Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Dla początkujących > Mainland

Notki

Mainland Wielki i tajemniczy kontynent... Tutaj odkrywamy jego tajemnice...

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 20-04-2004, 08:37   #1
Kokoœ
Użytkownik forum

Data dołączenia: 24 02 2004

Domyślny trojan

mam trojana i niewiem jag go usunac kiedys byl zamieszczony link z programem do usówania ale jak zaczynam skanowac to na 29 procencie zacina sie co robic
Kokoœ jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 20-04-2004, 08:42   #2
zuczek
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 22 03 2004

Domyślny

Masz problem też niedawno miałem trojana i skończyło się to formatem .
zuczek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-04-2004, 08:50   #3
Shebie-pall
Użytkownik forum

Data dołączenia: 20 04 2004

Shebie-pall ma numer GG 4610514
Domyślny

Najlepsza rada:
Format dysku. Innej nie ma, a zeby nie powtorzyc zainwestuj np. w Zone Alarm albo Nortona
Shebie-pall jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-04-2004, 08:54   #4
Kokoœ
Użytkownik forum

Domyślny

ja mam 1 dysk to jak sformatowac
stary 20-04-2004, 10:44   #5
Berials
Użytkownik Forum

Berials's Avatar

Data dołączenia: 06 11 2003
Lokacja: Lublin

Stan: Aktywny Gracz
Świat: Isara
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie dodany przez Kokoś
ja mam 1 dysk to jak sformatowac
Przyjmujac ze masz windows 98 to tak:
na pasku zadan klikasz na:
start,zamknij, uruchom ponownie w trybie MS-DOS.
I pojawia sie czarny ekran, i piszesz w nim: format c: i na pytanie czy napewno chcesz to zrobic ... odpowiadzasz twierdząco, i dysk sie formatuje, potem wgrywasz windowsa itp....
Berials jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-04-2004, 13:18   #6
Kokoœ
Użytkownik forum

Domyślny

ja mam windows milenium no i niemam czy uruchomic w systemie ms-dos
stary 20-04-2004, 13:26   #7
gertt
Użytkownik Forum

gertt's Avatar

Data dołączenia: 20 04 2004
Lokacja: nie pamietam

gertt ma numer GG 2864232
Domyślny

Uruchom przez dyskietke startowa i wybierz obsluge cd rom,czekasz chwilke i juz mozesz robic format tak jak powiedzial kolega.
gertt jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-04-2004, 13:33   #8
Kokoœ
Użytkownik forum

Domyślny

znalazlem ms_dos i cotam wpisac wpisuje format c i niewystarcza ?(
stary 20-04-2004, 13:49   #9
Ethnar
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 09 01 2004

Ethnar ma numer GG 6995110
Domyślny

Ojojoj, kto Ci do kompa dał dostęp? No ale nie każdy wie co i jak. Wpisujesz: "format C: ", z dwukropkiem (!) i odpowiadasz twierdząco. Upewnij się, że masz instalke windy i wszystkich sterowników. A wogóle to sobie załatw jakiegoś kolegę, który już robił reinstalkę.
Ethnar jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-04-2004, 15:01   #10
Kokoœ
Użytkownik forum

Domyślny

co znaczy twierdzaca
stary 20-04-2004, 15:42   #11
Ethnar
Użytkownik Forum

Domyślny

to znaczy: TAK. Jeszcze dwie małe sugestie:
1. Popróbój sobie na dyskietce (mówię serio: format a: ). To sobie windy w razie czego nie skopiesz.
2. Idz do szkoły. Przydałoby Ci się trochę dokształcić.

Aha, i skąd Ci wogóle przyszło do głowy umieszczać ten temet w mainland ?!?
stary 20-04-2004, 22:09   #12
saxiu
Użytkownik Forum

saxiu's Avatar

Data dołączenia: 07 03 2004

saxiu ma numer GG 1817609
Domyślny

w zasadzie podpowiedzi jak w resident evil, albo 28 days later, zarażony = zabij...

Kokoś: proponuję tak

start > uruchom > regedit

teraz radzę uważać co tam robisz, następnie musisz odszukać następujące klucze:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\Run

HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Run

tam poszukaj sobie linijki która będzie Ci pasowała do trojana

ewentualnie zamiast Run sprawdź także RunServices, ale (jeśli masz win9X) to powinny być puste, w win NT/ME/2k/XP mogą tam się znajdować wpisy odnośnie skłądników systemu, lub usług. następnie usuń lub zmodyfikuj wiersze które Ci się nie podobają (zapisz sobie jakie wartości miały przed modyfikacją).

inna opcja, nie zawsze działa w 100% uruchomić (także start > uruchom) msconfig i na odpowiedniej zakładce (autostart) znaleźć to co się uruchamia i odhaczyć to co nie chcesz mieć.

w razie problemów zagadaj na gg pisząc na samym wstępie że w sprawie trojana z posta tibijskiego, bo nie zapamiętam.

a pozostałym ,,informatykom`` dziękuję za dostarczenie rozrywki w nudny wieczór ((-;
stary 20-04-2004, 22:19   #13
Ethnar
Użytkownik Forum

Domyślny @saxiu

Dzielny jestes. Jak Ci sie uda cos mu wytlumaczyc i pozbedzie sie trojana, a nawet OS bedzie mu chodzil to daj znac. Bede Ci musial pogratulowac. Ja bym mu nie radzil grzebac w rejestrze bo:
a) nawet nie uda mu sie odpalic regedit
b) albo winda juz mu nigdy nie wystartuje (no, chyba ze odda kompa w rece serwisantow)

Tak czy inaczej zycze Ci Kokoś pozbycia sie trojana jak najmniejszym kosztem (szacuje ze format).

Ja nawet troche watpie ze on ma trojana. Cos nie dziala to mysli, ze to jakies wirusy i trojany

Bardzo tez sie ciesze, ze miales rozrywkowy wieczor saxiu

Pozdro
stary 20-04-2004, 22:25   #14
saxiu
Użytkownik Forum

saxiu's Avatar

Domyślny

Ethnar, dobra, cofam to o informatykach, przeczytałem pozostałe posty Kokosia (leciałem po kolei więc ten był pierwszy w tym dziale), są dwa wyjścia, albo on ma kompa od miesiąca, albo się z nas nabija... swoją drogą, rejestr jest całkiem milusi jak się nie grzebie tam gdzie nie powinno ddd-;
stary 21-04-2004, 08:58   #15
Jagger
Użytkownik Forum

Jagger's Avatar

Data dołączenia: 10 01 2004
Lokacja: Wrocław

Stan: Aktywny gracz
Świat: Secura
Jagger ma numer GG 3288196
Domyślny

W jaki sposob downy uzyskuja dostep do kompa ?? Ja nie wiem .
Ale jedno jest pewne, jesli karzecie gosciowi zrobic format, to pozniej nie bedzie umial zainstalowac windowsa jeszcze raz .
Jagger jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-04-2004, 09:39   #16
Dr. Omader
Administrator

Dr. Omader's Avatar

Data dołączenia: 05 01 2004
Lokacja: Happyland :)

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Master Sorcerer
Poziom: 104
Domyślny

Gratuluje panu lordzik'owi który właśnie dostał bana za postowanie i kopjowanie cudzych txtów.
Dr. Omader jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-04-2004, 16:13   #17
Monoskar
Użytkownik Forum

Monoskar's Avatar

Data dołączenia: 25 03 2004
Lokacja: Hiberna

Monoskar ma numer GG 3253757
Domyślny

Ażsię wypowiem w sprawie tego trojan'a bo zaraz będzie wielki krzyk, że "coś tam mi nie działa albo nie mogę tego zainstalować".

Nie pchaj się od razu do robienia formatu bo to się może skończyć komplikacjami (i to poważnymi, np. brak dzwięku, bo nie umiem zainstalować driver'ów). W pierwszej kolejności zeskanuj systemik skanerem online ze strony Mks Vir. Zobaczysz co naprawdę w trawie piszczy. Jeżeli faktycznie tam coś masz, to powinno się dać to usunąć. Jeżeli nie istanieje rodzina programów zwanych "Trojan Remover" - triale na 15 dni "leżą" prawie na każdym serwisie z programami.

Dobra, idziemy dalej ta trudniejszą ścieżką, tzn masz trojana i nie da się go usunąć. Czeka Cię format Skopletuj najpierw wszystkie sterowniki, od płyty głównej do myszki. Nie cackaj się z autoodtwarzaniem płytki z OS z dyskietki startowej, lepiej pożycz instalkę na bootowalnej płycie - nie wiem co chesz instalować, ale np 98SE i XP (Home+Prof) mają wbudowane narzędzia to tworzenia partycji (2 to minimum). Przyda się...

OK, zaczynasz:
1. Wołasz do siebie kumpla z jego dyskiem zrzucasz rzeczy których nie chcesz stracić (muza, filmy, "zdjęcia?")
2. Wrzucasz instalkę do CD-ROM'u i uruchamiasz ponownie kompa.
3. Pojawia Ci się notka "naciśnięcie dowolnego klawisza spowoduje rozruch systemy z płyty CD" - czy jakoś tak, więc coś tam wciśniesz.
4. Natepnie kilka kroków: tak, zgadzam się, dalej...
5. Instalator pokaże Ci jakie masz partycje obecnie i na której jest zainstalowany system. jeżeli masz tylko 1 sugeruję ją usunąć i na jej miejsce stworzyć 2 nowe (przy następnym formacie, czyli za jakieś 1/2 roku) sformatujesz tylko partycję systemową, druga może zostać. Jest tam jeszcze kwestia podania rozmiaru woluminu -> 1000 to 1 Gb, wpisz ile chesz, chociaż na system starcza spokojnie 20 Gb (będa tam jeszcze programy i pulpit). Standardowo obszar niepodzielony na partycję wyniesie 8Mb.
6. Masz juz stworzone nowe partycje, zostaniesz poproszony o wybór partycji do zaistalowania OS. wybierasz tą mniejszą, formatowanie pełne. Sformatuje się, skopiują się pliki, nastąpi ponowne uruchomienie i dalsza część instalacji w trybie Windows. Znowu tak, tak, dalej,zgadzam się, klucz produktu itd.
7. Masz już nowy system, pozostaje tylko sformatować drugi wolumin: prawy mysz na partycji->formatuj->tak. Tu już może być formatowanie szybkie.
8.Instalacja sterowników w kolejności:
a) płyta główna
b) kara graficzna
c) karta muzyczna
d) karta sieciowa, jeżeli jej nie wykrył automatycznie
e) na samym końcu urządzenia peryferyjne typu: drukarka, skaner i co tam jeszcze masz.
9.Wszystko działa więc zawijasz spowrotem swoje rzeczy od kumpla. Koniec

10*. Ten punkt programu nie jest obowiązkowy, ale jeżeli podejmiesz się formatu i Ci się uda go skończyć pomyślnie piszesz mi "DZIEKUJĘ" na priv

***Uwaga na koniec***
Nie baw się kluczami rejestru, jak Ci radzą przedmówcy, bo jeżeli nie wiesz do czego on jest to nic dobrego tam nie zrobisz. Zresztą są programy do obsługi rejestru: "Reg Clean" czy choćby "jv16 Power Tools", które zrobią co chesz bez wpisywania "regedit" w trybie uruchamiania polecenia.

Powodzenia
3) 14
4) knight
5) 42/39 22mlvl
7) Szaukam, żeby mniec prostekt
9) sama nie wiem czy sie na cokolwiek nadaje ...
Monoskar jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-04-2004, 23:43   #18
saxiu
Użytkownik Forum

saxiu's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie dodany przez Monoskar
8.Instalacja sterowników w kolejności:
a) płyta główna
b) kara graficzna
c) karta muzyczna
d) karta sieciowa, jeżeli jej nie wykrył automatycznie
e) na samym końcu urządzenia peryferyjne typu: drukarka, skaner i co tam jeszcze masz.
tutaj jedna sprawa, z kartą muzyczną to bym poczekał na koniec, bo kiedyś jak pracowałem w serwisie komputerowym z rozpędu zainstalowałem muzykę zaraz po płycie głownej, na moje nieszczęście była to sound blaster. zeżarł każde dostępne przerwanie i były problemy z doinstalowaniem grafiki i sieciówki bez konfilktów zasobów. najogólniej dźwięk najlepiej na końcu instalować. jednakże każdy ma swoje metody i ja tutaj niech mnie kule bija, nikomu swoich nie narzucam.

pozdrawiam serdecznie
stary 02-05-2004, 17:03   #19
Sorcerer Maciek
Zbanowany

Data dołączenia: 26 04 2004

Domyślny

Ja chciałem tylko powiedzieć, że denerwują mnie takie mądrale co mówią "kto ci dał dostęp do kompa'', albo że ktoś jest downem. Jeśli ktoś czegoś nie wie, to można chyba normalnie odpowiedzieć. Może macie kompleksy? Już tacy z Was informatycy? Ciekawe, bo dla mnie to jesteście przechwalającymi się dzieciątkami.
Sorcerer Maciek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-05-2004, 17:20   #20
Sir Devilaz
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 27 03 2004

Sir Devilaz ma numer GG 6839107
Domyślny

Ja jestem ciekaw czy wogóle masz płytkę od windowsa, a jeśli tak to znajdź kolegę który się na tym zna, bo tutaj jest ciężko wytłumaczyć co i jak. Najlepiej jeżeli ktoś ci objaśni na żywo
Sir Devilaz jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania