Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > tibia.pl - opinie, sugestie, błędy, itp.

Notki

tibia.pl - opinie, sugestie, błędy, itp. Tutaj możesz wyrazić swoją opinię na temat strony, wskazać błąd i zasugerować czego brakuje.

Zamkniety temat.

Opcje tematu
stary 01-01-2006, 15:25   #1
szkodi
Użytkownik Forum

szkodi's Avatar

Data dołączenia: 15 01 2004
Lokacja: London

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Askara
Domyślny Prośba do adminów

Witam serdecznie!

Chciałbym tutaj naprawdę zaapelowac w tym poście do was drodzy administratorzy, aby ograniczyć jakoś dostęp do tego forum dzieciakom, które naprawdę nie znają podstawowych form gramatyki. Nie wiem - można przecież wprowadzić dyktando przy rejestracji na forum, które będzie trwało np 1 minutkę i jak ktoś zda to może zostać zarejestrowany, a jeżeli nie to oczywiście wiadomo.

Drażni mnie to, i to nie tylko mnie, że 60% użytkowników tego forum nie zna podstaw poprawnej polszczyzny i zamiast czytac to czasami trzeba rozszyfrowywać o co danemu autorowi chodzi. Zawsze można dodać też autowykrywacz błedow, który będzie je automatycznie zmieniał na właściwą formę.

Piszę tutaj w imieniu wszystkich, których to naprawdę drażni. Jestem tutaj rok i czasami wydaje mi się, że jestem w przedszkolu gdzie dopiero niektóre dzieci uczą się czytać i pisać.

P.S : zaraz spadnie tutaj grom z jasnego nieba czyli tłum "niegramatycznych", że są dyslektykami. Chciałbym przypomnieć, że badania donoszą, że 84% polskich dyslektyków to poprostu ściema. Dysleksja jest naprawdę rzadkim eventem wśród młodzieży, a nabywają ją nieliczni.

Mam nadzieję, że pod tym postem podpisze się wiele osób.

Ostatnio edytowany przez szkodi - 01-01-2006 o 15:26.
szkodi jest offline  

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 01-01-2006, 15:31   #2
Falco de'Ath
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 25 11 2004

Domyślny

Good idea. Ja bym jeszcze dodał jakiś mały test na IQ
Ale poważnie, takie "mini dyktando" pomniejszyło by grono tych niepiśmiennych, bądź pismiennych inaczej. Walczmy z bykami!
Falco de'Ath jest offline  
stary 01-01-2006, 15:37   #3
Rozpruwacz II
Użytkownik Forum

Rozpruwacz II's Avatar

Data dołączenia: 23 03 2005
Lokacja: Wrocek/Venore

Profesja: Elder Druid
Domyślny

Według mnie to genialny pomysł
Rozpruwacz II jest offline  
stary 01-01-2006, 15:39   #4
Iron
Użytkownik Forum

Iron's Avatar

Data dołączenia: 11 10 2004
Lokacja: Gliwice
Wpisy bloga: 2

Iron ma numer GG 1080629
Domyślny

Z jednej strony masz racje napewno ułatwiłoby to czytanie postów na forum,ale jest jedna rzecz o której trzeba pamiętac te forum jest dla wszystkich bez różnicy czy jest innego wyznania,ma inne zainteresowania,czy ma 10-11 lat i niezna podstawowych zasad gramatyki.
Taki test napewno obciążał by bardzo serwer forum który ,i tak często siada.
Moim zdaniem taki test to głupota ,a jak się komuś niepodoba to są inne fora do rozmowy.

Iron jest offline  
stary 01-01-2006, 15:39   #5
Modus
Użytkownik Forum

Modus's Avatar

Data dołączenia: 24 08 2005

Imię: Modus
Profesja: Elite Knight
Gildia: Unity
Świat: Aldora
Poziom: 105
Skille: 88/86
Poziom mag.: 7
Wyślij wiadomość przez ICQ do Modus Modus ma numer GG 7365489 Modus ma login Tlenu modus@tlen.pl Adres Jabbera do Modus
Domyślny

Co do mini dyktanda kazdy moze sobie usiasc i ze slownikiem rozwiazac ...
stary 01-01-2006, 15:49   #6
Dwimenor
Born to Ban

Dwimenor's Avatar

Data dołączenia: 04 06 2004
Lokacja: inny wymiar
Wpisy bloga: 7

Profesja: Royal Paladin
Świat: Harmonia
Poziom: 88
Skille: 87/62
Poziom mag.: 18
Dwimenor ma numer GG 7472583
Domyślny

Pomińmy nasz ledwo zipiący server, pomińmy problem z napisaniem takiego hacka. Ale czy to naprawdę coś zmieni? Większość błędów (ort i gramatycznych) wynika z pośpiechu a nie z rzeczywistej dysfunkcji. Nie wiem czemu, ale niektórzy ludzie ciągle uważają, że "jestem pierwszy" jest cool. I wychodzi, że pisze 5 zdań bez znaków interpunkcyjnych.
Twoja propozycja tak naprawdę nic nie zmieni. Jak usiądzie, pomyśli to i napisze takie dyktando. A potem odpuści sobie sprawdzanie, czy pisze tak aby go zrozumiano.
stary 01-01-2006, 16:05   #7
szkodi
Użytkownik Forum

szkodi's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Modus
Co do mini dyktanda kazdy moze sobie usiasc i ze slownikiem rozwiazac ...

Zawsze można dodać ograniczenie czasowe. Poza tym jeżeli nie macie czasu na napisanie skryptu z dyktantem to można ściągnąć jakiś skypcik (nie pamiętam niestety skąd) który będzie zmieniał błędy.

@Iron_Guridan: przepraszam bardzo, jeżeli w jakiś sposób Cię uraziłem ale poprostu piszę to i protestuję, że tutaj nie ma poważnego forum jak na poważny portal supportowany przez Tibia.com przystało. Poprostu wymienii "dyslektycy" psują klimat i opinię tego forum. Ot co, prawdą jest to, że to forum traci wiele na wartości. Coraz więcej.
szkodi jest offline  
stary 01-01-2006, 16:11   #8
Dwimenor
Born to Ban

Dwimenor's Avatar

Data dołączenia: 04 06 2004
Lokacja: inny wymiar
Wpisy bloga: 7

Świat: Harmonia
Poziom: 88
Skille: 87/62
Poziom mag.: 18
Dwimenor ma numer GG 7472583
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez szkodi
Zawsze można dodać ograniczenie czasowe. Poza tym jeżeli nie macie czasu na napisanie skryptu z dyktantem to można ściągnąć jakiś skypcik (nie pamiętam niestety skąd) który będzie zmieniał błędy.
Hmm wolisz żeby nie było błędów czy forum działające godzinach 23-6?
Zapewne chodzi ci o autocenzurę. To jest już w podstawowym vBuiletyn. Tyle, że każdy nowy post musi przechodzić przez skrypt autocenzury i po modyfikacjach jest wyświetlany. Można zapisać warunek np. duł->dół, ale każde taki wpis to kolejne obciążenie dla serwera. A tych słów trzeba by naprawdę dużo dać.
Takie rozwiązanie odpada. Przynajmniej dopóki jedziemy na tym sprzęcie co obecnie (a jak chcesz nam radzić załatwić lepszy, to załatw sam nam)

Ludzi piszących źle nie wyplenisz. To jak walka z wiatrakami.
stary 01-01-2006, 16:24   #9
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau

Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
Vanhelsen ma numer GG 2690575
Domyślny

Cytuj:

@Iron_Guridan: przepraszam bardzo, jeżeli w jakiś sposób Cię uraziłem ale poprostu piszę to i protestuję, że tutaj nie ma poważnego forum jak na poważny portal supportowany przez Tibia.com przystało. Poprostu wymienii "dyslektycy" psują klimat i opinię tego forum. Ot co, prawdą jest to, że to forum traci wiele na wartości. Coraz więcej.
Gorzej, jak ktoś będzie chciał napisać dany wyraz specjalnie z ortem a tu mu go autocenzurka przetrzepie...

Wiesz jakie jest najprostrze rozwiązanie? Nie podoba ci się to cya... musisz na tym forum tolerować to grono "dyslektyków" i nic tego nie zmieni... Dodam też, że wiele ortów jest z przyczyny szybkiego pisania na klawiatórze, zdarza się, że palec muśnie przypadkiem dodatkowy klawisz.

Vanhelsen jest offline  
stary 01-01-2006, 16:55   #10
Specter
Użytkownik Forum

Specter's Avatar

Data dołączenia: 06 10 2004
Lokacja: Wśród Twoich koszmarów

Stan: Tutor
Imię:
Świat: Premia
Wyślij wiadomość przez ICQ do Specter Specter ma numer GG 8296275 Send a message via Skype™ to Specter
Domyślny

A gdybytak po prostu napisać stosowną wzmiankę w regulaminie? Nie dość że byłoby chyba mniej tego typu postów, to jeszcze byłyby niezłe czystki na forum

"Spójrzcie na mnie! Jestem żywym stworzeniem. Istnieję. Jednak, jak każdy z nas byłem kiedyś tylko formą energii. Wraz z poczęciem ciało wchłania tą energię. To dzięki temu żyjemy. Spójrzcie na mnie! Jestem umierającym stworzeniem. Umrę. W przyrodzie energia nigdy nie znika, a jedynie zmienia swą formę."

Wejdź tu, a bardzo mi pomożesz

Specter jest offline  
stary 01-01-2006, 18:12   #11
matkow21
Użytkownik Forum

matkow21's Avatar

Data dołączenia: 25 05 2005
Lokacja: stare pudelko pod monopolowym

Stan: Na emeryturze
Gildia: Szambiarze
Świat: Mój nos
Poziom: 1mm
Skille: 85/50
Poziom mag.: 19
Domyślny

Eh tibia.pl stracila by na popularnosci sam jestem dyslektykiem mam zaswiadczenie robiono mi badani itd.i uwazam ze autokorekto komplektnie odpada po 1.obionzenie servera po 2. naprzyklad ktos chce napisac co innego a wychodzi mu co innego w nich jest sporo bógów a pozatym ludzie niebendom po literce pisac topica przeceirz to powalone a ja zawsze rozumiem to co inni chcom w poscie przekazac bo sam gadam zawsze niedozeczy nieskaldnie i sam siebie rozumiem ale juz tak jest i niechce tego zmieniac jak cos ci niepasuje albo innym chcocym takeigo czegos to czas zrobic wlasne forum i postarac sie o jego popularnośĆ albo wstąpiĆ do innego a jak chcesz se pisaĆ dyktando przed zarejestrowaniem to poszukaj w gazecie ,zrób i się zarejestruj bo to by mnie denerwowało bardzo i utrudniało by pracę.

[01:39:41] matkow21 napisał(a):no dobra jesteś pedałem cieszysz się?
[01:39:42] grim1234 napisał(a):no ja jestem caly czas
matkow21 jest offline  
stary 01-01-2006, 18:13   #12
Taube
Użytkownik Forum

Taube's Avatar

Data dołączenia: 23 06 2005

Domyślny

<kaszle>
chyba brakuje tu mojego głosu..

nie będę teraz wymieniać do kogo piszę, tylko napiszę po prostu co o tym myślę:
to, na co cierpi serwer to noobstwo, nie dysortografia
fakt faktem, osoby, które w swych postach robią setkę błędów należałoby odesłać do word'a, lecz jeśli taka osoba ma jednak coś konkretnego do przekazania nie widzę powodu, dla którego miałaby jednak być tępiona w tak drastyczny sposób
mnie osobiście o wiele bardziej razi, jak ktoś miast po polsku strzela sobie tekst z masą cyferek pośrodku słów, powiększa czcionkę nie wiadomo po co, oraz używa 'slangowo tibijskij' zwrotów co chwilę
przez tekst z ortami jestem w stanie przejść, ale wolna amerykanka mnie odrzuca i muszę się zmuszać do przeczytania jej jeśli zamierzam zapoznać się z całym tematem

trzeba pamiętać o częstych przeciążeniach serwera i lepiej nie myśleć nad tym, jak go przeciążyć jeszcze bardziej

jedyne co można przeciw temu zrobić, to dać stosowny znaczek gdzieś na forum, na górze czy na dole z stosownym antyort-apelem
a jeśli to drażni jakiegoś użytkownika tak bardzo.... mam pytanie - czemu nie włączacie się w akcję 'bykom stop'? nie dacie obrazka i odnośnika jak zrobiła tak spora liczba użytkowników w swych podpisach

@szkodi
wiedz, że pomimo poważności portalu, jak i poważności forum...
statystyczny przedział wiekowy użytkowników tego miejsca robi swoje - a to już nie wina modów i adminow i oni temu zapobiec w jakiś sposób raczej nie mogą

czemu więc nie wprowadzić jeszcze nagonki na tych, którzy zaśmiecają polski język zwrotami obcego pochodzenia?.. to jest forum publiczne mimo wszystko i jakaś wyrozumiałość innym się należy

d.Taube
out of the darkness into the light.

she lost somewhere her time..
get me known if You find it for me XD
mam obiekcję przez opowiadaniami, gdyż zaglądając w jedno, zostanę zawalona dziesięcioma kolejnymi.. czasem jednak człowiek ulegnie, a to źle wpłynie na stan gg oraz PW, lecz cóż począć..

Ostatnio edytowany przez Taube - 01-01-2006 o 18:17.
Taube jest offline  
stary 01-01-2006, 18:32   #13
Iron
Użytkownik Forum

Iron's Avatar

Iron ma numer GG 1080629
Domyślny

Cytuj:

Szkodi nieuraziłeś mnie rozumiem że ciebie to strasznie denerwuje,ale na każdym forum są osoby które psują klmat i nic z tym niezrobisz. A jeśli chodzi o autokorekte wiąże się to napewno ż pewnymi przeciążeniami na serwie.Coś za coś,najlepeij to pisać posta w Wordzie i potem go wklejac na forumszybciej i lepiej napewno.

Ostatnio edytowany przez Iron - 01-01-2006 o 18:34.
Iron jest offline  
stary 01-01-2006, 18:35   #14
szkodi
Użytkownik Forum

szkodi's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wieszok
Dodam też, że wiele ortów jest z przyczyny szybkiego pisania na klawiatórze, zdarza się, że palec muśnie przypadkiem dodatkowy klawisz.
mm? no naprawde zamiast "o" to wciśniejsze przez przypadek kombinację o + alt". albo zamiast kłębek przez przypadek miźniesz klawisz kuembek. :EEE
szkodi jest offline  
stary 01-01-2006, 18:40   #15
Gangrel
Fallen Angel

Gangrel's Avatar

Data dołączenia: 26 01 2004
Lokacja: At the end of Rainbow.

Stan: Na Emeryturze
Imię: Va'esse
Profesja: Elite Knight
Gildia: Dreamers
Świat: Secura
Poziom: 48
Gangrel ma numer GG 1366254 Gangrel ma login Tlenu gangrel_6@tlen.pl
Domyślny

@matkow21

Ja też jestem po badaniach, mam oświadczenie od Dysleksjii i dysortografii, a nie przeszkadza mi to pisać poprawnie. Poprawdzie, nie przeszkodziło mi również napisać test humanistyczny na 46 pkt. na 50 możliwych. Who Cares?

@topic.

Ja osobiście każę każdy post który jest napisany w sposób którego nie jestem wstanie zrozumieć po pierwszym przeczytaniu. Natomiast wprowadzenie takiego skryptu zabiło by wręcz strone. Mamy ponad 40k użytkowników. W godzinach popołudniowych siedzi około 500-set naraz. Jakieś 150-200 z tego siedzi i pisze pierdoły na multimediach w stylu: fajne zdjehcie daj wiecej plax! Teraz pomyśl że server musi sprawdzić i zmienić te wszystkie wiadomości. To nas zabije.

Gangrel jest offline  
stary 01-01-2006, 18:54   #16
Raul
eX Moderator

Raul's Avatar

Data dołączenia: 14 03 2004
Lokacja: Estadio Santiago Bernabéu

Domyślny

Nie nasza wina, że szkoły nie potrafią wykształcić społeczeństwa polskiego, a ci ludzie mają takie same prawa jak Ty, więc też mogą się wypowiadać w swój sposób na tym forum.

De las glorias deportivas que campean por Espa
ñ
a,
Va el Madrid con su bandera, limpia y blanca que no empa
ñ
a.
Club castizo y generoso, todo nervio y corazón,
Veteranos y noveles, veteranos y noveles,
Miran siempre sus laureles con respeto y emoción.
¡
Hala Madrid! ¡Hala Madrid!
Raul jest offline  
stary 01-01-2006, 19:13   #17
Badzo
Użytkownik Forum

Badzo's Avatar

Data dołączenia: 03 01 2005
Lokacja: III RP

Domyślny

Hmm, nie wiem jak to jest przy Vbulletin (dobrze napisałem?), ale przy PHPBB przy wprowadzeniu cenzury stosuje sie odpowiedni zamiennik.
Może, jeżeliby to wykorzystać i tak 'ocenzurowac' najcześciej popełniane błędy a w miejsce odpowiednika wpisać tą poprawną formę, może by zadziałało?

Nie wiem, czy i jak obciążyłoby to serwer, ale na nie mam pomysłu na nic innego =p

Badzo jest offline  
stary 01-01-2006, 20:00   #18
Iron
Użytkownik Forum

Iron's Avatar

Iron ma numer GG 1080629
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Badzo
Hmm, nie wiem jak to jest przy Vbulletin (dobrze napisałem?), ale przy PHPBB przy wprowadzeniu cenzury stosuje sie odpowiedni zamiennik.
Może, jeżeliby to wykorzystać i tak 'ocenzurowac' najcześciej popełniane błędy a w miejsce odpowiednika wpisać tą poprawną formę, może by zadziałało?

Nie wiem, czy i jak obciążyłoby to serwer, ale na nie mam pomysłu na nic innego =p
Powiem tak Badzo jak wprowadziło by się tą cenzure to userzy zaczeli by wymyślać jeszcze więcej błędów których niema ,a serwer by kompletnie padł.

Iron jest offline  
Zamkniety temat.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania