PDA

Pokaż pełną wersje : 400lvl? Kwestia czasu, podejścia, gry czy może...?

Xerionis_Family
16-04-2008, 15:15
Tak sobie leżałem na tapczanie przed tv, i naszła mnie refleksja o 400 lvlu. W sumie z tego co widzę, ludzie na 340+ lvlach bez problemu są w stanie zrobić lvl dziennie z tego co widziałem na przykładach MDW i Seromontisa. Coraz więcej ludzi posiada 300+ lvl i wielu z nich ciśnie do przodu goniąc najlepszą dwójkę.

W sumie obserwując erig, można by dojść do wniosku, że 400 lvl to kwestia czasu. Lecz czy napewno? Zastanawiam się, po co takim ludziom coraz wyższe lvle, skoro tibia nic im nie oferuje. Sprzedawanie pieniędzy na allegro i kupowanie za nie pacców lub innych rzeczy (co jest teraz strasznie popularne chociaż nielegalne) może się każdemu znudzić, tym bardziej przy takim spadku wartości.

Zadając sobie pytanie, co zyskuje gracz na takim wysokim lvlu dochodzę do wniosku że:
1. Waste, które setki lvli temu zmieniło się na zyski minimalnie rosną z każdym punktem hp i many zwiększonym z lvlem, ale to już nie taka różnica jak kiedyś.
2. Możliwość bicia większej ilości silnych potworów na raz.
3. Możliwość bicia z kumplami super silnych bossów z mniejszym ryzykiem/brakiem ryzyka.

Analizując każdy punkt, doszedłem do wniosku, że to wcale już nie daje frajdy. Na ich lvlach dopiero po 20-50 lvlach widać różnicę w waste lub jego braku. Możliwość blokowania większej ilości potworów też odpada, bo już na 200+ lvlach wiara stoi sobie gdy atakują ich wszystkie możliwe potwory (czytaj 8 z bliska + dodatkowe które chaotycznie chodzą). Można by się tu kłócić, ponieważ można w ten sposób blokować silniejsze potwory, ale czy Seromontis bloknie w ten sposób 8 demonów? Jest potężny, ale wątpię żeby poszedł na to nawet z sioherami. W końcu po co, skoro mu się to nie opłaci. Ryzyko wiąże się z adrenaliną, ale czy warto ryzykować tak cennego chara, skoro i tak ilość potworów które się na raz blokuje nie wiąże się w żaden sposób z tym jak szybko się expi? Bo w końcu na pvp nikt nie będzie ryzykował czarów obszarowych (wtedy by nie miał szans), i jaka by to musiała być ekipa, żeby się tak pobawić chociaż na no-pvp. Seromontis + sioherzy + atakujący najlepiej sorce/druidzi którzy obszarowo by wybili 8 demonów mniej więcej w takim czasie jak 1 demona (biorąc pod uwagę, że bili by z czarów mających zasięg na wszystkie demki na raz).

Bicie super silnych bossów z taką ich ilością i częstotliwością pojawiania się nie jest fajną perspektywą, chyba że na tibia.com pojawiały by się informacje o tym wcześniej, żeby można było zaplanować dzień wcześniej a nie mieć konieczności być w pobliżu kompa 24/7.

W końcu nie dość, że bossów jest mało, a wartość ich itemów jest stosunkowo niska, to cipsoft nie myśli o graczach jako o ludziach, którzy planują swój wolny czas na ŻYCIE i granie, tylko jako o zombie, którzy bez przerwy ślinią się przed kompem i wyczekują bossa, albo wyczekują sms'a typu "logaj, boss sie respi!!11 plx szybko, już tim idzie!!!1!1@3"

Kolejną myślą jaka mi wpadła, to to, czy biorąc pod uwagę jak mało jest rodzajów potworów (jeszcze?) w tibii, czy system bossów jest dobrze zorganizowany i czy system expienia jest wporząku?

Bo w końcu nie sądzę, żeby hity Seromontisa lub AoD'a dużo się zmieniły od wbicia ostatnich 2-3 skilli... Więc to ile expa wbiją zależy od potworów na które się udadzą, i od czasu jaki nad nimi spędzą. Tak więc skoro od 50 lvli jedno co się zmienia to miejsca(żeby się nie zanudzić) i wydłuża się czas expienia potrzebny na wbicie jakże upragnionego lvla, to czy długo tak można pociągnąć?

Bossowie bici w ogromnych teamach, można powiedzieć w armiach dają tyle expa co kot napłakał, a wartość loota dla jednej osoby ma małe znaczenie nie mówiąc o całej ekipie... może propozycja next lvla dla każdego kto bił potwora to dużo, ale przynajmniej przy ferumbrasie, Ghazbaranie, Morgarocie itp to raczej jest uzasadnione nie? Albo lvl za wykonanie questa w stylu poi to też chyba nie jest przesada...

Może się mylę, ale to tylko luźne myśli.

W każdym razie skoro wbijanie lvla nie ma takiego wpływu na ilość wbijanego expa na godzine, tylko na zarobek w tym czasie, to ciągle daje frajdę? Teoretycznie osoba na 200 lvlu z takimi samymi skilami może dokonać tego co oni (liczba expa/h) tyle że mniej zarobi.

Tak więc jak uważacie, co ma decydujący wpływ na to, kiedy pojawi się pierwszy 400 lvl w tibii? Czy ludzie są na tyle psychiczni żeby nawalać coraz dłużej w tibie by nabić lvl czy w końcu (jak widać na erigu) znudzą się i pozostaną na tym samym poziomie jak kiedyś Eternal, a teraz MDW i Seromontis?

Może cipsoft powinien nad tym się zastanowić wprowadzając kolejne updaty, a nie dodawać tylko nowe tereny, jednego fajnego questa, jakiś outfit i "balansować" profesje co wprowadza spory chaos między graczy.

$eriToonbra
16-04-2008, 16:28
Bardzo mądry artykuł.

Według mnie Cip-Sofci powinni dodać jakiś main od 200 lvl + albo 250 lvl + i tam dać mocne potworki na które chodzić by mogli we 3-4 co bili by to 2 h i dostawali xxxx expa.

Wtedy grało by się o wiele łatwiej i więcej expa by było dla takich 150 + bo teraz jak wbije sobie taki 250+ palek na frosty to polowe respa wybija na klate i co ma zrobić. Dodać powinni więcej expowisk z dlami frostami i demonami bo co to są 3 respy z czego 2 są konkretniejsze.

Cygan Slejter
16-04-2008, 16:36
Ciekawie poruszyłeś, ten problem:)
Prawdą jest to, że jednak powinni coś zrobić bo 300 lv + jest coraz więcej (nie wspominając już o 200 lv) i gra taka postacią w obecnej tibi jest nudna...
Co do bossów to też się zgadzam, że powinni się o wiele częściej pojawiać..

Lechista
16-04-2008, 16:50
Ciekawy artykuł. Moim zdaniem powinni zrobić tak jak w lineage, że jednego potwora biją po pare godzin i to 200 osób...
a ogólnie to powinni jeszcze zmniejszyć ilość spadanego expa i skilli po dedzie, bo jak taki 350lvl padnie to mu spada około 5 leveli bez blessów... o skillach nie wspominając. Bezsens

Dragones5
16-04-2008, 17:08
400 lvl to masz racje, tylko kwestia czasu i checi do nabijania kolejnych poziomow i bicia jednego i tego samego.Choc taki Seromontis to ma tyle ze pvp i wrazie czego jak bedzie wojna i on wezmie udzial to ma niezla frajde jak naj*bie fragi.Ale na non-pvp taki MDW to nie ma nic do roboty poza biciem expa i jak sie boss trafi to pojscia na niego.

Tak jak inni napisali powiny byc dodane ciekawe monstery, questy itd a nie na 1 update 1 quest, 2 outfity, 20 monsterow >.<
Ja mam 50 lvl i sie zaczynam juz nudzic tym waleniem w klawiature i bicia tego samego gowna, a co ma powiedziec taki 250+ lvl?

No nic jak nie dodadza czegos ciekawego to coraz mniej ludzi bedzie gralo w tibie

Draggy_Slayer
16-04-2008, 17:18
i tak ~80% ludzi grajacych w tibie uzywa cavebota do expienia.
a pozatym, cipsoft ciekawie zorganizowal system gry, cholernie uzalezniajac (szczegolnie podatne sa dzieci ktorych w tibii nie brakuje).

zgodzilbym sie co do bossow, aczkolwiek sadze ze system z wowa jest idealny, kazdy boss respi sie w miejscu questowania (w ktorym oczywiscie mozna expic) dzieki temu mozna sobie zarobic bijac bossa jak zwyklego moba (oczywiscie respi sie dluzej niz reszta potworow)

a co do lvlowania
knightem od hmm 200 lvl to te 15hp + czy - to zadna roznica, szczegolnie teraz gdy nie maja juz uhow tylko te gowniane potiony

z tego co zauwazylem u magow obrazenia zaleza w wiekszym stopniu od m lvl niz kiedys, wiec lvl tez nie gra wielkiej roli

shoq
16-04-2008, 17:21
Dobrze napisane. 8/10 bo pojawiły się literówki.

Edit: hum, ta, zgadzam się.
Osobiście uważam że ludzie i tak będą expić dalej, aż do 999 i dłużej, tak żeby przejść bramkę na banucie bez snake destroyera :o
Cipsoft będzie musiał wprowadzić jakieś urozmaicenia dla very-high-lvli

Lynx
16-04-2008, 17:29
Ciekawy artykuł. Moim zdaniem powinni zrobić tak jak w lineage, że jednego potwora biją po pare godzin i to 200 osób...
a ogólnie to powinni jeszcze zmniejszyć ilość spadanego expa i skilli po dedzie, bo jak taki 350lvl padnie to mu spada około 5 leveli bez blessów... o skillach nie wspominając. Bezsens

faccowemu 130 lvlowi bez blessów 5 lvli leci xd 350 to z 10 :o

Gelt
16-04-2008, 17:34
Piszesz to tak, jakby w Tibii chodziło tylko o lvl.

Zresztą.. Napisałeś:

). Można by się tu kłócić, ponieważ można w ten sposób blokować silniejsze potwory, ale czy Seromontis bloknie w ten sposób 8 demonów? Jest potężny, ale wątpię żeby poszedł na to nawet z sioherami. W końcu po co, skoro mu się to nie opłaci. Ryzyko wiąże się z adrenaliną, ale czy warto ryzykować tak cennego chara, skoro i tak ilość potworów które się na raz blokuje nie wiąże się w żaden sposób z tym jak szybko się expi?

Wiąże się to z adrenalina, co za tym idzie z zabawą. Czy takie cos nie byłoby jakimś odejściem od codzienności.?

Btw, zeby taki 350 zginął to też musiałoby się dziać. Zresztą, nikt, kto wbił taki lvlnie załamałby się po tym. Potraktowałby to raczej jako.. Niewygodna sytuację. Ale expił by dalej.

--Cienius--
16-04-2008, 17:39
Dosc madrze napisane a teraz wszyscy jada na botach niestety po zlikwidowaniu mozliwosci ich zabicia :/

Piotrek Marycha
16-04-2008, 17:40
ktory 300+ lvl chodzi bez blessow?

@topic: brak ograniczenia lvlowego robi swoje
PS: co do tego ze knight sux bo skile nic nie daja - paradoks update 8.0, ktory miał na celu poprawic sytuacje knightow, a ich jeszcze udupil..., bo na 7.9 knight nie potrzebowal skili w ogole

Levi
16-04-2008, 18:26
Ucieszyłem się po przeczytaniu tego artykułu. Jest on odskocznią od spamu "plx help me nie wiem gdzie expic!".
Można by napisać Quo vadis tibio?Quo vadis...
W dzisiejszej tibi chodzi raczej o społeczność bo tylko to mnie trzyma przy tej grze. Trudno będzie przekonać CipSoft do zmiany kierunku działań ponieważ oni wychodzą z założenia że mogą stracić 10 h lvl a w te miejsce inni kupią pacca.
Wtedy podniósłby się lament low lvl że niby cipsoft jest niesprawiedliwy i wyznacza jakieś przywileje za jechanie lvl non stop.
Tibia zmienia się razem z czasami w jakich żyjemy. Zobaczcie jak było 8 lat temu a jak jest teraz...
gloria victis, hodie mihi, cras tibi (chawała zwyciężonym, dziś mnie, jutro tobie)

Lynx
16-04-2008, 18:30
Ucieszyłem się po przeczytaniu tego artykułu. Jest on odskocznią od spamu "plx help me nie wiem gdzie expic!".
Można by napisać Quo vadis tibio?Quo vadis...

Qui Vadis Tibio?
http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=155273&highlight=vadis
Quo Vadis Tibia?
http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=151911&highlight=vadis

były już takie tematy xdd

mc200
16-04-2008, 18:35
Nic dodać nic ująć. Expowisk jest naprawdę mało. Co to za przyjemność w expieniu takim 300 + lvl? To jest tylko ślęczenie przed komputerem i łażenie w kółko po jednym expowisku kilka godzin, aż nabije się tą jedną cyferkę więcej, te x hp więcej, które i tak na tym lvlu dupy nie uratuje. Nie dziwie się, że prawie wszyscy 300 lvl + już nie grają, bo jaką z tego mają przyjemność, szczególnie na non-pvp? W sumie to na pvp jest jeszcze gorzej, bo wystarczy, że zbierze się jakiś kilkunasto osoby team i zabije takiego 300 + lvl bez żadnych problemów i kilka godzin pójdzie na marne.

Piotrek Marycha
16-04-2008, 19:06
gloria victis, hodie mihi, cras tibi (chawała zwycięzcą, dziś mnie, jutro tobie)

gloria victis - chwała zwyciężonym...

Segalczuk
16-04-2008, 19:24
ehhh zal.br , waste time na pisanie tego , lepiej bys napisal ksiazke czy cus -.- ... , bo czytaja to ; twierdza ze masz racje ; zgadzaja sie z toba a tak to i tak gowno robia ;d , graja nadal i pierdola te lvl'e tylko z 3% tego forum to normalni gracze reszta to boterzy i allegromeni ;d

Alanus Lutinum
16-04-2008, 19:33
A ja wam powiem, że to tylko i wyłącznie NASZA wina (no CipSoft też miał wpływ na to), że tibia jest taka jaka jest. Tak to nasza wina! A czemu? Wystarczy spojrzeć na zachowanie graczy, na ich ilość, wiek, styl gry (ciągłe expienie). Większość graczy gra tylko dla lvla i skilli, żeby brać udział w jakimś głupim wyścigu.

Czemu kiedyś Tibia była taka fajna i stare czasy są wychwalane?

Bo wtedy ludzie byli inni, CipSoft jest ten sam więc nie obwiniajcie ich za to, że Tibia jest taka jaka jest, spójrzcie na to po co oni ulepszali Tibię? Żeby graczom grało się lepiej i przyjemniej, spójrzmy chociażby na wprowadzenie lvlowe run. Przykład: gracze narzekali, ze byle 12lvl sorcerer może zrobić magebomb, lub ubijać graczy waląc hity po ~100 na śmiesznie niskim lvlu, więc CipSoft wprowadził ograniczenie lvlowe. Inna sprawą było obniżenie obrażeń postaci magicznych. CipSoft na 100% nie zrobiłby tego gdyby ludziom nie zależałoby tak na wbijaniu lvla, a czemu? Bo na wysokich lvlach obrażenia były przeogromne, gdyż obrażenia z run zależały od lvla, kiedy rycerze już byli praktycznie zablokowani gdyż ich obrażenia od lvla nie zależały. Gdybyśmy zostali przy ~100 lvl nic takiego by się nie stało.

Jak widać CipSoft chciał nam pomóc, lecz to my zepsuliśmy Tibię naszym bezsensownym wbijaniem lvla...

Draggy_Slayer
16-04-2008, 19:39
no coz tak to jest jak firma swoj projekt "hobbystyczny" zmienia na kasowa produkcje. Wydaje mi sie ze od 3-4 lat tibia jest nastawiona glownie na kase (nie oszukujmy sie maja kasy i to sporo) a przez to ze to mmorpg nie ma zadnej tradycji , chocby tak ukochany przez wielu ludzi wow, najpierw 3 czesci warcrafta ktore byly wielkim sukcesem a pozniej mmorpg w ktoro rga 9 milionow ludzi (dla porownania - w polsce jest ok. 36 milionow ludzi, w warszawie 4 mln jesli dobrze pamietam) to tak jakby wszystkie wieksze miasta w polsce ciosaly w wowa,a cipki co? 600 tys graczy online, fakt chwala sie ze maja 7milionow kont, jednak nie wspominaja ile z nich jest nieaktywnych lub ppoprostu darmowych.

ale nie o tym mialem pisac, brak tradycji sprawil ze niejako chyba za bardzo szli za glosem graczy robiac gre pod ich dyktando, a zdrowego rozsadku zabraklo niestety...

neopostman
16-04-2008, 19:43
Hmm, powiedziałeś, że gra nie przynosi frajdy powyżej 200 + lvla. A to nie zależy od ciebie tylko od podejścia innych do tego. Jeśli koleś expi tylko po to, żeby być pr0 evul mastach to jest z góry przesądzone, że prędzej czy później skonczy rozrywkę bo nie będzie widział dalszych perespektyw. Dla innych jednak (np. dla mnie) Tibia jest formą spędzania wolnego czasu. Jedni lubią oglądać filmy a inni właśnie grać w Tibię. Jeśli nie mają czasu to nie grają.

Levi
16-04-2008, 20:04
gloria victis - chwała zwyciężonym...

heh dzięki, pomyliłem się pisząc tłumaczenie :p

Rester
16-04-2008, 20:13
wg. mnie idea zrobienia jakiegos terenu dla 150-300+ to z gory stracona perspektywa, juz mowie dlaczego:

Tibia to gra komercyjna, a wiec taka ktora ma przyciagnac jak najwieksza ilosc osob, aby ta masa szarych ludzi kupila premium, i oni maja z tego kase, a ze w Tibi najwiekszy przedzial levelu jest od 1 do 50~ to CIP robi najwiecej aby wlasnie im sie lepiej i przyjemniej gralo, prosty przyklad: gra sorcem kiedys byla czyms, trzeba bylo miec troche ogarniecia zeby cos zrobic, a teraz? vis na 4 kratki, jakies wandy ( nie mowie ze to jest zle ) ale to zbyt ulatwia gre wg. mnie.

Reasumujac CIP liczy na kase i w dupie ma tych co robia PG ( nawet nie ma zadnego questu od 100+, a 100 lv to teraz kwestia paru wolnych tygodni, albo posiadanie jakiegos NG czy tam innego syfu )

Michnik of Celesta
16-04-2008, 20:25
No niestety jest tak przez to , że tibia coraz bardziej nastawiona jest na exp 24/7 jako główne źródło rozrywki w tej grze. Exp za questy powinien już być dawno wprowadzony. Kiedyś to z przyjemnością się zwiedzało samemu nowe tereny , robiło questy bez spoilerów a teraz ? Pff erig-> spoiler , ew. mapy itd. Poza tym nowe potwory są konieczne i tyle.

Xerionis_Family
16-04-2008, 20:30
Hmm, powiedziałeś, że gra nie przynosi frajdy powyżej 200 + lvla. A to nie zależy od ciebie tylko od podejścia innych do tego. Jeśli koleś expi tylko po to, żeby być pr0 evul mastach to jest z góry przesądzone, że prędzej czy później skończy rozrywkę bo nie będzie widział dalszych perspektyw. Dla innych jednak (np. dla mnie) Tibia jest formą spędzania wolnego czasu. Jedni lubią oglądać filmy a inni właśnie grać w Tibię. Jeśli nie mają czasu to nie grają.

Hmm, bardzo mnie ten post zaciekawił. Oczywiście opinie reszty też bardzo uważnie przeczytałem.

Jak widzę masz 140~lvl i to na tym świecie co ja (xD). Tak więc na tym lvlu jeszcze wiele się zmienia w miarę wbijania lvla, chociaż skile masz niskie (nawet nie 90?) więc w twojej rozgrywce może się wiele zmienić, do czasu gdy będziesz miał 110+ skile, 9/10mlvl i 200+ lvl.

Forma spędzania wolnego czasu? Dlaczego nie, ale ja jednak wolę coś bardziej życiowego, albo chociaż bardziej produktywnego niż ślęczenie kilka dni żeby moje hity zwiększyły się o 5-20 (średnia po wbiciu skilla zależnie od broni - zaznaczam że to wartość rzucona z głowy nie z obliczeń, ale zapewne o wiele więcej się średnie hity nie zmieniają nawet jeśli) albo siedzenie na paccu z 5-8 godzin na wbicie lvla który mi przyniesie trochę większe szanse na przeżycie w przypadku dużego combo lub zwiększone zyski o kilkadziesiąt gp średnio (im więcej hp tym rzadziej się mogę leczyć lecz o tę samą średnią ilość życia więc za dużo i tak w sumie nie zmienia...).

A ja wam powiem, że to tylko i wyłącznie NASZA wina

Moim zdaniem nie masz do końca racji. Cipsoft na początku poszedł na łatwiznę tworząc grę z klimatem bez grafiki, a teraz dodają outfity i zmieniają wyglądy (elementy grafiki) kosztem systemu grania i jakże przyciągającego wcześniej klimatu. Nasza wina czy może komercyjna zachłanność cipsoftu? Sami sobie odpowiedzcie na to pytanie, ale ja bym chętniej wydał pieniądze na grę, która ma klimat niż na grę która jest bezmyślną sieczką w której nic się prawie nie zmienia.

Ktoś wcześniej wspomniał o cavebotach. No mówiąc szczerze, za takie coś powinno się dostawać bez ostrzeżeń delete. Tak samo jak za robienie run na botach i sprzedawanie ich za coraz niższe ceny. O takich ludziach nie powinno się mówić w kategoriach graczy tylko raczej npc zabierający slota na servie.

Odnośnie systemu bossów i wielu innych rzeczy to pomysłów mam górę, jak można by zaciekawić grą h lvle, ale i tak cipsoft stawia na to, że dobry boss = duże hity + dużo hp + typowa rzeźnia dla hardkorowców. Brakuje mi tutaj elementu taktyki. Elementu przemyślenia sprawy, tego kto powinien atakować (odpowiednie profesje dla różnych bossów?) a nie tylko jak ma się ustawić bloker żeby jak najmniej go atakowało i żeby shoterzy byli w miarę bezpieczni. Nudne troszeczkę nieprawdaż? Dlaczego jedyne co czeka h lvle ze strony cipsoftu to potwory które mają hity powyżej 2,5k (gazabaran już takie ma więc jest nudny, przyda się silnijejszy nie? <- ironia) i które mają ilość hp na erigu nie ????? (czytaj pięciocyfrowe) tylko ?????? (czytaj sześciocyfrowe) ?

Osobiście mam tylko 107 lvl i zapał do gry niezły bo dużo jeszcze może się w mojej grze zmienić, ale jak widzę jak wolno się zmieniają moje średnie hity to czasem ręce opadają...

Nie wiem jak wy, ale osobiście większą frajdę sprawia mi jak widzę że zadaje nowego best hita, albo jak kładę potwora szybko na plecy a nie jak mam małe waste i wbijam dużo expa bo ślenczę przed monitorem cały dzień i zająłem dobrą miejscówkę na której respią się ciągle te same potwory.

Niestety nie pamiętam jakie zmiany w jakich updatach były wprowadzane (nie chce mi się tego sprawdzać), ale moim zdaniem jednym z większych błędów cipsoftu przy tak zwanej balansacji profesji było to, że zamiast tak jak kiedyś mieli sorce i druidzi dostosować hity knighta i palka do lvla to usunęli praktycznie lvl z elementów wpływających na hity. Co gorsze podczas skilowania przynajmniej paladynem small stonesami zadaje średnio hity 30~ na full defie i jak tu skilować? Nie mówiąc już nawet jakie to żmudne.

Przydały by się jakieś questy na zwiekszanie skilli albo odpłatne kupowanie skili u npców? No cóż, pomysłów wiele, ale nie ma co roztrząsać. Głównie w tym temacie chodziło mi o to, żeby zwrócić waszą uwagę na to jak monotonne staje się granie w tibie.

Czy trudno rozwiązać problem pieniędzy na allegro i monotonności gry na raz? Problem wprowadzić coś na co h lvle mogły by wydawać pieniądze w takiej ilości w jakiej je zarabiają i co by pozwoliło im czerpać frajdę z ciągłego wzrastania w siłę a nie w pieniądze? Moim zdaniem to kwestia tego czy cipsoft kładzie na kasę którą zarabia dzięki coraz nowszym ludziom, którzy widzą potrzebe kupna pacca niedługo po rozpoczęciu kariery tibijskiej czy raczej na to, żeby wszyscy mieli frajdę i żeby potem też można było kupować pacce z frajdą.

GrubyCzarnyKotek
16-04-2008, 20:48
Ze dodawaniem nowych supermocnych potworow i powiekszaniem mocy graczy wiaza sie takie problemy:

*Między 120lvl magiem a 350 magiem nie ma tak ogromnej różnicy siły zadawania obrażeń, a to przecież wiąże się z szybkością 'expienia'. Za to róznica tkwi w tym, że 350 mag potrzebuje kilkadziesiąt razy więcej doświadczenia na zdobycie każdego kolejnego poziomu niż jego studwudziesto poziomowy kolega. Różnica jest około 15-20 poziomów magicznych, co przekłada się na 70-100 punktów różnicy w uderzeniach z exori vis/flam/mort/tera/frigo. (75mlvl 235 max~, 85mlvl 320~max). Mało motywujące?

*Gdyby dać nowe potwory, dające bardzo dużo doświadczenia postacie 100-150lvlowe zaczełyby bić 3-4 lvle dziennie bez żadnego problemu. Spójrzmy na to realnie: nie ma takiego potwora, na którym mógłby expić 300lvl, a nie zabiłoby go dwóch 130lvli (ek+shooter).

*Gdyby zwiększyć obrażenia maga z każdym poziomem to sprawy na PVP wymknełyby się spod kontroli. Znów 300lvl mógłby jednym czarem zadać przerażające obrażenia niszcząc wszystkich wokół. Powodzenia.

Dochodzę do wniosku, że brak ograniczenia lvlowego jest nonsensem. ;o

demoninator
16-04-2008, 21:05
Masz dużo racji w tym co piszesz. Nie wiem czy każda osoba zauważył ale w wielu grach mmorpg jest takie coś jak Shop albo inaczej nazwane ale mają to samo na celu. Taki sklep (nie allegro czy coś tylko producentów gry) sprzedaje jakieś unikalne itemy, nie takie co lecą z mobów typu mpa g legi, nie takie rary albo niedostępne jak golden helmet, golden bootsy, ale takie które coś dają coś unikalnego, nie wiem co to może być w Tibi bo kilka z tych rzeczy dają boty np. zbieranie loota, x-ray. Takie coś przynosiłoby jakieś zyski, strat raczej nie. Co do servera na którym grają 300+. Pvp czy non co za różnica. Mało z takich wysoko lvlowych knigtów chodzi na wojny bo po co? Leczą się jak 130 czy 120. To, że mają więcej hp tak dużo nie daje bo mogą i nawet 10-30 minut walić z sd aż uwalą, a potem radość że ubili 300 który jest prawie jak 130/120. O ich ataku nie wspomne bo knighta jest żałosny, palka może jeszcze jako tako z tych assasinów. A maga chyba żadnego nie ma na pvp więc o nich nic nie powiem.

Vil
16-04-2008, 21:19
Cipsoft na początku poszedł na łatwiznę tworząc grę z klimatem bez grafiki, a teraz dodają outfity i zmieniają wyglądy (elementy grafiki) kosztem systemu grania i jakże przyciągającego wcześniej klimatu.

Cipsoft stworzyl gre dla kilkuset ludzi, gra zbudowana na prymitywnych podstawach rozrosla sie nadmiernie i fundamenty zaczely pekac. W dobie konkurencji Tibia nie ma czym zaimponowac, jedyne czego mozliwosc daje to wygranie wyscigu o jak najwyzszy level, co jest atrakcyjne dla lubiacych tego typu wyzwania dzieciakow, ale nikogo lubiacego klimat nie przyciagnie.

Cacuss
16-04-2008, 21:21

Ten nonsens nadaje niepowtarzalny charakter Tibii. Bo ta gra może zatraca/zatraciła swój klimat sprzed paru lat, ale jednak jakiśtam swój charakter ma. Wprowadzenie ograniczenia lvlowego równa się, dla mnie osobiście, ze zmienieniem Tibii w coś zupełnie innego, w inną grę. W tą inną grę już na pewno bym nie grał.

edit: z tym co powiedział przed chwilą Vil zgadzam się w 100%

Xerionis_Family
16-04-2008, 21:22
*Gdyby zwiększyć obrażenia maga z każdym poziomem to sprawy na PVP wymknełyby się spod kontroli. Znów 300lvl mógłby jednym czarem zadać przerażające obrażenia niszcząc wszystkich wokół. Powodzenia.

Moim zdaniem w tibii jedną (z coraz mniejszego grona) rzeczą które właśnie przyciągają jest brak ograniczenia. A co do tego hita, to nie rozumiem dlaczego myślisz, że 300 lvl nie powinien zadawać przerażających obrażeń. W końcu na coś kisił te kilkaset godzin przed kompem i sam wcześniej też był słaby więc musiał załatwiać wszystkie porachunki siłą lub dyplomacją żeby zdobyć taki lvl. Musiał się poświęcić o wiele bardziej niż reszta więc dlaczego ma być słaby jak reszta? Coś mu się od życia należy, a jak widzę 250+ lvle które mają dedy od trapa przez 30-40 lvle to mi się robi smutno...

Cygan Slejter
16-04-2008, 21:27
a jak widzę 250+ lvle które mają dedy od trapa przez 30-40 lvle to mi się robi smutno...
no tak, ale co by to było jak takiego 250+ sorka zaczeło bić 30 typa a on ich na jedno UE by brał :)

Pacek
16-04-2008, 21:29
nic nowego pod słońcem

byl pierwszy 200 był ten sam dylemat, był pierwszy 300 tak samo sie znalazł osobnik ktory zastanawial sie nad zryta psyhą ludzi grajacych 15h dziennie i teraz to samo...
ludzie ci niemaja nierowno pod sufitem po prostu potrzebuja dowartosciowania a tibia to tylko jedna z wielu form, jedni przerabiaja auto tak ze do cyrku zal wjechac inni ubieraja sie tak ze strzelac sie chce a inni wbijaja lvl w tibi i ma to na celu jedynie dowartosciowanie samego siebie dziekuje

Cacuss
16-04-2008, 21:31
no tak, ale co by to było jak takiego 250+ sorka zaczeło bić 30 typa a on ich na jedno UE by brał

Powiem Ci :p
To byłaby zabawa, to byłaby gra, to byłaby sytuacja niepowtarzalna i warta zapamiętania.
I byłaby to również nauczka, by nie drażnić WIĘKSZEGO od siebie ;)

Ter_
16-04-2008, 21:32
Umiejetnosci ,glownie umiejetnosci ;p:D

Levi
16-04-2008, 22:05
Co do obrażeń zadawanych na dane lvl. można wprowadzić skrypt ograniczający pvp do różnic 50 lvl aby było sprawiedliwiej. Zawsze jak coś należy pamiętać o magicznej funkcji ignore. Ale widzę już to że 8 lvl będzie bezkarny jeśli dojdzie do konfliktu z 59 lvl. I tak źle i tak niedobrze.
Cóż, należy pamiętać że CipSoft polega na tutorach/senior tutotach/gm/sondach bo sami oni nie grają w tą grę. Aby pchnąć prace na nowe tory należałoby napisać petycje do CipSotu pod którą podpisaliby się gracze a w której zawarte byłby wcześniej ustalone sensowne rozwiązania problemów.

Xerionis_Family
16-04-2008, 22:59
Nie wiem jak wy to odbieracie, ale na mnie już te lvle nie robią wrażenia. Teraz dla mnie wyższy lvl = więcej straconego czasu. Kiedyś pamiętam jaki respekt miałem do Taifuna Devilry jak miał 2 miejsce w całej tibii i potrafił zabić hydre niemal jednym hitem z SD. To była moc h lvla dopiero! Wystarczyło że on się gdzieś wpakował to zaraz jego team zdobywał przewagę w sile ataku (nie mówię o taktyce którą duski się często nie popisywali i taif popadał :P ). To był tylko przykład, bo kiedyś tylko sorce i druidzi byli potężni na h lvlach a teraz nikt nie jest silny tylko "odporny". To jest moim zdaniem głównym błędem. A petycje można by słać ale nie wydaje mi się, żeby cipsoft na to w ogóle zwrócił uwagę... ich interesują tylko pieniądze.

Jagred
17-04-2008, 12:10
A ja bym wstawil limit lvl na np 150. i wtedy nie bylo by az takiego PA, wiecej wyzwan, a ludzie nie expili by ciagle tylko zajmowali sie zbieraniem ekip i polowaniami na questowe potworki zeby zdobyc legendarne itemy.
Tak jak w WoWie. Max lvl to 75 (bodajze) i dopiero gdy masz ten lvl zaczyna sie prawdziwa gra.

Xerionis_Family
18-04-2008, 09:41
Gdyby wprowadzić w tibii ograniczenie lvlowe to moim zdaniem gra straciła by większość rzeczy które mnie do niej przyciągają. Cały FUN jest w tym, że zawsze ktoś może być lepszy.

Nie wiem jak wam, ale mi już nie imponują H lvle tak jak kiedyś. Co więcej nie wiem nawet jak określić h lvl (200+? 250+? 300+?). W zasadzie nie ma to większego znaczenia dopóki jedyną różnicą między lvlem 200 a 300 jest ilość hp i many...

ErAgOg
18-04-2008, 11:24
Nie podoba wam się to sobie otsa zróbcie...

Ogólnie to po części się z Tobą zgadzam, ale było trochę za mało krytyki w topicu : P

Turilot
18-04-2008, 11:57
1,2,3,50,70,10,150,200,300 i koleją rzeczy 400 lvl tez musi paść to nieuniknione. Zapewne za 2-3 lata powstanie temat "Za ile dni pierwszy 500 lvl+".

Tibia jako gra mmorpg wygląda marnie przed innymi tego typu i jedyne co może przyciągnąć dzieci (które stanowią z 75% populacji grającej) to możliwość bycia najlepszym pod względem lvl co daje niejaką sławę na na swoim servie, a w przypadku bardzo wysokich lvl (Sero~, MDW) nawet w obrębie ludzi grających na wszystkich serverach i wprowadzenie ograniczenia mijało by się Cipśoftowi z celem.

Co do bicia samego lvl to jest to bardzo żmudne, ale niejako na niższych lvl nagrodą są dosyć ciekawe questy (mój ulubiony banshee), a skoro wbijemy już ten 130lvl+ to cóż nam pozostaje ? Grać dalej,a by grać.

A to jak długo ktoś będzie grac zależy tylko od charakteru czy chcemy mieć wysoki lvl (90% takich ludzi używa botów co mija się chyba z sensem gry, która ma być rozrywką), czy postawiliśmy sobie jakieś cele i po ich wykonaniu wchodzimy pogadać ze znajomymi, czy od czasu do czasu poexpić.

A sama gra zmierza w kierunku zapłać>graj, graj, graj>zapłać>graj, graj, graj>zapłać..................... Kiedy ja zaczynałem na servie było kilku ludzi mających 90-80 lvl, a aby iść na dl zbierało się ekipę, a teraz wchodzi 55 lvl i bije dl bez większego ryzyka deda więc za kilka updeatów według mnie zostaną sami botterzy i nikt więcej jeśli zmiany jakie będą wprowadzane zaowocują tylko nowymi expowiskami.

Gelt
18-04-2008, 12:11
Problem w tym, że większość tych 200+ to boty. Ewentualnie sharują konto. To niby jest sprawiedliwe.? Gdyby nie to na pewno siłą h lvli nie byłaby obniżona. Prze to cierpią inni.

@down

Żebyś się nie zdziwił.. Teraz tylu tych 200+ że nie ma kto ich pilnować. A nawet jesli to nie botowanie to:
1. Dzielenie konta.
2. Fanatyzm w czystej postaci.

Poza tym, nie zmieniam tematu. Napisałem, że przez takie coś obniżono(słusznie) siłę hlvli. A do Ciebie chyba nie dociera, że takim ludziom, którzy wbili już ten 300 lvl to się nie znudzi. Podejrzewam, że od takiego 200 to już wieje nudą. A Poza tym widać, że wbijają po milionie dziennie :-)

Poza tym, kto tu mówi o rekordach expa.? Wystarczy systematyczność.

Xerionis_Family
18-04-2008, 12:43
Gelt nie zmieniaj tematu. (temat nie jest o tym czy h lvle botują czy nie tylko czy mają możliwość ciekawego grania czy nudnego bicia lvli <- co jest ewidentną przyczyną botowania).

Turilot.

400 i 500 lvl uważasz za nieuniknione? Moim zdaniem jeśli gra będzie się rozwijała tak jak się rozwija to nikomu nie będzie się chciało bić dalej lvli bo to nie będzie miało sensu. Poczytaj reszte wypowiedzi to powinieneś zakumać o co chodzi.

I jeśli ktoś chce powiedzieć że ludzie nabijają najwyższe lvle w tibii na botach to gratulacje, bo skoro myślicie że GM'y nie kontrolują ludzi którzy robią rekory expa dziennie i mają najwyższe lvle to się mylicie... Osoba z największym lvlem na servie nie ma zbytniej szansy na botowanie a nie mówiąc już o najwyższych lvlach w całej grze...

Turilot
18-04-2008, 17:31
Turilot.

400 i 500 lvl uważasz za nieuniknione? Moim zdaniem jeśli gra będzie się rozwijała tak jak się rozwija to nikomu nie będzie się chciało bić dalej lvli bo to nie będzie miało sensu. Poczytaj reszte wypowiedzi to powinieneś zakumać o co chodzi.

Czytałem cały temat. Na samym końcu mojej poprzedniej wypowiedzi napisałem, że jeśli tak dalej będzie gra będzie bezsensowana i zostaną sami botterzy. ;)

Xr3
18-04-2008, 19:06
Może w 7.92 taki lvl by coś dał, ale w 8.0+ daje to co najmniej... gówno. Chodzi oczywiście o magów. Mogli by co najwyżej brać więcej potworków na klatę. Pal to nie wiem, ale knight na 400lvl to to samo co knight na 200 z tym wyjątkiem, że ma więcej hp...

Piotrek Marycha
18-04-2008, 19:53

a co jest niezwyklego w tym ze ktos kto poswiecil kilkadziesiat razy wiecej czasu od przecietgo gracza zadaje przerażające obrażenia?
no tak, ale co by to było jak takiego 250+ sorka zaczeło bić 30 typa a on ich na jedno UE by brał :)
mysle ze bylo by to, po co sie gra sorcem...

Może w 7.92 taki lvl by coś dał, ale w 8.0+ daje to co najmniej... gówno. Chodzi oczywiście o magów. Mogli by co najwyżej brać więcej potworków na klatę. Pal to nie wiem, ale knight na 400lvl to to samo co knight na 200 z tym wyjątkiem, że ma więcej hp...
najwiekszy paradoks - knightci marzący o powrocie do wersji gry w ktorej ponoć byli pokrzywdzeni...

Axdinel
18-04-2008, 22:29
Są osoby które czerpią przyjemność z nabijania lvla/wykonywania questów lub pk:evul: i niech czerpia

co do tibi to mogli by wprowadzic system z wowa
ze swiaty sa czyms w rodzaju non pvp i wyzywa sie na pojedynki lub battlegrondy kazdy potwór moglby zadawac 2 razy wiecej obrazeń
(20 pal moze ubic kilka dragow bez waste a gdyby drag zadawal hity o polo wieksze bylby tylko dla h lvl) za odkrycie kazdego miejsca na mapie dostwalo by sie expa np za wejscie na of 2k expa na -3 kopalni 1k expa
sklonilo by to ludzi do zwiedzania a nie bez przerwy grania i expienia tak samo exp za questy za np: battle axe quest pod thais 200 expa;p

podzial na horde i aliantów i ataki na swoje miasta typu alianci venore/thais/kazo horda carlin i ab
mozna by zabijac npc i ludzi bez fragow tylko by byl licznik honoru im wiecej zabijesz alianto tym masz wiekszy honor

i teraz w sprawie smierci strata powinna wynosic zero lub jak w talesie
lvl tracimy wszystko co nabilismy na danym lvlu
przyklad :mamy 12 lvl nabilismy 5% padamy i mamy 0% nabite

a albo za punkty honoru (od zabijania aliantow/hordy )mozna by bylo
kupowac itemki np za 300 punktow rh/demon shield zabijamy 300 ludzi i mamy demon shielda

Turilot
19-04-2008, 14:09
up@

To tibia nie była byłaby już tibią tylko wowem z mniejszymi wymaganiami.

ervinius
19-04-2008, 19:57
Wkońcu ktoś poryszył ten temat.
Może dodanie kolejnego Mainlandu od 250lvl nie jest najlepszym sposobem,
aczkolwiek nowe expowiska, questy, bossowie, outfity i addony, bronie, ogólnie rzeczy
by się przydały, bo prawdą jest, że ludzie tracą ochotę co do gry.
Pomyślmy, czy Mateusz Dragon Wielki czerpie jeszcze jakąś satysfakcje expiąc od dwustu lvli na demonach? Odpowiedź nasuwa się jedna.
Bossowie pojawiają się na jednym servie raz do roku i co hlvle mają powiedzieć?
Myślę, że najlepszym sposobem będzie dodanie kilku nowych miast z nowymi, lepszymi expowiskami.
Wysokie lvle expiły by tam, a słabszym lvlom zostawiły by stare expowiska.
Co dawałoby każdemu wolną rękę, prawda, że dobry pomysł? ;]

A 400 lvl to według mnie tylko kwestia chęci, bo jak pisałem wyżej MDW i reszta raczej takowej nie mają, expiąc na tym samym od tylu lvli. Zastanówmy się czy nam by się chciało?

Co do update, to nie są one dobrze organizowane, zima i lato. Powinny być częstsze, bardziej skuteczne
i nie wprowadzające dużych róznic pomiędzy profesjami, bo po każdym update jakaś profesja jest 'do sprzedania', inna 'do kupienia'. O co mi chodzi? A o to, że po jednym update (załóżmy sobie, że jest to przypadkowy update, który nie miał miejsca.) paladyn jest tą postacią, którą każdy chce mieć i posiadając np. srocerera, sprzedaje go na allegro, kupuje paladyna, i tak robi 20 % posiadających inną profesje niż paladyn, czy to nie jest śmieszne? Oj, trochę od tematu odbiegłem.

A tak w ogóle to nie wiem, po co tyle się rozpisałem,
nie róbmy sobie nawet nadziei, i tak nikt nie zwraca uwagi na to,
co my tutaj sobie wypisujemy. To tylko nasze 'wyobrażenia' o 'nowej, lepszej' Tibii, której jak wszyscy dobrze wiemy, nigdy nie będzie.

Vil
19-04-2008, 21:07
Wkońcu ktoś poryszył ten temat

temat byl poruszany przy okazji kazdego wiekszego sukcesu MDW, gdy co normalniejszy krzyczeli "gosc jest dziwny ze od 100 leveli klepie demony i mu sie nie nudzi " a dzieciaki na to "zazdroscicie mu!".

aczkolwiek nowe expowiska, questy, bossowie, outfity i addony, bronie, ogólnie rzeczy

wiecej tego samego ?

Nowe expowiska musialyby obejmowac potwory albo te same, albo takie same, bo automatyczne wrzucenie czegos na poziomie juggernauta nie oznacza ze jakis kretyn od razu pojdzie to zabijac dla expa. Ergo - mozna wrzucic drugie tyle stworkow, ale bezuzytecznych - wiec trzeba to zrobic z glowa.

Nowe outfity i addony - niby jak to ma uatrakcyjnic gre high levelom?

Bossowie ? Ghazbarana pokonuja raz na 2 jego pojawienia sie, z reguly z ekipy zostaja strzepy wiec po co wrzucac cos jeszcze bardziej wymagajacego ?

Bossowie pojawiają się na jednym servie raz do roku i co hlvle mają powiedzieć?

a co maja powiedziec jak raz do roku zabija tegoz bossa i dostana niezmiernie rzadki, bezuzyteczny club ktorego nikt nie bedzie uzywal ?

A 400 lvl to według mnie tylko kwestia chęci, bo jak pisałem wyżej MDW i reszta raczej takowej nie mają, expiąc na tym samym od tylu lvli. Zastanówmy się czy nam by się chciało?

przecietny poziom determinacji w biciu tego samego przez xx godzin starcza na 60-100 level. Wszystko ponadto to ludzie ktorych jedynym celem w grze jest wbicie wiecej expa od konkurentow.

Powinny być częstsze, bardziej skuteczne

banal, to wina cipsoftu ze nie potrafi niczego skutecznie ulepszyc bez psucia czegos innego.

ervinius
19-04-2008, 22:27
@Vil
Jeśli chodzi o outfity i addony, to jest to przyjemność i satysfakcja dla wykonujących.
No chyba, że nie czerpiesz przyjemnośći z wykonania questu?

Xerionis_Family
20-04-2008, 22:29
Ja osobiście nie czerpie przyjemności z tego, co nie ulepsza mojej postaci. Niestety lvl ma coraz mniejsze znaczenie, skill jest ważny najbardziej ale najdłużej trzeba się nad nim męczyć i wiąże się tylko z waste (nie da się skilując zarabiać :P ). Questy to POI jest najlepszym chyba, bo daje softy co pozwala tanio i dobrze regenerować mannę - inne nagrody są mało potrzebne ale BpOH by się przydał.

Anihilator w tym momencie nie ma dla mnie żadnego znaczenia. Dla paladyna nie ma żadnej dobrej nagrody, bo prezentu nie wezmę (sory po co mi lalka?) a demon armor jest gorszy niż mpa pod względem defa więc... Questy na outfity dla mnie są jedną wielką stratą czasu, bo osobiście nie imponuje mi jak ktoś ma outfit który byle kto może sobie ustawić bez wydawania na niego pieniędzy. Myślałem jedynie o assasinie żebym mógł sobie AS'y kupować, ale jednak wolę od kogoś sobie załatwiać.

Vil ma rację co do bossów. Po co komu rare item który parametrami nie przewyższa zwykłych itemów które można zdobyć w najprostszy sposób?

Cipsoft nie potrafi niczego ulepszyć tak żeby czegoś nie zepsuć? Zgadza się, tylko moim zdaniem niestety więcej psują niż naprawiają :P

Tibijczyk222
02-05-2008, 12:49
A ja wam powiem, że to tylko i wyłącznie NASZA wina (no CipSoft też miał wpływ na to), że tibia jest taka jaka jest. Tak to nasza wina! A czemu? Wystarczy spojrzeć na zachowanie graczy, na ich ilość, wiek, styl gry (ciągłe expienie). Większość graczy gra tylko dla lvla i skilli, żeby brać udział w jakimś głupim wyścigu.

Kurde to że ktoś ma 13 lat to nie znaczy ze w tibie nie umie grać. Mam 13 lat i grajac 1 h dziennie wbijam wiecej lvla niz takie 15 latki grajac 5 h dziennie. Jeżeli myślisz że wiek ma coś wspólnego z tą grą to znaczy że masz naje**** w głowie.

topic:
Myślę że masz rację powinni wprowadzić jakieś potworkiz za bramką od 200 lvl które dawały by np. po 30k exp i mialy mega dobry loot :))

Grocix
02-05-2008, 13:55
Mhm, to moze teraz ja sie wypowiem, obecnie zapewne pasujacy pod "zlego gracza". Ja mialem cel, wbic 100lvl. Wbilem go i juz z gry frajdy nie czerpie, chociaz gram od nowa, nowa postacia - tylko po to, zeby ja sprzedac. Poruszacie przyklad Seromontisa, a z tego co wiem, on tez sprzedaje postac - za 80.000zł. Nie zdziwcie sie jak z Polaka zrobi sie Brazylijczyk. :)

Mati_Paurel
02-05-2008, 20:29
[QUOTE=Vil;2010394]
Bossowie ? Ghazbarana pokonuja raz na 2 jego pojawienia sie, z reguly z ekipy zostaja strzepy wiec po co wrzucac cos jeszcze bardziej wymagajacego ?[QUOTE]

Zeby mieli motywaacje do zdobywania lvla aby mozna bylo pokonac takiego bossa, moim zdaniem powienien byc taki boss którego aktualnie zadna ekipa na servie nie dala rady pokonac, mieli by motywacje do skilowania/ nabijania lvla ;)

Xerionis_Family
03-05-2008, 09:50
Silniejszy boss nie da motywacji do skilowania i do expienia (przynajmniej ludziom inteligentnym). Kiedy go zabiją po raz pierwszy to będzie wydarzenie na skale światową, ale jak zaczną go zabijać częściej to stanie się zwykłym looserskim wydarzeniem nic nie wartym. W dodatku jeśli "rare itemy" będą tak "potężne" że będą leżały w domkach na pokaz to nie będą za bardzo kuszące...

Powiedz mi kto by się męczył na skillu 110+ żeby skilować? Wiesz w ogule ile to czasu zajmie i ile siana pochłonie? (w przypadku paladyna small stones bo u knighta skilowanie raczej nic nie zabiera oprócz czasu, nie mówiąc o sorcach i druidach którzy na 80~ mlvlu nie bądą stali i robili runy bo taka forma "trenienia mlvla" jest zwykłą stratą czasu i mlvl najszybciej wchodzi w trakcie expienia z dużą liczbą potionów).

W dodatku jeśli by zrobili potwora którego by Seromontis nie zblokował to raczej był by efekt przeciwny do motywacji. Po co taki 347lvl miał by expić dalej skoro wbijanie lvla nie daje mu już przyjemności (w końcu ile można bić to samo w ten sam sposób i z taką samą siłą uderzeń...). Tracić dziesiątki i setki godzin przed kompem po kilka punktów hp i many naprawdę jest żenującym zajęciem... Zwłaszcza gdy ma się tyle hp i many co on...

xoz
03-05-2008, 09:56
max lev 200~, dodać w cholere questow (innych niż ubij wszystko i dojdz do skrzynki), raidy bossy etc
losowość statystyk przedmiotów (np. taki sov moze miec 52ataku ale i rówie dobrze 45)

Xerionis_Family
03-05-2008, 15:26
max lev 200~, dodać w cholere questow (innych niż ubij wszystko i dojdz do skrzynki), raidy bossy etc

Tu się zgodzę. Questy jak POI są fajne, ale za długie (fajne bo nagroda - soft boots - jest naprawde potrzebna do gry). Coś jak HOTA albo banshe quest czemu nie, ale oczywiście trudniejsze.

Swoją drogą myślałem jeszcze o expie z questów, oczywiście gdyby było ich naprawdę wiele to dalczego nie? Może ludzie w końcu przestali by ciągle expić a zaczęli by ciągle robić questy... i wtedy botterzy by odpadli z głównych stawek, bo bota na questa nie ustawisz.

losowość statystyk przedmiotów (np. taki sov moze miec 52ataku ale i rówie dobrze 45)

Co dokładniej masz na myśli? :baby:

Lynx
03-05-2008, 15:31
Swoją drogą myślałem jeszcze o expie z questów, oczywiście gdyby było ich naprawdę wiele to dalczego nie? Może ludzie w końcu przestali by ciągle expić a zaczęli by ciągle robić questy... i wtedy botterzy by odpadli z głównych stawek, bo bota na questa nie ustawisz.

robiłem postmana/paradoxa/barbarian test na bocie ;[[

eisscheriann
03-05-2008, 15:36
bota na questa nie ustawisz.

jak nie, ludzie zaczną tworzyć skrypty na questy XD

Lafa
03-05-2008, 16:19
Co dokładniej masz na myśli? :baby:

Chodzi o to ze item moze miec losowy wskaznik ataku i obrony. Mozesz wylotowac MMS z obrona 38 a po paru godzinach lotujesz MMS 36 obrony. Wtedy byly rozne ceny za przedmioty. Chociaz bylo by to krzywdzace w questach bo ktos robi anni bierze sov, patrzy i 53 atak a ktos inny ma 47 i gdzie sprawiedliwosc ;p

Xerionis_Family
03-05-2008, 16:59
Lafa

No właśnie to by było bez sensu...

Boty na questy... nigdy o czymś takim nie słyszałem, żeby przejść questa jednym kliknięciem myszki... (przenośnia). Chociaż questy na których potrzebna jest współpraca teamu mogą być trudne do zrobienia na botach (raczej)... np. poi, banshe, hota, banuta... może znajdą się wyjątki z botami ale bez współpracy teamu (czego bot nie osiągnie) nie ma możliwości przejścia questa... szybko by się zrobił chaos i poleciały by dedy.

Nie mówię tutaj o atakowaniu jednego potwora całym teamem ani o leczeniu się botem, ale o botowaniu które umożliwia odejście od komputera i automatyczne "robienie się" questa.

Lafa
03-05-2008, 17:33
Tylko, ze niektore qusty mozna robic samemu wiec jak ktos na sile chce to se moze waypointy ulozyc :P. Zapewne chodzi o takie cos co bedzie sie zaczynac na wejsciu a konczyc pod nagroda, tak to jest mozliwe. Ale spod dp to juz bym nie umial zrobic ;p

Lechista
03-05-2008, 18:42
@topic:
Myślę że masz rację powinni wprowadzić jakieś potworkiz za bramką od 200 lvl które dawały by np. po 30k exp i mialy mega dobry loot :))
I właśnie takie osoby jak ty psują tibie.(chodź i tak tibia to gówno)
Jakby zrobili cos takiego to jeszcze bardziej by zjebali tą grę, bo nie było by już czegoś takiego jak super rzadki item
W grze okolo 100osob(200?) ma 200lvl, a więc pomyśl jak na wartości straciły by itemy które wypadają pewnie z jakiegoś gównianego moba

Zeby mieli motywaacje do zdobywania lvla aby mozna bylo pokonac takiego bossa, moim zdaniem powienien byc taki boss którego aktualnie zadna ekipa na servie nie dala rady pokonac, mieli by motywacje do skilowania/ nabijania lvla ;)

dokładnie
Można by zrobic tak jak w l2, że 1 bossa ludzie biją (3-4h) i to same 89lvl'e. z dobrym equip
Zresztą to, ze mozna wbijać tyle leveli ile się chce to gówniany pomysł...

Rukahs
03-05-2008, 18:46
Może czerpią przyjemność z grania ?

kaszelek
03-05-2008, 21:43
Moim zdaniem mozna by bylo dodac scrolle albo jakies kamienie ktore by dodawaly czarom mocy. Jesli duzo osob mowi o grach typu wow, l2 itd. to moze cipsoft zgapil by z tych gier mozliwosc enchantowania skilli,broni[nie wiem jak jest w wow'ie bo nie gralem]. Takie kamienie czy tez scrolle mogly by byc w qescie co 70lvli czyli na 70,140,210,280,350 itd. itd. Taki kamien do broni dodawal by np, 2+ ataku i 2+ def a scroll do czaru np. 10% wiekszej sily niz bez tego scrolla. Nie wiem czy moj pomysl dobry ale mozna przedyskutowac.

dokładnie
Można by zrobic tak jak w l2, że 1 bossa ludzie biją (3-4h) i to same 89lvl'e. z dobrym equip

W l2 max lvl w nowym throne to 85lvl a i watpie ze grales na retail. Mialem 60lvl na teonie i sama droga do antharnasa/valakasa jest dluga :) Niewspominajac o baiumie ktory jest na ostatnim pietrze ToI.

Xerionis_Family
03-05-2008, 22:44
I właśnie takie osoby jak ty psują tibie.(chodź i tak tibia to gówno)
Jakby zrobili cos takiego to jeszcze bardziej by zjebali tą grę, bo nie było by już czegoś takiego jak super rzadki item
W grze okolo 100osob(200?) ma 200lvl, a więc pomyśl jak na wartości straciły by itemy które wypadają pewnie z jakiegoś gównianego moba

dokładnie

Żal... znawca, wejdź na erig net w TOP500... na liście NAJMNIEJSZY lvl to 203... więc 200+ musi być znacznie więcej niż 500 a gdzie ty 100-200 :cup:

Nie wiem co masz na myśli mówiąc "mob" ale jeśli chodzi o zwykłego potwora to ceny i tak krążą dookoła cen djinowych/rashidowych, a jeśli chodzi o bossa, to ceny wachają się zależnie od tego kto co chce mieć do domku i jak bardzo... bo po nic innego w tibii rary się nie przydają niestety.

Co do tego, żeby 100~ lvle mogły bić kilka godzin bossa w dużych ekipach i dobrym eq to dobry pomysł, ale cipsoft zamiast na ilość hp i taktyke z jaką trzeba zabić bossa cipsoft kładzie na ilość hp i siłę potwora co jest moim zdaniem głupie.

Dlaczego nie wprowadzić bossów w stylu starego Ferumbrasa? - Sterowanych przez ludzi np. przez GM'ów lub kogoś z cipsoftu?... (żeby było sprawiedliwie można by wprowadzić zasadę, że jeśli osoba sterująca bossem przeżyje to dostanie jakąś kwotę/rare item a jeśli nie to nagroda i exp wpadnie w ręce graczy). Wtedy napewno taktyka się bardziej przyda...

Michoss
03-05-2008, 22:55
@up
W L2 jest coś takiego jak Raid boss.
Najlepsze z nich mają hp liczone w milionach, leczą się (non stop, ok. 100hp na sekunde) i mają obstawę, która stale się odradza (skład podstawowej obstawy-2*fighter-bijący z bliska, 1*shooter-strzelający, 1*curser-rzucający klątwy (np. zmniejsza ci o połowę atak, albo częstotliwość ataku)).
Dodatkowo, w L2 można atakować wyłącznie bossa, który ma lvl podobny do naszego (maksymalny lvl gracza to 90, potwora-100(?)).Jesli atakujemy potwora o poziomie o osiem lub więcej niższym od naszego-zostajemy mienieni w kamień na 15 minut.
Dodatkowo, bossy rzucają nie-aż-tak-rare-itemy, ale w dużych ilościach (np. 4 giant swordy, 2 golden armory + kupa kasy).

Zither'zlu
03-05-2008, 23:52
Zależy jak myślec, bo rzeczywiście jezeli by padl to nie bylo by zbyt dobrze i wogule ;/ Ale ogólnie rzecz biorąc dobrze by było miec taki level ;)

Xerionis_Family
04-05-2008, 10:16
Jeśli to co napisałeś w loocie to twoim zdaniem "rare" no to żal... gdyby tak wielki team nawalał się z potworem tyle czasu za takie itemki to wątpię żeby ktokolwiek sie wybierał na bossy...

Lvl do bossa powinien być jak najbardziej, ale tylko wtedy, gdy zmieni się reszta systemu bo jak narazie to będzie mało "fajne".

Po 1 - rare itemy powinny być naprawdę very rare i ciężke do zdobycia, ale za to powinny dużo dawać (np. +200-400 obrażeń od jakiegoś żywiołu dodatkowo oprócz tych statów które maja bo i tak maja niskie w porównaniu do przedmiotów które można zdobyć normalnie - od żywiołu, żeby nie były zbyt potężne i nie działały na wszystko ~ czyste uatrakcyjnienie)

Po 2 - bossy sterowane przez ludzi z dużą ilością hp, możliwością summonowania silnych dodatkowych potworów ale mogące chodzić tylko po określonym terenie i posiadający dużą możliwość leczenia, ale nie zadające hitów po 2,5k+ tylko po max 1k+. Gra stała by się bardziej atrakcyjna chyba że cipsoft wymyśli tak zaskryptowanego potwora, żeby działał niemal inteligentnie. No bo wybaczcie ale jeśli potwory są na tyle "inteligentne" że dają się trapować i atakują tylko blokera który spamuje exeta rex "" kill me plx a reszta nawala mwalle, sd, assain starsy, sio "bloker" to monotonne się robi...

Chciałbym jeszcze przypomnieć, że trochę rozmowa zboczyła z toru. Kwestia czy ludziom opłaca się expić czy nie nie ogranicza sie tylko do bossów ale także do atrakcji na hlvlach i tego co one daja.

Levi
04-05-2008, 10:46
up@ chcesz wprowadzić potworki odporne na exeta res?
No co taki h lvl może robić...
-exić aby wbić jeszcze wyższy lvl
-ulepszać sobie domek
-zdobywać outfity
-czekać na raidy
-huntować bossy
-szukać tajemnic Tibi?-co niewiele osób robi a h lvl mógłby się tym zająć ponieważ mógłby iść prawie wszędzie bez obaw.

Jeśli się chce zawsze można coś porobić for fun :P exp jest na tak wysokim lvl aby dodatkiem :D ?

Xerionis_Family
04-05-2008, 12:14
Moim zdaniem wszystko co wymieniłeś jest nudne... no ale cóż... (przynajmniej na takim lvlu...)

"huntować bossy" ... tylko najpierw trzeba na jakiegoś trafić...

Lafa
04-05-2008, 12:29
Mogli by zrobic bossy respiace sie na spawnach np na forstach co pare dni respi sie boss Frostow leci z niego powiekszony loot frosta + jakies nowe rzeczy do addonow itp. Bylo by to atrakcyjne idziesz sobie lejesz frosty i wyskakuje Ci boss hit hit gleba xD. A jak komus nie pasuja 200 lvl to po co ulatwiac gre ze sie 300 wbija. Kiedys 100 lvl byl osiagnieciem a 200 miala 1-2 osoby na servie i ciezko sie expilo a teraz to zadnem problem. TO ludzie sami sobie zgotowali taki los wiec nie ma sensu sie zalic. Nikt kiedys o tym nie myslal ze cipy ulatwia gre.

Lechista
04-05-2008, 21:51
Żal... znawca, wejdź na erig net w TOP500... na liście NAJMNIEJSZY lvl to 203... więc 200+ musi być znacznie więcej niż 500 a gdzie ty 100-200 :cup:
O boże co za różnica
Nie wiem co masz na myśli mówiąc "mob" ale jeśli chodzi o zwykłego potwora to ceny i tak krążą dookoła cen djinowych/rashidowych, a jeśli chodzi o bossa, to ceny wachają się zależnie od tego kto co chce mieć do domku i jak bardzo... bo po nic innego w tibii rary się nie przydają niestety.
Mob-potwór, chodzi mi o RARe, koleś powiedział, że fajnie by bylo gdyby z takiego moba lecialo pelno rare(rare-dsl itp...) I nie chodzi mi o ceny w sklepach tylko u ludzi, allegro...
Co do tego, żeby 100~ lvle mogły bić kilka godzin bossa w dużych ekipach i dobrym eq to dobry pomysł, ale cipsoft zamiast na ilość hp i taktyke z jaką trzeba zabić bossa cipsoft kładzie na ilość hp i siłę potwora co jest moim zdaniem głupie.
Michoss tu bardzo ładnie objaśnił. Gdyby tak było w tibi ;)
Dlaczego nie wprowadzić bossów w stylu starego Ferumbrasa? - Sterowanych przez ludzi np. przez GM'ów lub kogoś z cipsoftu?... (żeby było sprawiedliwie można by wprowadzić zasadę, że jeśli osoba sterująca bossem przeżyje to dostanie jakąś kwotę/rare item a jeśli nie to nagroda i exp wpadnie w ręce graczy). Wtedy napewno taktyka się bardziej przyda...
Myślisz, że cipy by pozwoliły normal graczowi sterować bossem?? A jesli gm by sterował, to po co mu rare? Pomysł ze starym feru, idealny :D

Xerionis_Family
04-05-2008, 22:13
Nigdzie nie powiedziałem żeby normalny gracz grał bossem... czytanie ze zrozumieniem plaks? GM skoro gra to napewno ma jakiś w tym swój cel, i za coś dostał tak odpowiedzialną pozycję, a nawet jeśli nie bo wszędzie są ludzie i parapety to mówiłem żeby sterował ktoś z cipsoftu jak wcześniej to miało miejsce...

michal2239
05-05-2008, 07:59
powinni stworzyć nowy świat aby ktoś mógł sie wybić.... ponieważ na światach PvP gdy sie osiągnie około 50 lvl 100+ zaczyna huncić i często jest Payment... wczoraj tak miałem ;( nie zapłaciłem i padłem a jakbym zapłacił to i tak bym padł.... albo powinna być taka równość że można bić typa z różnicą 10 lvli :))
i powinni zmniejszyć bramkę lvlową do 5 na rooku i co 100lvli jakby nowy mainland :confused:

Krajzel
05-05-2008, 11:02
@up
Co to za pvp jak można bić graczy większych/mniejszych o 10lvli? Beznadzieja
Jak sobie nie umiesz poradzić na pvp to idź na non-pvp, tam wystarczy umiejętność blokowania/wyzywania graczy do przeżycia :)
Nie będzie nowego serwera bo i po co? Nowe koszty, a na obecnych jest dużo miejsca. Chociaż ostatecznie non.pvp bo tam ciągłe kolejki.
Wprowadzenie potworów dropujących rare item - beznadzieja, wkońcu są to rare a nie żeby je każdy mógł mieć. Ale wprowadzenie moba bardzo silnego (nie do zabicia aktualnie) może być motywujące dla niektórych...

xoz
05-05-2008, 12:03
Chociaz bylo by to krzywdzace w questach bo ktos robi anni bierze sov, patrzy i 53 atak a ktos inny ma 47 i gdzie sprawiedliwosc ;p

mogl nie isc na anni tylko kupic sobie? idziesz, robisz, masz gówno albo cud. ryzyk fizyk i tak powinno być.

@questy
przydala by sie tez blokada "hostowania" questow bo to psuje caly klimat ich robienia.

michal2239
06-05-2008, 08:12
@krajzel
mi o to chodzi żeby 100lvl +++ nie bił typa z 40lvlem bo to nie ma sensu ?

ripper
06-05-2008, 10:24
Co w Tibii fajnego?
Nic.

I to jest największy problem tej gry. Oprócz bycia najlepszym, nie ma NIC, co by przyciągało. Questy? Nudne, sztampowe, a większość graczy myśli, że seale na PoI to foki. Pvp? Kiedyś było fajne, niepowtarzalne (co prawda jestem dzieckiem Tibii i w wiele innych mmorpg nie grałem, ale pvp z czasów 7.4> było IMO świetne), ale teraz to tylko zbieranie ekipy i duszenie hotkeya do upadłego. Nowe tereny? Niestety jedna niewielka wyspa przy takiej ilości hlvli to trochę za mało, żeby eksplorowanie było ciekawe. Bossy? Każdy następny jest o x% silniejszy od poprzedniego, ale wszystko sprowadza się i tak do zablokowania go mwallami, leczenia blockera i bicia sdkami, nawet Ghazabaran (czy jak mu tam) nie jest już wielkim wyzwaniem. Expienie? Fajnie się expi do 30 lvla, kiedy nie trzeba na jeden lvl poświęcać paru godzin - ja wbiłem ok. 90 lvla i rzygałem siedzeniem w jednym miejscu (zdobytym w bólach!), by zdobyć 10hp, 15 mp i trochę mocniej bić.

Dlaczego więc grać? Bo można być najlepszym. Na oficjalnej stronie są wyraźne statystyki, Erig przychodzi nam z pomocą, gdy chcemy pochwalić się tempem expienia... Idealne rozwiązanie dla ludzi, którzy nie mogą być najlepsi gdzie indziej (a każdy, albo przynajmniej prawie każdy, chce być gdzieś najlepszy), ale też dobra zabawa dla tych, dla których przyjemnie jest kupić bota, odpalić komputer i cieszyć się z lvla (nie, to nie ironia - dla mnie to normalniejsze niż expienie ręcznie).

Tak więc - brak ograniczenia to przekleństwo Tibii, bo zabija jej klimat i czyni z niej bezsensowną rąbankę, ale też jej błogosławieństwo, gdyż nic innego nie oferuje. Dlatego 400 lvl to tylko kwestia czasu - w końcu najlepszy być musi, a konkurencja nie śpi.

KrEmAs KAc
06-05-2008, 11:01
Jak ktoś już nabije ten 4xxlvl to pojawi się temat: 500lvl? Kwestia czasu, podejścia, gry czy może...?

dawno nie grałem ale jest chyba bramka z 999lvl więc myślę ,że walka toczy się o ten 999lvl. Taki wyścig szczurów :]

Xerionis_Family
06-05-2008, 13:36
Jak ktoś już nabije ten 4xxlvl to pojawi się temat: 500lvl? Kwestia czasu, podejścia, gry czy może...?

dawno nie grałem ale jest chyba bramka z 999lvl więc myślę ,że walka toczy się o ten 999lvl. Taki wyścig szczurów :]

Skoro jesteś tak ograniczony że nie widzisz że w tym temacie nie chodzi o tą cyferkę na początku to proszę cię nie odzywaj się więcej w tym temacie bo robisz tzw "OFFTOPY".

Wyścig szczurów o 999lvl? masz pojęcie o tej grze w ogule?... nawet nie chce mi się pisać tylko zwracam uwagę na jakże rażący w oczy brak sensu w poście tego użytkownika...

ripper
06-05-2008, 13:52
Skoro jesteś tak ograniczony że nie widzisz że w tym temacie nie chodzi o tą cyferkę na początku to proszę cię nie odzywaj się więcej w tym temacie bo robisz tzw "OFFTOPY".

Wyścig szczurów o 999lvl? masz pojęcie o tej grze w ogule?... nawet nie chce mi się pisać tylko zwracam uwagę na jakże rażący w oczy brak sensu w poście tego użytkownika...
Patrz... on ma braki w treści, ty w formie. Wspaniała harmonia.

chwsilas
06-05-2008, 16:25
WItam
Jestem nowy na tym forum, gram juz 3 miesiace w tibie mam 41 lvl knajtem :D
Skoro temat zmienil sie w "co bys zmienil w grze" tez podam swoje przyklady.
Pierwszym z nich mysle ze dobrya bylaby by losowosc itemu, tak jak w diablo ze nawet goblin moglby upuscic golden armora, bylaby to doskonala forma na zarabianie pieniazkow w grze , poniewaz pco takiemu 20 lvl taki armor, a za te pieniadze kupil by sobie caly set :)
Drugim zas , tez jak w diablo jest nieznajomosc itemu i naprzyklad dowiedzenie sie co to jest i do czego sluzy kosztowalo by 10.000 gp :)
Trzecim mozna by bylo zrobic loterie na swiat, los by kosztowal 5k i losowalo by sie liczby :D cos w tylu bingo :D
Nastepnym pomyslem jest dodanie wlasnie nowych potworkow, i przedmiotow :)MOzna by bylo zrobic tez nastepna wyspe dla hlvl , tak jak w stylu rok pozniej main. I walczyli by od nowa z nowymi potworkami , nowe mapy itemy :D
Ostatnia rzecza jaka bym chcial zmienic jest "tez jak w diablo" Dobrowolne ustawianie skilli tzn, po wbiciu lvl mozna dodac 3 punkty i to od nas by zalezalo co gdzie dodac :)
Wiem ze gra w tedy by byla za bardzo :diablo" no ale mam taki sentyment i mysle ze fajnie by to wygladalo :) a hlvl by sie nie nudzily :D, loulvl by mogly zarabiac na itemach itd.. :D

Pozdrawiam silas:)

Cygan Slejter
06-05-2008, 16:31
@up
chyba ci się tematy pomieszały :)

xaki123
06-05-2008, 16:48
Moim zdaniem Angel of Distans bedzie 1 lvlem 400, albo MDW się zabieże do roboty.

Badek1910
06-05-2008, 21:39

+subklasy xD?

Xerionis_Family
07-05-2008, 01:06
Moim zdaniem subklasy polepszyły by grę. Powiedzmy co 50 lvli wybieranie kierunktu "atak", "obrona", "leczenie" dlaczego nie? Nareszcie szanse na pvp by się bardziej wyrównały, a na no-pvp walka w teamach była by znacznie ciekawsza. Oczywiście jeśli cipsoft by tego nie spartolił ustalając zasady systemu działania takich subklas (co obawiam się, że miało by miejsce jak zwykle zresztą, bo nawet przy 4 klasach nie mogą sobie poradzić...).

aien
07-05-2008, 15:39
Zauważcie, że w Tibii PvP jest formą rozwiązania konfliktów, lub rozrywki kosztem innych - generalnie rzecz biorąc, jedna ze stron zawsze jest poszkodowana, zaś tą częścią gry, która nie szkodzi nikomu jest PvE (pomijam tutaj skillowanie i robienie run). Wydaje mi się, że w tibijskim PvP brakuje zwykłej, obupólnej zabawy - czegoś w rodzaju PvP areny, na której możnaby się wykazać umiejętnościami nie ponosząc przy tym strat. Dodatkową motywacją dla graczy mógłby być ewentualny ranking najlepszych, nagrody, turnieje... pomyślcie, jak wielkie urozmaicenie byłoby to dla graczy, a już zwłaszcza dla h-lvli.
Co o tym sądzicie?

Mati_Paurel
07-05-2008, 17:48
WItam
Pierwszym z nich mysle ze dobrya bylaby by losowosc itemu, tak jak w diablo ze nawet goblin moglby upuscic golden armora, bylaby to doskonala forma na zarabianie pieniazkow w grze , poniewaz pco takiemu 20 lvl taki armor, a za te pieniadze kupil by sobie caly set :)
Drugim zas , tez jak w diablo jest nieznajomosc itemu i naprzyklad dowiedzenie sie co to jest i do czego sluzy kosztowalo by 10.000 gp :)
Trzecim mozna by bylo zrobic loterie na swiat, los by kosztowal 5k i losowalo by sie liczby :D cos w tylu bingo :D
Nastepnym pomyslem jest dodanie wlasnie nowych potworkow, i przedmiotow :)MOzna by bylo zrobic tez nastepna wyspe dla hlvl , tak jak w stylu rok pozniej main. I walczyli by od nowa z nowymi potworkami , nowe mapy itemy :D
Ostatnia rzecza jaka bym chcial zmienic jest "tez jak w diablo" Dobrowolne ustawianie skilli tzn, po wbiciu lvl mozna dodac 3 punkty i to od nas by zalezalo co gdzie dodac :)
Wiem ze gra w tedy by byla za bardzo :diablo" no ale mam taki sentyment i mysle ze fajnie by to wygladalo :) a hlvl by sie nie nudzily :D, loulvl by mogly zarabiac na itemach itd.. :D

a z rata by MPA leciało ;)
to by nie przeszlo poniewaz taki bot kóry kilka h zbiera kamienie moglby kilka g armorow lotnocco zrujnowalo by handel ;)

chwsilas
08-05-2008, 01:55
Ale zauwaz ze rare jako takie rare by wypadaly bardzo rzadko a czy by to zrujnowalo handel nie sadze :) poniewaz kazdy by mial takie same szanse na znalezienie danego itemu ;)

Neff
08-05-2008, 05:50
Zamknij forum i idz grac w Diablo.

Pomysl logicznie jakis wysoki lvl expi na demonach a tu mu p armory leca, a jakies newbie co dopiero wszedl na mainland zabil amazonke i mu mpa polecialo. Naprawde smieszny jestes.

Anerian
08-05-2008, 08:02
WItam

Większość z twoich pomysłów jest bez sensu, ale podoba mi się opcja z podapakowywaniem skilli wraz ze zdobytym lvlem, tak jest w większości dobrych MMORPG, ale z drugiej strony zepsuło by to klimat tibii, więc dam ci dobrą rade, zrób sobie własnego ots'a i tam wprowadź takie ulepszenia :D

Xerionis_Family
09-05-2008, 00:52
Sorkowi zostają chyba tylko Frosty z UE...

MDW musiał by expić na Warlockach, albo na demcach na Goromie.
Myślę, że mógł by spróbować sił z gran mas frigo na Kopalniach.

nie pomyliłeś tematu?

alienXX
09-05-2008, 10:17
Tak sobie leżałem na tapczanie przed tv, i naszła mnie refleksja o 400 lvlu.
Refleksja o 400lv... ty sie leczyc powinienes ^_^.

Lezac na tapczanie przed TV to mozna rozmyslac o marnosci naszej szarej egzystencji, o miłości czy chociaż o niskim poziomie reklam w TV. Ale zeby o tibii?

A to wszystko co napisales, czyli w kilku slowach: "tibia nie ma sensu" to dla mnie oczywista oczywistosc, a nie wynik jakis glebszych refleksji.

Esh'ar
13-05-2008, 20:49
Bossowie bici w ogromnych teamach, można powiedzieć w armiach dają tyle expa co kot napłakał, a wartość loota dla jednej osoby ma małe znaczenie nie mówiąc o całej ekipie... może propozycja next lvla dla każdego kto bił potwora to dużo, ale przynajmniej przy ferumbrasie, Ghazbaranie, Morgarocie itp to raczej jest uzasadnione nie? Albo lvl za wykonanie questa w stylu poi to też chyba nie jest przesada...

Według mnie, ekipie nie chodzi tylko o czapeczkę z ferumbrasa, czy też Thunder Hammera z Orshabaala, tylko o satysfakcję z tego, że udało im się osiągnąć cel - zabić bossa.
Teraz z innej beczki:
Tak jak ktoś napisał w pierwszych postach tego tematu, o tym, że powinni dodać jakąś wyspę czy coś w tym stylu, gdzie mogą mieć wstęp tylko 200+ lvle, jest w połowie bardzo dobrym rozwiązaniem. Czemu w połowie? Otóż nie musi być tam żadnego ograniczenia lvlowego - idzie się na własne ryzyko. W innych grach MMORPG istnieją potworki, które bije się 6h bez przerwy (np. Guild Wars lub World Of Warcraft), czemu więc nie zrobią czegoś takiego w Tibii? Wielu z was pomyśli, że w Tibii może to być nie przydatne i kompletnie nieopłacalne... Tak! To będzie tak samo nie opłacalne jak bicie teraźniejszego Ferumbrasa czy też innych bossów, ale przecież liczy się tylko satysfakcja czyż nie tak?...

...Kilka lat temu, gdy zaczynałem swoją przygodę z Tibią, grało się jedynie dla rozrywki, ale te czasy niestety się zmieniły...Teraz gra się dla cyferek koło postaci albo 10000cc w kasie...Wiele bym teraz dał, żeby ta przyjemność z gry wróciła...

Xerionis_Family
13-05-2008, 22:08
Według mnie, ekipie nie chodzi tylko o czapeczkę z ferumbrasa, czy też Thunder Hammera z Orshabaala, tylko o satysfakcję z tego, że udało im się osiągnąć cel - zabić bossa.
Teraz z innej beczki:
Tak jak ktoś napisał w pierwszych postach tego tematu, o tym, że powinni dodać jakąś wyspę czy coś w tym stylu, gdzie mogą mieć wstęp tylko 200+ lvle, jest w połowie bardzo dobrym rozwiązaniem. Czemu w połowie? Otóż nie musi być tam żadnego ograniczenia lvlowego - idzie się na własne ryzyko. W innych grach MMORPG istnieją potworki, które bije się 6h bez przerwy (np. Guild Wars lub World Of Warcraft), czemu więc nie zrobią czegoś takiego w Tibii? Wielu z was pomyśli, że w Tibii może to być nie przydatne i kompletnie nieopłacalne... Tak! To będzie tak samo nie opłacalne jak bicie teraźniejszego Ferumbrasa czy też innych bossów, ale przecież liczy się tylko satysfakcja czyż nie tak?...

...Kilka lat temu, gdy zaczynałem swoją przygodę z Tibią, grało się jedynie dla rozrywki, ale te czasy niestety się zmieniły...Teraz gra się dla cyferek koło postaci albo 10000cc w kasie...Wiele bym teraz dał, żeby ta przyjemność z gry wróciła...

Myślę, że mówiłeś o bossach mówiąc o "potworkach które się bije 6h". Oczywiście będzie to opłacalne, jeśli rare które by wypadały z nich były by bardzo przydatne i lepsze (znacznie?) niż przeciętne itemy których pełno świga się po tibii wszędzie. A bicie 6h bossa o różnych "odruchach" było by z pewnością lepsze niż 30 minut męczenia się z potworem który w niefartownym combo może wziąć na combo niemal każdego gracza lub ewentualnie dobić drugim hitem...

Tak właśnie mi wpadł do głowy ciekawy pomysł, dlaczego by nie miał leciec z Triangle of Terror jakiś "terror set" czy coś takiego? super rare itemy które dopiero razem dają jakiś jeszcze lepszy item (ultra wersja hota którego trzeba złożyć z kilku itemów)... i nie mam wcale na myśli jakiegoś thunder hammera (low) tylko coś jak softy w połączeniu z great axe? coś bardzo przydatnego co daje dużo właścicielowi. Wtedy dopiero item ten posiadał by wielką wartość a jego właściciel prawdziwą moc h lvla.

Ovv
13-05-2008, 22:44
Bardzo sensownie napisałeś,bo jaką frajdę przynosi taki 300+lvl tylko to że traci coraz więcej czasu na kolejny poziom a co mu daje kolejna cyferka więcej nic,ale są tacy ludzie co lubią tą grę nawet jakby mieli płacić za każde logowanie do niej .W tibi ludzie przeważnie spędzają wolny czas który mają,ale nie tylko zarywają noce,nie chodzą do szkoły tylko po to żeby mieć coraz większy lvl.

Ulverin
14-05-2008, 00:36
po co te bossy skoro 80% spoleczenstwa tibijskiego to expiace bociki ? pojawi sie boss i co ... kto go ubije :P jak bedzie trzeba z 30 chlopa i walic go 6h.. wiekszosc stwierdzi po co... wole zostawic bota na ratach i isc na piwo bo co ja zycia nie mam ? .... bossa mam jakiegos walic ???

..........................
i pewnie zaraz dla wiekszosci bede maniakiem bez rl life... tia... kocham ten kraj...

Xerionis_Family
14-05-2008, 00:42
po co te bossy skoro 80% spoleczenstwa tibijskiego to expiace bociki ? pojawi sie boss i co ... kto go ubije :P jak bedzie trzeba z 30 chlopa i walic go 6h.. wiekszosc stwierdzi po co... wole zostawic bota na ratach i isc na piwo bo co ja zycia nie mam ? .... bossa mam jakiegos walic ???

..........................
i pewnie zaraz dla wiekszosci bede maniakiem bez rl life... tia... kocham ten kraj...

Chociażby dlatego że gdyby ten boss dawał item który daje naprawdę kopa to każdy by chciał go mieć i każdy by chciał takiego bossa położyć na kolana. Chwała to jedno a super rare item o wartości dla wielu niewyobrażalnej był by powodem dla którego ludzie by się ślinili na widok bossa jak na widok bota dającego możliwość bezpiecznego expienia na demkach bez waste. :cup::cup: Dobra poniosła mnie fantazja na końcu ale skoro ludzie biją super silne bossy ryzykując śmiercią nawet na bardzo wysokich lvlach to dlaczego nie mieli by bić bossa który ma dużo hp a jest silny jak orsh powiedzmy ale daje lot który naprawdę jest wartościowy a nie tylko pasujący do domku? B)

Brtek00
14-05-2008, 01:33
Cipy nie zrobia nic z tym nie dodadza na 100% jakis silnych potworow zeby sobie 20 osób moglo na nich expic 200+ lvli ich to nie obchodzi czy MDW czy Serek nie graja juz w tibie im zalezy wylacznie na kasie :P ich to nie obchodzi ze 8 latki zaczynaja grac w tibie ich to jeb*** tak jak wczeniej napisalem im zalezy na kasie.....

.....POdsómowanie..... - Jak sie w tibie gra to sie gowno z tego ma...

AnArAki
14-05-2008, 11:56
WItam

CHYBA CIE GLOWKA BOLI !!
wtedy by tibia byla syfem, bylo by ze kazdy by mial podobne skile itd a wlasnie chodzi o to zeby miec rozne np. 30 lvl moze miec 100 sworda a jak by dodali to co ty mowisz to by byla dupa.....(fajny pomysl z loteria na caly swiat ^^)

M.J.
14-05-2008, 15:23
No teraz taki 300 lvl z potworów nic przydatnego nie wylootuje. Ma najlepsze eq, a to co spadnie to albo sellnie, albo jako ozdoba dla jego domku o allegro nie wspominając. Powinny być jakiś rzadki i przydatny w expieniu rare item, a nie kolejny kapelusik o arm:2 lub miś.

Mezive
14-05-2008, 17:07
Teraz wyzszy lvl nic nie daje bo 200 ek i 300 ek wali prawie tyle samo lecza sie po 750 prawie nic sie nie zmienia sorc to samo z sd tez ten sam hit prawie.
Ale mysle ze ludzie typu paulistinha wbija taki 400 lvl
@eshar
jezeli mowisz o sesie to ta gra juz dawno stracila ses ;/

Etan Marth
14-05-2008, 17:49
Spojrz na to z innej strony. Na takim 300lvl mozesz sobie lajtowo botowac i jescze masz zyski. A jezeli masz jakies waste to i tak na takim levelu ci to wielkiej roznicy nie robi. Wlaczasz bota, on ci robi 200k expa/h (na srednim expowisku) i bot sobie bedzie expil 8h (zeby akurat stamina sie odnowila). Wbijasz w dzien 1.5kk expa i jest nawet nice. Botowanie Ci sie raczej nie znudzi, bo jezeli i tak jestes w domu i tylko co kilka godzin musisz zmienic supplisy i odniesc loota to czemu ma sie to znudzic? W sumie na non-pvp moze to nie miec przyszlosci. Ale...

Na swiecie PvP zawsze istnieje perspektywa tego, ze ktos jest lepszy. No i chcesz go przegonic, czyli botujesz dalej. A im wiekszy masz level, tym jestes lepiej cisniesz kolezkow z serwera. I tym bardziej jestes niepokonany (no co prawda po update, dla Knightow level duzej roznicy w trapie nie robi :P). A gdy jestes w wojnie, level robi roznice. :D
Taka jest moja opinia na ten temat :D

Esh'ar
14-05-2008, 19:59
Moim zdaniem Angel of Distans bedzie 1 lvlem 400, albo MDW się zabieże do roboty.

Tu nie chodzi oto, kto wbije prędzej 400lvl, tylko jaki jest sens we wbiciu tego lvla..

Xerionis_Family
15-05-2008, 08:19
Spojrz na to z innej strony. Na takim 300lvl mozesz sobie lajtowo botowac i jescze masz zyski. A jezeli masz jakies waste to i tak na takim levelu ci to wielkiej roznicy nie robi. Wlaczasz bota, on ci robi 200k expa/h (na srednim expowisku) i bot sobie bedzie expil 8h (zeby akurat stamina sie odnowila). Wbijasz w dzien 1.5kk expa i jest nawet nice. Botowanie Ci sie raczej nie znudzi, bo jezeli i tak jestes w domu i tylko co kilka godzin musisz zmienic supplisy i odniesc loota to czemu ma sie to znudzic? W sumie na non-pvp moze to nie miec przyszlosci. Ale...

Na swiecie PvP zawsze istnieje perspektywa tego, ze ktos jest lepszy. No i chcesz go przegonic, czyli botujesz dalej. A im wiekszy masz level, tym jestes lepiej cisniesz kolezkow z serwera. I tym bardziej jestes niepokonany (no co prawda po update, dla Knightow level duzej roznicy w trapie nie robi :P). A gdy jestes w wojnie, level robi roznice. :D
Taka jest moja opinia na ten temat :D

:baby: <-- więcej komentarza potrzeba? :glupek:

No teraz taki 300 lvl z potworów nic przydatnego nie wylootuje. Ma najlepsze eq, a to co spadnie to albo sellnie, albo jako ozdoba dla jego domku o allegro nie wspominając. Powinny być jakiś rzadki i przydatny w expieniu rare item, a nie kolejny kapelusik o arm:2 lub miś.

A tutaj się zgodzę.

Etan Marth
16-05-2008, 06:11
@up
Co dzieciak? Nie napisalem prawdy? Popatrz na Lord'Paulistinha ile sobie botuje. Nie wiem jaki robi exp rate (z wiadomych przyczyn), ale musi byc niezle. A ty to jestes pewnie taki 'pro evul honest player' i botow nie uzywasz. Bo to dla cieniasow, ktorzy zamiast siedziec przy Tibii wola sobie wyjsc na dwor, pouczyc sie itp.

Vil
16-05-2008, 07:38
Bo to dla cieniasow, ktorzy zamiast siedziec przy Tibii wola sobie wyjsc na dwor, pouczyc sie itp.

Ja zamiast siedziec przy Tibii wole wyjsc na dwor albo na browara, wiec wylaczam Tibie nie udajac ze gram i IMHO kazdy normalny gracz tak robi.

Cygan Slejter
16-05-2008, 09:51
Co do Lorda'Paulistinha to mysle, że raczej sharuje :)

dark_romano
16-05-2008, 18:56
bardzo mozliwe..
jestem ciekawy czy MDW lub Seromontis zrezygnuje kiedys z tibi..
znaczy zrobi to na 100% ale kiedy i co zrobi z kontem..

Etan Marth
16-05-2008, 23:11
@Vil
Tylko jesli wychodze na dwor, a komputer i tak jest wlączony (bo u mnie w domu zawsze ktos go uzywa) to czemu ma mi nie porobic runek, wbic troche levela? Robienie run recznie jest strata czasu dla mnie, a jesli chce sobie poexpic wastujac gfb, to robienie run na bocie jest w sam raz idealne dla mnie.

Slythia
16-05-2008, 23:55
@Vil
Tylko jesli wychodze na dwor, a komputer i tak jest wlączony (bo u mnie w domu zawsze ktos go uzywa) to czemu ma mi nie porobic runek, wbic troche levela? Robienie run recznie jest strata czasu dla mnie, a jesli chce sobie poexpic wastujac gfb, to robienie run na bocie jest w sam raz idealne dla mnie.
Niedlugo wychodzac na dwor zaczniesz sie martwic swoja postacia... Czy czasem nie padnie, czy na pewno dobrze zostala ustawiona... Zacznie wyc alarm a ty, przerywajac wszelkie zajecia, bedziesz biegal do komputera...

Na poczatku boty sa fajna zabawka. Zaczynasz osiagac duzo wiecej "mniejszym" kosztem. Lecz po jakims czasie zorientujesz sie, ze to tylko iluzja... Nie ma to sensu. Gra powinna byc przyjemnoscia... Moim zdaniem dla wielu graczy Tibia przestala byc tylko gra... Czy naprawde wazne jest posiadanie najwyzszego poziomu?

Lynx
17-05-2008, 00:30
. Czy naprawde wazne jest posiadanie najwyzszego poziomu?

na servach pvp nie ma zabawy bez duzego poziomu :<
edit. duzy poziom dla mnei znaczy 70~+ :))

Slythia
17-05-2008, 00:31
na servach pvp nie ma zabawy bez duzego poziomu :<
Owszem, jest. Gralam na pvp-enfo i bardzo dobrze sie bawilam nie bedac nawet na liscie "najlepszych" graczy na serwerze.

Vil
17-05-2008, 01:15
Czy naprawde wazne jest posiadanie najwyzszego poziomu?

W pewnym momencie dojrzewa sie do zauwazenia tego, ze Tibia jest zalosna wlasnie przez ciagla gonitwe za najwyzszym levelem i tak naprawde nie ma nic wiecej do zaoferowania oprocz zabawy w expienie celem wbicia levelu, ktorym mozna zaimponowac co najwyzej kolegom z gimnazjum.

Tylko jesli wychodze na dwor, a komputer i tak jest wlączony (bo u mnie w domu zawsze ktos go uzywa) to czemu ma mi nie porobic runek, wbic troche levela?

pojdz o krok dalej, niech robi runki w czasie gdy ogladasz telewizje, siedzisz w szkole i wogole niech lepiej samo sie gra bo po co sie masz meczyc z czymkolwiek oprocz tego co cie bawi czyli uzywania run.

Slythia
17-05-2008, 01:31
W pewnym momencie dojrzewa sie do zauwazenia tego, ze Tibia jest zalosna wlasnie przez ciagla gonitwe za najwyzszym levelem i tak naprawde nie ma nic wiecej do zaoferowania oprocz zabawy w expienie celem wbicia levelu, ktorym mozna zaimponowac co najwyzej kolegom z gimnazjum.

Wlasnie. Tibia polega teraz glownie na expeniu. Jej poczatkowy klimat sie zatracil, questy nie spelniaja juz swej roli... Paradoksalnie duza ilosc graczy nie lubi expienia. Wiec po co sie do czegos zmuszac? I, na dodatek, placic za to?

Ci koledzy z gimnazjum zawsze moga nauczyc sie uzywac allegro...

Freezy Eddie
17-05-2008, 15:13
Ja zamiast siedziec przy Tibii wole wyjsc na dwor albo na browara, wiec wylaczam Tibie nie udajac ze gram i IMHO kazdy normalny gracz tak robi.
Tylko, ze caly problem tkwi w tym, ze nie kazdy botuje tylko po to zeby wbijac coraz wyzszy lv, inni robia to na przyklad zeby PKowac wylvlowana postacia i imho nie ma w tym nic nienormalnego.

Slythia
17-05-2008, 15:27
Tylko, ze caly problem tkwi w tym, ze nie kazdy botuje tylko po to zeby wbijac coraz wyzszy lv, inni robia to na przyklad zeby PKowac wylvlowana postacia i imho nie ma w tym nic nienormalnego.
Wylvlowana... Mozna pkowac nawet majac 20 poziom. Czyli nadal sprowadza sie to do ciaglego wbijania coraz to lepszych poziomow...

Lynx
17-05-2008, 16:09
Wylvlowana... Mozna pkowac nawet majac 20 poziom. Czyli nadal sprowadza sie to do ciaglego wbijania coraz to lepszych poziomow...

porównaj sobie pk 20 lvlem a 80 :<<

Slythia
17-05-2008, 16:18
porównaj sobie pk 20 lvlem a 80 :<<
Majac do dospozycji te dwie postacie... Do pk... Mimo wszystko wybralabym 20 lvl ; P.

adamOo
17-05-2008, 16:18
Myślę, że delete dla botterów byłby dobrym rozwiązaniem.

Freezy Eddie
22-05-2008, 21:19
Ale w taki sposob mamy jakis cel, dajmy na to wbic 50 lvl, bo na tym poziomie chcemy PKowac, tak wiec wbija nam to bot i mamy przyjemnosc PKowac wylvlowana postacia. Co w tym zlego?

Slythia
22-05-2008, 21:57
Ale w taki sposob mamy jakis cel, dajmy na to wbic 50 lvl, bo na tym poziomie chcemy PKowac, tak wiec wbija nam to bot i mamy przyjemnosc PKowac wylvlowana postacia. Co w tym zlego?
Jak juz napisalam - rownie dobrze mozemy pkowac 20 lvl postacia ; ). Moze wbijajac 50 lvl my mamy przyjemnosc, lecz w ten sposob stajemy sie niesprawiedliwie lepsi...

Vyohman
22-05-2008, 23:37
Bardzo ciekawy temat.
Co do rozwoju postaci to... myślę, że kiedyś było lepiej. Expiło się po to żeby być coraz silniejszym. Miało się tą przyjemność jak się widziało coraz większe hity z visa, a teraz? Expienie jest bez sensu bo liczy się tylko mlvl. Gdyby siła każdej profesji zależała od lvla to było by cudnie. Skille i mlvl mogłyby być tylko dodatkiem, które lekko by wzmacniały postać. Więcej silnych potworów mogłoby być czułych na różne żywioły a nie tylko na lód, który teraz dominuje. Wtedy każda profesja miała by podobną siłę i to była by prawdziwa balansacja. Powiecie pewnie, że 300 sorc wziął by 50 lvl na "strzała"... Cipsoft mógłby wprowadzić ograniczenia co do pvp, można by było zaatakować jedynie gracza z najwięcej o 30/40/50 lvlem mniejszym lub większym od Twojego lvla, bądź też wprowadzić areny do walk między graczami lub też całe tereny do walki w grupach/gildiach. Można by było także wprowadzić wiele nowych rodzajów potworów, expowisk, miast, questów, outfitów, dodać zapowiedzi Bossów, zwiększyć funkcjonalność rare itemów, wprowadzać dużo eventów i poprzez inne ciekawe sposoby dodawać grze smaczku. Tibia była by o wiele ciekawsza. Takie jest moje zdanie, co o tym sądzicie?

Fureyka
22-05-2008, 23:56
Balansowanie postaci ciągle trwa, pożyjemy zobaczymy jak to się zakończy ;) Zgadzam się z Tobą co do mlvlu. Było to trochę niesprawiedliwe lecz dla mnie lepsze bo nigdy nie przejmowałam się mlvlem, a teraz zonk ... ;D
Itemy, miasta i te inne sprawy wciąż się rozwijają , wg mnie wystarczająco szybko.
System pvp obecnie jest dobry. Dodarkowe warunki do zaatakowania kogoś byłyby nie fair ;p

thoro
23-05-2008, 00:06
Po prostu Cipsoft robi wszystko aby powstrzymac rzesze np-life'row ktorzy calkowicie poswiecaja sie grze. Na pewno wydaje sie im to dziwne, mimo tego ze zrobili tak ze 200 ek nie rozni sie niczym od 300 to oni nadal expia ;]
Podobnie zreszta z innymi profesjami. Roznica jest tylko w HP ale akurat w trapie taki 300 knight po prostu wytrzyma o 6 sekund dluzej ;]

Xerionis_Family
23-05-2008, 03:22
Po prostu Cipsoft robi wszystko aby powstrzymac rzesze np-life'row ktorzy calkowicie poswiecaja sie grze. Na pewno wydaje sie im to dziwne, mimo tego ze zrobili tak ze 200 ek nie rozni sie niczym od 300 to oni nadal expia ;]
Podobnie zreszta z innymi profesjami. Roznica jest tylko w HP ale akurat w trapie taki 300 knight po prostu wytrzyma o 6 sekund dluzej ;]

Nie mogę się zgodzić. Czy nie lepszym sposobem na powstrzymanie no-liferów jest dawanie im coraz większej mocy? Wtedy szybciej nabijali by lvle i mogli by wcześniej wyłączyć tibie xD Albo wprowadzić ograniczenie do 1-2 lvle dziennie możliwe do "wbicia" przy dmg zależnym od lvla.

W przypadku trapa widziałem sytuacje gdy 250~ ek był trapnięty i dał exita, a mimo gradu ataków jego kumple sioherzy utrzymali do tak długo żeby zdążyło go kicknąć z gry. Gdyby przybyli po niewczasie było by po nim, a taki 350 by jeszcze trochę dłużej się utrzymał.

Ta sama sytuacja przy dmg zależnym od lvla? "Exori gran" i droga wolna...

Z tym, że teraz kolejne pytanie do cipsoftu. Co może poradzić trapnięty hlvl który by lekko pokonał przeciwników, gdy blokuje go 15 osob bez skuli a z dista nawalają go bezpieczny pk? Pamiętajmy, że po 3 osobach będzie skull a potem... więc drogi sobie nie wytrzaska.

Dlaczego by nie dać w tibii wbudowanej możliwości nagrywania filmików? Tibia.cam nie jest oficjalną częścią gry, nie można być pewnym co do bezpieczeństwa korzystania z tego, a cipsoft by takiego czegoś nie uznał i nawet by nie zwrócił uwagi. W przypadku wbudowania takiej możliwości, ludzie w podobnych sytuacjach mogli by wnosić odwołania z przedstawionymi sytuacjami które są idiotyczne i bez innego wyjścia.

A to, że 300lvle expią też mi się wydaje dziwne. Ja na 200~ bym sobie skilował żeby większe hity zadawać i chodził bym tylko okazyjnie na hunty z kumplami :P Bo w końcu na czym mogła by mi podskoczyć adrenalina? :P

Cosinusek
11-06-2008, 15:23
Miłoszu, jestem wprost dumny z twojego tematu :o
Ma on niestety racje... Mówiąc w jednym zdaniu expienie od takiego 300lvla to juz tylko walenie potworów zeby wbić ten kolejny level i tak dalej i tak dalej.. ewentualny fun gdy pojawi sie jakis boss, i to w sumie tylko dla knight bo on to bloknie, a taki pall walnie pare starów/sd magowie to samo...

Agnus
15-06-2008, 07:44
@up
No, 300rp zbloczysz orshaabala np. chociaż to i tak już gówno jest ;/

Ja tam gram 3 lata i najwyższego miałem 55ek ponieważ gdy się tylko expi, expi i expi gra staje się monotonna (czyt. nudna). I gdy tak expimy po pewnym czasie gdy np. mamy 150~ zazwyczaj nie rozmawiasz już z dawnymi kumplami na 50~...
A ta gra bez przyjaciół jest bez sensu. I takie expienie cały czas jest to tak naprawdę strata życia. Ani takiego 300ek nie selniesz, wbijesz ten nawet 350, a potem co? Nic, tylko stracisz tam 3 czy więcej lat życia.

Xerionis_Family
15-06-2008, 19:19
no właśnie. Zmieniło by się to, gdyby cipsoft włożył nacisk nie na lvl gracza tylko na team. Tworząc questy nie z coraz silniejszymi potworami tylko wymagające myślenia i coraz większych teamów (coś jak desert quest, tylko wymagający nie po jednym graczu z każdej profesji ale po kilku np 3 sorcow, 3 kina itd...), ciekawsze itemy (nie tylko rare ale także przydatne) itp. Cipsoft nie ma pomysłów? Z zapowiedzi widzę, że dla newbie zrobili całkiem spory kawał roboty, ale co z normalnymi graczami? Niech dalej tłuką w kółko to samo... chociaż może nowe questy coś dadzą ciekawego... nie mogę się doczekać update ;]

Kajzer
16-06-2008, 11:31
no właśnie. Zmieniło by się to, gdyby cipsoft włożył nacisk nie na lvl gracza tylko na team. Tworząc questy nie z coraz silniejszymi potworami tylko wymagające myślenia i coraz większych teamów (coś jak desert quest, tylko wymagający nie po jednym graczu z każdej profesji ale po kilku np 3 sorcow, 3 kina itd...), ciekawsze itemy (nie tylko rare ale także przydatne) itp. Cipsoft nie ma pomysłów? Z zapowiedzi widzę, że dla newbie zrobili całkiem spory kawał roboty, ale co z normalnymi graczami? Niech dalej tłuką w kółko to samo... chociaż może nowe questy coś dadzą ciekawego... nie mogę się doczekać update ;]

i wstedy tibia upodobnila by sie bardzo do wowa, chociaz czy ja wiem czy było by to takie złe, obecnie expienie ma coraz mniej plusow (kiedys knight na 300 lev byl nie do zabicia, teraz 350 mozna zlozyc bez problemu o ile stado druidow go nie siocha)

questy są tylko do 100 leva dopiero ostatnie updaty dodaly potiony od 130 jedyny ukłon ku wyzszym levelom? ah jeszcze widziałem ze MLS jest od 140 śmiech, CIp soft nie chce abysmy expili bez opamietania i chce wszelkimi sposobami to zatrzymac, co dobrze im sie ostatnio udaje bo teraz zadna profesia na jakim kolwiek levelu nie czuje sie juz bezpieczna, Czasy eterniala ktory smiał sie ze wszystkich wojen bo nikt go nie był w stanie zabic, juz mineły.
Wogole coz z tego ze knight wali o jakies 30-40% mocniej skoro druid manasue sie 3 razy szybciej jak dla mnie paranoja ze wracamy do punktu wyjscia bo 130 knight nadal ma powazne problemy w zabiciu pwiedzmy 50 druida

W zasadzie juz od pewnego czasu obserwuje pewną nieudolnosc CIpsoftu w rozwiazywaniu problemów, chociazby w balansowaniu profesiii i gry jako całosci, pamieta ktos wakacyjny update ze "strzelajacymi" potworami? gdy goblin trafial kazdym kamyczkiem w 130 knighta w full secie, smiech na sali. Rozumiem ze cipsoft nie ma teamu jak blizard ale mogli by sie troche bardziej postarac w wymyslaniu nowinek i wprowadzaniu ich do gry
Jak narazie Cipsoft to dla mnie taka osiedlowa firma studentów, poki kasa wpływa na konto i wszystko jako tako sie kręci to jest wpozadku.
wyobrazam sobie ich zebranie gdzie jedna z 10 osob mowi "o wymyslilem nowy system leczenia teraz zamiast run będa potiony" i wszyscy sie bez zastanowienia zgadzaja, a pozniej wychodzi takie gówno, kiedy gracz majacy juz jakis cel w grze musi nagle męczyc sie z nowymi "ułatwieniami"
a pamieta ktoś update z zasiegiem palkow? od 5 lat kazdy mial ful zasieg z kuszy i łuku ale cipsoft wpadl na genialny sposob "usprawnienia" pallkow, mianowicie zmniejszyli zasieg crossbow i bow, ale za to ( o zgrozo) jak chcesz miec taki sam jak przed update ukoncz questa i zdobadz arbalesta zeby strzelac jak dawniej, co to ma byc?
spojzcie prawdzie w oczy Oni juz totalnie nie maja pomysłowi albo ta cała szopka rozsypie sie za jakis czas albo chłopcy z Cipsoftu pójda po rozum do głowy, na co sie nie zanosi.

chyba odszedlem wystarczajaco od tematu
wiec cos do topicu jasne ze wbijanie 400 leva nie ma wiekszego sensu ale mysle ze znajda sie tacy 12 latkowie ktorzy beda sie chcieli pochwalic przed kumplami z piaskownicy powalic PA i wbija, coz z tego ze bedzie to oznaczalo 12h przed dlami albo warlockami przez pol roku jak nic sie nie udaje w zyciu i nikt cie nie lubi na podwórku to chociaz w głupiej gierce mozna sie dowartosciowac.

jaki z tego morał? zmien gre bo nasze gdybanie nic nie da a cipsoft zrobi itak co bedzie chciał i przy nablizszej okazji da ci delete :)

Vil
16-06-2008, 13:28
CIp soft nie chce abysmy expili bez opamietania i chce wszelkimi sposobami to zatrzymac, co dobrze im sie ostatnio udaje bo teraz zadna profesia na jakim kolwiek levelu nie czuje sie juz bezpieczna

a pamietasz jak EO zatrzymal sie bodajze na 247 levelu i ludzie sie smiali ze przeszedl Tibie bo nie mogl wbic nastepnego levelu ze wzgledu na wewnetrzne ograniczenie ? Juz wtedy, jako knight, mial wystarczajaca sile leczenia zeby byc niezabijalnym, wystarczajaca sile ofensywna run zeby expic jak sorc/ druid i jakos od tego momentu trzeba bylo czekac wiele miesiecy zeby Cipsoft zrobil cos z rosnaca wykladniczo sila postaci.

Cipsoft sie wypalil, zmienil filozofie gry na "jak chca tylko expic to niech expia, chocby 2-3x szybciej niz dawniej".

Kajzer
16-06-2008, 18:10
a pamietasz jak EO zatrzymal sie bodajze na 247 levelu i ludzie sie smiali ze przeszedl Tibie bo nie mogl wbic nastepnego levelu ze wzgledu na wewnetrzne ograniczenie ? Juz wtedy, jako knight, mial wystarczajaca sile leczenia zeby byc niezabijalnym, wystarczajaca sile ofensywna run zeby expic jak sorc/ druid i jakos od tego momentu trzeba bylo czekac wiele miesiecy

Pamietam, ale "problem" ze zbyt duza iloscą bardzo wysokich leveli nie był tak zauwazalny kto wtedy był eternal, bubble, setzer i tyle? (no moze paru jeszcze było) mowie tu oczywiscie o 200+ levach, pozatym czy pamiętasz kiedykolwiek zeby cipsoft z czymkolwiek sie spieszył? Zawsze mi sie wydawało ze oprocz kilku nielicznych wyjątków takich jak grudniowy update w 2003 cipsoft karmi nas czym tylko sie da dwa razy do roku dac "cos" zeby sie ludzie nie czepiali.

Wogole zauwazyliscie dziwny paradox? cipsoft osłabił sorcow i druidow wzmocnil tym samym knightow ale mimo to wszyscy expia jeszcze szybciej, powiedzialbym ze drudidzi i sorce expia szybciej niz przed ich "oslabieniem", moze dlatego ze teraz jest o niebo łatwiej i nikt nie zbiera 2 miechów sdkow zeby isc na demony/warlocki tylko bieze manasy, leci na dl poi i robi 150h na godzine

Xerionis_Family
17-06-2008, 00:05
Kajzer zgadzam się w 98%. 2% to to, że 130 ek ubije 50 druta bez problemu :P Tak się składa że mój kumpel ma 133 ek i takie akcje to dla niego codzienność :P no może troche poucieka, ale jak ma dobre pvp co w jego przypadku się zgadza, to taki 50 lvl ma marne szanse hehe :)

P.S. Tobik ;)

Wracajac do tematu, jak myślicie w którą stronę powinien się cipsoft skierować? Do tego, żeby ludzie mieli na czym nabijać h lvle czy żeby gra stała się spowrotem cRPG (jak kto woli MMORPG) i żeby ludzie się jednoczyli w gildi i teamy? Czasy questów w teamach by się przydały... i to ciekawych na inteligencje a nie na spota/bota... (rym? xD). Moim zdaniem fajnie by było, gdyby ten 100lvl już wystarczał do radzenia sobie z ciekawymi potworami bez waste i problemów i żeby w teamach na questy sobie chodzić i radzić bez problemów (bo sory ale 100lvlowy team nie da rady poi wyczyscic, ale 5 osob z 130-150 lvlami już bez większego problemu... a 5 osobowy team to moim zdaniem troche mało. Gdyby zrobić questy dla 100lvli ale na których potrzeba po 20 zgranych osob i to z każdej profesji to by było dopiero ciekawie!).

No nie wiem, pomysłów mam wiele na to jak ulepszyć grę w stronę tych którzy nabijają lvli a także w stronę by zahamować lvlowanie i rozwinąć współpracę graczy... a cipsoft jakoś wymyśla niestworzone rzeczy, które nikomu nic dobrego nie przynoszą...

Nawet teraz mi przyszedł do głowy pomysł, żeby była blokada na powiedzmy 150 lub 200 lvl i że nie dostaje się expa z potworów, tylko za bardzo trudne questy do których potrzeba dużych teamów dostawało by się lvle (całe lvle bo na początek trudno by było wprowadzić wiele takich questów...). Wtedy może by było ciekawiej...

No i oczywiście kwestia rare itemów, które nikomu się nie przydają tylko leżą w domkach... to też bardzo razi...

Vamanaun
17-06-2008, 01:33
Kajzer zgadzam się w 98%. 2% to to, że 130 ek ubije 50 druta bez problemu :P Tak się składa że mój kumpel ma 133 ek i takie akcje to dla niego codzienność :P no może troche poucieka, ale jak ma dobre pvp co w jego przypadku się zgadza, to taki 50 lvl ma marne szanse hehe :)

zapraszam na ktorykolwiek serv, gdzie mam 50ms'a, a skolujesz 130ek. Ile mam uciekac?? =) Moge sie zalozyc o cokolwiek, exura da mi to 30%hp, exura gran 60% hp (kolo 250), a Ty co?? hit z ava za 150 + gran za 150-200? Utani gran hur + time ring plx.

Xerionis_Family
17-06-2008, 07:45
W trapie nie masz szans najmniejszych... a on do trapa umie doprowadzić możesz mi wierzyć :) Ale nie mówię, że twoje pvp jest złe i być może by ci się udało (ale to kiedy by cię dopadł to kwestia czasu hehe).

P.S. Wróćmy do tematu :)

shoq
17-06-2008, 09:00
Zawsze mi sie wydawało ze oprocz kilku nielicznych wyjątków takich jak grudniowy update w 2003 cipsoft karmi nas czym tylko sie da dwa razy do roku dac "cos" zeby sie ludzie nie czepiali.

No, bo to przecież takie proste, ten update można wprowadzić w 2 dni, ty byś to wymyślił i zaprogramował w 1 dzień! Pomyśl chłopcze, może przedstaw jakieś swoje pomysły? Pewnie żadnych nie masz, bo jesteś typowym Pollacksem, który gówno wie, a się wypowiada.

Skorpion
17-06-2008, 09:06
No coz paradoks tej gry polega na tym ze jest to jedyna gra rpg gdzie kazda postac jest samodzielna z prostego powodu... knight nie potrzebuje druida bo leczy sie sam druid nie potrzebuje knighta bo sam potworka zabija, palek nie potrzebuje juz knighta bo nie dosc ze sie leczy to w dodatku sie shielduje ma stary albo ucieka przed potworkiem i nic mu nie jest a sorc ktory powinnien byc cieki jak barszcz nie powinnien przezyc 20sec jest analogiczny do druta... I sa wynika to ze teamowosc w tej grze jest bezsensowna bo kazdy radzi sobie swietnie sam... Zlikwidowac knight jakiekolwiek leczenie, drutom obrazenia zredukowac do minimum z tych palkow zrobic co kolwiek a nie jakas masakryczna hybryde (tak, tak cale swiat fantasty smieje sie z palladyna cipow) a sorkowi zabrac wszelaka obrone a zaostawic dmg.. i tak powstaje zaleznosc... knight blokuje druid leczy pal i sorc bija i wszyscy dostaja expa mimo ze nie kazdy bije ale poprostu spelnia swoja role w druzynie... i tak powinna wygladac gra w druzynie...

Vil
17-06-2008, 10:55
No, bo to przecież takie proste, ten update można wprowadzić w 2 dni, ty byś to wymyślił i zaprogramował w 1 dzień!

gwarantuje ci ze gdyby mi za to zaplacili to przynajmniej, z perspektywy osoby grajacej, opracowalbym plan zmian ktore mialylby sens.

Nawet teraz mi przyszedł do głowy pomysł, żeby była blokada na powiedzmy 150 lub 200 lvl i że nie dostaje się expa z potworów, tylko za bardzo trudne questy do których potrzeba dużych teamów dostawało by się lvle

zdaloby egzamin 2-2.5 roku temu, wez teraz odbierz ludziom 150 leveli to sie rzuca na ciebie chocby z zebami.

Faytah
17-06-2008, 11:21
W trapie nie masz szans najmniejszych... a on do trapa umie doprowadzić możesz mi wierzyć :)

o trap solostyle knightem rotfl dnia xdddd ~ prawda jest taka ze umiejacy grac 50 ms moze latwo zwiac umiejacemu grac 130 ek...wystarczy ze nosi chociaz kilka run mw.Twoj kolega nawet jesli mialby pvpmozani'ego damoon'a czy mannow'a by nie trapnal solo typa na 50 ms/ed majac 130ek.

Wracajac do topicu z dobrymi waypointami byle frajer ktory nie ma nic lepszego do roboty bedzie mogl wbic 400 lvl przy odpowiedniej ilosci cierpliwosci.A slyszac ze jakis typ ma 300 lvl na ek i mowie mu gz waypoint,a w temacie ktos mi odpowiada ze on nie boci i jestem zazdrosny to nie moge ze smiechu.W tibii do zazdroszczenia kiedys moglbyc tylko respect,za tibii 7.4 gdy trzebabylo cos umiec i bylo pare osob umiejacych grac np. [CHAR]Fosfik[CHAR] legenda arcanii,podczas wojny z ng nabil ponad 40 solo fragow to bylo cos,a nie jakies 300 lvlki,ktore pojecie o grze maja nikle.

Mydelniczek
17-06-2008, 11:45
= powodem dla którego ludzie by się ślinili na widok bossa jak na widok bota dającego możliwość bezpiecznego expienia na demkach bez waste.
Blackd.

Co do tematu, to samie pierdoły.

No, bo to przecież takie proste, ten update można wprowadzić w 2 dni, ty byś to wymyślił i zaprogramował w 1 dzień! Pomyśl chłopcze, może przedstaw jakieś swoje pomysły? Pewnie żadnych nie masz, bo jesteś typowym Pollacksem, który gówno wie, a się wypowiada.

Ta, tylko że oni pół roku pracują nad jakims pierdolonym tutorialem i free itenzzz dla noobków...paroma questami i troszke nowych terenów.

Tibia się stacza, cipy zmieniają z durnych powodów pvp
(chodzenie po potach-co to kurwa jest? teraz bez 9 mlvl kina solo gówno może)
"Zmniejszają" dmg, ale tylko mobów, bo teraz 45 druid/sorc z sd mogą robić 150k/h++ na wrlck/frostach solo, lecząc się exurka.
"Balansują" leczenie, ależ oczywiście, teraz 130 kina leczy się 2x słabiej niż przed upem, 49 kine można ubić z wanda+paru hmm, bo się nie wyleczy.
"Balansują" profesje, ale PO JAKĄ CHOLERE? IDEALNY balans był w 7.4.
Teraz "wyrownają" profy, robiąc każda jeszcze silniejszą.
(bo teraz się sorcem/druidem używa exury, ew raz ja rok e gran)
"PvP" jest teraz bardziej wymagające na non-pvp, bo na pvp to tylko combo bot, kiny podczas wojny siedzą w dp i exivuja wrogów, bo tylko do tego się przydają, sorce spamuja hotkeyami/combobotem.
Dobra, coś jeszcze mi najdzie to dopisze.

Pzdro.
Thar~

Vil
17-06-2008, 12:05
IDEALNY balans był w 7.4.

wypada sie zgodzic, tylko ze ten balans byl wypadkowa kilku czynnikow ( brak taniej many, brak szybkich expowisk dla wysokich leveli itp itd ), jesli ludzie zaczeliby expic na chama byle do przodu to w jakims momencie ujawnilby sie imbalans kryjacy sie w mechanice gry, dokladnie tak jak bylo w 7.6.

Slythia
17-06-2008, 12:09
wypada sie zgodzic, tylko ze ten balans byl wypadkowa kilku czynnikow ( brak taniej many, brak szybkich expowisk dla wysokich leveli itp itd ), jesli ludzie zaczeliby expic na chama byle do przodu to w jakims momencie ujawnilby sie imbalans kryjacy sie w mechanice gry, dokladnie tak jak bylo w 7.6.
Nigdy nic nie jest idealne... Zawsze znajda sie jakies bledy, niedociagniecia. Niestety, cip zamiast zaczac je naprawiac, stworzyl calkowicie nowa balansacje. Efekt mozna podziwiac teraz w grze....

Mydelniczek
17-06-2008, 13:57
@Up
Dokładnie

Cip nie mógł zrobić NIC z aimbotami/lh - udostępnił je w cliencie
A balansacje, zamiast zostawić ją jaka była, i ew. ją dopieszczać w miare przybywania wysokich lvli, i tu nie chodzi mi o 100, tylko 200++
Bo pomysły czasami cipsoft ma, np. zmienili magie tak, że OFENSYWNE runy miały przelicznik przez mlvl wiekszy niz przez lvl, ale po jaka cholere zrobili potem to samo z uhami, przez co kina leczy się teraz tak samo, chujowo.
Ponadto kolejnym posranym pomysłem było zwiększenie ilości pocisków w runie, bo teraz byle 45 sorc/druid może robić naprawde masę expa solo, ew z blockerem i to BEZ WIELKIEGO WASTE z sd na wrlck/frostach

Bo wg. mnie balans w 7.4 był jak nie idealny, to naprawdę dobry, + dopieszczenie go,przy może właśnie przez ten przelicznik na runy ofensywne? jednak zdeka mniejszy, tak, aby taki hlvl ms/ed miał jednak tego powera z SD, 1x sd.

Wiem, że piszę dość chaotycznie, bo pisząc, wymyślam pare dodatkowych wątków, no ale mam nadzieje że idzie moje posty zrozumieć.
Standartowo-cos mi przyjdzie jeszcze na myśl to dopiszę

Kajzer
17-06-2008, 16:36
jesli chcesz powiedziec ze bawienie sie w edytorze labiryntów rozstawianie respów i nakladanie te samej textury w 3 warjaciach jest czyms błyskotliwym i innowacyjnym (np w tworzeniu expowisk pod ankrahmun) to gratulacje

Xerionis_Family
18-06-2008, 01:07
Odnośnie botterów to znam ich setki, a najbardziej mnie denerwuje to, że zajmują niesłusznie miejsce na top listach... takich caveboterów na top lvlu powinno się odrazu deletować... ale ciposftowi to najwidoczniej nie przeszkadza... bo co tam im ma zależeć... ważne że płaci... :cup:

A swoją drogą, uważam że wśród wielu ludzi których poznałem jest tylko jedna, która naprawdę udowadnia, że lvl w tibii nic nie znaczy. Mówię tutaj oczywiście o Silent Defender. Wystarczy na youtubie przejżeć jego filmiki i wszystko robi się jasne. Gdyby tak grali inni...

Quell
18-06-2008, 07:19
Hmm... Ja bym chciał żeby powstały questy z poziomami 1,2,3... i coraz dalej to inne potwory i np. trzeba na kazdym poziomie zabic ich 30. Jeśli padniesz na 4 poziomie to dostajesz np. +6k expa, to co zdobyles bijac potwory i 3000gp, a jeśli np. na 7 poziomie +20k expa i 6000gp.

Nie można byłoby używać na takich questach potionów, tylko food. Taki quest pojawiałby się np. co 1h i pojawiałby się teleport w wybranym losowo mieście - raz w venore, raz w lb, raz w carlin. To by poprawiło według mnie grę i nadałoby klimat RPG, nie wiem czy taki pomysł spodoba się każdemu ale ja bym czegoś takiego chciał ;)

Libacjan
18-06-2008, 07:48
Nie można byłoby używać na takich questach potionów,
Głupi jesteś.

Quell
18-06-2008, 09:50
Głupi jesteś.Może rozwiń tą wypowiedź ?

Gdyby można było używać potiony quest taki przechodzilby byle kto. Ja tu nie mówie o potworach typu Demony czy Warlocki tylko cos słabszego ; ]
Ale każdy może mieć swoje zdanie..

Mydelniczek
18-06-2008, 13:48
@Up
To jakie moby niby? małpy? niektórzy maja zdeka większy lvl niz 30 by bylo to dla nich wyzwanie.
A ubicie np. 30 dragów bez zadnego pota jest..."trudne"?

Xerionis_Family
18-06-2008, 16:21
Zależnie od poziomu postaci i czasu na bicie ich... bo czasem mana się regeneruje. Ja jednak sądzę, że koledze chodziło o to, żeby sprawdzić kto na jakim lvlu poradzi sobie z potworem w uczciwej walce - wszak potwory nie mają nic oprócz swoich naturalnych zdolności.

Quell
18-06-2008, 21:51
możnaby jeszcze zastosować w tym moim pomyśle coś takiego, że za zabitego potworka dostajesz +hp i mp

Xerionis_Family
18-06-2008, 23:56
Jednak to nie rozwiązuje problemu jaki jest w temacie... czyli zmuszania graczy do nabijania coraz wyższych lvli żeby sobie mogli radzić z coraz silniejszymi i coraz nudniejszymi potworami, bo taktyka walki z nimi nie zmieniła się od dawien dawna... a questy są dla inteligentnych inaczej...

I tak troche z innej beczki... nie uważacie, że przydała by się opcja jak "atak na kratkę" (uderzenie lub strzał jak z runy ale z broni - dla palka i knighta na ślepo w wybraną kratkę)? Bo czasami jak potwory znikają, to by się mogło przydać ;p

Pr0'N
20-06-2008, 00:58
Bardzo fajnie to napisałeś

Tak, 400lvl jest tylko kwestią czasu

A co do samej tibii, to przekształca się ona w pustą grę w której nie chodzi o zabawę tylko o bezmyślne napie lanie expa

Cipsoft powinien się bardziej skupić na tym żeby tibia była ciekawa i nie nużąca nawet jeśli przyjaciele są offline ..a oni dodają jakieś łóżka i maliny :/

Kiedyś chodziło o coś innego, teraz sam nie wiem czemu, jest inaczej.

Kajzer
20-06-2008, 10:56
Bardzo fajnie to napisałeś

Tak, 400lvl jest tylko kwestią czasu

A co do samej tibii, to przekształca się ona w pustą grę w której nie chodzi o zabawę tylko o bezmyślne napie lanie expa

Cipsoft powinien się bardziej skupić na tym żeby tibia była ciekawa i nie nużąca nawet jeśli przyjaciele są offline ..a oni dodają jakieś łóżka i maliny :/

Kiedyś chodziło o coś innego, teraz sam nie wiem czemu, jest inaczej.

wiec moze powiesz o co chodziło?
a moze lepiej ja ci powiem, chodziło o to samo z tą jednak róznicą ze było o wiele trudniej wylevelowac np sorcerera. Taki char był rospoznawany na odległość i krązyły o nim legendy, czuć było siłe tych "leveli" takich postaci było bardzo mało, trzeba było sie wykazać dobrym pvp zeby przezyc ( bo kazdy objaw afka był karany śmiercią) teraz mamy setki 200 + bo wszyscy expia bez trudu siedzac i ogladajac telewizje jak grzyby po deszczu pojawiaja sie 100 levele, wczesniej ten screen z setnym adwem cos znaczył teraz, to jak wbicie 50 leva, słyszał ktos zeby 5 lat temu wbic 100 w czasie ponizej 6-8 miesiecy? nie było takiej mozliwosci

Xerionis_Family
11-07-2008, 08:10
ta racja ale weź pod uwagę, ile ludzi teraz na botach wbija 100lvle i sprzedaje na allegro... kiedyś to było nie do pomyślenia żeby na bocie tyle kisić...

a co myślicie o tym update? demon legi z questu to porażka moim zdaniem... dobrze że to zablokowali bo było banalnie proste :< a ten nowy quest na demonhunter outfit? myślałem że w końcu coś trudnego dla prawdziwych hlvli... pomyliłem się, kolejne poi... cipsoft jakby zapomniał o rozwiązaniu z anihi dzięki któremu nikt nie może pomagać w quescie... ale to się wytnie...

w sumie dobrze, że nie balansowali profesji za bardzo, ale co do expienia i celu gry nic się nie zmieniło. fajne itemy itp (nareszcie itemy które "coś dają" chociaż nie są wcale takie rare... niesety i to jest żal bo "rare" itemy z hardkorowych bossów są gówno warte - mówię o statystykach).

Zbanowanie tylu boterów fajnie... ale tych którzy są na jakiś "top" rankingach powinno się odrazu deletować moim zdaniem ;/ bo te bany są kompletnie nieskuteczne... gdyby "trochę" przeżedzic z boterów top listy to najniższy lvl na top500 experiance spadł by pewnie o dobre 50 jak nie więcej lvli...