|
Notki |
Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj. |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 17 06 2006
Lokacja: Krk
Profesja: Knight
Świat: Secura
![]() |
![]() Gdy gram w tibie, po jakis 10-15 minutach moj komputer zaczyna piszczec a potem sie wylacza.
Skanowanie dysku nic nie wykazalo.Gdy gram w inne gry nic sie nie dzieje ;/ Tylko jak gram w tibie. Pomozcie bo moj stary sie wkurza a ja chce grac ![]() |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 20 06 2006
Lokacja: Kraków
Stan: Początkujący
|
![]() nie jestes sam mi ostatnio tez sie wyłanczał komp jak odinstalowałem tibie przestal...po 3 dniach zainstalowałem ową gre i spalił sie zasialcz ;p a wczoraj myszka sie zepsula i kupilem nową i nie działa jak wlanczam Tibie
![]() |
![]() |
#3 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Nie mow mi ze juz nie bede mogl grac bo tez mi sie popali wszystko.. omg =/
Ostatnio edytowany przez Retrax - 21-06-2006 o 15:45. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 29 04 2005
Lokacja: B-sTok
Stan: Aktywny gracz
Profesja: Paladin
![]() |
![]() Mi też ostatnio coś się dzieje :/ włączam tibie 5 minut max i komp sie zacina tak że myszka nawet nie poruszysz kompletne kaput .. i to tylko jak tibia chodzi nawet gdy oglądam film z tibi cam .. nawet na próbe zostawiłem kompa na noc z emulkiem samym , wchodze rano cód miód gitara komp chodzi włączam tibie i znowu zawiecha :/ ostatnio nawet mi się podczas logowania sam komp resetuje .. Gdyby nie to że jeszcze pacca mam na postaci to bym olał ten szajs dawno ale jak człowiek kase traci to chce coś z tym zrobić
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() No to przynajmniej wiem ze to nie z moim kompem jest cos nie tak, tylko z tibia ;/
Myslicie ze to Cip Soft cos zrobil, czy poprostu klient sie zepsul? Wie ktos jak to naprawic? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zbanowany
Data dołączenia: 09 08 2005
Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Elite Knight
Świat: Berylia
Poziom: 100
Skille: 80/75
Poziom mag.: 6
|
![]() Mi sie wlaczaja debugi. Po jakis 10 minutach od wlaczenia tibii. Reinstal tibii nic nie dal. Nie uzywam zadnych botow. Pomozcie plz.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 09 05 2005
Stan: Na Emeryturze
|
![]() Cytuj:
Ew. sprawdz zasilacz.
![]() |
![]() |
#8 |
Master Alucard
|
![]() Jesli to wina oprogramowania:
1. Przeskanuj kompa dobrym antywirusem, dobrym antytrojanem/antyspy'em; 2. Zaktualizuj win$shita; Jesli to wina sprzętu: 1. Sprawdz zasilacz - moze nie dawac wystarczającej mocy na procesor; 2. Sprawdz chlodzenie - procesor moze sie przegrzewać; 3. Sprawdź (przetestuj) pamięć RAM - moze miec błędy; Gdyby to nie wykazalo, ktora czesc sie pierniczy, to: 4. Daj kompa do serwisu i powiedz, ze przy pelnym obciążeniu procesora komputer wylacza sie po kilkunastu minutach.
![]() |
![]() |
#9 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 29 04 2005
Lokacja: B-sTok
Profesja: Paladin
![]() |
![]() Co do tego chłodzenia sam na to wpadłem bo to wyglądało na przegrzwanie usunąłem kurz i narazie może być ale sądzę iż to bardziej dlatego że sobie komp odsapnął i może znowu sie nagrzać i będzie to samo dlatego chyba koniec z nocnymi sesjami torrenta i emula .. :/ zresztą zasilacz też już pada 300 watt to całe nic do 2 napędów 2 dysków i grafy, kraty tv , muzy pci , sieciówki ...
co do tej tibi spróbuj wywalić pliki map i zainstalować od nowa bez mapek mi pomogło |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zbanowany
Data dołączenia: 02 05 2005
Lokacja: Olsztyn
Profesja: Royal Paladin
Gildia: Legendary Souls
Świat: Refugia
Poziom: ^^
Skille: 1337
Poziom mag.: hm
![]() ![]() |
![]() hmmm skoro piszczy to na 70% to cos ze sprzetem (najprawdopodobniej przegrzewa ci sie komp)
malo mozliwe ale jednak ze wgrales se spy'a i ktos poprostu steruje twoim komputerem (zdalne sterowanie) |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 19 02 2005
![]() |
![]() Jak pewnie zauwazyliscie, na dworze jest bardzo goraco, w domu pewnie nie jest inaczej, wiec wasze kompy poprostu sie przegrzewaja ;]
Proponuje zmienic paste na procku, moze zainstalowac jakies wydajniejsze chlodzenie ? Mozna rowniez sprobowac sciagnac obudowe, wyciagnac kompa z szafki jezeli macie go wsadzenego w jakas wneke. Lecz zanim cokolwiek bedziecie robic, polecam sprawdzic temperature procesora podczas gdy tibia jest wlaczona do tego dobry jest program 'aida' lub gdy komp wam sie zawiesi, mozna szybko wejsc do biosu i sprawdzic temperature. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 03 2006
Lokacja: Łódź
Stan: Na emeryturze
Imię: Hakiko
Gildia: Exterminators Of Harmonia
Świat: Harmonia
Poziom: 30+
Skille: 70/70+
Poziom mag.: 5
|
![]() O Boze sama tibia napewno by ci sie niewylaczala musisz miec cos z chlodzeniem komputera albo masz ustawione w ustawienich kompa ze ci sie komp wylacza po 10 min.Albo moze masz w c... wirosow na kompie i one terz tak dzialaja mi sie wylaczalo przez wirusy...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Co do tego przegrzania procesora.
Moj kolega ktory mieszka pietro nademna i ma duzo gorsze chlodzenie na kompie nie narzeka ze mu sie cos psuje ;/ Wiec co moze byc przyczyna oprucz tego? |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 30 06 2005
Lokacja: Kazordoon
Profesja: Sorcerer
Świat: Refugia
Poziom: 20
Skille: magiem?
Poziom mag.: 17
|
![]() Tibia jest poprostu wszystkożerna. Zje pamięć RAM, zeżre bezlitośnie procesor xD
Ja na 98 miałem tak, że jeśli już włączyłem tibię to potem kompa sie nie dało wyłączyć ;P Rada taka, że jak chcesz mieć kilka programów uruchomionych wraz z Tibia, to Tibię odpalaj OSTATNIĄ, bo działa i na procku 533 (ah te dawne czasy) i na 2.933 xD i na 256 RAM i na 1024 RAMU i w obydwóch przypadkach zeżre tyle RAMu i procka ile zostanie zostanie x] Jeśli porzeinstalowanie nie pomoże to można jeszce wydzyścić rejestr (tylko nie skasujcie wszystkiego, najlepiej zróbcie kopię reg'a xD) A co do sprzętu to tak jak ktoś wcześniej wspominał ktoś xD sprawdź żel na procki i wentelatorki/radoatory, i odstaw kompa od ścian, mebli, aby to ciepłe powietrze miało gdzie uchodzić ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 19 02 2005
![]() |
![]() Aby sprawdzic czy procesor wiesza sie od przegrzania polecam
![]() Wtedy szybko robimy restart wchodzimy do biosu, i sprawdzamy aktualna temperature "Moj kolega ktory mieszka pietro nademna i ma duzo gorsze chlodzenie na kompie nie narzeka ze mu sie cos psuje ;/" Ehhh nie patrz na chlodzenie, bo nie sprawdzisz wydajnosci patrzac jak kreci sie wiatrak ;]] Sprawdz temperature procka u siebie i u kumpla, jezeli nie chcesz wchodzic do biosu to sciagnij program "Aida" pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zbanowany
Data dołączenia: 27 05 2006
Lokacja: Kalisz
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Setzer Gambler
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Julera
|
![]() ja mialem problem z restartami pc i oto co zrobilem:::::::::::::
1.wyczyscilem komputer od srodka(jresli nie weicie jak to pisac na pw) 2.dokupilem kostke ramu i ja dolozylem.... i po problemie ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
CS Tibia.pl Team
Data dołączenia: 06 09 1970
Lokacja: Gliwice
Wpisy bloga: 1
|
![]() Najwieksze szanse daje na przegrzewanie sie procka w tych okolicznosciach, sciagnij sobie jakis program do sprawdzania temp lub sprawdz w biosie, jezeli chcesz zmniejszyc temp procka bez kosztow to zdejmij obudowe z kompa, powinna zmniejszyc sie o kilka stopni (mi o 10
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 08 06 2006
Świat: Luminera
Poziom: 28
Poziom mag.: 27
|
![]() Możesz jeszcze w biosie sprawdzić podkręcenie procka może masz troche za duże
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 24 08 2005
Świat: Luminera
Poziom: 16
Poziom mag.: 16
|
![]() Znam sposób, by spowodować by Tibia nie zawieszała komputera, ani nadmiernie go nie wykorzystywała. Opiszę wszystko w punktach poniżej:
1. Włączając Tibię wchodzisz do zakładki "Options". ![]() 2. Dalej idziemy do zakładki "Graphics". ![]() 3. Przechodzimy do zakładki "Advanced". ![]() 4. Jak widzimy w części "Framerate limit" (Ilość wyświetlanych klatek na sekundę) ustawiona jest wartość "max". Właśnie ta opcja wyciska ostatnie poty z komputera. Przesuwamy więc suwak w lewo dla zmniejszenia tego limitu. ![]() 5. Za optymalną wartość dla mojego komputera uznałem 50 klatek na sekundę (można ustawić więcej lub mniej, w zależności od tego jaki ma się komputer. ![]() 6. Na koniec w menedżerze zadań Windows można sprawdzić zużycie procesora. Myślę, że moja pomoc się przydała... ![]() ![]() Ostatnio edytowany przez Pablo_30 - 25-06-2006 o 01:05. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() A jak zmniejsz to na powiedzmy 20 to nie bedzie mi to jakos przeszkadzac w grze?(lagi etc.)
Btw jak to ustawiam na 30 zuzycie procka to ~90% a na 20 jest juz ~70 ^^ I pomyslec ze wczesniej bylo ustawione 200 ^^ To daje zuzycie procka okolo 270% ![]() ![]() |
![]() |
![]() |