|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 18 03 2006
Lokacja: Stalowa Wola
Stan: Aktywny gracz
![]() |
![]() Witam!
Założe temat o zagadkach! Abyście mogli przesiadywać całe zimy na rozwiązanie ich ![]() A więc zamieszcze teraz zagadki ![]() "Stoisz przed dwoma bramami, z których jedna prowadzi do wyjścia natomiast druga do przepaści. Przed bramami stoi dwóch strażników, z których jeden kłamie a drugi mówi prawdę. Jak sformułujesz tylko jedno pytanie, które zadając tylko jednemu strażnikowi uzyskasz odpowiedz, która prowadzi do wyjścia?" To chyba moja ulubiona zagadka ![]() "a) Na wystawie obrazów pewien mężczyzna przyglądał się portretowi. Ktoś go zapytał: "Czyjemu portretowi się przyglądasz?" Ów człowiek odpowiedział: "Nie mam braci, ani sióstr, ale ojciec tego człowieka na obrazie jest synem mojego ojca". Czyjemu portretowi przyglądał się ten wielbiciel obrazów?" "b) Załóżmy, że w powyższej sytuacji ów człowiek udziela następującej odpowiedzi: "Nie mam braci, ani sióstr, ale syn tego człowieka jest synem mojego ojca". Czyjemu portretowi teraz się przygląda?" Czyj to portret ? "Pewien facet jest ubrany calkowicie na czarno. Ma czarne buty, skarpetki, spodnie, sweter, rekawiczki i kominiarke. Idzie czarna ulica, na ktorej nie swieci sie zadna latarnia. Nie widac tez ksiezyca, niebo zachmurzone. Naprzeciw niego z duza predkoscia jedzie czarny samochod z wylaczonymi swiatlami - jednak w jakis sposob kierowca zobaczyl mezczyzne i sie zatrzymal. Jak to mozliwe?" To tęz jest bardzo fajne ![]() "Dwoje ludzi zagralo piec partii szachow i kazdy z nich wygral trzy razy. Wyjasnijcie to!" Niby trudne! Ale jakie proste;] "Na pewnej ulicy mieszkało 5 różnych ludzi, w 5 domach o różnych 5 kolorach, hodowali oni 5 różnych zwięrząt, pili 5 różnych napoji, palili 5 różnych marek papierosów. Pytanie: Kto hoduje rybki? Norweg mieszka w pierwszym domu dom Anglik w czerwony domu zielony dom leży na lewo od białego Człowiek palący Rothmansy mieszka obok kogoś kto hoduje koty Duńczyk pije herbatę w żółtym domu pali się Dunkile Niemiec pali Malboro w środkowym domu pije się mleko palacz rothmasnów ma sąsiada który pije wodę palacz Pall Mall hoduje ptaki Szwed hoduje psy Norweg mieszka obok niebieskiego domu hodowca koni mieszka obok żółtego domu palacz Philip Morris pije piwo W zielonym domu pije się kawe" Tą zagadke ułożonył Albert Einstein. Według badań nie potrafi jej rozwiązać 98% ludzi na naszej pięknej niebieskiej ![]() "Niedźwiedź przebudził się z zimowego snu. Przeciągnął się i następnie poszedł 1km na południe, 1km na wschód i 1km na północ. Jak to możliwe, że znalazł się w punkcie wyjścia?" Spoko! "Troje ludzi zostało skazanych na śmierć... tuż przed egzekucją szeryf wziął ich jednak do siebie i posadził na trzech krzesłach jedno za drugim. Pierwsza osoba nie widziała więc nikogo, druga osoba widziała tę osobę która siedziała przed nią a trzecia osoba widziała dwie pozostałe. Szeryf przyniósł też ze sobą pięć kapeluszy - trzy czarne i dwa białe. Nałożył skazańcom opaski na oczy, następnie losowo nałożył każdemu po jednym kapeluszu... W końcu tuż przed ściągnięciem opasek z oczu powiedział iż jeżeli którakolwiek z osób będzie w stanie powiedzieć jakiego koloru kapelusz ma na głowie - daruje całej trójce życie... Na prawidłową odpowiedź dał jedną minutę... po czym zdjął wszystkim osobom opaski... Nastało milczenie... (przerywane jedynie denerwującym dźwiękiem bzyczących much, które oddały się ulubionej zabawie w ganianego)... w końcu po 59 sekundach osoba siedząca z samego przodu krzyknęła nerwowo prawidłową odpowiedź... W jaki sposób mogła jej być pewna? i oczywiście jaka to była odpowiedź..." Tez spoko!;] Nie myślcie sobie że podam wam odrazu prawidłowe odpowiedzi...;] Dałem je wam poto żebyście pogłówkowali;] Czy jest ktoś w stanie rozwiązać niektóre z nich;]? Jeśli macie podobne zagadki...zamieszczjcie je tu! Zapraszam również na mój temat z iluzjami... http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=92576 |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 | |||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 06 2005
Lokacja: Chelm
|
![]() Cytuj:
![]() Cytuj:
Cytuj:
b)Koles mial noktowizor Ostatnio edytowany przez Straznik Monopolowego - 05-09-2006 o 00:27. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Użyszkodnik
Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau
Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
![]() |
![]() BYŁO!
3) jest dzień 5) norweg, chyba, że zmienione są dane, od tego co ja rozwiązywałem, co do powstania tej zagadki, trochę nie wierze, bo u mnie w klasie wykonało ją z 6 osób na 30'ści ![]() 6) spał w centrum bieguna..., choć na upartego, mogę powiedzieć, że tak się nie da ![]() taki temat już na forum jest, szkoda, że martwy ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
pokrzywa
Data dołączenia: 24 06 2004
Lokacja: malopolska
Stan: Niegrający
Imię: Lobo Destrojer
Profesja: Knight
Gildia: Messangers of Chaos
Świat: Solera
Poziom: 111
Skille: 94/92
Poziom mag.: 7
![]() ![]() |
![]() Cytuj:
Ode mnie jedna: Jest 8 jednakowych kól, takich samusieńskich z wyglądu. Ale jedna z nich jest cięższa od pozostałych. Masz wagę ramieniową (taką szalkową) i za pomocą dwóch ważeń musisz mieć 100% pewność która kula jest tą cięższą. Trudne? Ja na imprezie po 3 piwach w 2 minut zgadłem ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Manga & Anime
Data dołączenia: 25 01 2005
![]() |
![]() 1.W szkole jest 345 dzieci i 8 sprzataczek. Ile lat ma dyrektor ?
2.Ile wejdzie ziemniakow do pol litrowego garnka ?
![]() |
#6 | |||||||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 02 08 2005
Lokacja: Przasnysz
|
![]() Cytuj:
b1) Bierzesz po trzy. Jedna szalka się przechyla. Ważysz dwie z tych trzech. Jest równo, czyli trzecia jest cięższa. b2) Bierzesz po trzy. Jedna szalka się przechyla. Ważysz dwie z tych trzech. Jedna z nich jest cięższa. Mi wystarczył tylko czas na napisanie. Cytuj:
"Stoisz przed dwoma bramami, z których jedna prowadzi do wyjścia natomiast druga do przepaści. Przed bramami stoi dwóch strażników, z których jeden kłamie a drugi mówi prawdę. Jak sformułujesz tylko jedno pytanie, które zadając tylko jednemu strażnikowi uzyskasz odpowiedz, która prowadzi do wyjścia?" Którą drogę wskazałby mi drugi strażnik, jeśli zapytałbym o dobrą drogę. Pewien facet jest ubrany calkowicie na czarno. Ma czarne buty, skarpetki, spodnie, sweter, rekawiczki i kominiarke. Idzie czarna ulica, na ktorej nie swieci sie zadna latarnia. Nie widac tez ksiezyca, niebo zachmurzone. Naprzeciw niego z duza predkoscia jedzie czarny samochod z wylaczonymi swiatlami - jednak w jakis sposob kierowca zobaczyl mezczyzne i sie zatrzymal. Jak to mozliwe?" Cytuj:
b) Noktowizor zbiera światło z otoczenia, więc jeśli wszędzie było ciemno(koleś i tło zanim), to i tak by go nie zobaczył. Cytuj:
Cytuj:
b) Synem jego ojca jest on sam. Czyli jest synem człowieka na obrazie. Przygląda się obrazowi swojego ojca. Cytuj:
Cytuj:
@ down Ale tylko dlatego że różne rzeczy mają kolory. Gdyby wszystko było czarne, to nawet w słońcu nie odróżniałbyś jednej rzeczy od drugiej. (chyba że pod słońce) W ciemną noc bez lamp i tak jest na tyle jasno, że możesz poruszać się po mieście, ale wyjdź tylko za miasto z dala od jakiegokolwiek światła, to będzie czarno od kilku metrów przed Tobą. I powtarzam, że jeżeli koleś był odwalony na czarno i całe tło za nim było też doskonale czarne, to nawet ze światłami w pełnym słońcu miałby bardzo duży problem z zobaczeniem go. Ostatnio edytowany przez DRoN - 05-09-2006 o 11:35. |
|||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
pokrzywa
![]() ![]() |
![]() Przekombinowałeś, jasne jest że chodzi o dzień. Pomyśl; nawet w czasie najcięższej burzy kiedy słońce jest zachmurzone na maksa jest jasno.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk
![]() |
![]() "Troje ludzi zostało skazanych na śmierć... tuż przed egzekucją szeryf wziął ich jednak do siebie i posadził na trzech krzesłach jedno za drugim. Pierwsza osoba nie widziała więc nikogo, druga osoba widziała tę osobę która siedziała przed nią a trzecia osoba widziała dwie pozostałe. Szeryf przyniósł też ze sobą pięć kapeluszy - trzy czarne i dwa białe. Nałożył skazańcom opaski na oczy, następnie losowo nałożył każdemu po jednym kapeluszu... W końcu tuż przed ściągnięciem opasek z oczu powiedział iż jeżeli którakolwiek z osób będzie w stanie powiedzieć jakiego koloru kapelusz ma na głowie - daruje całej trójce życie... Na prawidłową odpowiedź dał jedną minutę... po czym zdjął wszystkim osobom opaski... Nastało milczenie... (przerywane jedynie denerwującym dźwiękiem bzyczących much, które oddały się ulubionej zabawie w ganianego)... w końcu po 59 sekundach osoba siedząca z samego przodu krzyknęła nerwowo prawidłową odpowiedź... W jaki sposób mogła jej być pewna? i oczywiście jaka to była odpowiedź..."
Banalna zagadka ![]() ![]()
![]() |
#9 | |
pokrzywa
![]() ![]() |
![]() Cytuj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zbanowany
Data dołączenia: 20 03 2005
Lokacja: ElblągŚwietnaMieścina LiczbaPostów: NieWięcejJakJegoIQ UlubionePowiedzonko: Buta humak, goshak pixo.
Imię: Prosze jedengp
Świat: Isara twa stara
Poziom: 1:(
Skille: 1337/-6
Poziom mag.: 9?
|
![]() Do kapeluszy: Przed nim bylo lustro i wszystko wylookal
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
pokrzywa
![]() ![]() |
![]() Ja jeszcze słyszałem (czytałem) hardkorowszą wersję al'a kapelusze, o 7 krasnoludkach i ich siedmiu kapeluszach. Tam już było więcej gdybania
![]() --- I jeszcze ode mnie jedna : Czy połowy są zawsze równe? Ostatnio edytowany przez emilok - 05-09-2006 o 13:48. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Użyszkodnik
Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
![]() |
![]() @up: tak :>
kłiz: czy 1 = 1 ? Jeśli ktoś uważa, że nie, niech udowodni, wieczorkiem napiszę swoje udowdonienie, że 1 =/= 1 :> |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Zbanowany
Data dołączenia: 23 08 2006
|
![]() Cytuj:
![]() Cytuj:
![]() Dorzuce jeszcze 2 zagadki ![]() "ten co zrobił to sprzedał, ten co kupił to nie miał, ten co mial to nie widział. Co to jest ?" No co;]? "Podczas samochodowej podróży w której uczestniczyli ojciec z synem nastąpił wypadek. Ojciec zmarł na miejscu, syna w cięzkim stanie przewieziono do szpitala w którym musiał być natychmiast operowany. Na salę operacyjną wchodzi chirurg i woła: - O Boże, przecież to mój syn! Pytanie: Kim był chirurg dla pacjenta?" Proste ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
pokrzywa
![]() ![]() |
![]() Nie, połowy zależą od ilości i wagi złapanych ryb
![]() @up chirurg matka. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 17 02 2005
Lokacja: Old Trafford
![]() |
![]() Szczerbul&
Rozwiązanie pierwszej zagadki to pomysł. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 25 07 2004
Lokacja: Bydgoszcz
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Satyryk
Data dołączenia: 22 08 2005
Lokacja: Tu i tam
Wpisy bloga: 2
Stan: Na Emeryturze
|
![]() @up
Ja bym to napisał tak: 1 = 1 1 = 1^1/2 (jakby ktoś nie kumał, to to jest pierwiastek z 1) 1 = [(-1) * (-1)]^1/2 (-1 razy -1 to 1 więc to to samo) 1 = (-1)^1/2 * (-1)^1/2 (rozdzielone) 1 = i * i (pierwiastek z -1 to i) 1 = i^2 1 = -1 Edit Cytuj:
@Duch Niespokojny Aff, faktycznie ![]() Choć w tym równaniu jest jedna tycia niezgodność, bo wkońcu 1 =/= -1
Modzie! Wpisz się do księgi! Ostatnio edytowany przez Quezacoatl - 06-09-2006 o 16:38. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy
|
![]() Jak to jest z tymi kapeluszami? Gdyby dwaj pierwsi mieli białe, to ostatni by od razu powiedział, że ma czarne, ale pierwszy czeka, aż trzeci to powie, a skoro nie mówi, to znaczy, że jest inaczej, ale i tak może być dwa czarne, albo biały-czarny, czarny-biały, a ostatni i tak nie wie, jak jest. Ale pierwszy też nie powinien wiedzieć. Chociaż skoro ostatni nic nie mówi, to znaczy, że jest -czarny, czarny-, -biały, czarny-, -czarny, biały-, ale jakby był -biały, czarny-, to drugi by się domyślił, że nie może mieć białego, bo wtedy trzeci by powiedział, że ma czarny, więc pierwszy musi mieć czarny i tak powiedział. Doszedłem do tego w czasie pisania postu ;/
![]() |
#19 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 25 07 2004
Lokacja: Bydgoszcz
![]() |
![]() powodzenia w uzyskiwaniu pierwiastka z -1......
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zbanowany
|
![]() Cytuj:
eeee...Paczka kupiona przez allegro? Np.taki sobie Finias robi samolocik. Postanawia go sprzedac na allegro. Wchodzi franek na konto kolegi i kupuje ten owo samolot.(nie ma go jeszcze).Tak wiec finias pakuje samolocik w jakas paczuszke i wysyla do miasta w ktrym mieszka franek. Do domu franka paczke zanosi listonosz (mial i nie widzial^^) |
|
![]() |
![]() |