|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 30 01 2006
Lokacja: Ze Skądowa
Stan: Rookstayer
Imię: Rookstayer
Profesja: Royal Paladin
Gildia: Wymiatacze
Świat: Superoria
Poziom: 666
Skille: -10/-10
Poziom mag.: -6
|
![]() Wczoraj/Dzisiaj w nocy obserwowalem u rodziny zjawisko ktore mi wygladalo na zacmienie ksiezyca. Jednak nie jestem tego calkowicie pewien bo nikt o tym nie wspominał. Jestem jednak pewien ze bylo to co najmniej zacmienie czesciowe poniewaz ksiezyc byl ciemno-pomaranczowy. Niestety nie moglem zobaczyc reszty bo wrocilem do domu gdzie ksiezyca zobaczyc nie moglem ;/
I tu moje pytanie - czy widzieliscie to zjawisko? jesli tak to czy rzeczywiscie bylo to zacmienie ksiezyca? |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Zbanowany
Data dołączenia: 23 09 2004
Wpisy bloga: 3
Imię: RC-1262
Gildia: Twoja Stara słucha metalkoru
![]() |
![]() Księżyc często jest ciemno-czerwony... e, może nie tak często, ale zdarza się.
Czy to "caćmienie" - nie wiem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Użyszkodnik
Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau
Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
![]() |
![]() Zaćmienie ksiezyca to nic innego jak tak zwany "nów" wynikający z cyklicznego obrotu ksieżyca w okół ziemii. Następuje on jak się nie mylę co 29/28 dni i nie jest niczym specjalnym. Mogę się mylić co do częstotlitości występowania.
![]() |
#4 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 01 2005
|
![]() Odpowiedź jest prosta. Poszukaj w serwisach astronomicznych napewno znajdziesz...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Użytkownik forum
Poziom mag.: -6
|
![]() Cytuj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 18 07 2004
Lokacja: Bełchatów
Stan: Niegrający
Imię: Pacek man
Profesja: Brak (Rookgaard)
Świat: Julera
|
![]() oj wieszok wieszok lepiej żebyś nic nie mówił, widać że znasz sie na astronomi jak ja na łowieniu ryb. Nów to nów a zaćmienie to zaćmienie obie rzeczy mają tylko to ze sobą wspólnego że nie widać księzyca (jak zaćmienie jest pełne). Nów to faza księzyca występująca co 28dni, wtedy księżyc jest obrócony do nas niewidoczną stroną, i podczas takiego stanu może wystąpić jedynie zaćmienie słońca. Natomiast zaćmienie księżyca odbyć sie może tylko i wyłącznie podczas pełni. Wtedy to księżyc wchodzi w cień ziemi i faktycznie często zmienia barwe na czerwono brunatną związane jest to z załamywaniem sie światła pólcieniem i innymi pierdołami, chętnych zgłębić tą wiedze zapraszam do biblioteki do działu astronomia albo do książki od fizyki/geografi. Wczoraj natomiast nie mogło być zaciemnienia ponieważ księżyc obecnie roście (tak zwana 1 kwadra) to co wczoraj widziałeś to nie było zaśmienie ale efekt powietrza. Ja też to widziałem, księzyc zmieniał kolor w miare jak sie zblizał do horyzontu. Efekt podobny do zmiany kloru przez słońce gdy sie chyli ku zachodowi ale w przypadku księżyca żeby efekt był tak wyraźny jak wczoraj muszą nastąpić pewne warunki termiczne. No nie ważne w każdym bądź razie chodzi o to że pasmo światła białego przesunelo sie ku czerwieni i tak dalej. Żadne zaćmienie ale gratulacjie za dociekliwość
![]() |
#7 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy
Stan: Niegrający
|
![]() Pacek też skomplikowanie wytłumaczył. Nów jest wtedy, kiedy Księżyc jest między Słońcem, a Ziemią. Wtedy nie widzisz księżyca, bo widzisz nieoświetloną stronę. Natomiast zaćmienie jest wtedy, kiedy Księżyc jest za Ziemią i to Ziemia jest w środku. Wtedy Ziemia rzuca cień. Jednak trwa to zwykle chwilę, a normalnie jest pełnia, dlatego też jest to ciekawe zjawisko, bo Księżyc nagle znika, a przy nowiu po prostu go nie ma.
![]() |
#8 | |
Użytkownik forum