Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 04-09-2006, 23:58   #1
Piróg(Wymiatacz Techno)
Użytkownik forum

Piróg(Wymiatacz Techno)'s Avatar

Data dołączenia: 18 03 2006
Lokacja: Stalowa Wola

Stan: Aktywny gracz
Piróg(Wymiatacz Techno) ma numer GG 7888149
Domyślny Zagadki

Witam!
Założe temat o zagadkach!
Abyście mogli przesiadywać całe zimy na rozwiązanie ich
A więc zamieszcze teraz zagadki

"Stoisz przed dwoma bramami, z których jedna prowadzi do wyjścia natomiast druga do przepaści. Przed bramami stoi dwóch strażników, z których jeden kłamie a drugi mówi prawdę. Jak sformułujesz tylko jedno pytanie, które zadając tylko jednemu strażnikowi uzyskasz odpowiedz, która prowadzi do wyjścia?"
To chyba moja ulubiona zagadka

"a) Na wystawie obrazów pewien mężczyzna przyglądał się portretowi. Ktoś go zapytał: "Czyjemu portretowi się przyglądasz?" Ów człowiek odpowiedział: "Nie mam braci, ani sióstr, ale ojciec tego człowieka na obrazie jest synem mojego ojca". Czyjemu portretowi przyglądał się ten wielbiciel obrazów?"

"b) Załóżmy, że w powyższej sytuacji ów człowiek udziela następującej odpowiedzi: "Nie mam braci, ani sióstr, ale syn tego człowieka jest synem mojego ojca". Czyjemu portretowi teraz się przygląda?"
Czyj to portret ?

"Pewien facet jest ubrany calkowicie na czarno. Ma czarne buty, skarpetki, spodnie, sweter, rekawiczki i kominiarke. Idzie czarna ulica, na ktorej nie swieci sie zadna latarnia. Nie widac tez ksiezyca, niebo zachmurzone. Naprzeciw niego z duza predkoscia jedzie czarny samochod z wylaczonymi swiatlami - jednak w jakis sposob kierowca zobaczyl mezczyzne i sie zatrzymal. Jak to mozliwe?"
To tęz jest bardzo fajne

"Dwoje ludzi zagralo piec partii szachow i kazdy z nich wygral trzy razy. Wyjasnijcie to!"
Niby trudne! Ale jakie proste;]

"Na pewnej ulicy mieszkało 5 różnych ludzi, w 5 domach o różnych 5 kolorach, hodowali oni 5 różnych zwięrząt, pili 5 różnych napoji, palili 5 różnych marek papierosów.

Pytanie: Kto hoduje rybki?

Norweg mieszka w pierwszym domu dom
Anglik w czerwony domu
zielony dom leży na lewo od białego
Człowiek palący Rothmansy mieszka obok kogoś kto hoduje koty
Duńczyk pije herbatę
w żółtym domu pali się Dunkile
Niemiec pali Malboro
w środkowym domu pije się mleko
palacz rothmasnów ma sąsiada który pije wodę
palacz Pall Mall hoduje ptaki
Szwed hoduje psy
Norweg mieszka obok niebieskiego domu
hodowca koni mieszka obok żółtego domu
palacz Philip Morris pije piwo
W zielonym domu pije się kawe"
Tą zagadke ułożonył Albert Einstein. Według badań nie potrafi jej rozwiązać 98% ludzi na naszej pięknej niebieskiej planecie... Chcesz sprawdzić czy jesteś w tych 2%?

"Niedźwiedź przebudził się z zimowego snu. Przeciągnął się i następnie poszedł 1km na południe, 1km na wschód i 1km na północ. Jak to możliwe, że znalazł się w punkcie wyjścia?"
Spoko!

"Troje ludzi zostało skazanych na śmierć... tuż przed egzekucją szeryf wziął ich jednak do siebie i posadził na trzech krzesłach jedno za drugim. Pierwsza osoba nie widziała więc nikogo, druga osoba widziała tę osobę która siedziała przed nią a trzecia osoba widziała dwie pozostałe. Szeryf przyniósł też ze sobą pięć kapeluszy - trzy czarne i dwa białe. Nałożył skazańcom opaski na oczy, następnie losowo nałożył każdemu po jednym kapeluszu... W końcu tuż przed ściągnięciem opasek z oczu powiedział iż jeżeli którakolwiek z osób będzie w stanie powiedzieć jakiego koloru kapelusz ma na głowie - daruje całej trójce życie... Na prawidłową odpowiedź dał jedną minutę... po czym zdjął wszystkim osobom opaski... Nastało milczenie... (przerywane jedynie denerwującym dźwiękiem bzyczących much, które oddały się ulubionej zabawie w ganianego)... w końcu po 59 sekundach osoba siedząca z samego przodu krzyknęła nerwowo prawidłową odpowiedź... W jaki sposób mogła jej być pewna? i oczywiście jaka to była odpowiedź..."
Tez spoko!;]

Nie myślcie sobie że podam wam odrazu prawidłowe odpowiedzi...;]
Dałem je wam poto żebyście pogłówkowali;]
Czy jest ktoś w stanie rozwiązać niektóre z nich;]?
Jeśli macie podobne zagadki...zamieszczjcie je tu!

Zapraszam również na mój temat z iluzjami... http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=92576
Piróg(Wymiatacz Techno) jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 05-09-2006, 00:13   #2
Straznik Monopolowego
Użytkownik Forum

Straznik Monopolowego's Avatar

Data dołączenia: 21 06 2005
Lokacja: Chelm

Domyślny

Cytuj:
a) Na wystawie obrazów pewien mężczyzna przyglądał się portretowi. Ktoś go zapytał: "Czyjemu portretowi się przyglądasz?" Ów człowiek odpowiedział: "Nie mam braci, ani sióstr, ale ojciec tego człowieka na obrazie jest synem mojego ojca". Czyjemu portretowi przyglądał się ten wielbiciel obrazów?"
Swojemu?

Cytuj:
"b) Załóżmy, że w powyższej sytuacji ów człowiek udziela następującej odpowiedzi: "Nie mam braci, ani sióstr, ale syn tego człowieka jest synem mojego ojca". Czyjemu portretowi teraz się przygląda?"
Czyj to portret ?
Znowu swojemu?:<

Cytuj:
"Pewien facet jest ubrany calkowicie na czarno. Ma czarne buty, skarpetki, spodnie, sweter, rekawiczki i kominiarke. Idzie czarna ulica, na ktorej nie swieci sie zadna latarnia. Nie widac tez ksiezyca, niebo zachmurzone. Naprzeciw niego z duza predkoscia jedzie czarny samochod z wylaczonymi swiatlami - jednak w jakis sposob kierowca zobaczyl mezczyzne i sie zatrzymal. Jak to mozliwe?"
a)Jest bialasem
b)Koles mial noktowizor

Ostatnio edytowany przez Straznik Monopolowego - 05-09-2006 o 00:27.
Straznik Monopolowego jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-09-2006, 00:21   #3
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau

Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
Vanhelsen ma numer GG 2690575
Domyślny

BYŁO!

3) jest dzień

5) norweg, chyba, że zmienione są dane, od tego co ja rozwiązywałem, co do powstania tej zagadki, trochę nie wierze, bo u mnie w klasie wykonało ją z 6 osób na 30'ści

6) spał w centrum bieguna..., choć na upartego, mogę powiedzieć, że tak się nie da

taki temat już na forum jest, szkoda, że martwy
Vanhelsen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-09-2006, 08:54   #4
emilok
pokrzywa

emilok's Avatar

Data dołączenia: 24 06 2004
Lokacja: malopolska

Stan: Niegrający
Profesja: Knight
Świat: Solera
Poziom: 111
Skille: 94/92
Poziom mag.: 7
emilok ma numer GG 8170610 emilok ma login Tlenu emilok@o2.pl
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Piróg(Wymiatacz Techno) Pokaż post
"Stoisz przed dwoma bramami, z których jedna prowadzi do wyjścia natomiast druga do przepaści. Przed bramami stoi dwóch strażników, z których jeden kłamie a drugi mówi prawdę. Jak sformułujesz tylko jedno pytanie, które zadając tylko jednemu strażnikowi uzyskasz odpowiedz, która prowadzi do wyjścia?"
To chyba moja ulubiona zagadka
"Powiedz co by poradził Twój kolega strażnik"

Ode mnie jedna:
Jest 8 jednakowych kól, takich samusieńskich z wyglądu. Ale jedna z nich jest cięższa od pozostałych. Masz wagę ramieniową (taką szalkową) i za pomocą dwóch ważeń musisz mieć 100% pewność która kula jest tą cięższą.
Trudne? Ja na imprezie po 3 piwach w 2 minut zgadłem
stary 05-09-2006, 10:10   #5
..::QRAS::..
Manga & Anime

..::QRAS::..'s Avatar

Data dołączenia: 25 01 2005

..::QRAS::.. ma numer GG 638092
Domyślny

1.W szkole jest 345 dzieci i 8 sprzataczek. Ile lat ma dyrektor ?

2.Ile wejdzie ziemniakow do pol litrowego garnka ?

" Choc droga jest bez konca , pozornie bez znaczenia , mniemam ze mam powody by drogi swej nie zmieniac... "

..::QRAS::.. jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-09-2006, 10:19   #6
DRoN
Użytkownik Forum

DRoN's Avatar

Data dołączenia: 02 08 2005
Lokacja: Przasnysz

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez emilok Pokaż post
Jest 8 jednakowych kól, takich samusieńskich z wyglądu. Ale jedna z nich jest cięższa od pozostałych. Masz wagę ramieniową (taką szalkową) i za pomocą dwóch ważeń musisz mieć 100% pewność która kula jest tą cięższą.
Trudne? Ja na imprezie po 3 piwach w 2 minut zgadłem
a) Bierzesz po trzy. Jest po równo więc ważysz pozostałe dwa między sobą. Jedna z nich jest cięższa.
b1) Bierzesz po trzy. Jedna szalka się przechyla. Ważysz dwie z tych trzech. Jest równo, czyli trzecia jest cięższa.
b2) Bierzesz po trzy. Jedna szalka się przechyla. Ważysz dwie z tych trzech. Jedna z nich jest cięższa.

Mi wystarczył tylko czas na napisanie.

Cytuj:
Dwoje ludzi zagralo piec partii szachow i kazdy z nich wygral trzy razy. Wyjasnijcie to!
Nie powinno być przypadkiem, że każdy z nich ZAGRAŁ trzy razy?

Którą drogę wskazałby mi drugi strażnik, jeśli zapytałbym o dobrą drogę.

Pewien facet jest ubrany calkowicie na czarno. Ma czarne buty, skarpetki, spodnie, sweter, rekawiczki i kominiarke. Idzie czarna ulica, na ktorej nie swieci sie zadna latarnia. Nie widac tez ksiezyca, niebo zachmurzone. Naprzeciw niego z duza predkoscia jedzie czarny samochod z wylaczonymi swiatlami - jednak w jakis sposob kierowca zobaczyl mezczyzne i sie zatrzymal. Jak to mozliwe?"

Cytuj:
a)Jest bialasem
b)Koles mial noktowizor
a) Ma kominarkę i cały jest opancerzony ciemnością, to może być nawet Chodzącym Światłem.
b) Noktowizor zbiera światło z otoczenia, więc jeśli wszędzie było ciemno(koleś i tło zanim), to i tak by go nie zobaczył.

Cytuj:
3) jest dzień
Co komu po dniu, skoro niebo jest zachmurzone. Jeżeli koleś był czarny i szedł po czarnej ulicy, a tło za nim było czarne, to dzień nic nie da. Czarny kolor nie odbija światła, więc by się nie wyróżniał z otoczenia.(może niósł białą flagę?)

Cytuj:
a) Na wystawie obrazów pewien mężczyzna przyglądał się portretowi. Ktoś go zapytał: "Czyjemu portretowi się przyglądasz?" Ów człowiek odpowiedział: "Nie mam braci, ani sióstr, ale ojciec tego człowieka na obrazie jest synem mojego ojca". Czyjemu portretowi przyglądał się ten wielbiciel obrazów?"

a) Synem jego ojca jest on sam. Czyli jest ojcem człowieka na obrazie. Przygląda się obrazowi swojego syna.
b) Synem jego ojca jest on sam. Czyli jest synem człowieka na obrazie. Przygląda się obrazowi swojego ojca.

Cytuj:
"Niedźwiedź przebudził się z zimowego snu. Przeciągnął się i następnie poszedł 1km na południe, 1km na wschód i 1km na północ. Jak to możliwe, że znalazł się w punkcie wyjścia?"
Odszedł km od bieguna północnego. Następnie poszedł wzdłuż równoleżnika i wrócił km do bieguna północnego.

Cytuj:
"Troje ludzi zostało skazanych na śmierć... tuż przed egzekucją szeryf wziął ich jednak do siebie i posadził na trzech krzesłach jedno za drugim. Pierwsza osoba nie widziała więc nikogo, druga osoba widziała tę osobę która siedziała przed nią a trzecia osoba widziała dwie pozostałe. Szeryf przyniósł też ze sobą pięć kapeluszy - trzy czarne i dwa białe. Nałożył skazańcom opaski na oczy, następnie losowo nałożył każdemu po jednym kapeluszu... W końcu tuż przed ściągnięciem opasek z oczu powiedział iż jeżeli którakolwiek z osób będzie w stanie powiedzieć jakiego koloru kapelusz ma na głowie - daruje całej trójce życie... Na prawidłową odpowiedź dał jedną minutę... po czym zdjął wszystkim osobom opaski... Nastało milczenie... (przerywane jedynie denerwującym dźwiękiem bzyczących much, które oddały się ulubionej zabawie w ganianego)... w końcu po 59 sekundach osoba siedząca z samego przodu krzyknęła nerwowo prawidłową odpowiedź... W jaki sposób mogła jej być pewna? i oczywiście jaka to była odpowiedź..."
Fajna zagadka. Spróbuje ją rozwiązać.

@ down
Ale tylko dlatego że różne rzeczy mają kolory. Gdyby wszystko było czarne, to nawet w słońcu nie odróżniałbyś jednej rzeczy od drugiej. (chyba że pod słońce)
W ciemną noc bez lamp i tak jest na tyle jasno, że możesz poruszać się po mieście, ale wyjdź tylko za miasto z dala od jakiegokolwiek światła, to będzie czarno od kilku metrów przed Tobą.
I powtarzam, że jeżeli koleś był odwalony na czarno i całe tło za nim było też doskonale czarne, to nawet ze światłami w pełnym słońcu miałby bardzo duży problem z zobaczeniem go.

Ostatnio edytowany przez DRoN - 05-09-2006 o 11:35.
DRoN jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-09-2006, 11:07   #7
emilok
pokrzywa

emilok's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez DRoN Pokaż post
Co komu po dniu, skoro niebo jest zachmurzone. Jeżeli koleś był czarny i szedł po czarnej ulicy, a tło za nim było czarne, to dzień nic nie da. Czarny kolor nie odbija światła, więc by się nie wyróżniał z otoczenia.(może niósł białą flagę?)
Przekombinowałeś, jasne jest że chodzi o dzień. Pomyśl; nawet w czasie najcięższej burzy kiedy słońce jest zachmurzone na maksa jest jasno.
stary 05-09-2006, 11:33   #8
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

Banalna zagadka Jak spasujecie i jej nie rozwiazecie zapraszam na PM

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-09-2006, 12:34   #9
emilok
pokrzywa

emilok's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Matek Pokaż post
Banalna zagadka Jak spasujecie i jej nie rozwiazecie zapraszam na PM
Nie trzeba, najpierw błędnie się położyłem na tym, że tylko ten ostani ma możliwość uratowania całej trójki Tego w środku wogóle pomijałem. Fakt proste.
stary 05-09-2006, 12:38   #10
Kwadratowe Koło
Zbanowany

Kwadratowe Koło's Avatar

Data dołączenia: 20 03 2005
Lokacja: ElblągŚwietnaMieścina LiczbaPostów: NieWięcejJakJegoIQ UlubionePowiedzonko: Buta humak, goshak pixo.

Świat: Isara twa stara
Poziom: 1:(
Skille: 1337/-6
Poziom mag.: 9?
Domyślny

Do kapeluszy: Przed nim bylo lustro i wszystko wylookal , albo dal w lape straznikowi.
Kwadratowe Koło jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-09-2006, 12:57   #11
emilok
pokrzywa

emilok's Avatar

Domyślny

Ja jeszcze słyszałem (czytałem) hardkorowszą wersję al'a kapelusze, o 7 krasnoludkach i ich siedmiu kapeluszach. Tam już było więcej gdybania
---
I jeszcze ode mnie jedna :
Czy połowy są zawsze równe?

Ostatnio edytowany przez emilok - 05-09-2006 o 13:48.
emilok jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-09-2006, 16:04   #12
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau

Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
Vanhelsen ma numer GG 2690575
Domyślny

@up: tak :>

kłiz: czy 1 = 1 ?
Jeśli ktoś uważa, że nie, niech udowodni, wieczorkiem napiszę swoje udowdonienie, że 1 =/= 1 :>
Vanhelsen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-09-2006, 16:20   #13
Szczerbul
Zbanowany

Data dołączenia: 23 08 2006

Domyślny

Cytuj:
Tak...jest dzień

Cytuj:
norweg, chyba, że zmienione są dane, od tego co ja rozwiązywałem, co do powstania tej zagadki, trochę nie wierze, bo u mnie w klasie wykonało ją z 6 osób na 30'ści
Nie jest to norweg;]...masz bystrą klase

Dorzuce jeszcze 2 zagadki

"ten co zrobił to sprzedał, ten co kupił to nie miał, ten co mial to nie widział.
Co to jest ?"
No co;]?

"Podczas samochodowej podróży w której uczestniczyli ojciec z synem nastąpił wypadek. Ojciec zmarł na miejscu, syna w cięzkim stanie przewieziono do szpitala w którym musiał być natychmiast operowany. Na salę operacyjną wchodzi chirurg i woła:

- O Boże, przecież to mój syn!

Pytanie: Kim był chirurg dla pacjenta?"
Proste
Szczerbul jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-09-2006, 16:53   #14
emilok
pokrzywa

emilok's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wieszok Pokaż post
@up: tak :>
Nie, połowy zależą od ilości i wagi złapanych ryb

@up chirurg matka.
stary 05-09-2006, 17:28   #15
Thomisson
Użytkownik Forum

Thomisson's Avatar

Data dołączenia: 17 02 2005
Lokacja: Old Trafford

Thomisson ma numer GG 7120620
Domyślny

Szczerbul&
Rozwiązanie pierwszej zagadki to pomysł.
Thomisson jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-09-2006, 17:57   #16
Nosferatu
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 25 07 2004
Lokacja: Bydgoszcz

Nosferatu ma numer GG 1691186
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Szczerbul Pokaż post
"ten co zrobił to sprzedał, ten co kupił to nie miał, ten co mial to nie widział.
Co to jest ?"
Trumna xD

co do 1 to amsz na mysli 1=3/3
1/3=0.(3)
0.(3)*3=0.(9)
0.(9)=/= 1
Nosferatu jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-09-2006, 18:14   #17
Quezacoatl
Satyryk

Quezacoatl's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2005
Lokacja: Tu i tam
Wpisy bloga: 2

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

@up
Ja bym to napisał tak:
1 = 1
1 = 1^1/2 (jakby ktoś nie kumał, to to jest pierwiastek z 1)
1 = [(-1) * (-1)]^1/2 (-1 razy -1 to 1 więc to to samo)
1 = (-1)^1/2 * (-1)^1/2 (rozdzielone)
1 = i * i (pierwiastek z -1 to i)
1 = i^2
1 = -1

Edit
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Nosferatu
powodzenia w uzyskiwaniu pierwiastka z -1......
Widać małą masz wiarę w matematykę, jeśli uważasz, że czegoś sie "nie da"...

@Duch Niespokojny
Aff, faktycznie za dużo wakacji.

Choć w tym równaniu jest jedna tycia niezgodność, bo wkońcu 1 =/= -1

Ostatnio edytowany przez Quezacoatl - 06-09-2006 o 16:38.
Quezacoatl jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-09-2006, 18:55   #18
Bambuko
Użytkownik Forum

Bambuko's Avatar

Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy

Domyślny

Jak to jest z tymi kapeluszami? Gdyby dwaj pierwsi mieli białe, to ostatni by od razu powiedział, że ma czarne, ale pierwszy czeka, aż trzeci to powie, a skoro nie mówi, to znaczy, że jest inaczej, ale i tak może być dwa czarne, albo biały-czarny, czarny-biały, a ostatni i tak nie wie, jak jest. Ale pierwszy też nie powinien wiedzieć. Chociaż skoro ostatni nic nie mówi, to znaczy, że jest -czarny, czarny-, -biały, czarny-, -czarny, biały-, ale jakby był -biały, czarny-, to drugi by się domyślił, że nie może mieć białego, bo wtedy trzeci by powiedział, że ma czarny, więc pierwszy musi mieć czarny i tak powiedział. Doszedłem do tego w czasie pisania postu ;/
stary 05-09-2006, 19:27   #19
Nosferatu
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 25 07 2004
Lokacja: Bydgoszcz

Nosferatu ma numer GG 1691186
Domyślny

powodzenia w uzyskiwaniu pierwiastka z -1......
Nosferatu jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-09-2006, 19:48   #20
vaviec
Zbanowany

Data dołączenia: 29 04 2005
Lokacja: Gdynia

Stan: Na emeryturze
Imię: Edoc'Sil
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Szczerbul Pokaż post

Co to jest ?"

eeee...Paczka kupiona przez allegro? Np.taki sobie Finias robi samolocik. Postanawia go sprzedac na allegro. Wchodzi franek na konto kolegi i kupuje ten owo samolot.(nie ma go jeszcze).Tak wiec finias pakuje samolocik w jakas paczuszke i wysyla do miasta w ktrym mieszka franek. Do domu franka paczke zanosi listonosz (mial i nie widzial^^)
vaviec jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania