Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 04-05-2005, 14:43   #1
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny Samobojstwo

Ciekawi mnie wasze zdanie na temat: czy samobojstwo jest jakimkolwiek wyjsciem z sytuacji??

Bo skoro czlowiek czuje, ze uchodzi z niego radosc zycia i to z kazdym dniem coraz bardziej to byc moze ma racje twierdzac, ze "po co zyc".

A po drugie. Panuje opinia, ze samobojca jest czlowiekiem slabym psychicznie. Dlugo sie nad tym zastanawialem i doszedlem do wnkiosku, ze wrercz przeciwnie. To, ze na drodze swojego zycia spotkaly go problemy z ktorymi nie mogl sobie poradzic to nie jego wina. A proba samobojstwa to naprawde powazna decyzja - to nie jest tak, ze czlowiek nagle pomysli o samobojstwie i od razu plan realizuje (znaczy nie znam takiego przypadku).

Jesli ktos juz podejmuje decyzje odejscia to tak naprawde musi miec w sobie wiele odwagi.

I sposoby leczenia samobojcow: czlowieka ktoremu zycie dokopalo i on nie poradzil sobie z tym traktuje sie jak psychola: obserwacja w szpitalu, leki antydepresyjne lub uspokajajace. To tylko bardziej przekonuje go, ze cos z nim nie tak i nie ma po co zyc. Wiele osob po takiej terapi probuje jeszcze raz targnac sie na zycie.

Co wy o tym myslicie?

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 04-05-2005, 14:50   #2
Gunir
Redaktor

Gunir's Avatar

Data dołączenia: 16 04 2005
Lokacja: Knurów

Domyślny

Jesli: jestes bankrutem, nie masz przyjaciol, masz wrogow, popelniles straszny (look: nieodwracalny) blad, zabiles kogos, straciles kogos bliskiego, dostales kosza (?), czyli po prostu straciles chec do zycia to... po co to dalej ciagnac?
stary 04-05-2005, 14:51   #3
Bambuko
Użytkownik Forum

Bambuko's Avatar

Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy

Stan: Niegrający
Domyślny

Właśnie to jest dziwne. Nie wiesz co cię spotka dalej. Wierzący wierzą [sic, to chyba źle jest napisane], że samobójcy idą do piekła. Też się nad tym zastanawiałem. Faktycznie jest jak mówisz, ale przecież nie zrobisz tak, że przyszłemu samobójcy pomożesz we wszystkim, co go dołuje. Przecież wtedy każdy by zaczął mieć myśli samobójcze
stary 04-05-2005, 14:53   #4
Baron Kaldrick
Użytkownik Forum

Baron Kaldrick's Avatar

Data dołączenia: 06 03 2004
Lokacja: from Dwarves Lands...

Domyślny

Samobójstwo jest wyjściem. Tym najprostszym. Bo korzystają z nich tylko ci, którzy się poddają. Którym nie chce się już - czy nie mają już sił - by walczyć z życiem i o życie.
"Człowieka można zniszczyć, ale nie pokonać" - E. Hemingway. To prawda. Człowieka może pokonać tylko on sam. Poddając się, though.

Terry Pratchett, "Straż! Straż!"
Baron Kaldrick jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-05-2005, 15:27   #5
p.l
eX Moderator

p.l's Avatar

Data dołączenia: 10 09 2003
Lokacja: Fotel przed monitorem

p.l ma numer GG koniec tego dobrego
Domyślny

pomijając już wszelkie względy religijne (którymi bym argumentował), samobójstwo jest przejawem egocentryczności- ja strzelę sobie w łeb i będe miał spokój, a kij mnie obchodzi ile będą po mnie rozpaczać, czy moja matka nie zwariuje, ile przysporzę tym bólu i kłopotów.

p.l jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-05-2005, 15:30   #6
ripper
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 01 08 2004

Stan: Na emeryturze
ripper ma numer GG 3603576
Domyślny

Samobójstwo to bardzo złożony i trudny temat. Z jednej strony jutro może być lepiej, ale może być jeszcze gorzej. Co do siły psychiki samobójcy to jest to i siła i słabość. Nie jest łatwo targnąć na swoje życie ale nie jest też łatwo ciągnąć dalej życie które dla nas nie ma sensu.

Hmmm, chyba troche pomieszałem ale mam nadzieje że przesłanie ogólne zrozumiecie.
ripper jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-05-2005, 15:31   #7
Dr.Unknown
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 08 06 2004
Lokacja: 19°58'E 50°05'N

Stan: Na Emeryturze
Świat: Secura
Dr.Unknown ma numer GG 3815114 Send a message via Skype™ to Dr.Unknown
Domyślny

Taa, wyznawcy ideologii "Ja się na świat nie prosiłem", eh?
Dr.Unknown jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-05-2005, 15:50   #8
$corcerer
Nieobecny.

$corcerer's Avatar

Data dołączenia: 22 09 2003
Lokacja: Gdzieś w Necie. Liczba postów: koło 1337. http://rtfm.killfile.pl

Imię: Scorcerer
Profesja: Sorcerer
Gildia: Dreamers
Poziom: 23
Skille: 23/22
Poziom mag.: 42
Wyślij wiadomość przez ICQ do $corcerer $corcerer ma numer GG Użyj Jabbera. $corcerer ma login Tlenu scorcerer@tlen.pl Adres Jabbera do $corcerer
Domyślny

Same as Kalduś & p.l.

Dżizas!
$corcerer jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-05-2005, 15:55   #9
Gangrel
Fallen Angel

Gangrel's Avatar

Data dołączenia: 26 01 2004
Lokacja: At the end of Rainbow.

Imię: Va'esse
Profesja: Elite Knight
Gildia: Dreamers
Poziom: 48
Gangrel ma numer GG 1366254 Gangrel ma login Tlenu gangrel_6@tlen.pl
Domyślny

Zawsze najciezej jest zyc dalej.

Gangrel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-05-2005, 16:12   #10
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez p.l
pomijając już wszelkie względy religijne (którymi bym argumentował), samobójstwo jest przejawem egocentryczności- ja strzelę sobie w łeb i będe miał spokój, a kij mnie obchodzi ile będą po mnie rozpaczać, czy moja matka nie zwariuje, ile przysporzę tym bólu i kłopotów.
A nie zastanawiales sie, ze to samobojca mysli w taki sposob: "pewnie wszyscy przeze mnie cierpia, wsyzstkim przeszkadzam... i tak pewnie nikt mnie nie zauwazy."??

Moj jogger
stary 04-05-2005, 18:14   #11
Matheous
Użytkownik Forum

Matheous's Avatar

Data dołączenia: 23 01 2004
Lokacja: Tam, gdzie... Cholera. Tam, gdzie... -Dobranoc.-Powiedzial diabel.

Matheous ma numer GG 2872460 Matheous ma login Tlenu emcid@tlen.pl
Domyślny

Geez. Samobojcy za zycia tesknia za smiercia. Ale skad wiecie, ze po smierci nie beda tesknic za zyciem? Nie wiemy, co nas spotka 'po drugiej stronie'. Wielu wierzy, ze tam jest 'cos lepszego' i ta wiara ma posredni wplyw na decyzje o samobojstwie. Ale skad wiemy, ze tam nie ma po prostu pustki, albo wiecznego potepienia i bolu, albo zycia w jeszcze gorszej postaci niz tutaj? Skad wiemy, ze po smierci nie bedziemy tesknic za zyciem, tak jak przy zyciu teksnimy za smiercia?
Samobojstwo nie jest zadnym wyjsciem(geez, mowie jak psycholog)-odetniemy sie od problemow tutejszych, otwierajac sie na problemy 'tamtejsze'. Poza tym, i tak kiedys umrzemy-po co to przyspieszac? Jest czas na zycie i jest czas na smierc. Skoro juz ktos nam dal mozliwosc przezycia tych 60+ lat, to czemu mamy sobie odbierac ta-kto wie, czy nei jedyna-szanse? Zyjmy, a po smierci zobaczymy, czy bedziemy zalowacv tego, ze nie pzybylismy tam wczesniej, czy wrecz przeciwnie.
Do zobaczenia po drugiej stronie, guys...
stary 04-05-2005, 18:21   #12
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Matek Uciekaido
A nie zastanawiales sie, ze to samobojca mysli w taki sposob: "pewnie wszyscy przeze mnie cierpia, wsyzstkim przeszkadzam... i tak pewnie nikt mnie nie zauwazy."??
Samobojca racjonalnie nie mysli, wiec trudno, zeby sie czyms przejmowal. Trudno tez gadac o samobojcach, jak sie nimi nigdy nie bylo, i nie zna perspektywy, z ktorej oni widza swiat.
stary 04-05-2005, 19:37   #13
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Nekromanta
Samobojca racjonalnie nie mysli, wiec trudno, zeby sie czyms przejmowal. Trudno tez gadac o samobojcach, jak sie nimi nigdy nie bylo, i nie zna perspektywy, z ktorej oni widza swiat.
O nie... tutaj calkowicie sie mylisz. Samobojca to taki sam czlowiek jat ty ja czy ktokolwiek inny z tego forum. Przejmuje sie... to wlasnie jeden z powodow dla ktorych postanawia skonczyc z zyciem.

Moj jogger
stary 04-05-2005, 19:42   #14
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Matek Uciekaido
O nie... tutaj calkowicie sie mylisz. Samobojca to taki sam czlowiek jat ty ja czy ktokolwiek inny z tego forum. Przejmuje sie... to wlasnie jeden z powodow dla ktorych postanawia skonczyc z zyciem.
Nie wiem, skad wywnioskowales, ze taki czlowiek jest jakis inny. Jest normalny, chociaz NIE mysli racjonalnie (jesli myslalby, nie chcialby sie zabic).Samobojcy maja w wiekszosci (jakies 95%+) maja jakies problemy (depresja zazwyczaj, schizofrenia - rzadko- itp.).Z ich punktu oni sa przegrani, nie ma dla nich szans na godziwe zycie, dlatego NIE mysla tak samo jak my (w znaczeniu : ci, ktorzy nie chca sie zabic). Mam nadzieje, ze zrozumiales, co mam na mysli
stary 04-05-2005, 20:01   #15
Caer
Użytkownik Forum

Caer's Avatar

Data dołączenia: 15 01 2005
Lokacja: Łódź

Caer ma numer GG 6319946
Domyślny

To, wedlug mnie, jest naprawde trudny temat. Dla mnie, popelnienie samobojstwa, jest wyrazem potwornego egocentryzmu, co juz zostalo napisane. Ktos napisal ze "za zycia tesknimy za smiercia". A teraz, przyznajcie sie, kto teskni za smiercia? Ja tez jestem na swego rodzaju zakrecie zyciowym, ale mi nawet przez mysl nie przeszlo zeby popelnic samobojstwo.
stary 04-05-2005, 20:16   #16
Liado
Użytkownik Forum

Liado's Avatar

Data dołączenia: 16 10 2004

Liado ma numer GG 5663472
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez SuPeRMAN
Właśnie to jest dziwne. Nie wiesz co cię spotka dalej. Wierzący wierzą [sic, to chyba źle jest napisane], że samobójcy idą do piekła. Też się nad tym zastanawiałem. Faktycznie jest jak mówisz, ale przecież nie zrobisz tak, że przyszłemu samobójcy pomożesz we wszystkim, co go dołuje. Przecież wtedy każdy by zaczął mieć myśli samobójcze
Tak jak i w to że bogacze idą do piekła a biedaki do nieba -.- idiotyzm.
A tak OnTopic
Wielu ludzi wyśli o samobójstiwe jednak nie zabijają się bo brakuje im odwagi, więc samobójcy są albo głópi albo odważni albo naprawde są w beznadziejnej sytuacji. A najgorsze jest to że naprzykład wypełnił by totka zabiłby się przed losowaniem a tu nagle szóstka, pewnie by się zachlastał w tym miejscu w którym się jest po śmierci o ile takie istnieje.

Ostatnio edytowany przez Liado - 04-05-2005 o 20:18.
Liado jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-05-2005, 20:32   #17
Matheous
Użytkownik Forum

Matheous's Avatar

Data dołączenia: 23 01 2004
Lokacja: Tam, gdzie... Cholera. Tam, gdzie... -Dobranoc.-Powiedzial diabel.

Matheous ma numer GG 2872460 Matheous ma login Tlenu emcid@tlen.pl
Domyślny

Na pewno po smierci jego najwiekszym zmartwieniem byloby to, ze trafil szostke...
Ja napisalem ze za zycia tesknimy za smiercia, chodzi mi o ta wydzielona grupe gotyckich ludzi, co w statusach na gg maja w kolko 'Czekam na smierc' 'Przyjdz do mnie kostucho' etc. no i wlasnie o ludziach z myslami samobojczymi, depresja, na zakrecie zyciowym, bla bla bla.
stary 04-05-2005, 21:31   #18
Pogromca pk
Zbanowany

Pogromca pk's Avatar

Data dołączenia: 18 04 2004
Lokacja: Siedziba Świętej Inkwizycji

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Kolutib/liado
Tak jak i w to że bogacze idą do piekła a biedaki do nieba -.- idiotyzm.
A co w tym idiotycznego? Jestes zbyt mlody/niedojrzaly by zrozumiec pewne rzeczy.
Jak zwykle dzieciatko wzielo cos zbyt doslownie... ^_^

ok koniec offtopic zeby nie bylo ze pisze nie na temat:

Dyskusja na ten temat jest nie tyle trudna, co bezowocna. Nie mozna patrzec na samobojcow jak na tlum w ktorym kazdy jest taki sam.
To sa ludzie, nie jednakowi, kazdy z nich ma inny charakter/problemy/przezycia. I dopoki to co spotyka samobojcow nie spotka was, ciezko byc obiektywnym.

Mnie nie spotkalo, wiec mowie ze to zadne rozwiazanie, zarowno z logicznego oraz moralnego/religijnego punktu widzenia.

Ostatnio edytowany przez Pogromca pk - 04-05-2005 o 21:35.
Pogromca pk jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-05-2005, 22:38   #19
Kajulec
Użytkownik Forum

Kajulec's Avatar

Data dołączenia: 17 07 2004

Imię: Raititute
Profesja: Elite Knight
Gildia: Satanica
Świat: Astera
Kajulec ma numer GG 2445317
Domyślny

Sam, kilka dni temu, mialm przypadek, ze osoba z ktora rozmawialem tylko dwa dni, chciala popelnic samobojstwo.. I nawet probowala.. ale sie nie udalo. Rozmawialem wtedy z Nia.. plakala, ciagle plakala.. mowila, ze musi umrzec. Po tym, jak polknela tabletki.. duzo tabletek.. zaczela sie kruszyc.. mowila, ze wszystko ja boli, ze ona juz nie chce umierac...

No i teraz pomyslcie.. Chciala umrzec.. ale w pewnym momencie zrozumiala, ze powod, dla ktorego chce umrzec wcale nie jest az tak wielkim problemem, zeby za niego tracic zycie. Ale moglo juz byc za pozno.. gdy to zrozumiala, to juz nie chciala umierac..

To bylo troszke nie na temat.. tzn. chodzi Wam bardziej o to, czy samobojstwo jest jakimkolwiek rozwiazaniem..
Jest wyjsciem, ale najgorszym.. zawsze otoczenie moze sie zmienic.. nagle problemy sie rozwiaza.. znajdzie sie osoba, ktora bedzie nam pomagac.. wspierac psychicznie..

Samobojca.. rzadko mysli o ludziach, ktorzy beda wylewac lzy z powodu jego smierci. Ta moja znajoma myslala o rodzinie.. i byc moze dlatego zmienila zdanie i nie wziela kolejnej garsci tabletek..

Wogole.. to bez sensu.. odbierac sobie zycie.. szczegolnie w mlodym wieku.. tyle zycia przed kims, tyle szczescia i rozczarowac.. ale to jest piekne w zyciu.. i dlatego zyjemy..

retired/retarded
Kajulec jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-05-2005, 17:33   #20
xemmoe
Użytkownik Forum

xemmoe's Avatar

Data dołączenia: 20 10 2004
Lokacja: Destabilizacja

Stan: Na emeryturze
Domyślny

Nie uważam żeby samobójcy byli ludzmi słabymi psychicznie.
Każdy ma jakąś granice wytrzymałości.
A czy jest wyjściem?
To zależy co tak naprawde spotka go po śmierci...

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania