Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Potwory

Notki

Potwory Wszystko o potworach. Jak się zachowują, jakie taktyki, jakie mają słabe punkty. To wszystko znajdziesz tutaj.

Zamkniety temat.

Opcje tematu
stary 06-04-2004, 20:02   #1
Vixiwew
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 15 01 2004

Domyślny SMOKI ! ! ! Nie wiem cio robic :(((

Mam pare pytan do smokow oto one:
1.) Chce pujsc na smoki na 20 lvlu (jestem knightem) bede mial skille 70/65 (chce tyle miec) czy sobie poradze??? oczywiscie muj eq to k-set,fs,d-shield,warrior helmet
2.) Jezeli sobie poradze to ile uhuw na jednego zejdzie(tak mniej wiecej)
3.)Jakie taktyki sugerujecie??
4.) Ile mam wziasc uhuw jak bede siedzial tam np.5 godzin.

Mam kolege ktury ze mna chce isc (jest palladynem) brac go?? ma skille 62/47
Vixiwew jest offline  

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 06-04-2004, 20:09   #2
Majen
Użytkownik Forum

Majen's Avatar

Data dołączenia: 12 10 2003
Lokacja: Warszawa

Majen ma numer GG 3010433
Domyślny

Jak pujdziesz na solo to z tarczą(kup lepszy EQ), jak będziesz blokerem to wal a GS(giant sword) bo inaczej drag sie przezuci na kumpli którzy wiecej mu bedom odbierali, a no i lv. poćwicz najlepiej jak będziesz miał jako bloker 25 lv. a jak na solo to 30-35 lv.

Smoka wal z Ukosa:
..............TY
...................SMOK

Żeby cie nie wlail ogniem (~160hp)
Ale będzie cie mógł walnoć z GFB.

A no i lepiej zebyś miał sword ringa i druidka który cie bedzie UH(wtedy mniej uh pójdzie)

No a pall powinien mieć skilki przynajmniej 70/50, walić z bełtów(bolts), no i przyda się tarcza jak byś padł to by gościu mógł prubować zabrać twoje zwłoki

Edit
Re DOWN:

Cytuj:
3) Ja bym ci radził uciekać i walić z hmm, to chyba przy twoim stanie najlepsze rozwiązanie.
No to CONGRATULATION (Czy jakoś tak) twoją metodą to już po godzinie padnie.

Re: Down Down Down

nie rozumiesz, jeżeli będzie wiał przed dragonem to będzie dostawał co chwilę(nie dosłownie co chwilę) hity za 160 Hp a z HMM na takim lv. to max 40 hp odejmie smokowi.

Chciał bym zobaczyć palka na 16 lv. który zabije smoka, by sie musiał uhać co chwilkę ( na 16 lv. ma ~300 Hp), jak smok zahituje pod rząd za ~160 a potem jeszcze za 80 hitnie z GFB,
Majen jest offline  
stary 06-04-2004, 20:10   #3
Wujek eustachy
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 20 03 2004

Domyślny

1) Z takimi skilami możesz próbować blokować ale musiałby iśc z tobą ten paladyn,a ty musiałbyś wziąśc trochę HMM
2) Trudno powiedzieć jeżeli będziesz blokował to całkiem dużo. Zależy to także od twojego szczęścia, bo jakbyś nie wiedział to smok wali z fw i gfb.
3) Ja bym ci radził uciekać i walić z hmm, to chyba przy twoim stanie najlepsze rozwiązanie.
4) To zalęzy głównie od taktyki jaką obiererzesz, ale wątpie abyś wytrzymał tam 5 godzin.
Jak najbardziej bierz tego pala!!!
Wujek eustachy jest offline  
stary 06-04-2004, 20:23   #4
Vixiwew
Użytkownik Forum

Domyślny

Ja gram na hiberni nei stac mnei na gsa
WIEM !!!!
Wezme kumpla on dobije do skilli 70/50 weznie bolty i hmmy
a ja bede zuzywal moze cos kolo 3 uh na jednego czy to dobr erozwiazanie????
i Nadal nie wiem ile uhuw wziasc i czy kumpel ma brac,aha czy znacie jakies miejsca wystepowania pojedynczych smokow ??

Kurcze ale sie denerwuje
Vixiwew jest offline  
stary 06-04-2004, 20:34   #5
Wujek eustachy
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 20 03 2004

Domyślny

Cytuj:
No to CONGRATULATION (Czy jakoś tak) twoją metodą to już po godzinie padnie.
Padnie dużo szybciej (jeśli tylko umiesz używać hmm). Ale w sumie lepiej to e-fieldy brać.

