Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > RPG

Notki

RPG Wszystko o grach RPG i cRPG, czy może MMORPG.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 31-07-2005, 11:59   #1
b_elegol
Użytkownik Forum

b_elegol's Avatar

Data dołączenia: 21 07 2005
Lokacja: Białystok

b_elegol ma numer GG 9086100
Domyślny WFRP 2 - Recenzja

Ostanio mialem przyjemnosc zapoznac sie z podrecznikiem do nowej edycji Warhammer Fantasy Roleplay. Jest to pieknie wydana ksiazka w twardej oprawie, ktora spelnia wszystkie marzenia weterana tej gry. Niniejsza recenzje nalezy traktowac jako luzne przemyslenia po przejrzeniu podrecznika.

Zasady
zostaly wyraznie przejrzane i dostosowane do nowych standardow. Nie oznacza to, ze usunieto stare, dobre pomysly. Nadal mamy profesje, miejsca trafien i tabel ciosow krytycznych. Jest jednak wiele pozytywnych zmian. Rasy i profesje zostaly zbalansowane. Jest teraz mniej wspolczynnikow, wszystkie sa na skali 1-100. Zasady sa ogolnie bardziej klarowne i teraz zmiana profesji i rozwoj w ramach profesji sa wyraznie i bardziej klarownie napisane, wyjasniajac wiekszosc watpliwosci. Ciekawostka jest teraz awans o 5% a nie 10% wspolczynnikow, co oznacza wiecej czasu spedzonego w profesji.

Walka wyraznie zostala zainspirowana mechanizmem z d20. Mamy wiec podzial na pol akcje, akcje i darmowe akcje. System jest jednak duzo bardziej przejrzysty od d20 i prostszy. Jednoczesnie zawarto kilka opcji, dajacych wplyw na walke. Kluczowe staje sie uzywanie tarczy lub drogiej broni w lewej rece, gdyz jedno parowanie na ture moze oznaczac roznice miedzy zyciem a smiercia.

System, ktory ulegl znaczacym zmianom, to magia. Obecnie czarodzieje kupuja dostep do roznych szkol magii, otwierajac ich na mozliwosc rzucenia wszysktich czarow z tej szkoly. Kazdy czar ma poziom trudnosci, ktory nalezy osiagnac sumujac kostki z puli. Liczba kosci w puli zalezy od umiejetnosci czarodzieja. Zwiekszenie puli ulatwia rzucenie czaru, ale tez zwieksza prawdopodobinestwo wystapienai efektu chaosu. Tym samym magowie musza wazyc korzysci i koszty rzucenia czarow. Bardzo adekwatne.

Punkty przeznaczenia nadal wsytepuja w nowym systemie. Pelnia one ta sama role, ale tez daja graczowi punkty fortuny dajace mu dodatkowe opcje podczas gry. Tym samym punkty przeznaczenia staja sie podwojnie wazne.

Przygoda zawarta w podreczniku dobrze ukazuje mechanike i swiat gry, wydaje sie byc jednak dosyc nudna dla doswiadczonych graczy. Stanowi ona tez wstep do kampanii Paths of the Damned, ktora ukaze sie w trzech tomach i ma dorownac slawnemu 'Wewnetrznemu Wrogowi'.

Podrecznik jest samowystarczalny w tym sensie, ze zawiera wszystkie zasady, opis swiata, bestariusz i spis czarow. Z zalozenia jednak informacje te sa okrojone i dalsze, znaczne opisy beda sie ukazywaly w kolejnych dodatkach. Jestem jednak w stanie wyobrazic sobie gre tylko za pomoca tego tomu.

To by bylo na tyle, wszystkich fanow ale i nie tylko zapraszam do dyskusji na temat tego kultowego systemu. Dziekuje za uwage...

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 02-08-2005, 09:30   #2
KoR
Użytkownik forum

KoR's Avatar

Data dołączenia: 01 08 2005

Domyślny

Właśnie trzymam w rękach jeszcze świerzutki podręcznik do Młotka 2th edition Musze przyznać, że autorzy księgi spisali się na medal Mechanika jest wspaniała...co tu dużo gadać, czas iść na sesje
KoR jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-08-2005, 21:32   #3
Caer
Użytkownik Forum

Caer's Avatar

Data dołączenia: 15 01 2005
Lokacja: Łódź

Caer ma numer GG 6319946
Domyślny

WFRP... stare, dobre czasy Stare, gdyż nie mam ekipy, żeby grać. Ale jak już wrócę do Polski... <demoniczny śmiech> Sesje D&D lub Młotka 24/7

@Down:
Już sobie wyobrażam sytuacja. Matke podaje obiad, ja biorę kości do ręki i wykonuje rzut. Rodzice patrzą się jak na głupiego, "No co? Musiałem wykonać test, żeby wiedzieć czy jedzenie nie jest zatrute"

Ostatnio edytowany przez Caer - 02-08-2005 o 23:10.
Caer jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-08-2005, 22:15   #4
Yoshu Thor
Guest

Domyślny

Ja tez se musze strzelić podreczniczek ale narazie nie mam kaski xD

@up: Tylko chlopie troche odpoczywaj bo bedziesz majaczyl przy obiedzie xD
  Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania