|
Notki |
RPG Wszystko o grach RPG i cRPG, czy może MMORPG. |
Pokaż wyniki sondy: Która gra najwierniej odwzorowuje RPG? | |||
Baldurs Gate 1\2 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
29 | 22.66% |
Morrowind |
22 | 17.19% |
Gothic |
23 | 17.97% |
Neverwinter Nights |
17 | 13.28% |
Might & Magic |
9 | 7.03% |
Planescape: Torment |
6 | 4.69% |
Siege of Avalon |
0 | 0% |
Fallout |
22 | 17.19% |
Głosujących: 128. Nie możesz głosować w tej ankiecie |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 17 02 2005
Lokacja: Old Trafford
![]() |
![]() Według mnie Neverwinter Nights, a wy?
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 04 12 2004
Stan: Tutor
|
![]() nie !!!!
![]() ![]() ![]()
![]() |
#3 |
Redaktor
Data dołączenia: 16 04 2005
Lokacja: Knurów
|
![]() World of Warcraft, ktorego nie ma w ankiecie...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zbanowany
|
![]() Baldur 1/2 dlaczego? interakcja z otoczeniem duuuuuuuuzo questow ciekawa fabula klimat D&D;]. CZemu nie neverwinter? Bo nwn to raczej hack'n'slash a nie rpg... tak samo jak diablo ktore mimo wszystko rzadzi xD
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Użytkownik Forum
|
![]() Ultima której nie ma w ankiecie
14:22 You see yourself. You are an elder druid. You are Plx of the Plx (Mustard man). |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Guest
|
![]() Wlota Baldula (jeżeli ktoś czytał komiks śledzia z ŚGK to wie o co chodzi
![]() i PostNuklearny Fallout ![]() ![]() Ostatnio edytowany przez OLOL - 30-04-2005 o 21:33. Powód: błąd :P |
![]() |
![]() |
#7 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 06 2004
Lokacja: 19°58'E 50°05'N
Stan: Na Emeryturze
Imię: Komandor Tarkin
Świat: Secura
|
![]() Cytuj:
Zalezy jaki RPG, np. wiernymi odwzorowaniami D&D sa Nevervinter Nights, Icewind Dale, Baldur's Gate, itp. Ozwzrowania wampira mamy dwa, oba nienajlepsze, jednak Bloodlines bardziej pasuje, Z Monastyrem się nie spotkałem, i wieloma innymi systemami. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 18 12 2004
|
![]() A może lepiej dojdź do tego jakie to typy RPG. Zwykły RPG to jeśli dobrze pamiętam gra w której tworzy się drużyne (Icewind Dale, Baldurs Gate, Might and Magic), a np. Gothic to cRPG w którym rozwijamy jedną postać bez żadnego wyboru wyglądu ani nic. Bardziej wypisałeś gry fantazy (wyjątek Fallout). Mi się wydaje że po prostu wypisałeś gierki które najbardziej lubisz z gatunku RPG(?) albo te które masz wogóle zakupione lub przegrane.
PS. Czy mi się wydaje czy coraz więcej osób na forum ma czyjeś avatary? Edit: World of Warcraft i Ultima Online (jeśli dobrze mysłe) są bardziej do typu MMORPG które według mnie z RPG mają już mało wspólnego.
Z tego konta już nie korzystam bo mi się nick nie podobał (a namelocka nie dostałem ![]() Ostatnio edytowany przez Gracz Tibii - 30-04-2005 o 22:21. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 15 01 2005
Lokacja: Łódź
![]() |
![]() Wedlug mnie pytanie jest troche dziwnie sformulowane. Jak gra moze odwzorowywac rodzaj gry? To powinno byc cos w stylu "Najbardziej klimatyczna gra RPG" czy cos takiego.
Zdecydowanie moim faworytem jest Fallout. Genialny klimat, fabula. Poprostu miod. ![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 17 02 2005
Lokacja: Old Trafford
![]() |
![]() Cytuj:
Offtopic Nie dodawłałem gier typu MMORPG, bo dosyć róźnią się od cRPG. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Moim zdaniem pytanie jest źle sformułowane. Otóż jasne jest że najlepiej odwzorowuje Fallout gdyż we wszystkich RPGach chodzi o rozwój postaci... a tam jest on już chyba maksymalnie rozwinięty. (choć przydała by sie zmiana wyglądu w pierwszej i drugiej częśći)
![]() |
![]() |
#12 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 30 12 2004
|
![]() Jestem genialny, zaznaczyłem nie to co chciałem, a tak to never winter nights wymiata, a szczególnie Hordes of Underdark...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 23 01 2004
Lokacja: Tam, gdzie... Cholera. Tam, gdzie... -Dobranoc.-Powiedzial diabel.
![]() ![]() |
![]() Zdecydowanie Planescape:Torment. Wtracenia do rozmow, opisy rozmowcow, rozwinieta fabula, najbardziej rozwiniete dialogi, questy i fabula ogolnie... Cud-miod. Nawet BG wymieka.
A do tego co sie dziwil ze nie ma Diablo-podaj mi jedna ceche, w ktorej Diablo PRZYPOMINA RPGa.
![]() |
#14 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 28 10 2004
Lokacja: Właśnie, gdzie ? ;<
Stan: Niegrający
![]() |
![]() Mialem wielki dylemat pomiedzy Planescape i Falloutem.Moim zdaniem tryb walki jest bardziej podobny do "papierowych rpg-ów" w planescapie. Wielką zaletą Fallouta jest fabuła, ale klimat jest o wiele lepszy w Planescapie. Samo w sobie rpg opiera się na klimacie, jest to najważniejszym dla tego typu gier. Dlatego IMO Planescape jest "prawie" czystą esencją rpg (sam poczatek gry, kostnica - jest to miejsce niesamowite, dalej mnie inspiruje do moich sesji rpg)
p.s. Mogłbym się dłużej rozwodzić, ale wiem że ludzie na tym forum lubią wypowiedzi zwięzłe i krótkie |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 02 2005
Lokacja: Warszawa
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Boroth Flam
Profesja: Royal Paladin
Gildia: Legends Of Arcania
Świat: Arcania
Poziom: 166
Skille: 102
Poziom mag.: 23
|
![]() @ Matheous
Jedną cech Diablo, która przypomina nam o tym, że jest on rpg moze być możliwość zdobywania levelu i rozwoju postaci. Uważam, iż najlepszym rpg z wymienionych tutaj jest Plancape Torment. Ale i tak Diablo wymiata - moja ulubiona gra.
![]() |
#16 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 18 12 2004
|
![]() Dobra ja się myliłem sorry.
Z tego konta już nie korzystam bo mi się nick nie podobał (a namelocka nie dostałem ![]() Ostatnio edytowany przez Gracz Tibii - 02-05-2005 o 21:54. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 11 2004
Stan: Tutor
|
![]() Kazda gra z tych w ankiecie oraz kilku innych, niewymienionych ale rowniez bardzo dobrych i znanych jest w swoim stylu wyjatkowa i niepowtarzalna.
Jesli chodzi o wolnosc gracza to chyba Morrowind bylby moim typem na zwyciezce. Fabula, dialogi - Planescape Torment (ponoc Falout ma leprza fabule ale nie gralam wiec sie nie wypowiadam). Neverwinterek - genialne walki i grywalnosc, ale wbrew pozorom gracz jest prowadzony jak po sznurku (jednak w HoD swoboad gracza wzrasta dziesieciokrotnie w stosunku do podstawki). Neverwinter ma jeszcze edytor co jest jego poteznym atutem. Baldurki - fabula wypasna, dialogi tez (miejscami troche dretwe), walka po dokladniejszym obcowaniu z gra troche niedopracowana, ale klimat i grywalnosc bija wszystkie inne cRPG (klimat w baldurach tracil z kazda kolejna czescia na rzecz rozmachu i efektywnosci - w jedynce zaczynamy jako biedny, maly bohaterek nie potrafiacy pokonac w zwarciu kobolda, co jednak jest cholernie klimatyczne, zas w ToB jestesmy poteznymi polbogami chroniacymi swiat przed zaglada, co znacznie "wydziwnia" klimat gry, ale ten rozmach...). ID1 i ID2 to chyba najslabsi kandydaci. Nic tu ciekawego w zasadzie nie ma: fabula srednia, system walki normalny... jestesmy zalewani falami potworow, caly czas tylko rzeznia i rzeznia... jest to jakos tak bardziej irytujace niz w NWN ktory przeciez tez glownie bazuje na walce (IMO calkiem grywalne, jak juz przerypiemy wszystkie inne cRPG mozna i po to siegnac ![]() Brakuje w ankiecie m.in. Swiatyni Pierwotnego Zla, jako iz jest to chyba najwierniej oddajacy zasady D&D cRPG dostepny na teraz. Mozna jeszcze by sie pokusic o dodanie WoW, mimo ze jest to MMORPG ale poprostu wymiata ![]()
![]() |
#18 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 02 2004
Lokacja: a gdzie mieszkaja krasnoludki?.. hopsa-sasa ! hop-sasa!
Stan: Na emeryturze
![]() |
![]() grałem w 9/10 z tych gier żadnej nie przeszłem do końca, ponieważ w pewnej chwili wiało tak strasznie nudą że gra się "wywiała" z dysku... Dlatego głosuję na m&m VII! Ponieważ tą grę przeszłem ze 3 razy, (ztrona dobra, zła i jeszcze raz dobra inną drużynną) Gra wciąga choć grafika odpycha ale cóż jak grać to grać... Szkoda tylko że nie miałem wszystkich artefaktów
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy
Stan: Niegrający
|
![]() Cytuj:
![]() |
![]() |
#20 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 29 04 2005
Lokacja: W pixelowym świecie >.<
|
![]() Moim zdaniem najlepiej odwzorowuje RPG Gothic I i II Noc kruka już z deczka odpada
![]() |
![]() |
![]() |