Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Dla początkujących > Mainland

Notki

Mainland Wielki i tajemniczy kontynent... Tutaj odkrywamy jego tajemnice...

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 14-08-2004, 15:33   #1
Darefly
Guest

Szczęśliwy nowy na main

witam. jestem nowy w Tibii , gram w sumie od niedawna, ale juz udalo mi sie nabic 8lvl i mam zamiar przejsc na main, tylko ze z tego co tu wyczytalem to "az strach sie bac" . kolega przeszedl na main to od razu go zabili (powiedzial po tym "nie badz glupi, siedz na rooku"), ale mnie tak tam ciagnie :tongue:. chce przejsc ale nie chce zeby mnie od razu zatlukli wiec pomyslalem ze moze ktos z was moglby mi troche pomoc troche ponianczyc , oprowadzic, doradzic co kupic na poczatku z gory dziekuje

nick: Darefly (8lvl)
serwer: Inferna
  Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 14-08-2004, 15:53   #2
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau

Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
Vanhelsen ma numer GG 2690575
Król

Popierwsze, niezostawaj na rooku, poprostu se zje***sz postac.
Po drugie: Najlepiej wyjdz na main w carlin i odrazu zapi******j do Ab, tam wedlug mnie najbezpieczniej (niezapomnij sie zameldowac w ab)
Po trzecie na poczontek scale arm (potem p-set bo tanio) brass legsy, dwarven shield, soldier helmet (nawet za free dostaniesz) scimritar (albo inna bron).

Vanhelsen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-08-2004, 16:07   #3
Darefly
Guest

Domyślny

to moze powoli... co to jest Ab i w ktora strone mam leciec zeby do tego dobiec? po czym "to" poznam?
o co chodzi z tym zarejestrowaniem sie? znowu pytanie.. jak?
i gdzie moge kupic ten sprzet (pomijajac graczy)?
sory ze tyle pytam ale chcialbym wiedziec zanim porwe sie na main

i jeszcze jedno. jaka profesje najlepiej wybrac na pierwszy raz? ktora sie w miare latwo gra? z tego co wyczytalem na tym forum to w sumie kazdy chwali ta ktora wybral

Ostatnio edytowany przez Darefly - 14-08-2004 o 16:23.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 14-08-2004, 16:37   #4
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau

Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
Vanhelsen ma numer GG 2690575
Król

Ab to jest skrut od Ab'Dendriel, czyli miasta elfów. Znajduje się ono na wschud od Carlin i poznasz po ładnej bramie i potym, że budynki są z drzew.

By się zarejestrować (zostać obywatelem Ab) musisz mieć machete (od plasyera lub u kowala/kolesia z eq za 38gp) i dostac sie do srodka labiryntu (poa zachodniej stronie Ab) i wejsc w teleport.

W ab na -1 poziomie jest kuznia, tam morzesz kupic eq ale ten sprzent na starszych serverach dostaniesz nawet za free

A jeśli chodzi o profesje to niewiem , jeśli masz laggi to palladyn odpada odrazu.druid szybko czerpie kase na poczontku (UHy) a sorcer zdeka puzniej (SDki) Knight zaś wymaga opieki pod względem skilli (trenowanie i trenowanie).

Mam nadzieje, że chociaż troszeczke ci pomogłem

Vanhelsen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-08-2004, 16:45   #5
Drackmir
Użytkownik Forum

Drackmir's Avatar

Data dołączenia: 11 08 2004
Lokacja: Poznań

Imię: Łukasz
Drackmir ma numer GG 6646379
Domyślny

Ja uważam że najbezpieczniej jest w Venore.

Jak pujdziesz do Thais to po wyjściu z miasta bedziesz miał deda.

Żeby dotrzeć do Ab z Thais bedziesz musiał przejść przez cyklopy.

Jak chceez tak bardzo iść do Ab to z Carin jest bliżej ( nie wiem czy bezpie

cznie )
stary 14-08-2004, 22:43   #6
Gegiwod
Użytkownik Forum

Gegiwod's Avatar

Data dołączenia: 17 07 2004
Lokacja: Olsztyn

Gegiwod ma numer GG 8634299
Cool Odp.

Przyznajem rację że najlepiej na początku jest w venore. Według mnie na poczatek możesz założyc sobie knighta i expic na swampach (Troll swamp). Eq takie jak scale armor, brass legs, legion helmet zazwyczaj ludzie dają za darmo a jak nie to sprzedaja bardzo tanio. Pozdrawiam.
Gegiwod jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-08-2004, 00:18   #7
Axoh
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 10 08 2004

Domyślny

Oj, widze w sygnaturze ze grasz na Infernie... Fatalnie wybrales. Proponuje ci isc do Carlin i pozenij do Ab'dendriel (zobacz mape Tibii , abys zorientowal sie mniej wiecej jak dojsc). Nie wiem ile masz zlota, nie wiem jaka profesja, wiec nie dordze ci z doborem ekwipunku. Na 100% musisz zakupic jakis czas, abys mogl juz od poczatku spalac mane, co pozwoli co awansowac w Magic levelu.
Przygotuj tez 50gp , w Ab sa sporej wielkosci podziemia z trollami, lecz klucz kosztuje wlasnie 50gp, ale szybko ci sie zwroci i jeszcze na tym zarobisz.
Axoh jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-08-2004, 01:07   #8
Yavalion
Użytkownik Forum

Yavalion's Avatar

Data dołączenia: 18 03 2004
Lokacja: Kołobrzeg

Yavalion ma numer GG 4770559 Yavalion ma login Tlenu nastyboy_kg@tlen.pl
Domyślny ...

Grasz na Infernie? Oj to nieważne w jakim będziesz mieście i tak cię utłuką To jest serwer z wymuszonym player vs player. Tam się zabija dla expa. Jeśli jesteś nowy proponuję przenieść się na jakiś inny serwer z normalnymi zasadami , gdyż na Infernie raczej ciężko coś zdziałać (szczególnie , że jesteś nowy w Tibii)

Ostatnio edytowany przez Yavalion - 15-08-2004 o 01:09.
Yavalion jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 16-08-2004, 15:23   #9
Linek
Użytkownik Forum

Linek's Avatar

Data dołączenia: 26 10 2003
Lokacja: Kolacja

Domyślny

Dobrze by było gdybyś zostawił Infernę, dlatego, że to świat z wymuszoną walką między graczami i ludzie na pewno będą Cię zabijać. Jako początkujący gracz pójdź np. na Securę, Calmerę, Harmonię gdyż są to światy, gdzie gracze nie mogą Cię zabić a więc będziesz mógł spokojnie zapoznać się z grą.
A jeśli nie chce Ci się siedzieć na "nudnych" światach to wybierz jeden z tych "normalnych" np. Eternia, Lunara, Antica itp. Są to stare światy a więc łatwo będzie Ci kupić ekwipunek za grosze.
A co do porad jakie miasto itp.
Idź do Carlin stamtąd cały czas na wschód, do samego końca i zobaczysz Ab. Tam powiedz przed depo, że kupisz jakiś ekwipunek odpowiedni do swojego poziomu i może jakiś gracz da Ci rzeczy typu soldier helmet, scale armor, dwarven shield itp.
A co do profesji to weź sobie knighta, bo ma najwięcej punktów życia i największy udźwig, nie musi aż tak bardzo obawiać się laga, ogólnie jest najłatwiejszą postacią. Jako knight nie trenuj clubów gdyż jest bardzo mało broni z tej kategorii. Proponuję axe, fajne bronie, nie za wysokie ceny.
Jeśli zdecydujesz się na grę na Eterni to napisz, na pewno Ci pomogę.
stary 16-08-2004, 15:37   #10
The_FaLLen
Użytkownik Forum

The_FaLLen's Avatar

Data dołączenia: 29 04 2004
Lokacja: Gdańsk

Stan: Na emeryturze
The_FaLLen ma numer GG 1972913
Domyślny

Źle zrobiłeś że założyłeś pierwszą postać na świecie Pvp-enf ludzie mogą cię zabijać a nawet będą dla expa. Ale jak chcesz wyjść z rooka to idź do carlin a potem grzej do Ab'dendriel lub Kazo tam jest dużo polaków i ktoś ci napewno pomoże
The_FaLLen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-08-2004, 18:52   #11
Poczatkujący Tybijczyk
Guest

Smutny Inny rodzaj pomocy

Witam all jak widac dopero co zaczynam przygode z tibia no wiec : mam 8 lvl wybylem z roogardu (wybralem druida bo zawsze pociagala mnie magia ^^ ) za zachomikowana kase kupilem se światło i lekkie leczenie ale mam problem... zostalo mi ok 90 gp i dostalem ml 2 wypadaloby kupic se intense healing ale.....wlasnie mam problem z kasa za 1 wsze miasto wybrałem thais z tego co czytalem nie za dobrze wybralem aczkolwiek prosze o porade gdzie mozna sie nachapac gp w thais jakby co to moj equip : carlin ,brass shield , leather legs , leather shoes viking helmet , chain armor jakby co gram na elysi nick grey fields pi z gory thx za odpowiedzi
  Odpowiedz z Cytatem
stary 20-08-2004, 19:30   #12
Earl
Użytkownik Forum

Earl's Avatar

Data dołączenia: 18 07 2004
Lokacja: Krakow

Stan: Na emeryturze
Domyślny

Przejdz sie na jakies trole czy bugi (nie wiem co jest kolo thais ), zdabac 10 gp i kup sobie dwarven shield. To powinoo starczyc na trolki. Tam uzbieraj kolejne 100 gp na scale armor. No i pozniej musisz chodzic na trole az bedziesz mial 600 gp i 3 mlvl. Wtedy kupujesz hmm i zarabiasz na nich.

ps, nuacz sie zakladac oddzielne tematy
Earl jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-08-2004, 19:35   #13
Poczatkujący Tybijczyk
Guest

Domyślny

dzienks za odpowiedz z pewnościa skorzystam a niechcialem zakladac nowego tematu bo jeszcze taki jest i co?
  Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania