Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Death of Saddam Hussein (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=101014)

kamosblue 31-12-2006 22:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Szkut (Post 1166340)

Czy dobrze slysze czy oni cos krzycza do Mahometa?

Alcor Sake 01-01-2007 00:48

@up
taK!
Saddam wymówił "costam cos tam i nie ma boga nad mahometa" jakoś tak :D

Vanhelsen 01-01-2007 01:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez 9-NINE;1166173[B
]Dobrze się stało, ale zrobili to w złym momencie.
Że niby niehumanitarnie? Trucizna byłaby lepsza? Humanitarna? Śmierć to śmierć.[/b]
,„Jeśli zabijasz potwory, musisz uważać, by nie stać się jednym z nich”- a więc tak, kto uważa ze Saddam powinien umrzeć i zgadza się z powyższym stwierdzeniem, jednocześnie chce żeby wydano wyrok śmierci i tego oczekuje. Sędzia się spieszył z powodu nacisku, Irakijczyków, Amerykanów, opinii publicznej i ciebie.
Że niby co?! Ze mieszkasz daleko, ciebie to niedotyczy, ty nie…ty to…ty tamto...wywierasz nacisk po prostu. Gdyby w Polsce byłby taki Hussein sami byście chcieli go powiesić.
Nie jestem za karą śmierci, prawdziwej kary dla takich ludzi jeszcze nie wymyślono.

Ok, będę kogoś krajał na plasterki na żywca rozgrzanym nożem albo prosta kulka w łeb, czy dla ciebie jedno i drugie to to samo?! Śmierć to śmierć?! A o pojęciu śmierci z godnością, honorem słyszałeś?...

Czyli co, uważasz, że powieszenie, ogólnie śmierć nie była karą dla Saddama?... Chłopie! Jeśli chciał byś się nad nim znęcać stał byś się dokładnie takim Saddamem... Co ty myślisz, że on mordował tylko praworządnych, dobrych, nieskazitelnych mnichów czy coś?! też zabijał złych, niczym byś więc wtedy od niego nie różnił...
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Sildar (Post 1166330)
Nie wiem jak ci mama mówiła - ale TACY (jacy?) ludzie się RODZĄ a nie znajduje się ich w kapuście/przynosi ich bocian.
Jeden uświadomiony user więcej?

Tja. Terroryści też pamiętają.

Oł jea, chciałeś mi dokopać, tylko pardon, to TY nie zauważyłeś aluzji i ironii w tym poście...
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Alcor Sake (Post 1166507)
@up
taK!
Saddam wymówił "costam cos tam i nie ma boga nad mahometa" jakoś tak :D

Nie ma Boga prócz Allacha a Mahomet jest jego prorokiem... co za ignorancja >.<

9-NINE 01-01-2007 07:43

Drogi pan Saddam o umieraniu z godnością nawet nie myślał, a miał szanse by zginąć z takową. Czy gdybyś był Irakijczykiem któremu Saddam wybił cala rodzinę, spali wioskę ogólnie zrujnował życie, jakiej śmierci byś mu życzył?

Znęcać? Co by to dało… śmierć jest wybawieniem jak i dla zabitych „humanitarnie” jak i nie.
Dla choćby, krajanego na żywca rozgrzanym nożem jest wybawieniem od bólu, a kulka w łeb końcem strachu przed strzałem. Oczekiwanie na strzał też może być znęcaniem się nad skazanym, taka najdłuższa chwila jego życia. Osoba stojąca w obliczu śmierci chce końca jak najszybciej, a jeżeli nie i dalej chce żyć i łapie się tych resztek życia… to zachowuje się jak zwyczajny człowiek, czyli jak zwierze.

Twoja myśl że uważam iż Saddam zabijał tylko dobrych wywołał na mojej twarzy mały uśmiech, tyle o tym. Śmierć jest kara ostateczna, chociaż możliwe że kiedyś plutonem egzekucyjnym będą psychologowie doprowadzających skazanego do samobójstwa. Przy użyciu choćby trucizny, humanitarne? Nie. Nie ma śmierci humanitarnej, jest tylko mniej i bardziej bolesna.
Aha, przy zadawaniu mu bólu własnoręcznie choćby poprze to krajanie, różniłbym się od niego tym że miałbym odwagę robić to samemu, patrząc mu w oczy i nie wyslugujac się innymi ludźmi.

Dr.Unknown 01-01-2007 13:14

Cytuj:

bo wieszanie ludzi było rozrywką w IXX w.
A jakiż to tajemniczy wiek?

Zastanawiam się tylko, jak w świetle historii odbije się ta egzekucja, a może zaraz wszyscy zapomną?

PiXik 01-01-2007 15:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wieszok (Post 1166051)
Prawo jest dla ludzi, czy ludzie są dla prawa?... I co ma Hitler do prawa?!

A ja się pytam skąd się TACY ludzie biorą...

rotfl?Hitler ustanowił prawo i dawał rozkazy generałom ,żołnierzom aby zabijali np.żydów.Tłumaczyli się potem np. na różnych procesach,że oni nie łamali prawa,tylko je wypełniali

hoomik 01-01-2007 17:36

Cytuj:

Zastanawiam się tylko, jak w świetle historii odbije się ta egzekucja, a może zaraz wszyscy zapomną?
Imo nie zapomna, z tego powodu ze egzekucja Saddama jest swego rodzaju precedensem - nie przypominam sobie zeby kiedys wskutek zbrojnej interwencji obalono jakiegos dyktatora, a nastepnie skazano go i wykonano wyrok smierci. Saddam nie bedzie jednak stawiany w jednym rzedzie z takimi osobami jak Castro czy Pinochet - oni sobie w spokoju dozyli starosci, nikt (no, "ogolnie" mowiac) sie ich nie czepia, wszyscy sa szczesliwi. Mysle, ze Saddama beda porownywac bardziej do takich osobistosci jak Hitler czy Che Guevara - to byly prawdziwe skurwysyny (z ta roznica ze Che jest przez niektorych uwazany za bohatera :_ ), okrucienstwem nie ustepujacy Saddamowi. Nasze pokolenie sledzi te wydarzenia na biezaco, ale mysle ze za jakies 30-40 lat beda o tym uczyc w szkolach tak, jak ucza teraz o II ww. W ogole mysle, ze 9/11/2001 stala sie taka przelomowa data, moze nie w takiej skali jak 1/09/1939, ale jednak. Coz, na starosc wszystko sie okaze, pozyjemy, zobaczymy

a, btw, na http://www.saddam.com/ jest full movie z egzekucji, od momentu wprowadzenia Saddama do kilku chwil po zwolnieniu zapadni. Jak ktos ma mocne nerwy to moze obejrzec - ja obejrzalem, ale rece mi sie jeszcze troche trzesa, i pikawa przyspieszyla. Egzekucja nie jest przyjemnym widokiem, dlatego raczej under-17 nie polecam.

Korektor 01-01-2007 17:58

Egzekucja nie powinna być sadyzmem. Powinna wyeliminować człowieka ze społeczeństwa. Ona nie ma na celu ukarać jego, tylko dać przykład innym, bo może zastanowią się zanim zrobią coś złego.

Zgadzam się z Wieszokiem, że śmierć ma jedno oblicze, tylko jak w nie wstąpisz zależy wyłącznie od Ciebie. Czy umrzesz jak Jan Paweł II, z milionami wiernych opłakujących Jego śmierć, czy zostaniesz schańbiony egzekucją zależy od tego jakie życie będziesz wiódł.

Paradoksalnie jestem przeciwny egzekucji i znęcaniu się nad nim przez resztę jego dni, jestem jakby po środku.

Lifter 02-01-2007 00:51

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dr.Unknown (Post 1167163)
A jakiż to tajemniczy wiek?

Sorrki, zamiast IXX miało być XIX. Czyli 19 w. :)

Drzamich 03-01-2007 20:27

@do autora tematu: Jeśli naprade chcesz pisać nazwy tematów po angielsku, rób to przynajmniej bez błędów. W tym przypadku temat powinien się nazywać: "Saddam Hussain's death" (srry jeśli się pomyliłem przy nazwisku).

Korektor 03-01-2007 20:30

@up,
Obie wersje są poprawne.

hoomik 03-01-2007 20:39

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Drzamich (Post 1171771)
@do autora tematu: Jeśli naprade chcesz pisać nazwy tematów po angielsku, rób to przynajmniej bez błędów. W tym przypadku temat powinien się nazywać: "Saddam Hussain's death" (srry jeśli się pomyliłem przy nazwisku).

a ty jesli masz sie przy*******ac to chociaz miej o co

Zamor1 03-01-2007 21:46

Drzamich zalecial angielszczyzna i cos nie pojszlo :D

Moim zdaniem zrobili najgorsze co mogli zrobic wieszajac go. Teraz ludzie w Iraku beda sie buntowac, demonstracje nie demonstracje itd. Juz wczoraj w tv pokazywali, mowili ze bedzie zemsta tymbardziej ze ktos nagral amatorskie nagranie na komorce jak go wieszali i kiedy to straznicy amerykanscy rzucali w jego strone obrazliwe slowa.

@down
jakis prokurator czy ktos tam z Iraku oskarzyli straznikow, postawili im zarzuty czy cos ;p

hoomik 03-01-2007 21:54

to nie straznicy amerykanscy sie czepiali saddama... to irakijczycy byli... kolejny, nah... jak cos mowisz to staraj sie najpierw pomyslec --"

Caer 03-01-2007 23:50

Po co? Przecież myślenie zabija ;-)

Korektor 04-01-2007 15:14

Zawsze Araby i Taliby krzyczały, że zgładzą zachód. Dosłownie zawsze odkąd powdtał Islam. To, że buntują się jacyś ludzie krzycząc, że nas powybijają nie powinno nas przestraszać, bo i tak zawsze kończy się na gadaniu. O wiele gorzej by było, gdybyśmy im ulegli i pokazali, że traktujemy ich poważnie.

Pamiętacie, że u nich jest inna kultura. Zupełnie inaczej rozwiązują problemy i mają inne prawo. Ponadto traktują wszystko jako hańbę i chcą zemsty. Jest to i tak nieliczny odstetek obywateli np. Iraku.

Arnisan 04-01-2007 15:40

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Korektor (Post 1172856)
To, że buntują się jacyś ludzie krzycząc, że nas powybijają nie powinno nas przestraszać, bo i tak zawsze kończy się na gadaniu.

Powiedz to ofiarom zamachow na Zachodzie, szczegolnie w Londynie.

Mateusz Majchrzyk 04-01-2007 15:45

Widzieliscie ten film jak go wieszja z komy? Dla mnie jest to troche przygnebiajace... Śmierc za śmierc... Jak ktos nie widział a bardzo chce zobaczyc to na pq. Nie wiem czy juz tu był.

Korektor 04-01-2007 16:49

@up, up,
Z nimi zawsze się tak pertraktowało, że ktoś ginął. Zawsze ludzie cierpieli i powstrzymanie ich jest gwarantem tego, że nie będą ginąć niewinni ludzie w metrze.

Andrzej_czarnoksieznik 04-01-2007 17:08

Saddam Husajn[*][*]

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 11:45.