Cytuj:
No a pall powinien mieć skilki przynajmniej 70/50, walić z bełtów(bolts), no i przyda się tarcza jak byś padł to by gościu mógł prubować zabrać twoje zwłoki
Palek na 16 lvlu ze skilami 53/40 soluje drażka z 3-4 uhami. I nie jest to wcale sztuczka trudna do powtórzenia.

Cytuj:
czy znacie jakies miejsca wystepowania pojedynczych smokow ??
Na prawo od mostku dwarfów jest jaskinia, wchodzisz do niej i idzesz do przedostatniej drabinki i po niej w górę potem idzesz w lewo i szukasz takiego kanionu tam żyje jeden smok. Niestety jest tam dość wolny respawn. Pojedyńczy drażek znajduje się terz na pohu.
Wujek eustachy jest offline  
stary 06-04-2004, 21:03   #6
Tibiz
Użytkownik forum

Data dołączenia: 08 02 2004

Domyślny

No więc tak, ja knight 21 lv , skile 63/62 zsolowalem sobie draga z 3 uhami. No of course gs, by jak najszybciej zabic drania. Tak jak zwykle stoisz o jedno pole na skos od niego by cie z f wave nie walnął.Hmmm co jeszcze, jak najbardziej weź palka bo się przyda, i ponad 5 uhow to na pewno(jak chcesz siedzieć tam dlugo to i bpaki)No i co więcej dodać.Życze miłego hunta i ładnego loota, choć z tym to już cieżej.
Cya
Tibiz jest offline  
stary 06-04-2004, 21:57   #7
Raynold
eX Moderator

Raynold's Avatar

Data dołączenia: 13 10 2003
Lokacja: Tychy

Stan: Niegrający
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie dodany przez Tibiz
No więc tak, ja knight 21 lv , skile 63/62 zsolowalem sobie draga z 3 uhami. No of course gs, by jak najszybciej zabic drania. Tak jak zwykle stoisz o jedno pole na skos od niego by cie z f wave nie walnął.Hmmm co jeszcze, jak najbardziej weź palka bo się przyda, i ponad 5 uhow to na pewno(jak chcesz siedzieć tam dlugo to i bpaki)No i co więcej dodać.Życze miłego hunta i ładnego loota, choć z tym to już cieżej.
Cya
Współczuję wszystkim, którzy posłuchają tej rady :/
Jak można solować draga ze skilami 63/62 i zużyć tylko 3 uhy? No, może przypadkowo Ci się udało, ale to naprawde musiałes mieć szczęście... Również gratuluję levelu. Na 21 lev, knightem wyprawa na smoki to taka wątpliwa inwestycja...
@Vixiwew: Podbij sobie level, jesli chcesz solować smoki. Według mnie dragi solo to lev 30+
stary 07-04-2004, 02:46   #8
Gremlin
Buuuuu

Gremlin's Avatar

Data dołączenia: 06 10 2003
Lokacja: Edron

Stan: Niegrający
Imię: Sir Grali
Profesja: Elder Druid
Gildia: Dreamers
Świat: Secura
Domyślny

re: Up
K.... mialem to samo powiedziec

No dobra trzeba cos nowego wymyslic.
Smoka jako bloker mozesz lac z minimalnym ryzykiem na ok 30 lvl.
Jak chcesz prawie wogole bez ryzyka i zeby sie oplacalo to 40+ lvl (zarowno sam jak i z kims).

Skille do blokowania ~50.
Skille na solo 70+, zeby sie oplacalo z 5-10 wiecej.

A teraz co do broni:
Z Bright Sword rycek na 50 ze skillami ~80 urzywa na solo ~5 UH, na 30 lvl pewnie ze 2 razy tyle (musisz sie czesciej UHowac).

No i odnosnie gdzie i za ile (UH):
Jesli pojdziesz do kanionu to przez 5 godzin zabijecie z 5-10 smokow, zakladajac 3-5 UH na jednego to 2 plecaki ci starcza
Jesli serio jestescie zainteresowani smokami to trzeba isc gdzies na masowke, czyli albo Venore Dragon Lair albo Edron Dragon Lair, w tym ze moze czasem wypasc po 2 smoki na raz (bez przewodnika kolo Venore jest szansa wpasc na DL, na Edron jeszcze nie bylem na smokach).
Srednie zuzycie UH tam to 5-10 plecakow UH na godzine w moim przypadku (ale pada ~100 smokow przez ten czas)
stary 07-04-2004, 09:03   #9
Vixiwew
Użytkownik Forum

Domyślny

Dzieki wszystkim.

Jeszcze raz to tak msuze podbic skille do 70/65 t o na pewno.
wziasc z 5 bp uhuw
wziasc kolege i on tez ma wziasc hmmy i uhy????
chyab jednak pujde pod thais tam jest jeden smok duzo miejsca i respuej sie co 3 minuty

Jeszcze raz dziekuej wszystkim, juz teoretycznie o cio lazi ale teraz czeba na niegp pujsc

Kurcz eale sie denerwuje
Vixiwew jest offline  
stary 03-05-2004, 09:43   #10
PiXik
Zbanowany

PiXik's Avatar

Data dołączenia: 08 03 2004
Lokacja: Rybnik

Imię: Sir Pix
Profesja: Royal Paladin
Domyślny bierz tego palka

ty raczej blokuj dragi i idź z ekipą druid sorc sorc będzie hmmy i sd dorabiał a druid uhy i razem z hmm w niego a ty blokczysz wiesz może być tak że padniesz .
PiXik jest offline  
stary 03-05-2004, 10:53   #11
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

W smoka z sd?Lol plx....przeciez to sie kompletnie nie oplaca...bp sdkow okolo 5k, wiec (na eternii) jesli wypadnie dragon shield to tylko sdki sie zwroca..a co z uhami?Hmmami?

Wg mnie nie oplacalne jest branie sorcow na dragon hunta - lepiej palladynow.Czemu?Palladyn z dobrymi skillami walnie za 100+ w smoka (forgeh na 43lvlu z 84dista nieraz za 130-140), a 1 bolt kosztuje 3gp (w sklepie).Sorc (sredniego lvlu, ten z wyzszym powie ze idzie na dle lub cos lepszego ) walnie za okolo 60 z hmma...wiec za mniej wiecej 40gp (cena hmma) zabierze 300hp...w okolo 10sekund.A palladyn w 5-7sekund zabierze okolo 400hp .WIec sam zobacz co sie bardziej oplaca

Ps.Wiem ze sorc wali rowno tzn zawsze trafi za ilestam a pall nawet za 1 walnie...ale i tak pallek bedzie szybciej smoki zabijal
stary 03-05-2004, 11:19   #12
Majen
Użytkownik Forum

Majen's Avatar

Data dołączenia: 12 10 2003
Lokacja: Warszawa

Majen ma numer GG 3010433
Domyślny

Druidzi/Sorcererzy latają na dragi z blokerami najczęściej po Expo a nie loot. Jak magowie chcą lot to lecą na solo albo po skonczonum huncie zabijają blokera i biorom co wypadnie

Edit:

A no i jeszcze przyda się ustawienie tibi tak aby jak najwięcej bp było widoczne w oknie.

np. z widocznym EQ:

A ze zminimalizowanym EQ:
Majen jest offline  
stary 03-05-2004, 12:48   #13
Lig@
Użytkownik Forum

Lig@'s Avatar

Data dołączenia: 31 01 2004
Lokacja: Meduseld

Stan: Aktywny gracz
Imię: Theodon
Profesja: Knight
Gildia: Holy Dragons
Świat: Celesta
Poziom: 60
Skille: 84/83
Poziom mag.: 5
Domyślny

Ufff.... trudno powiedzieć, żeby expić na dragach przydałby Ci się wyższy lvl i oczywiście gs. Z takimi skillami to ci powinno schodzić 0-2 uhów na jednego (o ile nie chycisz f-wave).

jak masz TibieCam to Jak blokuje dwa dragi
Lig@ jest offline  
stary 03-05-2004, 15:42   #14
Zami
Użytkownik Forum

Zami's Avatar

Data dołączenia: 11 11 2003
Lokacja: Trzebinia/Kraków

Imię: Tateos
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: Satori
Świat: Antica
Poziom: 72
Skille: 22/29
Poziom mag.: 66
Domyślny

Cytuj:
Wg mnie nie oplacalne jest branie sorcow na dragon hunta - lepiej palladynow.Czemu?Palladyn z dobrymi skillami walnie za 100+ w smoka (forgeh na 43lvlu z 84dista nieraz za 130-140), a 1 bolt kosztuje 3gp (w sklepie).Sorc (sredniego lvlu, ten z wyzszym powie ze idzie na dle lub cos lepszego ) walnie za okolo 60 z hmma...wiec za mniej wiecej 40gp (cena hmma) zabierze 300hp...w okolo 10sekund.A palladyn w 5-7sekund zabierze okolo 400hp .WIec sam zobacz co sie bardziej oplaca
Czy ty probujesz porownac 43lvl palla (84 dist) z magiem 20lvl, 40mlvl? Przeciez takiemu palkowi to sie dopiero nie oplaca chodzic na dragon hunty jak mu ktos smoka blokuje. Sam sobie moze bic smoki tracac 1-2 vitki max i loot caly dla niego. Jak juz tak chciales z tym magiem porownywac to wez sobie jakiegos 20lvl palka ze skillem 60 dist.
stary 03-05-2004, 17:44   #15
Wiatrak
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 03 05 2004

