Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > RPG

Notki

RPG Wszystko o grach RPG i cRPG, czy może MMORPG.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 22-07-2005, 21:22   #1
b_elegol
Użytkownik Forum

b_elegol's Avatar

Data dołączenia: 21 07 2005
Lokacja: Białystok

b_elegol ma numer GG 9086100
Domyślny Rzeka krwi...czyli opowieść o wampirach...

Wampiry na przestrzeni czasu pokazywane były już z wielu perspektyw, poczynając od Nosferatu, który kły miał w miejscu siekaczy (ze względów praktycznych zapewne), poprzez Lestata w "Wywiadzie z Wampirem", a kończąc na niejakim "Wampirku", przeznaczonym raczej dla młodszej widowni...

Wpadłem ostatnio na teledysk do piosenki Roba Zombiego, Dragula, złorzonego w całości z urywków pewnego anime: Hellsing...

Zachęcony, zacząłem szukać kolejnych wzmianek o tym przedsięwzięciu...
W chwili obecnej jestem w trakcie pozyskiwania kolejnych odcinków tej serii, tymczasem postanowiłem na forum poruszyć sprawę wampirów...

Zastanawia mnie mocno ostatnio, czemu nasze wyobrażenie o wampirach bywa tak różne, i wciąż się zmienia... Swego czasu grałem często w Wampira:Maskaradę, może dlatego postrzegam wampiry jako hybrydy ludzi... Ale ciekawi mnie, jakie jest twoje wyobrażenie wampira.

Jak wygląda, kim jest, czemu jest tym kim jest... Posty fabularyzowane mile widziane, przydadzą się kiedyś może. Czekam!!

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 22-07-2005, 21:35   #2
Rybzor
CS Tibia.pl Team

Rybzor's Avatar

Data dołączenia: 06 09 1970
Lokacja: Gliwice
Wpisy bloga: 1

Stan: Początkujący
Adres Jabbera do Rybzor
Domyślny

Nie wiem co maja wampiry do rpg
W sumie o wampirach duzo nie wiem, pamietam tylko pewien film: "Wywiad z wampirem" bardzo mi sie spodobal, jesli ktos ma mozliwosc obejzenia to polecam
Rybzor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-07-2005, 21:42   #3
b_elegol
Użytkownik Forum

b_elegol's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Nie wiem co maja wampiry do rpg
Mają i to dużo...Nie słyszałeś może o systiemie 'Wampir:Maskarada' ? Apeluje do wszystkich po raz xxx-krotny nie mylcie pojęć RPG z cRPG...żeby zapiąć wszystko na ostatni guzik podam wam definicje.

RPG - ( z ang. role-playing game, często zwana grą wyobraźni, potocznie erpegiem lub rolplejem) - gra, w której gracze (od jednego do kilkunastu) wcielają się role fikcyjnych postaci. Cała rozgrywka toczy się w fikcyjnym świecie, istniejącym tylko w wyobraźni grających. Jej celem jest odegranie zaplanowanego scenariusza i osiągnięcie umownie określonych celów, przy zachowaniu wybranego zestawu reguł.

cRPG - (ang. computer Role Playing Game) - to rodzaj gry komputerowej, w której kierując grupą postaci lub pojedynczym bohaterem gracz wykonuje różne zadania (ang. quests) otrzymując w zamian przedmioty i/lub złoto oraz punkty doświadczenia wpływające na statystyki postaci, podobnie jak w tradycyjnych grach fabularnych. W ten sposób bohater/bohaterowie kierowani przez gracza stają się coraz potężniejsi - gotowi sprostać nowym, trudniejszym zadaniom.

Istotną rolę w grach tego typu odgrywa czynnik losowy w tradycyjnych grach RPG reprezentowany przez rzuty kośćmi, tutaj zastąpione przez losowo generowane przez komputer wartości. Decydują one między innymi o tym czy postaci udało się trafić wroga, jak dobrze jedna postać opatrzyła lub wyleczyła drugą, itp.

Gra ma zwykle przygotowaną z góry, często nieliniową, fabułę, czasami podzieloną na kilka mniejszych części (niekiedy zwanych rozdziałami). Zazwyczaj niemożliwe jest ukończenie danego rozdziału bez wykonania pewnych określonych zadań.

Ten gatunek gier komputerowych jest bardzo rozbudowany, a sposób przedstawienia świata mocno zróżnicowany. Wytworzyły się także liczne podgatunki, jak np. Hack&Slash (Diablo, Diablo II czy Dungeon Siege), gdzie fabuła została znacznie uproszczona, ilość wątków pobocznych mocno ograniczona i najważniejszą częścią gry stała się walka.

Ponieważ istota gier cRPG jest często mylnie rozumiana jako zmieniające się statystyki postaci, gry z innych gatunków bywają opisywane jako posiadające "elementy RPG", mimo iż nie oznacza to tego, co sugeruje nazwa (tzn. odgrywania ról) a jedynie możliwość rozwijania i ulepszania prowadzonego przez siebie bohatera lub jednostki (np. siły, celności, itp.).
stary 24-07-2005, 19:33   #4
Taube
Użytkownik Forum

Taube's Avatar

Data dołączenia: 23 06 2005

Domyślny

Cytuj:
Wpadłem ostatnio na teledysk do piosenki Roba Zombiego, Dragula, złorzonego w całości z urywków pewnego anime: Hellsing...

Zachęcony, zacząłem szukać kolejnych wzmianek o tym przedsięwzięciu...
W chwili obecnej jestem w trakcie pozyskiwania kolejnych odcinków tej serii, tymczasem postanowiłem na forum poruszyć sprawę wampirów...
jeśli chodzi o Hellsing, to uprzejmie informuję, że na polskim rynku od jakiegoś czasu wydawana jest manga, poszukaj w jakimś empiku a nuż znajdziesz
jest sporo pozycji anime i mangi traktujących o wampirach
choćby słynny ‘Vampire Hunter D’ (2 filmy), ‘Blood: The Last Vampire’, dalej serie ‘Nightwalker’, puszczana przez Hyper ‘Vampire Princess Miyu’ i całkiem nowa pozycja (jeszcze nie zakończono edycji) ‘Trinity Blood

wampir w wielu kulturach był człowiekiem, którego dusza nie zaznała spokoju po śmierci i nawiedzał nasz świat, w niektórych natomiast wywodził się od demonów
(choćby z Biblii, pierwszą wzmianką o nich jest Alukah, potrafił latać, zmieniał się w wilka, mógł umrzeć gdy przez wystarczająco długi czas nie karmił się krwią – stąd też główna postaćw Hellsingu, Alukard )
w prawie wszystkich kulturach są duchy (od wysp Polinezji poprzez eskimoskie wierzenia), które wysysają ludzką krew, niektóre żeńskie (a tych to jest zadziwiająco dużo...), niektóre męskie, niektóre żywią się nie tylko krwią, ale potem i organami, mają różne pochodzenie.. nie będę wymieniać ich wszystkich
nawiążę do paru
strzygi (Strigoi), uskrzydlone panie, które to właśnie piją krew i jedzą ciała (podobno wywodzą się od Erynii, które jak wiadomo zrodziły się z krwi Uranosa), tak jak wampiry w niektórych podaniach lotne i mają podobne gusta
w niektórych kulturach uważano, że są to duchy zmarłych i tak też się utrwaliło w powszechnym wizerunku wampirów
w niektórych przypadkach nawet porównuje się je do wilkołaków, ze względu na to, że miały możliwość przybierania wilczej formy, choć są to dwa całkowicie odmienne twory
nie będę tu zawalać masą nazw i przypisów, gdyż wyjdzie z tego referat nie związany w większym stopniu z Maskaradą

@Ryba-knight
w takim razie polecam książki Anny Rice, na bazie których powstało parę filmów, między innymi właśnie ‘Wywiad z wampirem’

d. Taube
out of the darkness into the light.

she lost somewhere her time..
get me known if You find it for me XD
mam obiekcję przez opowiadaniami, gdyż zaglądając w jedno, zostanę zawalona dziesięcioma kolejnymi.. czasem jednak człowiek ulegnie, a to źle wpłynie na stan gg oraz PW, lecz cóż począć..
Taube jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-07-2005, 20:47   #5
Radix
CS Tibia.pl Team

Radix's Avatar

Data dołączenia: 11 12 2004
Lokacja: Forgotten Land

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Taube
stąd też główna postaćw Hellsingu, Alukard )
Przeczytaj Alukard od tylu Mnie sie roznie kojaza wampiry. Z jednej strony ciagle postrzegane sa jako osobniki z wysokiego rodu (hrabiece stroje). Postacie z honorem i tajemnicami. Innym razem kojaza mi sie z ludzmi ktorzy sa chorzy i maja urojenia ze musza pic ludzka krew. Chodza takie i gryza wszystkich . Aj łona drink jor blaad ]:-)

Pieśń II: Honor

Niech ktoś zawoła, że broda hańbą jest
A hańbą dla mnie będzie, go o głowę nie skrócić
Niech ktoś zwątpi w prawość mych braci,
Niech bogom swym dziękuje, jeśli kalectwem go tylko oszpecę,
Bo wstydem jest nie szanować
Tego co dla innych święte.
Słabością jest duma, jeśli
Honorem i szacunkiem w ryzach nie trzymana.
Rozważania tego, co mianem zabójcy okrzyknięty,
Który czuje, a los dla niego jedyny...
Radix jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-07-2005, 22:35   #6
redfaction
Użytkownik Forum

redfaction's Avatar

Data dołączenia: 07 12 2003
Lokacja: Tychy

Stan: Aktywny Gracz
Imię: ?
Świat: Kamadan!
Poziom: ?
redfaction ma numer GG 4524829
Domyślny

Wydaje mi się, że gdzieś słyszałem o wampiryźmie - (choroba) zamiłowianiem do ludzkiej krwi co wiąże się z potrzebą jej picia. Co do kłów to nie sądze aby ludziom w naszych czasach rosły takie zębiska ...

Też troche grałem w gre Vampire: The Masquerade i przyznam, że wampiry są istotami zasługującymi na pełen podziw. Nie dość, że muszą poić się krwią to jeszcze zmuszone są pokonywać swoich wrogów. Ja wampiry podziwiam bo uważam, iż zasługują one na coś takiego mimo tego, że są demonami .
redfaction jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-07-2005, 22:39   #7
b_elegol
Użytkownik Forum

b_elegol's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez redfaction
Wydaje mi się, że gdzieś słyszałem o wampiryźmie - (choroba) zamiłowianiem do ludzkiej krwi co wiąże się z potrzebą jej picia. Co do kłów to nie sądze aby ludziom w naszych czasach rosły takie zębiska ...

Też troche grałem w gre Vampire: The Masquerade i przyznam, że wampiry są istotami zasługującymi na pełen podziw. Nie dość, że muszą poić się krwią to jeszcze zmuszone są pokonywać swoich wrogów. Ja wampiry podziwiam bo uważam, iż zasługują one na coś takiego mimo tego, że są demonami .
Mam pytanko ? Pisząc, że grałeś w grę Vampire: The Masquerade miałeś na myśli grę komputerową czy system fabularny. Bo mi chodziło o to drugie.
stary 24-07-2005, 22:46   #8
redfaction
Użytkownik Forum

redfaction's Avatar

Data dołączenia: 07 12 2003
Lokacja: Tychy

Stan: Aktywny Gracz
Imię: ?
Świat: Kamadan!
Poziom: ?
redfaction ma numer GG 4524829
Domyślny

I w to i w to, do dziś mam gdzieś książke do gry ale niestety komputerową (po angielsku >.<)
redfaction jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 25-07-2005, 07:59   #9
Berburio
Użytkownik Forum

Berburio's Avatar

Data dołączenia: 26 09 2004

Domyślny

Moje postrzeżenie wampira? Człowiek w skąpym odzianiu(odzieniu?) ...gwał** dziewi...aha to nie to Koleś w płaszczu...blada skóra z dużymi kłami ssa krew ;P
Berburio jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 25-07-2005, 08:19   #10
kołbaś
Użytkownik Forum

kołbaś's Avatar

Data dołączenia: 14 12 2004

kołbaś ma numer GG 7494864
Domyślny

a moze pamiętacie grę bloodrain tam pół wampirzyca(niezła laska i całkiem przyrumieniona jak na wampira) walczy z faszystami i złymi wampirami ale jednakowo najczęsciej wampy są złe jak naprzykład drakulla z filmu Van Hellsing (był w tamtym roku w kinach obecnie na kasetach VHS)

I staniemy się pasterzami,
Dla Ciebie mój panie dla Ciebie,
Z Potęgą otrzymaną prosto z Twej dłoni,
Nasze nogi nieść mogą spokojnie Twe rozkazy,
Tak więc rozlejemy rzekę ku Tobie,
I poskramiać duszę będziemy na wieki,
In nomine Patris et Filii,
et Spiritus Sancti. Amen.
kołbaś jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-07-2005, 15:10   #11
Sirocco
Guest

Domyślny

Wampiry w rpg...
sztandarowym przykładem jest już wspomniany system Wampir:Masakrada,jeden z kilku składników Świata Mroku.
Co do występowania krwiopijcow w innych rpg-ach,to choćby bardzo ciekawa wizja tzw."żywych wampirów" w Warhammerze,jak chociażby słynna Wieczna Geneviev,czy Drachenfels...od standardowych pijawek różnili się niewrażliwością na słońce/ogień.

Interesujące wyjsnienie wampiryzmu jest właśnie opisane w maskaradzie...wampiryzm jako klątwa,rzucona na Kaina przez Jedynego.
Klątwa w myśl której: "Bedziesz jadł popiół i pił krew.Słońce bedzie twym wrogiem,a dzień udręką"(w wolnym tłumaczeniu fragmetnt księgi Nod).
zupełnie inaczej ma sie sprwawa z tzw.wampirami wschodu(również świat mroku),gdzie 'gaki' są bardziej duchami,jakie niezdołały spełnić swego życiowego przeznaczenia<dopełnić karmy> i odradzaja sie w ciałach niedawno umarLych osób.W ich wypadku potrzeba picia krwii/obawy przed słoNcem, wynika z ilosci energii ying i yan zawartych w ciele nieumarłych.
  Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania