Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 30-06-2006, 13:33   #1
[email protected]
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 01 07 2005

Strzałka Patriotyzm , Nacjonalizm oraz Poglądy narodowe

Jeśli interesują was te zagadnienia zapraszam na te 3 strony :

http://www.nacjonalista.org/

http://mw.org.pl

www.krzeszowice.glt.pl
www.mwkrzeszowice.webpark.pl

Swoje Uwagi i spostrzezenia odnoscie tych tematów możecie wymieniać na czacie

http://www.nacjonalista.org/czat.php

Polecam artykuł Stanisław Górka - O PATRIOTYZMIE I NACJONALIZMIE tam jest wszystko jasno opisane i wytłumaczone pojęcia Patriotyzmu i Nacjonalizmu

http://sierp.tc.pl/gorkanac.htm

Podam fragmenty z tego artykułu :

NACJONALIZM (od łacińskiego "natio" - naród) byłoby to mocne uczucie oddania (miłości) żywione wobec własnego narodu. I tyle. Dalsze doprecyzowanie wymagałoby już wejścia w sferę ideologii i określenia, czym jest naród. Nie zajmując się na razie dużą ilością definicji narodu, można bez tego stwierdzić, że uczucie oddania narodowi oznacza w praktyce podporządkowanie się koncepcji woli narodu, bądź wartości narodowych (imponderabilia), bądź koncepcji interesu narodowego.

PATRIOTYZM (od greckiego "patriotes" - ziomek, rodak) jest pojęciem już na wstępie trudniejszym do objaśnienia. Wydawać by się mogło, że źródłosłów wskazuje na coś podobnego, jeśli nie identycznego jak nacjonalizm. Jednak analiza znaczenia greckiego słowa rodak (czy ziomek) wskazuje na coś innego. Odnosi się ono tylko do osób stanowiących wspólnotę polityczną, czyli do obywateli w obrębie greckiej polis. Ktoś mógł mieszkać od wielu pokoleń w danej polis, z wieloma jej obywatelami być związanym więzami pokrewieństwa, a mimo wszystko być tylko osiadłym obcokrajowcem bez praw obywatelskich, a więc nie rodakiem. Biorąc powyższe pod uwagę uważam za sensowniejsze odróżnienie patriotyzmu od nacjonalizmu i zdefiniowanie patriotyzmu jako mocne uczucie oddania (miłości) żywione wobec własnego kraju, ojczyzny, państwa. Nietrudno zauważyć, że słowa: "ojczyzna", "kraj", "państwo" nie muszą oznaczać tego samego, stąd mamy już możliwe kilka różnych patriotyzmów. Inny podział patriotyzmów jaki możemy przeprowadzić, to podział na miłość do dużej i małej ojczyzny (Vaterland - Heimat) - jak widać, jest w czym wybierać.

http://sierp.tc.pl/gorkanac.htm

Odnośnie jakby kogoś interesowała muzyka Patriotyczna i chciałby się dowiedzieć jakiej muzyki słucha Młodzież Wszechpolska to tu macie linka.

http://www.malopolska.mw.org.pl/pods...ultimedia.html

Ta muzyka jest częścią strony

http://www.malopolska.mw.org.pl/

Zbiór Książek Narodowych - Wydawnictwo Ostoja - Literatura Narodowa i Historyczna.

http://www.ostoja.pl/

http://www.ostoja.pl/zakupy/index.php

Ostatnio edytowany przez [email protected] - 12-05-2007 o 17:00.
zajac465@o2.pl jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 30-06-2006, 15:00   #2
Rybzor
CS Tibia.pl Team

Rybzor's Avatar

Data dołączenia: 06 09 1970
Lokacja: Gliwice
Wpisy bloga: 1

Stan: Początkujący
Adres Jabbera do Rybzor
Domyślny

No co Ty nie powiesz... i tyle?
Rybzor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 30-06-2006, 15:12   #3
spider-bialystok
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 06 05 2004
Lokacja: Bialystok

Stan: Niegrający
Gildia: Moonblades
Świat: Refugia
Domyślny

Co za belkot
stary 30-06-2006, 16:40   #4
Xawieri
Użytkownik Forum

Xawieri's Avatar

Data dołączenia: 30 05 2004
Lokacja: Śląsk

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Elder Druid
Gildia: Almost
Świat: Nerana
Poziom: 64
Skille: 14/23
Poziom mag.: 57
Xawieri ma numer GG 3009795
Domyślny

Ymmm ...
Br? : o

Moje stare chary
Ukryty tekst:

Xawieri - 20 ed - Isara - Retired
Selvid - 55 ek - Elysia - Deleted
Ascremer - 59 rp - Arcania - Sold
Blackwik - 101 ek - Hiberna - Deleted
Mertorinan Arekira - 35 Ek - Arcania - Retired
And More~
Xawieri jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 30-06-2006, 16:48   #5
ponczus
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 19 10 2003
Lokacja: Spod Budki z Piwem

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Bahzell
Świat: Chromaggus
Poziom: 80
Skille: 400/400
Domyślny

By się najpierw nauczyli pisać zgodnie z zasadami ortografii. Takie byki na głównej stronie walić. No ładnie nacjonaliści a kłopoty z językiem polskim.
ponczus jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 30-06-2006, 17:01   #6
Thero
Użytkownik Forum

Thero's Avatar

Data dołączenia: 30 12 2004

Domyślny

No to ja coś mądrego powiem: Nacjonalizm od patriotyzmu różni się tym, że w patriotyźmie toleruje się inne narody.

EDIT: Powiem jeszcze, że rzygać mi się chce jak czytam co tam powypisywano.

Ostatnio edytowany przez Thero - 30-06-2006 o 17:04.
Thero jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 30-06-2006, 17:47   #7
[email protected]
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Thero
No to ja coś mądrego powiem: Nacjonalizm od patriotyzmu różni się tym, że w patriotyźmie toleruje się inne narody.

EDIT: Powiem jeszcze, że rzygać mi się chce jak czytam co tam powypisywano.

W sumie masz racie do dzieci w wieku 14 lat słowo : patriotyzm miłość do ojczyzny nic nie znaczą ,, przerażamnie to że ludzie nie myślą o swojej ojczyźnie
nie znają Hymnu Narodowego , nie wiedzą kim był Piłsudski , Roman Dmowski nie
znają daty odzyskania przez POLSKĘ Niepodległości itp. Właśnie dzięki takim stroną młodzież uczy się miłości do Ojczyzny i edukuje.

Jestem Polakiem - więc mam obowiązki polskie: są one tym większe i tym silniej się do nich poczuwam, im wyższy przedstawiam typ człowieka.
Bo im szerszą stroną mego ducha żyję życiem zbiorowym narodu, tym jest mi ono droższe, tym większą ma ono dla mnie cenę i tym silniejszą czuję potrzebę dbania o jego całość i rozwój. Z drugiej strony, im wyższy jest stopień mego rozwoju moralnego, tym więcej nakazuje mi w tym względzie sama miłość własna. Na niższych szczeblach moralności postępowanie człowieka względem bliźnich, o ile nie wypływa z życzliwości dla nich, uzależnia się wyłącznie od obawy odwetu, kary, czy to w życiu doczesnym, czy w za-grobowym. W miarę wszakże cywilizacyjnego postępu coraz wyższe postacie miłości własnej kierują naszą moralnością. Człowiek cywilizowany nie postępuje nikczemnie dlatego przede wszystkim, że zanadto siebie samego szanuje. To poszanowanie samego siebie wytwarza też odpowiedni stosunek do własnego narodu. Poczucie swej godności, które zabrania człowiekowi kraść lub żebrać, nie pozwala mu również korzystać z dóbr narodowych, nie dokładając nic do nich od siebie, nie pracując nad ich pomnożeniem i nie biorąc udziału w ich obronie. /.../"

Roman Dmowski, Myśli nowoczesnego Polaka

Ostatnio edytowany przez [email protected] - 30-06-2006 o 20:30.
stary 30-06-2006, 18:12   #8
Arrivald
Użytkownik Forum

Arrivald's Avatar

Data dołączenia: 25 08 2004
Lokacja: Kraków

Imię: Arrivald
Profesja: Paladin
Gildia: Underworld
Świat: Danubia
Poziom: 65
Skille: 85/60
Poziom mag.: 16
Arrivald ma numer GG 3371812
Domyślny

Patriotyzm i szacunek dla ojczyzny to jeszcze rozumiem ale jakis radykalny nacjonalizm typu: "Czarnuhy to h*uje, pedauy som kutasy, jebaci rzyduf!" smierdzi :/
stary 30-06-2006, 18:14   #9
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez [email protected]
przerażamnie to że ludzie nie myślą o swojej ojczyźnie
nie znają Hymnu Narodowego , nie wiedzą kim był Piłsudzki , Roman Dmowski nie
znają daty odzyskania przez POLSKĘ Niepodległości itp.
A mnie przeraża, że ludzie, którzy ponoć coś o tym wszystkim wiedzą, nie umieją napisać nazwiska Piłsudskiego.

Ostatnio edytowany przez Lasooch - 30-06-2006 o 18:16.
Lasooch jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 30-06-2006, 18:21   #10
Slay
Użytkownik Forum

Slay's Avatar

Data dołączenia: 27 03 2005

Slay ma numer GG 1676568
Domyślny

Cytuj:
W sumie masz racie do dzieci w wieku 14 lat słowo : patriotyzm miłość do ojczyzny nic nie znaczą ,, przerażamnie to że ludzie nie myślą o swojej ojczyźnie
znają daty odzyskania przez POLSKĘ Niepodległości itp. Właśnie dzięki takim stroną młodzież uczy się miłości do Ojczyzny i edukuje.
Chrystepanie, weszpolak na linii =/
Tak, przez takie strony mlodziez uczy sie napie.rdalania wszystkich innych poza Prawdziwymi-Trv-Heteroseksualnymi-Katolickimi-I-Prawicowymi-Polakami.

Z ciekawosci, kim wg cIEBIE (NMSP) byl Romko Dmowski i Józko PiłsudSki? Nastepnymi Wielkimi-Wyzwolicielami-Narodu?

I co do cholery ma wspolnego nacjonalizm z patriotyzmem? =/

Ostatnio edytowany przez Slay - 30-06-2006 o 18:22.
Slay jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 30-06-2006, 18:47   #11
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

Cytuj:
Dziecko, jezezli ty nie rozruzniasz pojec to po co zabierasz sie za tematy przerastajace twoje mozliwosci intelektualna, a takze moralne? Polityka nie jest dla glupich dzieci wychowanych na przyszlych gnebicieli ludzi, ktorzy chca zyc wlasnym zyciem.

Idioci uwazajacy, ze interes panstwa jest wazniejszy od interesu jednostki powinni byc kastrowani a potem cieci na sto kawalkow. Dosc mam ksenofobow i rasitow mieniacych sie "wybawcai polski", a nie majacych zielonego pojecia o zyciu pomiedzy ludzmi.

Wiec wybacz mi: ale jezeli pod definicja patriotyzm widzisz takze nacjonalizm jestes dla mnie totalnym idiota.

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 30-06-2006, 20:35   #12
[email protected]
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Matek
Dziecko, jezezli ty nie rozruzniasz pojec to po co zabierasz sie za tematy przerastajace twoje mozliwosci intelektualna, a takze moralne? Polityka nie jest dla glupich dzieci wychowanych na przyszlych gnebicieli ludzi, ktorzy chca zyc wlasnym zyciem.

Idioci uwazajacy, ze interes panstwa jest wazniejszy od interesu jednostki powinni byc kastrowani a potem cieci na sto kawalkow. Dosc mam ksenofobow i rasitow mieniacych sie "wybawcai polski", a nie majacych zielonego pojecia o zyciu pomiedzy ludzmi.

Wiec wybacz mi: ale jezeli pod definicja patriotyzm widzisz takze nacjonalizm jestes dla mnie totalnym idiota.
Czyli uważasz że interes jednostki jest ważniejszy niż interes państwa np. jedna jednostka jak to ty muwisz ma dużo kasy a druga nie ma interes Państwa jest ważniejszy gdyż silne i mocne pańswo np. pod względem ekonomicznym jest w stanie zapewnic dobrobyt tym pojedyńczym jednostkom

Ostatnio edytowany przez Dabek - 30-06-2006 o 22:06.
stary 30-06-2006, 20:38   #13
Wiślaczek
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 01 10 2004

Domyślny

Cytuj:
Czyli uważasz że interes jednostki jest ważniejszy niż interes państwa np. jedna jednostka jak to ty [b]]muwisz[/B ma dużo kasy a druga nie ma interes Państwa jest ważniejszy gdyż silne i mocne pańswo np. pod względem ekonomicznym jest w stanie zapewnic dobrobyt pojedyńczym jednostkom
Powiem jedno:
Belkot totalny...
Wiślaczek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 30-06-2006, 21:30   #14
[email protected]
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wiślaczek
Powiem jedno:
Belkot totalny...
Za młody jesteś nie zrozumiesz tego i pewnie w wieku 10 lat nie wiesz co jest stolicą Polski ,, pewnie myślisz że jest nią kraków

Ostatnio edytowany przez Dabek - 30-06-2006 o 22:06.
stary 30-06-2006, 21:35   #15
M@rcin
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 16 12 2004
Lokacja: Bydgoszcz

Domyślny

On ma 10 lat ( i co z tego ?) , a ty dowodzisz swoim zachowaniem , że jesteś idiotą ...
stary 30-06-2006, 21:35   #16
Iron
Użytkownik Forum

Iron's Avatar

Data dołączenia: 11 10 2004
Lokacja: Gliwice
Wpisy bloga: 2

Iron ma numer GG 1080629
Domyślny

Cytuj:
Za młody jesteś nie zrozumiesz tego i pewnie w wieku 10 lat nie wiesz co jest stolicą Polski ,, pewnie myślisz że jest nią kraków
Znalazł się dojrzały Polak.Myślisz że ma w profilu wpisane 10 lat to musi być prawda?Wiek to nie wszystko... można być młodszym od większej części forum ale mądrzejszym niż połowa z nich..

Iron jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 30-06-2006, 21:49   #17
Ppa
Użytkownik Forum

Ppa's Avatar

Data dołączenia: 29 07 2005

Stan: Aktywny gracz
Profesja: Sorcerer
Gildia: XXX
Świat: Vinera
Poziom: 8
Skille: 15/15
Ppa ma numer GG 1159801
Domyślny

Cytuj:
nie znają Hymnu Narodowego , nie wiedzą kim był Piłsudski , Roman Dmowski nie
wiesz co?? A mi to kiedy polska odzyskała niepodległość i to kim był Roman Dmowski zwisa... Jak można kochać kraj w którym żądzi człowiek który nie umie sklecić zdania poprawnie po Polsku?? człowiek który nie umie nawet zaśpiewać hymnu kraju w którym jest głową państwa?? Jak można kochać kraj \
Ojca świętego Jana Pawła II kraj który był nękany Okupacją Niemiecką potem Okupacją Rosyjską a w ktorym władze sprawują Naziści i Komuniści i nekane sa miejszosci spoleczne?? Jak możemy kochać ten kraj?? Kraj któremu zwisa los ludzki. Kraj ktory był potęgą światową kraj z ktorym liczyli sie wszyscy a teraz jest on posmiewiskiem innych?? Pytam jeszcze raz jak mozna kochac kraj w ktorym Slowa Ojca Swietego zostaly zapomniane?? Kraj w ktorym niemam pewnosci czy jezeli wyjde z psem na spacer wroce do domu?? No
kur*** powiedz mi jak??
@EDIT
więc ogolnie nie pieprzcie ludzie o Patryjotyzmie. Ja zamierzam zdać studia i wyjechać do Angli/USA. Bo tutaj nie widze dla siebie przyszłości nie widze przyszłości dla mojego syna zarabiac 2000zł z czego połowe zabiorą mi urzędasy bo przecież oprócz nich nikt inny nie żyje w tym kraju.

sryy za bledy ale Edita niechcialo mi sie sprawdzac w Wordzie a tamto sprawdzałem i rażących błędów nima chyba

Ostatnio edytowany przez Ppa - 30-06-2006 o 21:58.
Ppa jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 30-06-2006, 21:57   #18
kaczi
Użytkownik Forum

kaczi's Avatar

Data dołączenia: 21 08 2004
Lokacja: Daleko Ci do mnie. Sklep: Skate Shop.

Wyślij wiadomość przez ICQ do kaczi kaczi ma numer GG 4029572
Domyślny

Cytuj:
człowiek który nie umie nawet zaśpiewać hymnu kraju w którym jest głową państwa??
Uświadomcie sobie wkońcu, że był to Jarosław a nie Lech..

Cytuj:
To nie Twoje słowa, gdzieś to czytałem.

Pozatym:
W dzisiejszych czasach Polski, patriota to ten który zostaje w kraju.

Jestem jaki jestem to fakt
Lubie kiedy buja sie mój świat
Poruszam sie raz w przód raz w tył
Ja piłem, pije i będę pił
Historii mojej nie pozna nikt
Znów świat się buja a ja z nim
To nie jest wyścig , to nie próba sił
Ja piłem, pije i będę pił.

kaczi jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 30-06-2006, 22:02   #19
Dan the Automator
Dobo Srobo

Data dołączenia: 23 07 2003

Domyślny

Szkoda mi swojego życia na coś tak abstrakcyjne jak "naród" :-).

Ostatnio edytowany przez Dan the Automator - 30-06-2006 o 22:03.
Dan the Automator jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 30-06-2006, 22:04   #20
Ghost Nieudany
Użytkownik Forum

Ghost Nieudany's Avatar

Data dołączenia: 15 07 2004
Lokacja: TO MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ!

Ghost Nieudany ma numer GG 2875067 Adres Jabbera do Ghost Nieudany
Domyślny

Cytuj:
Czyli uważasz że interes jednostki jest ważniejszy niż interes państwa np. jedna jednostka jak to ty muwisz ma dużo kasy a druga nie ma interes Państwa jest ważniejszy gdyż silne i mocne pańswo np. pod względem ekonomicznym jest w stanie zapewnic dobrobyt tym pojedyńczym jednostkom
A więc uważasz, że interes państwa, jego prawa i struktura ekonomiczna są WAŻNIEJSZE od dusz i warunków życia pojedynczych istot weń mieszkających? Gratuluję podejścia totalitarnego, zapewne daleko na tym zajedziesz.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania