|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Guest
|
![]() Zauważyłem, że mój komp strasznie głośno chodzi... Zdaje się że to wentylatorek,ale nie wiem co z tym zrobić... Wyczytałem, że może być to wina BIOSu albo jest jakiś przełącznik w wentylatorku, którym reguluje się głośność chodzenia wentylatorka. Inni mówią :
"Im komp nowszy, tym głośniej chodzi". ![]() Chciałbym poznać Waszą opinię w tym temacie... Kto wie może pomożecie "wyciszyć" mojego kompa !! ![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Rybzor to moja dzifka
|
![]() Wymienic wszystkie wiatraczki na nowe(koszt okolo 100zl), zalozyc chlodzenie ciecza, zakupic zestaw mega radiatorow ktore beda odprowadzaly cieplo(raczej malo wydajne)...
![]() |
#3 |
Użytkownik Forum
|
![]() Gewof bez przesady, wymiana wiatraczków kolejno w zasilaczu, płycie głównej i ewentualnie jeśli posiadasz w karcie graficznej. Kolejno po to, żeby w razie poprawy nie kupować niepotrzebnie wiatraczków do innych urządzeń. A co do chłodzenia cieczą. Jest to kosztowne, i w zupełności niepotrzebne. A tak mi sie zdaje, że komputer autora tematu nie chodzi w nocu, więc to rozwiązanie jest zbędne.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 08 10 2005
|
![]() Hmm to przykre ze głosno chodzi. Owin go poduszkami ;]
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Użytkownik Forum
|
![]() @up
Lol @topic To zazwyczaj sprawka BIOSu. Po tym jak był wymeniany u mnie to właśnie było takie "buczenie". Zmieniło sie po kolejnej zmianie tym razem pamięć z 64 do 256 RAMa.
![]() Ostatnio edytowany przez Hakuoh - 08-10-2005 o 10:20. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 09 2003
Lokacja: Szczecin
Stan: Niegrający
![]() |
![]()
![]() |
#7 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 10 2004
Lokacja: Wrocław
![]() |
![]() może zmień szybkość chłodzenia.
http://www.almico.com/speedfan.php (wchodzisz w download i sciągasz) jeśli twoja płyta główna posiada takie cos do zmieniania szybkości wentyla (np. moja ma), to ten program powinien pomóc. Zmienia szybkosci wentylatorów. 2 spośób na zwolnienie wentylatora to do jego obwodu podłączyć 2 diody. Jak już zmienisz szybkość to obserwój temperatury żeby ci się procek (czy obojętnie co) nie przegrzał. Oto moje opinia ;p |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Krzyżak
|
![]() Spróbuj poprostu może wymienić wiatraczek. Waitrak kosztuje ok. 20 - 30 zł jednak lepiej sam go nie podłączaj, tylko daj to komuś do zrobienia kto dobrze wie jak to zrobić, bo jak coś spieprzysz to "towerek" może Ci stanąć w płomieniach
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Master Alucard
|
![]() Tez tak mialem. Jak to naprawilem? Wyjalem z kompa wszystkie wiatraki, rozkrecilem na czesci pierwsze, Wszystko dokladnie wyczyscilem i... chodzi jak nowy
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 15 01 2005
Lokacja: Łódź
![]() |
![]() Wyczyść radiator i wiatraczki. Jeżeli ten "dźwięk wydawany przez komputer" to takie jakby buczenie, może to też być wina źle złożonej obudowy.
![]() |
![]() |
#11 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 01 2005
Lokacja: Poznań
Stan: Aktywny gracz
Imię: Sir Kaczor pierwszy
Profesja: Elder Druid
Gildia: Allance of justice
Świat: Danubia
Poziom: 30
Poziom mag.: 36
|
![]() Lub kup za 1000$ obudowę termo-jakąśtam, zero wiatraczków, wszystko na radiatorach i czymśtam jeszcze
![]() Ale na poważnie Kup radiatory (koniecznie miedziane) o dużej powierzchni odprowadzania ciepła i wentylatorki, a wnętrze obudowy wypełnij specjalną gąbką (nie przeholuj bo poczujesz swąd palonej elektroniki), zainstaluj speedfana, obserwuj temperaturę, jeśli jest stabilna, spowolnij odrobinkę wiatraczki, jak zacznie gwałtwnie rosnąć, przyspiesz. Jeśli zależy ci na cichej pracy, nie używaj AMD bo mają gorsze chłodzenie.
![]() |
#12 |
Użytkownik Forum
|
![]() Myśle, że koleś nie ma kilkuset złotych na takie rozwiązanie jak powyżej. A wyczyszczenie wiatraczków pomoże na 90%.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 12 12 2004
|
![]() Wywal kompa przez okno i bedziesz mial cisze....
![]() |
#14 |
Guest
|
![]() OK. Tylko jak mam te wiatraczki wyczyścić ??
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 10 2004
Lokacja: Wrocław
![]() |
![]() Cytuj:
edit: sciągne i zobacze moze nowa wersja wyszla ;p edit2: http://img33.imageshack.us/img33/1855/speed6nx.jpg tu masz zaznaczone Ostatnio edytowany przez daroslaw - 08-10-2005 o 18:44. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 16 08 2004
Lokacja: Zgorzelec
Stan: Na emeryturze
Imię: Wez Nie Kozacz
Profesja: Knight
Świat: solera
Poziom: 8
Skille: zmienne
|
![]() bierzesz taki stary odkurzacz jamnikopodobny podlaczasz rure z drugiej strony i heja! (bedzie wyrzsucal powietrze a nie ssal). Jezeli to dysk twardy ktory glosno chodzi to obij obudowe od wewnatrz gabka izolujaca - bardzo pomaga, ale musi byc MOCNO przyklejone. Raz ze jak sie odklei to moze sie spalic i tym samym spsuc sprzet, drugie ze jak bedzie latac w srodku to tez bedize glosno. Skrec mocno wszystkie srobki i powinno byc dobrze. Sprobuj tez zabrac wszelkie przedmioty z obudowy (joke
![]()
![]() |
#19 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 08 2005
Lokacja: BUCKETHEADLand
Stan: Na emeryturze
|
![]() ja mam 2 sposoby:
1. wyłacz komputer 2. sprobuj zagłuszyc wentylator muzyka.
Ja tylko na chwilę... [mam nadzieję] Ostatnio edytowany przez ogorek - 12-10-2005 o 15:29. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Guest
|
![]() Jak za glosno chodzi to zrob takie mury tak jak przy autostradach ktore tlumia dzwieki to jest plan! Albo kup nowe wentylatory Albo najlepiej chłodnie.
|
![]() |