Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > RPG

Notki

RPG Wszystko o grach RPG i cRPG, czy może MMORPG.

Pokaż wyniki sondy: Która gra najwierniej odwzorowuje RPG?
Baldurs Gate 1\2 29 22.66%
Morrowind 22 17.19%
Gothic 23 17.97%
Neverwinter Nights 17 13.28%
Might & Magic 9 7.03%
Planescape: Torment 6 4.69%
Siege of Avalon 0 0%
Fallout 22 17.19%
Głosujących: 128. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 30-04-2005, 19:39   #1
Thomisson
Użytkownik Forum

Thomisson's Avatar

Data dołączenia: 17 02 2005
Lokacja: Old Trafford

Thomisson ma numer GG 7120620
Domyślny Która gra najwierniej odwzorowuje RPG?

Według mnie Neverwinter Nights, a wy?
Thomisson jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 30-04-2005, 20:10   #2
Master druid
Użytkownik Forum

Master druid's Avatar

Data dołączenia: 04 12 2004

Stan: Tutor
Domyślny

nie !!!! kur** jak mogłeś w ankiecie nie napisać Diablo II LoD, albo i nawet bez dodatku ?? Diablo rządzi, ale nie na OBN bo tam cheaterzy

Master druid jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 30-04-2005, 20:12   #3
Gunir
Redaktor

Gunir's Avatar

Data dołączenia: 16 04 2005
Lokacja: Knurów

Domyślny

World of Warcraft, ktorego nie ma w ankiecie...
stary 30-04-2005, 20:24   #4
De'sH
Zbanowany

De'sH's Avatar

Data dołączenia: 24 10 2004
Lokacja: Asa Bay

Imię: Myth'xas
Profesja: Royal Paladin
Gildia: Sacrifice
Świat: Aldora
Poziom: 55
Skille: 90/70
Poziom mag.: 17
De'sH ma numer GG 8522761
Domyślny

Baldur 1/2 dlaczego? interakcja z otoczeniem duuuuuuuuzo questow ciekawa fabula klimat D&D;]. CZemu nie neverwinter? Bo nwn to raczej hack'n'slash a nie rpg... tak samo jak diablo ktore mimo wszystko rzadzi xD
De'sH jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 30-04-2005, 20:50   #5
Stryk~~
Użytkownik Forum

Stryk~~'s Avatar

Data dołączenia: 30 12 2004
Lokacja: Edron-Azura

Stan: Aktywny gracz
Imię: Strykkar
Profesja: Elder Druid
Gildia: Plx
Świat: Azura
Poziom: 49
Skille: 21/22
Poziom mag.: 56
Stryk~~ ma numer GG 3962261
Domyślny

Ultima której nie ma w ankiecie
14:22 You see yourself. You are an elder druid. You are Plx of the Plx (Mustard man).
Stryk~~ jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 30-04-2005, 21:32   #6
OLOL
Guest

Domyślny

Wlota Baldula (jeżeli ktoś czytał komiks śledzia z ŚGK to wie o co chodzi )
i PostNuklearny Fallout My favoryt (w sondzie nie doczytałem i zaznaczyłem baldula ). Fallout ma swój niepowtarzalny klimat i jest tym czym może być nasz świat za 200 lat.

Ostatnio edytowany przez OLOL - 30-04-2005 o 21:33. Powód: błąd :P
  Odpowiedz z Cytatem
stary 30-04-2005, 21:51   #7
Dr.Unknown
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 08 06 2004
Lokacja: 19°58'E 50°05'N

Stan: Na Emeryturze
Świat: Secura
Dr.Unknown ma numer GG 3815114 Send a message via Skype™ to Dr.Unknown
Domyślny

Cytuj:
World of Warcraft
Rotfl, Morrowind, Diablo i Gothic to też nie wiem za bardzo skąd ten pomysł.
Zalezy jaki RPG, np. wiernymi odwzorowaniami D&D sa Nevervinter Nights, Icewind Dale, Baldur's Gate, itp. Ozwzrowania wampira mamy dwa, oba nienajlepsze, jednak Bloodlines bardziej pasuje, Z Monastyrem się nie spotkałem, i wieloma innymi systemami.
Dr.Unknown jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 30-04-2005, 22:16   #8
Gracz Tibii
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 18 12 2004

Domyślny

A może lepiej dojdź do tego jakie to typy RPG. Zwykły RPG to jeśli dobrze pamiętam gra w której tworzy się drużyne (Icewind Dale, Baldurs Gate, Might and Magic), a np. Gothic to cRPG w którym rozwijamy jedną postać bez żadnego wyboru wyglądu ani nic. Bardziej wypisałeś gry fantazy (wyjątek Fallout). Mi się wydaje że po prostu wypisałeś gierki które najbardziej lubisz z gatunku RPG(?) albo te które masz wogóle zakupione lub przegrane.

PS. Czy mi się wydaje czy coraz więcej osób na forum ma czyjeś avatary?

Edit: World of Warcraft i Ultima Online (jeśli dobrze mysłe) są bardziej do typu MMORPG które według mnie z RPG mają już mało wspólnego.

Ostatnio edytowany przez Gracz Tibii - 30-04-2005 o 22:21.
Gracz Tibii jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 30-04-2005, 23:25   #9
Caer
Użytkownik Forum

Caer's Avatar

Data dołączenia: 15 01 2005
Lokacja: Łódź

Caer ma numer GG 6319946
Domyślny

Wedlug mnie pytanie jest troche dziwnie sformulowane. Jak gra moze odwzorowywac rodzaj gry? To powinno byc cos w stylu "Najbardziej klimatyczna gra RPG" czy cos takiego.
Zdecydowanie moim faworytem jest Fallout. Genialny klimat, fabula. Poprostu miod. Najlepszymi grami opartymi na D&D sa Baldur's Gate I i II, Icewind Dale I i II oraz NWN.
stary 01-05-2005, 07:41   #10
Thomisson
Użytkownik Forum

Thomisson's Avatar

Data dołączenia: 17 02 2005
Lokacja: Old Trafford

Thomisson ma numer GG 7120620
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Caerlionne
Wedlug mnie pytanie jest troche dziwnie sformulowane. Jak gra moze odwzorowywac rodzaj gry? To powinno byc cos w stylu "Najbardziej klimatyczna gra RPG" czy cos takiego.
Zdecydowanie moim faworytem jest Fallout. Genialny klimat, fabula. Poprostu miod. Najlepszymi grami opartymi na D&D sa Baldur's Gate I i II, Icewind Dale I i II oraz NWN.
Chodziło mi o to, która gra najbardziej przypomina te RPG, gdzie jedynymi przedmiotami były kartki i długopisy, a reszta rodziła się w wyobraźni graczy.

Offtopic
Nie dodawłałem gier typu MMORPG, bo dosyć róźnią się od cRPG.
Thomisson jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 01-05-2005, 07:45   #11
Pabak
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 21 10 2004
Lokacja: Ruda Śląska

Stan: Na emeryturze
Wyślij wiadomość przez ICQ do Pabak Pabak ma numer GG 5459497 Pabak ma login Tlenu tuminure@o2.pl
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gracz Tibii
Zwykły RPG to jeśli dobrze pamiętam gra w której tworzy się drużyne (Icewind Dale, Baldurs Gate, Might and Magic), a np. Gothic to cRPG w którym rozwijamy jedną postać bez żadnego wyboru wyglądu ani nic..
cRPG oznacza grę RPG na komputer... RPG to te które grasz z kumplami w miłej atmosferze, z mistrzem gry itd.

Moim zdaniem pytanie jest źle sformułowane. Otóż jasne jest że najlepiej odwzorowuje Fallout gdyż we wszystkich RPGach chodzi o rozwój postaci... a tam jest on już chyba maksymalnie rozwinięty. (choć przydała by sie zmiana wyglądu w pierwszej i drugiej częśći)
stary 01-05-2005, 07:52   #12
Thero
Użytkownik Forum

Thero's Avatar

Data dołączenia: 30 12 2004

Domyślny

Jestem genialny, zaznaczyłem nie to co chciałem, a tak to never winter nights wymiata, a szczególnie Hordes of Underdark...
Thero jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 01-05-2005, 10:46   #13
Matheous
Użytkownik Forum

Matheous's Avatar

Data dołączenia: 23 01 2004
Lokacja: Tam, gdzie... Cholera. Tam, gdzie... -Dobranoc.-Powiedzial diabel.

Matheous ma numer GG 2872460 Matheous ma login Tlenu emcid@tlen.pl
Domyślny

Zdecydowanie Planescape:Torment. Wtracenia do rozmow, opisy rozmowcow, rozwinieta fabula, najbardziej rozwiniete dialogi, questy i fabula ogolnie... Cud-miod. Nawet BG wymieka.
A do tego co sie dziwil ze nie ma Diablo-podaj mi jedna ceche, w ktorej Diablo PRZYPOMINA RPGa.
stary 01-05-2005, 11:20   #14
Rendarn
Użytkownik Forum

Rendarn's Avatar

Data dołączenia: 28 10 2004
Lokacja: Właśnie, gdzie ? ;<

Stan: Niegrający
Rendarn ma numer GG 4865440
Domyślny

Mialem wielki dylemat pomiedzy Planescape i Falloutem.Moim zdaniem tryb walki jest bardziej podobny do "papierowych rpg-ów" w planescapie. Wielką zaletą Fallouta jest fabuła, ale klimat jest o wiele lepszy w Planescapie. Samo w sobie rpg opiera się na klimacie, jest to najważniejszym dla tego typu gier. Dlatego IMO Planescape jest "prawie" czystą esencją rpg (sam poczatek gry, kostnica - jest to miejsce niesamowite, dalej mnie inspiruje do moich sesji rpg)

p.s. Mogłbym się dłużej rozwodzić, ale wiem że ludzie na tym forum lubią wypowiedzi zwięzłe i krótkie
Rendarn jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 01-05-2005, 11:39   #15
Mordor
Użytkownik Forum

Mordor's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2005
Lokacja: Warszawa

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Royal Paladin
Świat: Arcania
Poziom: 166
Skille: 102
Poziom mag.: 23
Domyślny

@ Matheous

Jedną cech Diablo, która przypomina nam o tym, że jest on rpg moze być możliwość zdobywania levelu i rozwoju postaci.

Uważam, iż najlepszym rpg z wymienionych tutaj jest Plancape Torment.

Ale i tak Diablo wymiata - moja ulubiona gra.
in dark road.
Mordor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 01-05-2005, 14:12   #16
Gracz Tibii
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 18 12 2004

Domyślny

Dobra ja się myliłem sorry.

Ostatnio edytowany przez Gracz Tibii - 02-05-2005 o 21:54.
Gracz Tibii jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 01-05-2005, 14:36   #17
Vaxxia
Użytkownik Forum

Vaxxia's Avatar

Data dołączenia: 03 11 2004

Stan: Tutor
Domyślny

Kazda gra z tych w ankiecie oraz kilku innych, niewymienionych ale rowniez bardzo dobrych i znanych jest w swoim stylu wyjatkowa i niepowtarzalna.
Jesli chodzi o wolnosc gracza to chyba Morrowind bylby moim typem na zwyciezce.
Fabula, dialogi - Planescape Torment (ponoc Falout ma leprza fabule ale nie gralam wiec sie nie wypowiadam).
Neverwinterek - genialne walki i grywalnosc, ale wbrew pozorom gracz jest prowadzony jak po sznurku (jednak w HoD swoboad gracza wzrasta dziesieciokrotnie w stosunku do podstawki). Neverwinter ma jeszcze edytor co jest jego poteznym atutem.
Baldurki - fabula wypasna, dialogi tez (miejscami troche dretwe), walka po dokladniejszym obcowaniu z gra troche niedopracowana, ale klimat i grywalnosc bija wszystkie inne cRPG (klimat w baldurach tracil z kazda kolejna czescia na rzecz rozmachu i efektywnosci - w jedynce zaczynamy jako biedny, maly bohaterek nie potrafiacy pokonac w zwarciu kobolda, co jednak jest cholernie klimatyczne, zas w ToB jestesmy poteznymi polbogami chroniacymi swiat przed zaglada, co znacznie "wydziwnia" klimat gry, ale ten rozmach...).
ID1 i ID2 to chyba najslabsi kandydaci. Nic tu ciekawego w zasadzie nie ma: fabula srednia, system walki normalny... jestesmy zalewani falami potworow, caly czas tylko rzeznia i rzeznia... jest to jakos tak bardziej irytujace niz w NWN ktory przeciez tez glownie bazuje na walce (IMO calkiem grywalne, jak juz przerypiemy wszystkie inne cRPG mozna i po to siegnac).
Brakuje w ankiecie m.in. Swiatyni Pierwotnego Zla, jako iz jest to chyba najwierniej oddajacy zasady D&D cRPG dostepny na teraz. Mozna jeszcze by sie pokusic o dodanie WoW, mimo ze jest to MMORPG ale poprostu wymiata
stary 01-05-2005, 15:01   #18
Jackiew
Użytkownik Forum

Jackiew's Avatar

Data dołączenia: 01 02 2004
Lokacja: a gdzie mieszkaja krasnoludki?.. hopsa-sasa ! hop-sasa!

Stan: Na emeryturze
Jackiew ma numer GG 4837606
Domyślny

grałem w 9/10 z tych gier żadnej nie przeszłem do końca, ponieważ w pewnej chwili wiało tak strasznie nudą że gra się "wywiała" z dysku... Dlatego głosuję na m&m VII! Ponieważ tą grę przeszłem ze 3 razy, (ztrona dobra, zła i jeszcze raz dobra inną drużynną) Gra wciąga choć grafika odpycha ale cóż jak grać to grać... Szkoda tylko że nie miałem wszystkich artefaktów
stary 01-05-2005, 16:47   #19
Bambuko
Użytkownik Forum

Bambuko's Avatar

Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy

Stan: Niegrający
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gracz Tibii
Są RPG na komputer i RPG w książkach i to jsię nazywa gra fabularna jeśli dobrze pamiętam. cRPG to jest odłam od RPG jest też chyba jRPG i takie tam. Ja podałem to co słyszałem o RPG na komputer a nie podawałem definicji RPG takich jak DnD (Dungeon & Dragon).
cRPG to nie jest żaden odłam, tylko to jest gra komputerowa. Przedrostek 'c' oznacza 'computer' czyli komputerowe. Każda z gier, którą wymieniłeś wcześniej [Icewind Dale, Baldurs Gate, Might and Magic, Gothic, Fallout, World of Warcraft i Ultima Online] to są w mniejszym lub większym stopniu cRPG. Więc nie twórz tu nowych definicji i nie pisz o czymś, o czym nie wiele wiesz, tylko się dostosuj do przyjętych reguł. Bo mogą cię jeszcze wziąść za heretyka.
stary 01-05-2005, 17:05   #20
Coreone
Użytkownik Forum

Coreone's Avatar

Data dołączenia: 29 04 2005
Lokacja: W pixelowym świecie >.<

Domyślny

Moim zdaniem najlepiej odwzorowuje RPG Gothic I i II Noc kruka już z deczka odpada .

Coreone jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania