|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 29 08 2005
Lokacja: LG TOWN
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Cossma
Profesja: Elite Knight
Poziom: 138
Skille: 94/90
Poziom mag.: 8
|
![]() Tak moi drodzy tegoroczne egzaminy maturalne już się rozpocząły dziś(4 maja 2006) o godzinie 10:00.
Właśnie wtedy zostały rozdane tegorocznym abiturientom zestawy maturalne z języka polskiego-poziom podstawowy. Na poziomie podstawowym maturzyści ( ja również ![]() "O Patriotyzmie i Nacjonalizmie". W drugiej części poziomu podstawowego było do napisania wypracowanie ja jeden z dwóch tematów: 1) Charakteryzując Makbeta na podstawie danych fragmentów dramatu Szekspira, określ, na czym polega tragizm postaci i porównaj go z tragizmem bohatera ze znanego Ci dramatu antycznego. 2) Kłótnia u Borynów Zanalizuj podany fragment Chłopów Władysława Reymonta i scharakteryzuj występujące w nim postacie. Na podstawie fragmentu i I tomu powieści określ przyczyny kłótni i źródła dramatyczności sceny. Osobiście wybrałem temat nr.1 ![]() Dlaczego? Sam nie mam pojęcia ![]() ![]() ![]() [b] Poziom Podstawowy(format pdf): Arkusz I Rozwiązanie Arkusza I (jest to tylko przykładowe rozwiązanie) Poziom Rozszerzony(format pdf): Arkusz II Rozwiązanie Arkusza II(jest to tylko przykładowe rozwiązanie) Ostatnio edytowany przez Cossma - 04-05-2006 o 19:14. |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Guest
|
![]() Widze, ze konkretne pytania.
Anyway jak Ci mniej wiecej poszlo? |
![]() |
![]() |
#3 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]() A wypracowanko jak już napisałem wybrałem temat nr.1, Makbeta porównałem standardowo z Antygoną, choć zastanawiałem się na Edypem ale cóż, było mineło ![]() Humanistą nie jestem więc byle byłoby te 30% z całości. Teraz koncentruję się na 11 maja (matma) i 17(fiza), gdyż jutrzejszy Angielski to czuję że będzie banał ![]() Ostatnio edytowany przez Cossma - 04-05-2006 o 15:55. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Born to Ban
Data dołączenia: 04 06 2004
Lokacja: inny wymiar
Wpisy bloga: 7
Imię: Dwimeron de'qel
Profesja: Royal Paladin
Świat: Harmonia
Poziom: 88
Skille: 87/62
Poziom mag.: 18
![]() |
![]() Też pierwszy temat brałem. Tyle, że Makbeta z Kreonem porównywałem. A co do wyników...zobaczymy jak będzie opublikowany oficjalny klucz rozwiązania(cke.edu.pl).
Ale dopiero potem zaczną się jajca. Biologia(10maja), chemia(15) i fizyka(17). Nie ma to jak zgrabnie ułożony plan matur ![]()
![]() |
![]() |
#5 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]() sry za offtop |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 08 2004
Lokacja: Jaroslaw
Stan: Na emeryturze
![]() |
![]() Ja tez pisalem na temat pierwszy. W nas w sumie ludzie byli zaskoczeni tym, ze Chlopi bylo, bo mielismy ich na probnej maturce, wiec nikt sie nie spodziewal. Ja wybralem Makbeta z uwagi na to, ze mam go w pracy ustnej z polaka +- 3 dni temu go przeczytalem, wiec mozna powiedziec ze bylem na swiezo. Na rozszerzonej pisalem na temat pierwszy. Jezeli ktos nie wie jakie byly tematy to (tak mniej wiecej):
1. wiersz Anny Swierczyńskiej (? - zapomnialem czy takei naswisko ![]() 2. Tego tematu nawet bardzo dokladnie nie czytalem bo mi nie podszedl. Byla to proza (tytulu oczywiscie standardowo tez nei pamietam ![]() I mam jeszcze pytanie co do przykladowych odpowiedzi z testu pierwszego czesc pierwsza. Juz widzialem krzyki ze to skandal jest i slowo "wyzwolic" w jednymz pierwszych pytan jest zle uzyte bo zmienia kontekst. Tak samo ja mam watpliwosci co do tego, czy byla to teaz czy hipoteza. Ja osobiscie obstawilem na teze, a tam napisane jest ze hipoteza, co wg mnie i znaaaacznej wiekszosci ludzi ode mnie jest bledne. Generalnie poszlo mi niezle, zdac zdam ![]() ![]() Dla wszystkich maturzystow mam takei male motto (tytul piosenki Placebo), a mianowicie: "Hang on to your IQ" ![]()
![]() |
#8 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 05 2005
Lokacja: War Saw
Stan: Niegrający
Imię: Geralt ze Spychowa
Profesja: Knight
Gildia: Guards of Doom (GoDs)
Świat: Calmera
Poziom: 49
Skille: 80/80
Poziom mag.: 6
|
![]() no ja z testu dostalem z +-15 punktow, wiec z wypracowania musze 8
![]() ![]() ![]() Ostatnio edytowany przez Geralt ze Spychowa - 04-05-2006 o 18:30. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 05 2006
Lokacja: Wieluń / Woj. Łódzkie.
![]() |
![]() No cóż.. Przeglądając te pytania widzę, że musze się jeszcze podciągnąć..
Btw: "Chłopów" to jak wiem, sporo osób nie czytało, wolało streszczenie ![]() Więc chyba większość wybrało temat 1. Cóż.. Życze wszystkim maturzystom powodzenia w dalszej części matury ![]()
||
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Born to Ban
Data dołączenia: 04 06 2004
Lokacja: inny wymiar
Wpisy bloga: 7
Imię: Dwimeron de'qel
Profesja: Royal Paladin
Świat: Harmonia
Poziom: 88
Skille: 87/62
Poziom mag.: 18
![]() |
![]() Cytuj:
Szkoda tylko, że tak długo trzeba będzie czekać na wyniki. Do lipca:/
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 29 07 2004
|
![]() Cossma
Nie może czy są lub będą klucze odpowiedzi? Bo kurde jakoś mnie nie zadowlala przykłądowe wypracowanie, aby stwierdzić ile mam.
![]() |
#14 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 20 10 2004
Lokacja: Szczecin
Stan: Na Emeryturze
|
![]() O przepraszam bardzo ale ja czytałem "Chłopów"
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Co do tego pytania gdzie była teza i hipoteza to też bym się spierał. Wiekszość moich znajomych sądziła (tak jak ja) ze powinna być teza. Ogólnie nowa matura mi sie nie podoba bo nic od siebie nie można dorzucić. Łatwiej jest tylko dla tych co sprawdzają...a nie dla tych co muszą trafić z model odpowiedzi ![]() No cóż poczekamy zobaczymy ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 12 2004
Lokacja: Śrem
Stan: Niegrający
|
![]() Przed testami gimnazjalnymi myslalem, ze zza ksiazek nie wyjde a wogule sie nie uczylem... Boje sie, co bedzie przed matura xD.
![]() |
![]() |
#17 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 11 08 2005
Imię: Monaliza
Gildia: Eyes of Darkness
Świat: Xantera
Poziom: 96
Skille: 97/96
Poziom mag.: 7
![]() |
![]() Kiedy zobaczylem temat wypracowanka nr to na mojej twarzy pojawil sie szeroki usmiech
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() pozdrawiam ~lesiu
![]() |
#18 |
Użytkownik Forum
|
![]() temat z angola ;f
"Podczas pobytu w Wielkiej Brytanii kupileś ciągnikowy kultywator sprężynowy z zapasowym kompletem lemieszy półsztywnych i skaryfikatorem. Zauważyleś, że uszkodzone było łożysko toczne baryłkowe wachliwe w mimośrodzie oraz brakowało połączeń gwintowych ze śrubą pasowaną o trzpieniu stożkowym. Chcesz zgłosic jego reklamację. Napisz na czym polega problem oraz gdzie i kiedy nabyłes urządzenie i zaproponuj rozwiązanie problemu. Podpisz sie jako XYZ" |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 20 10 2004
Stan: Na Emeryturze
|
![]() No i matura z anglika za nami
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ale musze powiedzieć jedna rzecz która przeszła wszelkie wyobrażenia moich znajomych, moje i wszystkich innych zapewne !! Pytania miał każdy takie same ale były 3 zestawy odpowiedzi !!! Nie kazdy miał odpowiedzi w takiej samej kolejności !! Wyobrażacie to sobie ![]() ![]() ![]() ![]() W ogóle ta matura to same niespodzianki ![]() ![]() ![]() ![]() @Mona W której szkole sie uczysz ;P ? Bo ja w 2 ![]() |
![]() |
![]() |