Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Inne

Notki

Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 15-04-2005, 21:01   #1
Donas
Użytkownik Forum

Donas's Avatar

Data dołączenia: 09 08 2004
Lokacja: Gdańsk

Stan: Na emeryturze
Domyślny Spory problem z upierdliwym keyloggerem

Kilka dni temu ściągnąłem Tibia Suite. Niestety okazało się, że jest w nim keylogger. Usunąłem program w trybie natychmiastowym, ale wpisałem przed tym swoje passy do Tibii. Postanowiłem więc zabezpieczyć się przed atakiem hackera i wyposażyłem się w firewalla (Zone Alarm Pro). To była wersja testowa i jej koniec dobiega w ciągu jakiegos tygodnia. W tym czasie miałem ok. 7 ogłoszen o probie wlamania na komputer. Jak moge sie tego pozbyc?? Jak moge zatrzec moje IP przed hackerem? Czy jest jakis sposob na usuniecie logów z kompa? Firewall sie konczy, mam jako takiego antyvira ale niestety nie jest az tak dobry. Podsumuje moje prsoby:

1.Czy moze ktos podac link do jakiegos skutecznego i darmowego firewalla i antyvira?
2.Jak moge sie pozbyc logów z kompa?

@btw. Prosze o nie komentowanie w stylu "to twoja wina zasrancu i oszuscie jeden, teraz sobie sam radz, nie wolno sciagac takich programow," wiem, to byla glupota, ale (niestety) skusila mnie chec zrobienia bezpiecznie w ciagu nocy 3 bp uha :/
Donas jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 15-04-2005, 21:06   #2
Wufei
Użytkownik Forum

Wufei's Avatar

Data dołączenia: 28 02 2004
Lokacja: Białystok

Domyślny

1) skąd ściągnąłeś tibia suit? .. w jakim czasie cie hackneli itp..
2) o fw sie myśli zanim sie coś zrobi -.-

3) pozbyć sie możesz formatując kompa..

pora się zaopatrzyć w ad-aware... -.-

Ostatnio edytowany przez Wufei - 15-04-2005 o 21:10.
Wufei jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-04-2005, 21:08   #3
Miecio Żul
Użytkownik forum

Miecio Żul's Avatar

Data dołączenia: 15 04 2005
Lokacja: Polska

Miecio Żul ma numer GG 8888046
Domyślny

O ile wiem takie programy sa nielegalne
Jeśli chodzi o dobrego i darmowego (!) antywira to polecam : avast! AntiVirus :
Po zainstalowaniu masz kilkudniową wersje,ale na oficjalnej stronie tego progremu jak bezpłatnie się zarejestrujesz otrzymujesz kod i wpisujesz go. A jeśli chodzi o link to proszę : avast!
Miecio Żul jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-04-2005, 21:10   #4
Donas
Użytkownik Forum

Donas's Avatar

Domyślny

Mialem na mysli takie wyjscie, ktore nie bedzie zmuszalo mnie do ponownej zabawy z windowsem -.- format odpada, niedawno zrobilem - dalej: nie zostalem jeszcze zhackowany, tylko ktos (najprawdopodobniej hacker) probowal sie dostac do kompa, a jak to mu sie uda to c ya account.

@btw. chyba prosilem o nie prawienie moralow?
stary 15-04-2005, 21:11   #5
Wufei
Użytkownik Forum

Wufei's Avatar

Domyślny

@UP: z jakiej stronki to ściągnąłeś?
stary 15-04-2005, 21:18   #6
Tibiańczyk
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 20 07 2004
Lokacja: ﻑﻐﻍﻗﻞ ﻛﺴﺕﺎﺘ

Profesja: Elder Druid
Poziom: 68
Poziom mag.: 65
Send a message via Skype™ to Tibiańczyk
Domyślny

Po 1. Daj start, uruchom a nastęnie wpisz cmd (Winxp) lub command (Win98)
2.Wpisz regedit i daj Enter
3. Wejdz do HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Run skasuj stamtad jakies procesy podczas wlaczenia kompa ktorych nie znasz np. xxx*****, a nastepnie wejdz do klucz RunOnce skąd może się on "odrodzic"
Jezeli ten sposob nie dziala - daj start uruchom i msconfig i uruchamianie i odznacz procesz xxx*****, mozesz go wylaczyc ctrl + alt + delete

Tibiańczyk jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-04-2005, 21:27   #7
Donas
Użytkownik Forum

Donas's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wufei
@UP: z jakiej stronki to ściągnąłeś?
www.tibia.xx.pl

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Tibiańczyk
Po 1. Daj start, uruchom a nastęnie wpisz cmd (Winxp) lub command (Win98)
2.Wpisz regedit i daj Enter
3. Wejdz do HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Run skasuj stamtad jakies procesy podczas wlaczenia kompa ktorych nie znasz np. xxx*****, a nastepnie wejdz do klucz RunOnce skąd może się on "odrodzic"
Jezeli ten sposob nie dziala - daj start uruchom i msconfig i uruchamianie i odznacz procesz xxx*****, mozesz go wylaczyc ctrl + alt + delete
Coz, dzieki za sensowną rade. na szczescie nie znalazlem nic powaznego albo po prostu nie wiem co moze byc keyloggerem czy innym scierwem.

@Btw. Czy moze ktos powiedziec jak zatrzec IP przed hackerem?

Ostatnio edytowany przez Donas - 15-04-2005 o 21:29.
stary 15-04-2005, 21:33   #8
Ervus
Użytkownik Forum

Ervus's Avatar

Data dołączenia: 01 12 2004
Lokacja: Skierniewice

Ervus ma numer GG 5625627
Domyślny

Jak chcesz sie przed hackiem obonic zainstaluj se Serwice pack 2 tam jest fire wall
Ervus jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-04-2005, 21:55   #9
Wufei
Użytkownik Forum

Wufei's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Donas

oops =.= po jakim czasie cie hackneli? kiedy sie moge obawiać hacka -.- ?

ummm, a mi sie coś zdaje, że to nie od tibiisuit sie stało :>

Ostatnio edytowany przez Wufei - 15-04-2005 o 21:56.
stary 15-04-2005, 22:09   #10
Sadamq
Użytkownik Forum

Sadamq's Avatar

Data dołączenia: 01 10 2004

Stan: Aktywny gracz
Imię: ---
Profesja: Knight
Świat: Saphira
Poziom: 27
Poziom mag.: 4
Domyślny

Popieram Wufei, ponieważ tibia.org.pl to chyba jedyna polska strona z której można ściągać all cheaty bez obawy keyloga ( Sprawdzane AntiVirem)

Może dawałeś komuś passy, wpisywąłeś na jakiejś stronie, or trzymałeś w pliku textowym na kompie. Do takich rzeczy łatwo jest sie dobrać ;p [ Dlatego radze zmieniac format pliku na np. *xet or somfing lajk dad...
Magic : x
Sadamq jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-04-2005, 22:13   #11
Wufei
Użytkownik Forum

Wufei's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Sadamq
Popieram Wufei, ponieważ tibia.org.pl to chyba jedyna polska strona z której można ściągać all cheaty bez obawy keyloga ( Sprawdzane AntiVirem)

Może dawałeś komuś passy, wpisywąłeś na jakiejś stronie, or trzymałeś w pliku textowym na kompie. Do takich rzeczy łatwo jest sie dobrać ;p [ Dlatego radze zmieniac format pliku na np. *xet or somfing lajk dad...

umm, wiesz mój kolega hackuje, ja tam tego nie popieram, ale jego gejloggów nawet ad-aware nie wykrywa...

@EDIT: niewiem czy wiecie, na tibia.xx.pl pojawił sie na forze temat odnośnie tibiasuit, administrator skasował ją z downloadu...

lekki hardkor, bo ja patrzyłem co i jak z suitem (nie do celów własnych ofcorz)

Ostatnio edytowany przez Wufei - 15-04-2005 o 22:16.
stary 16-04-2005, 12:50   #12
luzik
Zbanowany

Data dołączenia: 14 06 2004

Stan: Aktywny gracz
Domyślny

ktos gdzies pisal ze ad-aware nie wykrywa keylogow a to nie prawda.Gdyz mi znalazl,prawda jest to ze nie wykrywa wszystkich ale to juz powinnien zrobic dobry antywirus.Takze zawsze miej w bezpieczenstwie ad-aware,antywirusa i polecalbym jeszcze spybot search&destroy(cos w stylu ad-aware)
luzik jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 16-04-2005, 14:07   #13
Aulean
Użytkownik forum

Data dołączenia: 11 09 2004

Domyślny

:/ niestety... ja tez zessalem ta Tibie Suite z tibia.xx.pl... wiem, wiem - syf, ale mam do Was 1 pytanie - mam Kaspersky AntiVirus i SP2 z firewallem, tibia suite uzywalem tylko do uhmakerow, nigdy nie wpisywalem tam mojego "glownego" numeru konta i passa, tibie suite mam od jakichs ~5 dni, czy jest niebezpieczenstwo ze ktos shakuje nie tylko moich uhmakerow ale tez main chara??
@re: down
niewiadomo czy tam rzeczywiscie jest keylogger, ale modek skasowal ta Tibie Suite z downloadu wiec jeszcze nie bylo slychac o nikim kto juz zostal shakowany, ale jakis powod byl...

Ostatnio edytowany przez Aulean - 16-04-2005 o 14:23.
Aulean jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 16-04-2005, 14:14   #14
Pan Własnego Losu
Użytkownik Forum

Pan Własnego Losu's Avatar

Data dołączenia: 22 01 2005
Lokacja: przed komputerem

Pan Własnego Losu ma numer GG 6577165
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Aulean
:/ niestety... ja tez zessalem ta Tibie Suite z tibia.xx.pl... wiem, wiem - syf, ale mam do Was 1 pytanie - mam Kaspersky AntiVirus i SP2 z firewallem, tibia suite uzywalem tylko do uhmakerow, nigdy nie wpisywalem tam mojego "glownego" numeru konta i passa, tibie suite mam od jakichs ~5 dni, czy jest niebezpieczenstwo ze ktos shakuje nie tylko moich uhmakerow ale tez main chara??
to niewiadomo czy ten kelogger jest z tibi suite może na forum wszedł w jakis link z keyloggerem
stary 16-04-2005, 14:39   #15
Charlotte Makantana
Użytkownik Forum

Charlotte Makantana's Avatar

Data dołączenia: 30 09 2004
Lokacja: Bydgoszcz

Charlotte Makantana ma numer GG 2472508 Send a message via Skype™ to Charlotte Makantana
Domyślny

Nie martw sie Zone Alarm jest trszke przewrazliwiony... Mam pelna wersja... Od paczatku kiedy jest zainstalowany pokazal juz okolo 6000 prob wlaman . On poza tym zabezpieczy i nie pozwoli sie wlamac...
stary 16-04-2005, 14:54   #16
daroslaw
Użytkownik Forum

daroslaw's Avatar

Data dołączenia: 03 10 2004
Lokacja: Wrocław

Stan: Niegrający
daroslaw ma numer GG 9180198
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wufei
3) pozbyć sie możesz formatując kompa..
WTF? buahahahaha. Są przeciez różne programy do usuwanie tego gówna. polecam program hijackthis. Sciągnij sobie go i napisz na gg ;]
stary 16-04-2005, 14:56   #17
daroslaw
Użytkownik Forum

daroslaw's Avatar

Data dołączenia: 03 10 2004
Lokacja: Wrocław

Stan: Niegrający
daroslaw ma numer GG 9180198
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Aulean
czy jest niebezpieczenstwo ze ktos shakuje nie tylko moich uhmakerow ale tez main chara??
Zawsze jest jakieś zagrożenie.
edit: o kurde 2 posty ;p
stary 16-04-2005, 15:54   #18
Donas
Użytkownik Forum

Donas's Avatar

Domyślny

Coz, dzieki all za pomoc. Mam nadzieje, ze pozbede sie tego syfu bez komendy format C:. Ale jeszcze jedno: ktos kto posiada Zone Alarm Pro może mi powiedzieć czy on jest tak zawsze wrażliiwy czy po prostu 2/3 razy na dzien rzeczywiscie ktos mi sie wlamuje na komp?

@Btw. Czy avast! wykrywa tez keyloggi? Bo sciągnałem ale jak do tej pory nic nie wykrył...

Ostatnio edytowany przez Donas - 16-04-2005 o 15:56.
stary 16-04-2005, 21:50   #19
Wexerh
Zbanowany

Data dołączenia: 25 09 2004
Lokacja: Łódź

Wexerh ma numer GG 2856511
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Donas
Kilka dni temu ściągnąłem Tibia Suite. Niestety okazało się, że jest w nim keylogger. Usunąłem program w trybie natychmiastowym, ale wpisałem przed tym swoje passy do Tibii. Postanowiłem więc zabezpieczyć się przed atakiem hackera i wyposażyłem się w firewalla (Zone Alarm Pro). To była wersja testowa i jej koniec dobiega w ciągu jakiegos tygodnia. W tym czasie miałem ok. 7 ogłoszen o probie wlamania na komputer. Jak moge sie tego pozbyc?? Jak moge zatrzec moje IP przed hackerem? Czy jest jakis sposob na usuniecie logów z kompa? Firewall sie konczy, mam jako takiego antyvira ale niestety nie jest az tak dobry. Podsumuje moje prsoby:

1.Czy moze ktos podac link do jakiegos skutecznego i darmowego firewalla i antyvira?
2.Jak moge sie pozbyc logów z kompa?

@btw. Prosze o nie komentowanie w stylu "to twoja wina zasrancu i oszuscie jeden, teraz sobie sam radz, nie wolno sciagac takich programow," wiem, to byla glupota, ale (niestety) skusila mnie chec zrobienia bezpiecznie w ciagu nocy 3 bp uha :/

jak chcesz moge ci podeslac keya ktory przedluzy ci wersje

@edit
jezeli chcesz cos co wykrywa keyloggery sciagni msk_vir 2005 b. dobry antyvir skanuje rejerstr wuec jak sie cos tam dopisze z k logiem usuwa spis ,

pisz gg : 2856511 uprzedz ze z forum tibia.pl

Ostatnio edytowany przez Wexerh - 16-04-2005 o 21:53.
Wexerh jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 16-04-2005, 22:40   #20
TheNatoorat
Użytkownik Forum

TheNatoorat's Avatar

Data dołączenia: 27 01 2004

Stan: Zbanowany
TheNatoorat ma numer GG 4895805
Domyślny

Drodzy koledzy, keylogger nie uaktywnia się, kiedy wykorzystujecie program, do którego było dołączone owe matactwo, tylko wtedy, kiedy macie włączony komputer. Wystarczy, że będzie na kompie i będzie wiedział, co braliście do schowka czy wpisywaliście na stronach internetowych...
Firewalla instaluje się jeszcze przed faktem, czyli zanim komputer zostanie zainfekowany, by zapobiec wysyłania maili/ftp uploadowania logów z waszymi poczynaniami do autora keyloggera.
W kwestii fw zdecydowanie rządzi Kerio Personal Firewall.
Druga sprawa: antywirus jest potrzebny, ale większość z nich nie da rady keyloggerom, zatem przejdźmy do następnego kroku:
Program ad-aware. Polecam program o orygianlnej nazwie Ad-Aware - wyszuka wam on 99% obiektów szpiegujących.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania