Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Dla początkujących > Profesje

Notki

Profesje Rycerz, paladyn, czarodziej czy może druid? Wszelkie wywody na temat profesji znajdziesz w tym dziale.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 25-04-2006, 23:11   #1
Cer'is
Użytkownik Forum

Cer'is's Avatar

Data dołączenia: 18 02 2006

Stan: Aktywny gracz
Profesja: Elder Druid
Świat: Xerena
Poziom: 1+
Skille: Nie ma.
Poziom mag.: 5+
Cer'is ma numer GG 8663851
Pytanie Taktyki Sorkiem

Na początku chcialbym zaznaczyc ,że szukalem na wszystkie sposoby tematu podobnego i nie znalazlem ,lecz jeżeli jakiś użytkownik mi poda link to proszę o skasowanie tematu.

@Topic
Ponieważ zbliża się czas w ,którym ja i moi koledzy będziemy zmuszeni opuścić server ,a na nowym chcialbym grać sorkiem więc prosze o dobrze grających sorków o tego typu informacjach.

Ps. Prosiłbym o tylko odpowiedzi i kometarze do cudzych wypowiedzi ,wszystkiego rodzaju nabijanie postów będą zgłaszane.
Pps.Prosiłem o wypowiedzi silnych sorków ,którzy nabili swój lvl bardzo szybko.

Cer'is jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 26-04-2006, 00:08   #2
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Jesli nie masz powaznego doswiadczenia w grze ( niezaleznie czy sorcem czy nie ) to bardzo szybko nic nie osiagniesz, niezaleznie od porad ktore ci udziela.
stary 26-04-2006, 00:11   #3
Cer'is
Użytkownik Forum

Cer'is's Avatar

Data dołączenia: 18 02 2006

Świat: Xerena
Poziom: 1+
Skille: Nie ma.
Poziom mag.: 5+
Cer'is ma numer GG 8663851
Król -.-

To nie tak ,że nie mam doświadczenia ale nigdy nie mialem sposobu na szybki exp zawsze szlo mi to bardzo wolno a wiem ,że jest wiele takich które pozwalaja nabic lvl 30 w ciagu tygodnia

Cer'is jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-04-2006, 14:12   #4
jastr
Użytkownik Forum

jastr's Avatar

Data dołączenia: 18 02 2005
Lokacja: Ełk

Stan: Na emeryturze
Imię: Jastr
Profesja: Sorcerer
Świat: Galana
Poziom: 8
Skille: :)
jastr ma numer GG 4019279
Domyślny

hehe nabić 30 lvl w tydzień no jak chcesz przez tydzień minimum 15h dziennie przy kompie siedzieć lub sharować to nie będziesz miał większego problemu w przeciwnym razie możesz mieć problemy. Jakiej taktki oczekujesz no jeżeli masz pacc to ankh wand w łąpe i latasz na larwy(najlepiej z kimś tak na wszelki wypadek) i tomby pierwsze poziomy same skelety i ghoule. Szybki przyjemny exp (oczywiscie bp manaskow przy sobie) i mlvl bijesz. Im wyższy poziom tym niżej w tomby się zapuszczasz. Tak od ~~28 lvl gonisz do tar pits na 2 poziom i tam baaaardzo fajny exp (przeważnie same manasy używasz vis i 0 run)oprucz tego scaraby z dsem dragi sobie odpuść bo tam raczej starcisz nisz zyskasz. Bez pacca to już ciężej przepełnione expowiska na leprzych expowiskach pełno pk więc często będziesz musiał "odrabiać" stracony lvl. Na początek niezastąpione trole, roty, lodowe wyspy (niestety dosyć często latają tam pk) całkiem fajnie mi się expiło na ammazon camp nad venore ale tam prawie zawsze pełno ludzi i pk (ale na "nockę" będzie to doskonałe rozwiązanie bo z respem sobie poradzisz bo wolniejszy a exp baaardzo dobry). Jak już wbijesz jakiś 15lvl możesz też na dark catedre latać ale musisz poh znać żeby na gsy nie wpaść. Co więcej, oczekujesz porad do 30 poziomu i to chyba wystarczy. Powinieneś zajrzeć najpierw do działu poradniki jest tam parę naprawdę porządnych rad dla sorców. Niestety char robiony w takim temie będzie miał baaaaardzo słaby mlvl więc po 30 lvlu czekać cię będzie maaaaaaaaaaaaasa czasu spędzonego na staniu pod depo i paleniu run chyba że nie przeszkadza ci sorc z 30 lvl 25 mlvlem
jastr jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-04-2006, 17:49   #5
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez jastr
hehe nabić 30 lvl w tydzień no jak chcesz przez tydzień minimum 15h dziennie przy kompie siedzieć lub sharować to nie będziesz miał większego problemu w przeciwnym razie możesz mieć problemy.
Obstawialbym raczej 5h/ dzien ..

Cytuj:
Niestety char robiony w takim temie będzie miał baaaaardzo słaby mlvl więc po 30 lvlu czekać cię będzie maaaaaaaaaaaaasa czasu spędzonego na staniu pod depo i paleniu run chyba że nie przeszkadza ci sorc z 30 lvl 25 mlvlem
1 mlvl = minimum 4 levele jesli chodzi o czas wbijania. Wole osobiscie wbic np 60 level w czasie w ktorym ty bedziesz bezmyslnie stal xxx godzin pod depotem zeby miec 'ladny' mlvl na 30 levelu.

-.-''
stary 26-04-2006, 19:57   #6
Dregar
Użytkownik Forum

Dregar's Avatar

Data dołączenia: 14 02 2006
Lokacja: Wrocław

Domyślny

to zalezy jesli masz pacc
to do 13 lvl na goblinach edron potem do 26 na rotach na darashi a potem lecisz na larvy, scaby albo tomby w ank potem sam juz bedziesz wiedzial gdzie expic ci sie najlepiej, a z biegiem czasu zaczniesz chodzic na dragi na ank i na hunty z blokerem na hydry
a jesli facc
to do 13 folda potem do 19 amazonki potem potem lecisz na cyce pod thais do 26 a dalej monotonne expienie na dwarfach ewentualnie katedra pod venor

oczywiscie wymienilem tylko jedna z wielu metod expienia
Dregar jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-04-2006, 21:24   #7
jastr
Użytkownik Forum

jastr's Avatar

Data dołączenia: 18 02 2005
Lokacja: Ełk

Stan: Na emeryturze
Imię: Jastr
Profesja: Sorcerer
Świat: Galana
Poziom: 8
Skille: :)
jastr ma numer GG 4019279
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vil
Obstawialbym raczej 5h/ dzien ..

1 mlvl = minimum 4 levele jesli chodzi o czas wbijania. Wole osobiscie wbic np 60 level w czasie w ktorym ty bedziesz bezmyslnie stal xxx godzin pod depotem zeby miec 'ladny' mlvl na 30 levelu.

-.-''
No tak na 30 lvl potrzeba 368 300 expa więc grając dziennie 5h będziesz musiał kosić po około~~ 52614 expa dziennie. Hmm czy to mało/dużo dla niskolvlowego sorca (czyli niżej niż 25 lvl) granica wręcz nie do osiągnięcia w 5h. Przesadziłem może z tymi 15h na dzień ale twoje 5 to też raczej nierealne za bardzo biorąc pod uwagę że skoro szybko to zapewne nie będzie miał run (bo po co tracić kasę na zbędne czary i głupie stanie pod depo )więc zostaje mu tylko wand i vis (oczywiście o ile ma pacca). Co do mlvla to tak samo jagby mówić o knighcie "po co skilować skoro można expić i skile same wpadną" ale prawda jest taka że leprze skile/mlvl to większa efektywność expienia (nawet gdy vis zabiera 5-10 hp więcej to przeliczając na expa i mane/mfluidy to wychodzą już ładne sumki)oczywiście przy expresowym expieniu nikt nie bawi się w stanie pod depo ale ja przy normalnym graniu w tygodniu przeznaczałem ze 2 dni na palenie runek (do huntów przy lvlu 25-40 lvlu) a i tak miałem śmieszny mlvl 41 na 40 lvlu
jastr jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-04-2006, 21:52   #8
Dregar
Użytkownik Forum

Dregar's Avatar

Data dołączenia: 14 02 2006
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Cytuj:
No tak na 30 lvl potrzeba 368 300 expa więc grając dziennie 5h będziesz musiał kosić po około~~ 52614 expa dziennie. Hmm czy to mało/dużo dla niskolvlowego sorca (czyli niżej niż 25 lvl) granica wręcz nie do osiągnięcia w 5h. Przesadziłem może z tymi 15h na dzień ale twoje 5 to też raczej nierealne za bardzo biorąc pod uwagę że skoro szybko to zapewne nie będzie miał run (bo po co tracić kasę na zbędne czary i głupie stanie pod depo )więc zostaje mu tylko wand i vis (oczywiście o ile ma pacca). Co do mlvla to tak samo jagby mówić o knighcie "po co skilować skoro można expić i skile same wpadną" ale prawda jest taka że leprze skile/mlvl to większa efektywność expienia (nawet gdy vis zabiera 5-10 hp więcej to przeliczając na expa i mane/mfluidy to wychodzą już ładne sumki)oczywiście przy expresowym expieniu nikt nie bawi się w stanie pod depo ale ja przy normalnym graniu w tygodniu przeznaczałem ze 2 dni na palenie runek (do huntów przy lvlu 25-40 lvlu) a i tak miałem śmieszny mlvl 41 na 40 lvlu
powiem ci tak grajac po 5 h dzinnie przez 7 dni na luuzie wbijesz 30 lvl expiac tylko na rotach albo larvach. Skill knightem powiem ci tyle pobawilem sie w expienie w noob eq (scale arm brass legs barbarian axe dwarven shield solider helmet) w bicie lvl bez skilowanie po 2 dniach mialem 23 lvl i 42/36 i 70% do 4 m lvl wierz mi jak ktos ma czas i umie grac to w 2-3 dni zrobisz 30 lvl sorcem czy druidem nawet moze knightem (posiadalem pacc)
Dregar jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-04-2006, 22:16   #9
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
i tak miałem śmieszny mlvl 41 na 40 lvlu
Czy Taifun majac na 200+ levelu <80 mlvl ma wg ciebie smieszny mlvl w stosunku do levelu ? Czy moze powinien postac troche pod depo zeby podbic np do 90 ?

mlvl ma ta fajna wlasciwosc, ze nie absorbuje uwagi i zalezy _wylacznie_ od czasu gry. Wynika z tego, ze jesli przez xx godzin ty postoisz pod depotem a ja bede expil, bedziemy miec taki sam ( albo zblizony mlvl ), a ja bede miec sile czarow o 50 ( czy ile tam chcesz ) procent wieksza
dzieki levelowi.

tak wiec jesli twoj mlvl mocno odstaje ( w dol ) od levelu, to tylko pogratulowac, bo oznacza to ze potrafisz szybko i wydajnie expic.

Ostatnio edytowany przez Vil - 26-04-2006 o 22:19.
Vil jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-04-2006, 23:58   #10
BaxCrow
Użytkownik Forum

BaxCrow's Avatar

Data dołączenia: 25 02 2006
Lokacja: Żory

Stan: Na Emeryturze
Domyślny Pare uwag to całego tematu i nie tylko.

@Up Jasr
Ja grałem Pallem po 3h dziennie i wbiłem 25 lvl w tydzień, więc 30 tez się będzie dało.

A co do tematu, to myśle, że jeśli chcesz grać Sorkiem musisz mieć juz duże pojęcie z Tibią. Sorek i Druid nie są takie łatwe. Oczywiście nie twierdze, że Knight i Pall są łatwiejsze, ale na pewno są bardziej oczywiste to skapowania.
Myśle, że jeśli grasz w Tibie, krótko i nie miałeś nigdy lvl'a wyższego niż 20 to nie pograsz sobie za bardzo tym Sorkiem. Lecz to twój wybór, chciałeś porade to masz.
BaxCrow jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-04-2006, 00:12   #11
marcinek69
Użytkownik Forum

marcinek69's Avatar

Data dołączenia: 24 03 2006
Lokacja: K-g

Imię: Lendri
Profesja: Elite Knight
Świat: Celesta
Poziom: 61
Poziom mag.: 52
Domyślny

ja wbilem 24lvl drutem w 2 dni na samych rotach z lanca bo robilem uh makera dla najta wiec 30 lvl da rade w 4 dni wiec w ogole co tu za podpowiedz idz na larvy z pomocnikiem czyli blokerem?? hheh smieszne
marcinek69 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-04-2006, 00:47   #12
Lisu
Użytkownik Forum

Lisu's Avatar

Data dołączenia: 09 06 2005
Lokacja: WDZ

Gildia: Polaczek~~
Poziom: 100
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vil
mlvl ma ta fajna wlasciwosc, ze nie absorbuje uwagi i zalezy _wylacznie_ od czasu gry. Wynika z tego, ze jesli przez xx godzin ty postoisz pod depotem a ja bede expil, bedziemy miec taki sam ( albo zblizony mlvl ), a ja bede miec sile czarow o 50 ( czy ile tam chcesz ) procent wieksza
dzieki levelowi.

tak wiec jesli twoj mlvl mocno odstaje ( w dol ) od levelu, to tylko pogratulowac, bo oznacza to ze potrafisz szybko i wydajnie expic.
Tu sie minimalnie nie zgodze, bo Ty expiąc będziesz palił mane dużo szybciej, manasował się, biegł dalej zabijać, manasował się i tak dalej. Mało, że będzesz o rok swietlny do przodu z lvl, to mlvl też 'nie ucierpi', a za kase kupisz później nastepne xxx bp mf'ów i te runki od sorca, co je wypalał pod dp i jeszcze Ci za to podziekuje.

Przeżyłem kilka "new servów" i uwierz mi, nie masz co się nastawiać, że będziesz expił tu i tu, a później tam... Biegasz po całej Tibia i szukasz jakiegoś kawałka expa, który możesz wyrwać dla siebie i jak nie masz mocnej ekipy od początku, to modlisz się, żeby nie przyszli i Cie nie wyje.. tzn nie wyprosili grzecznie...

Brutalna agresywność jest dla słabeuszy imytacja siły.
E. Hoffer

Respect to be respected.
Lisu jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-04-2006, 10:41   #13
Gallar
Zbanowany

Data dołączenia: 26 11 2005

Gallar ma numer GG 4524829 Gallar ma login Tlenu gallstayer@o2.pl Adres Jabbera do Gallar Send a message via Skype™ to Gallar
Domyślny

Ja jeszcze odnośnie tego 30 lvla w tydzień..
W czym cholera problem ?
Z PACC wbiłem w.. raz, dwa, trzy.. o cholera! W cztery dni wbiłem 30lvl druidem.

<20lvl roty. Potem volcanic rod, miło by bylo gdyby była promocja i na tomby.
Fakt, schodził mi BP MF na jakieś 15-20k expa.
Ale przez ten czas zarabiałem na następny BP i jeszcze z 1k zysku było.. (czysta kasa, 0 lootbagów).

Ostatnio edytowany przez Gallar - 27-04-2006 o 10:43.
Gallar jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-04-2006, 13:25   #14
Krolu
Użytkownik forum

Data dołączenia: 14 09 2005
Lokacja: katowice

Imię: Tyth Diax
Profesja: Elite Knight
Gildia: brak
Świat: Askara
Poziom: 60
Skille: 70/60
Poziom mag.: 5
Krolu ma numer GG 1548127 Krolu ma login Tlenu s_i_n@o2.pl
Domyślny

30 lev w tydz to na paccu długo
mi zajelo niespelna 5 miesiecy z dwoma tyg przerwy zrobienie 75 lev wiec cos moge ci poradzic

problem polega na tym ze nowy serwer powoduje ze dostepnosc broni i pnacerzy jest małą i sa cholernie drogie

jesli natomiast zacznieszna nowym serwerze który juz stoi jakis czas to polecam taka taktyke

konczysz rook walczac mace zeby nabijac skil w clubie wykonujesz katane i bycmoze coopershielda sprzedajesz te itemy

rodzisz sie na edron kupujesz clerical mace wsklepie bierzesz od pierwszego zioma z brzegu jakis shield kazdy cid warvena da i jazda na gobliny badz trole bo liny mozna na edronie selowac a speary na trade chanelu natomiast loot z goblinów to trzeba kawalek tibi zapychac

nabijasz lev i kase na warhamer p set

z takim eq idziesz do ankh polecam kupienei narazie tylko exury i swiatla wiecej jest zbyteczne i szkoda kasy

wbijesz do tomba obok gian spider hill najblizej darki tam exp leci miedzy 10-12 k na godzine i do tego 2-3 k oz loota na godzine nie liczac gp

tak naprawde grajac dorze powinienes wbic tam lev 33 zarabiajac przy tym mase lootu

wiekszosc sprzedajesz na darashi viking helemty brass helmety brass shieldy mace venpore i hatchet fibula spokojnie zarobisz 100 k

masz wtedy kase na porzadne eq spokojnie na starym siwecie na g arm podstawa to jednak c helm c arm vampire shield boh k legs i wand of inferno
na moimsiwecie to 3 k + 13 k + 17 k + 35 k + 7 k + 4 k = 79 k

zakaldajac ze zsotalo ci tylko 21 k kupujesz exura gran energy vis
bp life ring bp mf i pare gfb i schodzisz do tomba naprzykald black water lev 1

tar pit lev 2 oasis lev 2 penisula tomb lev 3

expsiz z załaczonym ringiem non stop na pozcatku głw wandem potem wand vis na koncu juz tylko visem wraz ze wzrostem lev wand staje sie coraz mniej opłacalny pod wzgledem uzycia many

robisz lotbagi zarabiasz kase potem zeby sie szybko odbic idz z kims na demony
mozna zroibc spokojnie 10 lev od reki ( w moim przypadku 10 w dwóch podejsciach) ale mozna tez oszczedzac kase i poporastu kupowac run na potem

do 60 lev siedzisz w tombach robisz po dordze bk i necro quest a od 60 z run zakupioyc wczenisej idziesz do penisula tomb za portal i tam wyciskasz 50 k exp na godzine uzwajac głw visa i mf sporadycznie uzywajac run gfb hmm

jesli potrzbeujesz dokladniejszych rad polecam moje gg

odrazu odradzam kretynizmów w stylu tomb z ds czy smoki z sumonem

tomby sa tak zrobione ze nakazdym elv postaci znjadziesz odpowiedni lev tomba zeby szybko i bezstresowo levelowac

z terenó facc polecam koplanie, mintvalin , deep fibula jesli masz 60 lev i kase na hmm sd i najlepiej 2 maga do towarzystwa
Krolu jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania