Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Magia

Notki

Magia Magiczne zaklęcia, runy, potężni magowie. Tutaj wszystko o magii w Tibii

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 31-07-2005, 11:54   #1
Zlodziej
Użytkownik Forum

Zlodziej's Avatar

Data dołączenia: 20 09 2003
Lokacja: Żyrardów

Domyślny Sklepowe ceny runów

Po przeczytaniu kilku threadów spora część społeczeństwa sądzi, iż "sklepowe" ceny runów będą się wahały w granicach 6k za plecak UH oraz 10k za plecak SD. Nic bardziej mylnego.

Istnieje coś takiego jak Krytyczna Wartość Runa ( w skrócie KWR ), która jest maxymalną ceną, którą może zapłacić nabywca za 1 run danego rodzaju. Wynosi ona dokładnie tyle, ile kosztuje stworzenie tego runu za pomocą mana fluidów. Skomplikowane?

Załóżmy że przeciętny mana fluid regeneruje 50 many. Stworzenie jednego uha to 100 many. A więc na jednego uha potrzeba średnio 2 mana fluidy. (KWR = 200gp). A więc jeden UH w sklepie *NIE* może być droższy niż 200 gp. Co więcej, bez sensu byłoby ustalenie ceny sklepowej na poziomie KWR, bo dużo bardziej opłacałoby się kupienie dużej ilości mana fluidów i danie ich na "przerobienie" jakiemuś kumplowi. A więc cena jednego uha wyniesie najprawdopodobniej około 150gp.

Według mnie ceny najpopularniejszych runów będą kształtowały się tak:

UH........150gp (Plecak = 3k)
SD........300gp (Plecak = 6k)
EXPL.....250gp (Plecak = 5k)
HMM.....100gp (Plecak = 2k)

Jak widać dosyć ciężko będzie wyżyć kupując runy w sklepie. Ale cóż zrobić...? Według mnie magowie/druidzi nie będą robili tyle run co kiedyś. Może istniał lepszy (droższy) sposób na rozwiązanie tego problemu? Np więcej "policjantów"?
Zlodziej jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 31-07-2005, 12:01   #2
Dzid_91
Guest

Domyślny

jesli tak bedzie to niestety zrobie chara palka lub knighta, gdyz gra postaciami magicznymi nie bedzie oplacalna: sorc i drut wolno expia, a na runach (soul points i nizsze niz nam sie zdaje ceny run w sklepach)

mam nadzieje, ze sie mylisz bo knightem grac nie chce a train plalkiem tez nie bedzie fajny...
  Odpowiedz z Cytatem
stary 31-07-2005, 12:06   #3
Gatho Gokhinin
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 19 02 2005

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Elite Knight
Świat: Pythera
Poziom: 110
Skille: 90/89
Poziom mag.: 7
Smutny

Teraz Tibia bedzie coraz bardziej przypominała prawdziwe życie -.- Zaraz trzeba będzie do pracy latać żeby kupić kilkanaście bp Uh na jakiegoś questa lub dłuższego hunta :/Niezbyt ciekawie się to zapowiada, ale mam nadzieję, że do zrobienia bp UH nie będzie potrzebna ogromna ilość SP
Gatho Gokhinin jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 31-07-2005, 12:13   #4
Antliq
Użytkownik Forum

Antliq's Avatar

Data dołączenia: 17 01 2005
Lokacja: Przed kompem

Stan: Na emeryturze
Świat: Arcania
Poziom: 47
Skille: 71/70
Poziom mag.: 5~
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Zlodziej
Po przeczytaniu kilku threadów spora część społeczeństwa sądzi, iż "sklepowe" ceny runów będą się wahały w granicach 6k za plecak UH oraz 10k za plecak SD. Nic bardziej mylnego.

Istnieje coś takiego jak Krytyczna Wartość Runa ( w skrócie KWR ), która jest maxymalną ceną, którą może zapłacić nabywca za 1 run danego rodzaju. Wynosi ona dokładnie tyle, ile kosztuje stworzenie tego runu za pomocą mana fluidów. Skomplikowane?

Załóżmy że przeciętny mana fluid regeneruje 50 many. Stworzenie jednego uha to 100 many. A więc na jednego uha potrzeba średnio 2 mana fluidy. (KWR = 200gp). A więc jeden UH w sklepie *NIE* może być droższy niż 200 gp. Co więcej, bez sensu byłoby ustalenie ceny sklepowej na poziomie KWR, bo dużo bardziej opłacałoby się kupienie dużej ilości mana fluidów i danie ich na "przerobienie" jakiemuś kumplowi. A więc cena jednego uha wyniesie najprawdopodobniej około 150gp.

Jak widać dosyć ciężko będzie wyżyć kupując runy w sklepie. Ale cóż zrobić...? Według mnie magowie/druidzi nie będą robili tyle run co kiedyś. Może istniał lepszy (droższy) sposób na rozwiązanie tego problemu? Np więcej "policjantów"?

Mysle ze masz razje co do cen, ale co do drotow/sorcow to watpie zeby wychodzili na + z runami, i tak zawsze sa na - ale co do tego ze sorc wolno expi, niemoge sie zgodzic, tzn moze do jakiegos 50 lvl~ potem idzie juz szybko...
Na poziomie 100 lvl sorc expi okolo 2x szybciek od knighta (jezeli ma runy )

Born to be Alive.

And May The Best in Live, Be Yours!

Trzeba śmiać się, nie czekając na szczęście, bo gotowiśmy umrzeć nie uśmiechnąwszy się ani razu.

Dont WoRRy, Be HaPPy
Antliq jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 31-07-2005, 12:14   #5
Marixon
Użytkownik Forum

Marixon's Avatar

Data dołączenia: 11 06 2005
Lokacja: Bełchatów

Profesja: Royal Paladin
Świat: Berylia
Marixon ma numer GG 7189912
Problem Gratz pomysłu!!

Dobrze nad tym pomyślałeś ... Faktycznie chyba zbyt tragicznie nie będzie z tymi runami... Ale ja chcę robić sorka, a CIP-owie chcą mi zniszczyć moje tibijskie życie !!
Marixon jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 31-07-2005, 12:23   #6
klocu
Użytkownik forum

klocu's Avatar

Data dołączenia: 18 07 2005

Domyślny

ja TEZ JESTEM ZA TYM zeby zrobic "policjantow" tibijskich ktozi by sprawdzali czy ktos nie afk
Bo pszez te soule ludzie mogą odchodzic

ale chyba juz nic nie poradzimy
klocu jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 31-07-2005, 12:52   #7
ciemne dropsy
Użytkownik Forum

ciemne dropsy's Avatar

Data dołączenia: 16 08 2004
Lokacja: Zgorzelec

Profesja: Knight
Świat: solera
Poziom: 8
Skille: zmienne
Domyślny

I dobrze. I tak runy robie tylko expiac wiec dla mnie nie ma roznicy. Za to bedzie mniej noobkow blokujacych dp i mase mckowych runemakerow. Jak ktos nie umie grac to niech nie gra - proste. A ze gra robi sie trudniejsza to dobrze. Bardziej zepsute sa inne rzeczy jak naprzyklad ropowanie sie na smieciach.
stary 31-07-2005, 13:07   #8
Saint
Użytkownik forum

Data dołączenia: 21 06 2005
Lokacja: Domek Świentego Mikołaja

Domyślny

no takie ceny chyba beda oby nie drozsze
Saint jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 31-07-2005, 13:20   #9
moF
Użytkownik Forum

moF's Avatar

Data dołączenia: 10 12 2004
Lokacja: CalmerA

Stan: Aktywny gracz
Świat: Calmera
Poziom: 68
Skille: 83/82
Domyślny

No to w sumie bomba na starszych swiatach jezeli szybko chce kupic sie uhy to musisz placic conajmniej 2.6k za bp. a nie zawsze takowe na rynku sie znajduja. Mysle ze dla wyszysch lvl'i to bedzie czysta przyjemnosc wylozenie tych 400 gp wiecej i mozliwosc kupienia 100 bp uhow w przeciagu np. 2 minut.
stary 31-07-2005, 13:21   #10
August
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 26 06 2005

August ma numer GG 4786311
Domyślny

Ej ludzie a pomysleliscie o tym ze jak znikna farmy Uh makerow i Sd makerow to skad bedziecie brac runy? No zaraz powiecie ze ze sklepu ale cena nie beda takie jak podaje kolega poniewaz w tedy sprzedawanie run Sorcom i drutom nie oplacalo by sie wiec ceny w sklepach beda wyzsze ale u Sorcowi Drutow tez! Wiec poco likwidowac te farmy drutow? Skoro run i tak bedzie za malo i tak...
August jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 31-07-2005, 13:24   #11
moF
Użytkownik Forum

moF's Avatar

Domyślny

lól ... ze sklepu nawet jezeli uhy kosztowaly by 4k za bp lub wiecej , wkoncu ludzie zapomna o tym jak bylo kiedys i sie przyzwyczaja. Pamietam jak pierwsza postacia w swojim zyciu sprzedawalem na calmerce hmm'y za 700 gp. a teraz nikt nie placze z powodu ze musi za nie wylozyc 1.2-1.4k ... Do wszystkiego mozna sie przyzwyczajic
stary 31-07-2005, 14:02   #12
pawepek
Użytkownik Forum

pawepek's Avatar

Data dołączenia: 10 01 2005
Lokacja: Białystok

Stan: Niegrający
pawepek ma numer GG 6976708 Send a message via Skype™ to pawepek
Domyślny

niby do wszystkiego sie mozna przyzwyczaić, ale po co zmieniac to co dobre?
stary 31-07-2005, 14:14   #13
moF
Użytkownik Forum

moF's Avatar

Domyślny

Up@: Ja bym dobrem nie nazwal druidowych farm(ow) <lol> ...
stary 31-07-2005, 14:29   #14
zwiastun ciemnosci
Użytkownik Forum

zwiastun ciemnosci's Avatar

Data dołączenia: 10 08 2004
Lokacja: Nazril - Wieża Ciemności

zwiastun ciemnosci ma numer GG 1923014
Domyślny

mnie tylko szkoda tych farm drutkow :/
mozna dzieki niej zaoszczedzic na uh jesli jestes na swiecie pvp
wystarczy zrobic palka skille 50 dista i juz jestes z uhami do przodu problemem bylo tylko znalezienie takiej farmy.
A tak to bede musial kupowac uhy :/ ale pewnie sklepy z runami beda tylko dla pacc a jakże
stary 31-07-2005, 14:38   #15
Gatho Gokhinin
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 19 02 2005

Stan: Na Emeryturze
Świat: Pythera
Poziom: 110
Skille: 90/89
Domyślny

Sklepy z runami TYLKO dla pacc? Nieeeeeeeeeeee.....Pewnie będzie quest na niższe ceny za runy w sklepach, podobny do postmana (może też dla facc bo runy są bardzo potrzebne)
Gatho Gokhinin jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 31-07-2005, 14:47   #16
Hupe
Użytkownik Forum

Hupe's Avatar

Data dołączenia: 26 01 2005
Lokacja: Bydgoszcz

Imię: Hupefupe
Świat: Aldora
Poziom: 127
Poziom mag.: 8
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez zwiastun ciemnosci
mnie tylko szkoda tych farm drutkow :/
mozna dzieki niej zaoszczedzic na uh jesli jestes na swiecie pvp
wystarczy zrobic palka skille 50 dista i juz jestes z uhami do przodu problemem bylo tylko znalezienie takiej farmy.
A tak to bede musial kupowac uhy :/ ale pewnie sklepy z runami beda tylko dla pacc a jakże
Przeciez jest wyraznie napisane ze bedzie mozna kupic runy w KAZDYM miescie w sklepie magicznym....
Hupe jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 31-07-2005, 15:18   #17
MaTe!
Guest

Domyślny

jak juz gadamy o runach to chcoialem zapytac czy to prawda, ze knighty od 4mlvl moga uzywac run UH ?
  Odpowiedz z Cytatem
stary 31-07-2005, 15:36   #18
Gniew Mroku
Użytkownik Forum

Gniew Mroku's Avatar

Data dołączenia: 22 02 2004

Domyślny

@up: tak

@topic: Weź pod uwagę, że CIPy będą chciały zabezpieczyć się przed tym, że runy będą brane tylko ze sklepów. Ceny mogą przekraczać KWR, po to by podstawowym dostawcą run byli gracze(nawet jeśli mieliby używać mf). Pozatym pragne przypomnieć, że MPA można sprzedać w sklepie za 5,4k wiec nie wiadomo czego się spodziewać. :/
stary 31-07-2005, 16:00   #19
Vivalis
Użytkownik forum

Data dołączenia: 22 12 2004

Domyślny

Podane ceny są ok, mam nadzieje że hmmemy będa ciut tańsze.
A sorcom i drutowm jadącym na manasach ma sie to nie opłacać lol...Jaki byłby sens gdyby sie oplacało? Każdy sorc z mlv 200?
Myśle że te ceny będa w granicach KWR
Aby gracze byli głownymi dostawcami będa musieli po prostu sprzedawać taniej ^^
Vivalis jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 31-07-2005, 17:20   #20
notop
Użytkownik Forum

notop's Avatar

Data dołączenia: 24 07 2003
Lokacja: saturn

Stan: Początkujący
Imię: sua mea
Profesja: Elder Druid
Świat: arcania
Poziom: 188
Skille: 21/27
Poziom mag.: 79
notop ma numer GG 771065
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Zlodziej

no zal mi ciebie jak ty liczysz;p
ps.koszt wyp[rodukowania 1 bp uh to 4k a dokaldnie 4,218gp

niebeda tanisze niz twoje kwp
notop jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania