![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 07 2005
|
![]() Jeśli interesują was te zagadnienia zapraszam na te 3 strony :
http://www.nacjonalista.org/ http://mw.org.pl www.krzeszowice.glt.pl www.mwkrzeszowice.webpark.pl Swoje Uwagi i spostrzezenia odnoscie tych tematów możecie wymieniać na czacie http://www.nacjonalista.org/czat.php Polecam artykuł Stanisław Górka - O PATRIOTYZMIE I NACJONALIZMIE tam jest wszystko jasno opisane i wytłumaczone pojęcia Patriotyzmu i Nacjonalizmu http://sierp.tc.pl/gorkanac.htm Podam fragmenty z tego artykułu : NACJONALIZM (od łacińskiego "natio" - naród) byłoby to mocne uczucie oddania (miłości) żywione wobec własnego narodu. I tyle. Dalsze doprecyzowanie wymagałoby już wejścia w sferę ideologii i określenia, czym jest naród. Nie zajmując się na razie dużą ilością definicji narodu, można bez tego stwierdzić, że uczucie oddania narodowi oznacza w praktyce podporządkowanie się koncepcji woli narodu, bądź wartości narodowych (imponderabilia), bądź koncepcji interesu narodowego. PATRIOTYZM (od greckiego "patriotes" - ziomek, rodak) jest pojęciem już na wstępie trudniejszym do objaśnienia. Wydawać by się mogło, że źródłosłów wskazuje na coś podobnego, jeśli nie identycznego jak nacjonalizm. Jednak analiza znaczenia greckiego słowa rodak (czy ziomek) wskazuje na coś innego. Odnosi się ono tylko do osób stanowiących wspólnotę polityczną, czyli do obywateli w obrębie greckiej polis. Ktoś mógł mieszkać od wielu pokoleń w danej polis, z wieloma jej obywatelami być związanym więzami pokrewieństwa, a mimo wszystko być tylko osiadłym obcokrajowcem bez praw obywatelskich, a więc nie rodakiem. Biorąc powyższe pod uwagę uważam za sensowniejsze odróżnienie patriotyzmu od nacjonalizmu i zdefiniowanie patriotyzmu jako mocne uczucie oddania (miłości) żywione wobec własnego kraju, ojczyzny, państwa. Nietrudno zauważyć, że słowa: "ojczyzna", "kraj", "państwo" nie muszą oznaczać tego samego, stąd mamy już możliwe kilka różnych patriotyzmów. Inny podział patriotyzmów jaki możemy przeprowadzić, to podział na miłość do dużej i małej ojczyzny (Vaterland - Heimat) - jak widać, jest w czym wybierać. http://sierp.tc.pl/gorkanac.htm Odnośnie jakby kogoś interesowała muzyka Patriotyczna i chciałby się dowiedzieć jakiej muzyki słucha Młodzież Wszechpolska to tu macie linka. http://www.malopolska.mw.org.pl/pods...ultimedia.html Ta muzyka jest częścią strony http://www.malopolska.mw.org.pl/ Zbiór Książek Narodowych - Wydawnictwo Ostoja - Literatura Narodowa i Historyczna. http://www.ostoja.pl/ http://www.ostoja.pl/zakupy/index.php |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#3 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 06 05 2004
Lokacja: Bialystok
Stan: Niegrający
Gildia: Moonblades
Świat: Refugia
|
![]() Co za belkot
![]()
![]() |
#4 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 30 05 2004
Lokacja: Śląsk
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Herr Jeager
Profesja: Elder Druid
Gildia: Almost
Świat: Nerana
Poziom: 64
Skille: 14/23
Poziom mag.: 57
![]() |
![]() Ymmm ...
Br? : o
![]() |
![]() |
#5 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 10 2003
Lokacja: Spod Budki z Piwem
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Bahzell
Gildia: The Twilight of Doom
Świat: Chromaggus
Poziom: 80
Skille: 400/400
|
![]() By się najpierw nauczyli pisać zgodnie z zasadami ortografii. Takie byki na głównej stronie walić. No ładnie nacjonaliści a kłopoty z językiem polskim.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 30 12 2004
|
![]() No to ja coś mądrego powiem: Nacjonalizm od patriotyzmu różni się tym, że w patriotyźmie toleruje się inne narody.
EDIT: Powiem jeszcze, że rzygać mi się chce jak czytam co tam powypisywano. Ostatnio edytowany przez Thero - 30-06-2006 o 17:04. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
W sumie masz racie do dzieci w wieku 14 lat słowo : patriotyzm miłość do ojczyzny nic nie znaczą ,, przerażamnie to że ludzie nie myślą o swojej ojczyźnie nie znają Hymnu Narodowego , nie wiedzą kim był Piłsudski , Roman Dmowski nie znają daty odzyskania przez POLSKĘ Niepodległości itp. Właśnie dzięki takim stroną młodzież uczy się miłości do Ojczyzny i edukuje. Jestem Polakiem - więc mam obowiązki polskie: są one tym większe i tym silniej się do nich poczuwam, im wyższy przedstawiam typ człowieka. Bo im szerszą stroną mego ducha żyję życiem zbiorowym narodu, tym jest mi ono droższe, tym większą ma ono dla mnie cenę i tym silniejszą czuję potrzebę dbania o jego całość i rozwój. Z drugiej strony, im wyższy jest stopień mego rozwoju moralnego, tym więcej nakazuje mi w tym względzie sama miłość własna. Na niższych szczeblach moralności postępowanie człowieka względem bliźnich, o ile nie wypływa z życzliwości dla nich, uzależnia się wyłącznie od obawy odwetu, kary, czy to w życiu doczesnym, czy w za-grobowym. W miarę wszakże cywilizacyjnego postępu coraz wyższe postacie miłości własnej kierują naszą moralnością. Człowiek cywilizowany nie postępuje nikczemnie dlatego przede wszystkim, że zanadto siebie samego szanuje. To poszanowanie samego siebie wytwarza też odpowiedni stosunek do własnego narodu. Poczucie swej godności, które zabrania człowiekowi kraść lub żebrać, nie pozwala mu również korzystać z dóbr narodowych, nie dokładając nic do nich od siebie, nie pracując nad ich pomnożeniem i nie biorąc udziału w ich obronie. /.../" Roman Dmowski, Myśli nowoczesnego Polaka |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 25 08 2004
Lokacja: Kraków
Imię: Arrivald
Profesja: Paladin
Gildia: Underworld
Świat: Danubia
Poziom: 65
Skille: 85/60
Poziom mag.: 16
![]() |
![]() Patriotyzm i szacunek dla ojczyzny to jeszcze rozumiem ale jakis radykalny nacjonalizm typu: "Czarnuhy to h*uje, pedauy som kutasy, jebaci rzyduf!" smierdzi :/
![]() |
#9 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 02 2006
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
|
![]() Cytuj:
Ostatnio edytowany przez Lasooch - 30-06-2006 o 18:16. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 03 2005
![]() |
![]() Cytuj:
Tak, przez takie strony mlodziez uczy sie napie.rdalania wszystkich innych poza Prawdziwymi-Trv-Heteroseksualnymi-Katolickimi-I-Prawicowymi-Polakami. Z ciekawosci, kim wg cIEBIE (NMSP) byl Romko Dmowski i Józko PiłsudSki? Nastepnymi Wielkimi-Wyzwolicielami-Narodu? I co do cholery ma wspolnego nacjonalizm z patriotyzmem? =/ Ostatnio edytowany przez Slay - 30-06-2006 o 18:22. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk
![]() |
![]() Cytuj:
Idioci uwazajacy, ze interes panstwa jest wazniejszy od interesu jednostki powinni byc kastrowani a potem cieci na sto kawalkow. Dosc mam ksenofobow i rasitow mieniacych sie "wybawcai polski", a nie majacych zielonego pojecia o zyciu pomiedzy ludzmi. Wiec wybacz mi: ale jezeli pod definicja patriotyzm widzisz takze nacjonalizm jestes dla mnie totalnym idiota.
![]() |
![]() |
#12 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Ostatnio edytowany przez Dabek - 30-06-2006 o 22:06. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 10 2004
|
![]() Cytuj:
Belkot totalny... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]() ![]() ![]() Ostatnio edytowany przez Dabek - 30-06-2006 o 22:06. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 16 12 2004
Lokacja: Bydgoszcz
|
![]() On ma 10 lat ( i co z tego ?) , a ty dowodzisz swoim zachowaniem , że jesteś idiotą ...
![]() |
#16 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]() |
![]() |
#17 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 29 07 2005
Stan: Aktywny gracz
Imię: Lutra Javin
Profesja: Sorcerer
Gildia: XXX
Świat: Vinera
Poziom: 8
Skille: 15/15
![]() |
![]() Cytuj:
![]() Ojca świętego Jana Pawła II kraj który był nękany Okupacją Niemiecką potem Okupacją Rosyjską a w ktorym władze sprawują Naziści i Komuniści i nekane sa miejszosci spoleczne?? Jak możemy kochać ten kraj?? Kraj któremu zwisa los ludzki. Kraj ktory był potęgą światową kraj z ktorym liczyli sie wszyscy a teraz jest on posmiewiskiem innych?? Pytam jeszcze raz jak mozna kochac kraj w ktorym Slowa Ojca Swietego zostaly zapomniane?? Kraj w ktorym niemam pewnosci czy jezeli wyjde z psem na spacer wroce do domu?? No kur*** powiedz mi jak?? @EDIT więc ogolnie nie pieprzcie ludzie o Patryjotyzmie. Ja zamierzam zdać studia i wyjechać do Angli/USA. Bo tutaj nie widze dla siebie przyszłości nie widze przyszłości dla mojego syna zarabiac 2000zł z czego połowe zabiorą mi urzędasy bo przecież oprócz nich nikt inny nie żyje w tym kraju. sryy za bledy ale Edita niechcialo mi sie sprawdzac w Wordzie a tamto sprawdzałem i rażących błędów nima chyba
Ostatnio edytowany przez Ppa - 30-06-2006 o 21:58. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
Pozatym: W dzisiejszych czasach Polski, patriota to ten który zostaje w kraju.
~~Wieczny Szejk of Oldschool's maniacs~~ Jestem jaki jestem to fakt Lubie kiedy buja sie mój świat Poruszam sie raz w przód raz w tył Ja piłem, pije i będę pił Historii mojej nie pozna nikt Znów świat się buja a ja z nim To nie jest wyścig , to nie próba sił Ja piłem, pije i będę pił. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Dobo Srobo
Data dołączenia: 23 07 2003
|
![]() Szkoda mi swojego życia na coś tak abstrakcyjne jak "naród" :-).
Ostatnio edytowany przez Dan the Automator - 30-06-2006 o 22:03. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]() |