rozmawiać na forum o sprawach religii. Powinno to być roztrząsane przy odpowiedniej osobie.
|
![]() |
![]() |