Stan: Początkujący
Profesja: Elite Knight
Świat: Arcania
Poziom: 150
Skille: 94/91
Poziom mag.: 8
Wiatrak ma numer GG 2733780
Domyślny

Ja tam powiem z własnego doświadczenia miałem 12lvl sorcu of course kumpel-bloker 25 skille 58/55 fire axe, k secik i tower shield ja z hmmi. Po pierwszym smoku zurzył 4 uhy a ja zalapałem 276 expa . Na drugim smoku niestety załapałem deda bo nadziałem się na f wave i gfb za blisko stałem bo źle podlurował. Jeśli chodzi o respy dragów to idąc z ab w strone thais/venore skręcasz na prawo w strone orc fortress. Przechodzisz przez mostek na dole pełno trolli(uwaga bo mogą zabić ) idziesz dalej tam jest kanion wspomniany wyzej(idziesz w dół) a bardzie w dół-prawo jest jaskinia z jednym smokiem
Wiatrak jest offline  
stary 07-05-2004, 15:26   #16
Miotacz Kiszonki
Użytkownik forum

Data dołączenia: 07 05 2004

Domyślny

możecie mi powiedziec gdzie znajde jakies smoka na otwartej przestrzeni??Najlepiej gdzies w pobliżu carlin
Tak żebym mógl z łuku go nawalać
Miotacz Kiszonki jest offline  
stary 07-05-2004, 16:09   #17
Rah
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 12 03 2004

Profesja: Sorcerer
Domyślny

krotkie pytanie jaki lvl i mlvl musi miec sorc zeby isc na pojedynczego draga??
Nie robi mi starta sd lub hmm robie tego wieeelkie ilosci
Rah jest offline  
stary 07-05-2004, 18:55   #18
Hinol
Użytkownik Forum

Hinol's Avatar

Data dołączenia: 06 11 2003
Lokacja: Gdańsk

Profesja: Elite Knight
Świat: Eternia
Poziom: 100
Skille: 91/88
Poziom mag.: 7
Hinol ma numer GG 2753837
Domyślny

Moje zdanie na temat huntowania dragów:
Co bloker musi mieć? Skille nie ważne, bo smoczek łapką za mocno nie walnie. Możesz nawet walić na max atk lub w ostateczności balanc. Ważne by mieć 400hp dla bezpieczeństwa, oczywiście 4 mlvl i UH. Na jednego powinien schodzić 3-4 UH (około ).
Co palladyn musi mieć? Skille nie mniej niż 60 dista i z bełtami niech idzie. Niech weźmie więcej UH niż pięć chyba, że będzie miał full manę i vitki będzie rzucał.
Blokuj z ukosa, żeby Ci nie puścił mocnego uderzenia z fire wave. Także pamiętaj o tym, że drag jak ma już mało hp dostaje ataku "szajby" i wtedy dość ostro bije i biega po całym cavie.
Gdzie iść na smoki? Jeżeli chodzi ci o pojedyńczy respawn smoków to zamek koło Ab'dendriel. Tylko, że tam jest też wolny resp, bo ludzie chodzący po całym zamku blokują go. Z tego co słyszałem to fajne miejsce jest koło Thais. Gdzieś chyba w Ancient Temple.
Hinol jest offline  
stary 07-05-2004, 20:47   #19
Rah
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 12 03 2004

Profesja: Sorcerer
Domyślny

NO no kolo thais jest fajny resp smoczkow,obok jest dziura wiec latwo jest dac drapaka
Rah jest offline  
stary 07-05-2004, 20:55   #20
Barts
Użytkownik Forum

Barts's Avatar

Data dołączenia: 22 07 2003
Lokacja: Hell

Profesja: Elder Druid
Świat: Askara
Poziom: 40
Poziom mag.: 44
Domyślny

ehh nie przesadzaj z tymi uhami smok to nie demon...
blokujac demona mam otwarte 3 bp uh a na smoka wystarczy ci 1 ew. 2 zapasowo jak by ci sie 1 skonczyl a ty bys o tym nie wiedzial
Barts jest offline  
Zamkniety temat.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania