|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 29 08 2005
Lokacja: LG TOWN
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Cossma
Profesja: Elite Knight
Poziom: 138
Skille: 94/90
Poziom mag.: 8
|
![]() Okazuje się, że tak!
Matsushita zaprezentowała nowe, super szybkie przesyłanie danych, za pośrednictwem ... uwaga... sieci energetycznej. ![]() Dzięki specjalnemu układowi scalonemu transfer przesyłania danych wynosił .. uwaga... 170 Mb/s. ![]() Matsushita twierdzi także, że do uzytkowink dzięki temu układowi scalonemu będzie mógł podłączyć się Internetem poprzez gniazdko energetyczne. ![]() Założenia Matsushita'y są takie, że każdy jest podłączony do sieci energetycznej ale nie każdy ma dostep do Internetu. Matsushita znana bardziej z jednej ze swoich marek jaką jest Panasonic, chce wprowadzić na rynek rózne produkty AGD/RTV z wbudowanym układem. Nowy INTERNET (energetyczny ![]() Lecz projekty projektami a nam użytkowinkom pozostaje tylko czekać. ![]() -------------------------------- Więcej informacji na http://news.zdnet.co.uk/hardware/eme...9223887,00.htm Ostatnio edytowany przez Cossma - 06-10-2005 o 19:57. |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 18 12 2004
Lokacja: Mahakam
|
![]() i tu sie nie moge zgodzic, poniewaz kable energetyczne zastosowane w naszych blokach mieszkaniach nie sa zbyt dobrze przystosowane do przesylania danych po kablu energetycznym ( czesto mozna spotkac kable aluminiowe ). poza tym "jakosc pradu" pozostawia wiele do zyczenia. ciagle wahania napiecia bynajmniej tego nie poprawiaja. poza tym nie zapominaj, ze jak sasiad wlaczy wiertarke to tez to bedziesz odczuwal przy surfowaniu. poza tym 170 MegaBajtow na sekunde to jest 1360 Mega bitow na sekunde, a takie parametry maja tylko lacza swiatlowodowe. zwykle kable przesylowe, nie sa zabezpieczane przed interferencjami w zaden sposob ( nawet takie proste kable jak udp sa w pewny sposob przed tym zabezpieczone przez skrecanie par ( twisted pair )).
![]() |
![]() |
#3 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 08 2005
Lokacja: BUCKETHEADLand
Stan: Na emeryturze
|
![]() Cytuj:
![]() |
![]() |
#4 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 18 12 2004
Lokacja: Mahakam
|
![]() osmiokrotna dokladniej, ale to juz maly detal
![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Użytkownik Forum
|
![]() tak jestem pewny jeśli nie wierzycie to zapraszam na http://news.zdnet.co.uk/hardware/eme...9223887,00.htm
acha CHIP też dziś o tym napisał na swojej stronie. ![]() Ostatnio edytowany przez Cossma - 06-10-2005 o 19:33. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
eX Moderator
Data dołączenia: 19 10 2003
Lokacja: z zarzecza
|
![]() Cytuj:
wiekszosci nowych plyt glownych zamontowany jest kontroler 10/100/1000 ![]() z reszta sie zgadzam poza tym nie wiem co bedzie tansze przerobienie calej sieci energetycznej w bloku za 100 000 PLn i zamontowac przekazniki przy kzdej stacji transformatorowej i dodatkowo zakupic odpowiednie urzadzenie do wyodrebniania sygnalu czy np. podlaczyc sie do sieci telewizji cyfrowej (koszt niewielki, <100 pln, ostatnio zamawialem) lub zakupic odpowiednia sieciowke Wi-Fi (koszt troche wiekszy ale jak si ma szczescie to moze kolo wac hot-spota zamontuja a wtedy jesli nic sie nie zmieni, bedzie internet za darmo) w pierwzych 2 przypadkach nalezy doliczyc miesieczna oplate to co Matsushita wymyslila nalezy traktowac jako ciekawostke
![]() |
![]() |
#7 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 08 2005
Lokacja: BUCKETHEADLand
Stan: Na emeryturze
|
![]() Cytuj:
na tej stronie to ktorej podales link jest taki tekst: "170Mbps through an electrical socket demoed" 170 Mb to nie to samo co 170 MB !!!
![]() |
![]() |
#8 |
Użytkownik Forum
|
![]() oj taka mała pomyłka
me LOL przez duże "L" przyznaje się do błędu którego powodem jest to że bardzo szybko i pobierznie czytałem tamten artukuł, a potem pisałem ten post z pamięci. Nauczka dla mnie następnym razem będe 2 razy sprawdzał info. Ostatnio edytowany przez Cossma - 06-10-2005 o 20:00. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Użytkownik Forum
|
![]() Tylko który z naszych procesorów wytrzyma taki tłok pakietów?! ŻADEN
Wniosek: Wystarczy wam koledzy i koleżanki 1024kbps jak na dzień dzisiajszy.
![]() |
#10 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 01 2005
Lokacja: III RP
|
![]() eee. sorki, nie znam sie... ale czym sie różni MB od Mb?
![]() |
#13 |
eX Moderator
Data dołączenia: 19 10 2003
Lokacja: z zarzecza
|
![]() @slajt
wiec uwazasz, ze moj procesor 1GHz nie wytrzyma "natloku" 170 mega bitow na sekunde? jesli nie masz pojecia o temacie rozmowy nie wypowiadaj sie
![]() |
#14 | |
Tibiaspy.com
Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław
|
![]() Cytuj:
![]()
![]() |