Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Polska muzyka- teraz i kiedyś. (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=101800)

Ri'Pablo 18-11-2006 02:04

Mnie nigdy się polska muzyka nie podobała... Te ich teksty bardzo mnie denerwują...

Raz na jakiś czas spodoba mi się jeden kawałek polskiego hip=-hop'um ale System rox

Rav Othersider 18-11-2006 02:20

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Jade (Post 1074044)
Aktualnie polska muzyka jest wręcz do dupy.
Blogi 27, Kasie Cerekwickie, Gosie Jędrzejewicz.... fuj!

Jedyna muzyka polska jakiej moge jeszcze posluchac to wilki.

Nasza stara muzyka była o niebo lepsza. np. Perfect czy Behemoth ( xD ).

@Lasooch

Ah! To karygodne. Musze sie ostro pierdnolnąć w łeb żeby o nim nie zapominać w przyszłości :D

Nie wspomniałaś o Hunter!

PiXik 18-11-2006 02:31

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez eerion (Post 1085037)
Dobry twórca techno to osoba która jest w stanie stworzyć muzykę (lub wiązankę dźwięków) której da się słuchać bez strat własnych, albo można przy tym poskakać gdzieś.
Dobry gracz na fortepianie jest to osoba która potrafi przelać swoją duszę na klawisze. Tego się nie nauczy tak hop siup, a sama nauka gry nie sprawi, że się będzie to umiało. Dopiero jak się osiągnie tą umiejętność będzie można tworzyć wspaniałe utwory, lub doskonale grać utwory znanych pianistów.
Dobry gracz na gitarze to osoba która zna umie grać na gitarze, zna masę chwytów, wie dokładnie jaki dźwięk daje przejechanie kamyczkiem po strunie w danym miejscu i potrafi to skrzętnie wykorzystać. Jest w stanie stworzyć podkłąd muzyczny pod piosenkę do zespołu. Tutaj trzeba się także bardziej wczuć - wygląda to zupełnie inaczej niż grajac na fortepianie, gdyż jest prostsze i banalniejsze.

Ogólnie to co chce powiedzieć, to że instrumenty (nie mówie, ze inne opcje nie, ale IMHO mniej) wymagają wczucia się, bądź przelania siebie na instrument.
W końcu nie z pustki powstało pwoiedzenie, że czasami to nie pianista gra utwór, lecz to utwór wykorzystuje pianistę by móc być zagranym.*
A do tego trzeba talentu

* - mogłem coś skiełbasić, dawno tego nie słyszałem

Yepp.
A ja mam wciąż nostalgię do starego "Wzgórza Yapa3" czy jakoś tak. Głupio się zapisywali :P

i wszystko dlatego,że myślisz,że Techno to muzyka bez duszy:)
w takim razie rozumiem,ale pojąć nie umiem,oczywiście są twórcy i dje robiący to tylko dla kasy ale znaczna większość w swoją grę bądź tworzenie utworów wkłada serce, i przelewa swoją duszę czasem na utwór;)
Skoro tak myślisz to Twoje zdanie , troche smutne ,że sądzisz tak

eerion 18-11-2006 02:54

@up:
Ja nie myślę, ja to wiem.
Powiem także (choć inni podniosą burę pewnie), że hh i metal także nie mają duszy.
Z nowszych piosenek (czyt. po latach 50) niewiele z nich może się poszczycić czymś takim.
Wkładać serce w cos, a by utwór miał duszę to jest różnica.

kamosblue 18-11-2006 10:19

Prawdziwą duszę, ma tylko muzyka klasyczna sprzed wieków, wg mnie teraz nie można o tym mówić, bo to nie istnieje...

eerion 18-11-2006 13:04

@up:
To jest jedna z rzeczy którą chcę powiedzieć.
Ale można też powiedzieć, że niezupełnie, bo teraz też na pewno powstają niektóre dzieła, tak jak kiedyś powstawały.
Do tego, to czy utwór ma duszę czy nie to jest dość płynna sprawa i nie można jednoznacznie niektórych rzeczy powiedzieć.
Ale to, że tlyko muzyka klasyczna ma duszę zgadzam się całkowicie

Eivrel 18-11-2006 13:10

Ja w chwili obecnej słucham sobie starych utworów i jest fajnie. A fajnie jest jak jest fajnie.

TehRegent 18-11-2006 13:31

Po roku 1990 praktycznie nic nie ma duszy. Puste slowa.

Thero 18-11-2006 14:03

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rege-N-tuS (Post 1085527)

Słowo daję, wy to chyba macie jakieś problemy. Albo sobie jaja robicie.

Matek 18-11-2006 14:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Thero (Post 1085597)

o tak, z wielkim bolem,ale calkowicie podpisuje sie pod twoim slowami. JEzeliktos twierdzi, ze po 1990r nie ma dobrej muzy... to jestalbo pusty, ale nie wie co mowi.

eerion 18-11-2006 22:07

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rege-N-tuS (Post 1085527)

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Matek (Post 1085698)
JEzeliktos twierdzi, ze po 1990r nie ma dobrej muzy... to jestalbo pusty, ale nie wie co mowi.

Matek skretyniałeś, czy debila udajesz?

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Thero (Post 1085597)

Nie, wcale nie. Po prostu nas pewnie nie rozmiesz.
@Rege:
Mówiłem, że to płynna granica. Trudno tutaj powiedzieć jak, ale IMHO jest, choć mało/nieznane
A ilość pewnie taka sama jak kiedyś, ale ze wzgledu że liczba wykonywanych utworów wzrosła w ostatnim ćwierćwieczu o kilkadziesiąt tysięcy %, to stosunek się baaardzo zmniejszył.
Jeśli chcesz to możemy trochę na ten temat podyskutować, bo IMHO chyba znam pare pioseneczek nad którymi można się pokłócić w większym lub mniejszym stopniu
I co ciekawe - w jednej z nich jest bodajże coś poza intrumentami ;)
Jak coś to zapraszam na gg i tam podyskutujemy dokładnie

Kulikos 18-11-2006 22:47

Prawda. Kiedyś muzyke robiło się dla ludzi, tworzyło by innym było lepiej. Teraz w większości to wyścig po kasę, i naprawde żałosne próby zaistnienia w świecie.
Np. taki Lordi, teraz wszyscy którzy oglądają go w MTV, myślą, że to best gwiazda rocka, albo wogóle metal nad metale... A on robi wszystko, żeby go zauważono. Ubiera się jak jakiś świr... No noł komment

TehRegent 18-11-2006 22:50

Matek i reszta oburzonych.

Oczywiscie zawsze sa wyjatki...ale niestety nieliczne i ukryte =/

Baron Kaldrick 18-11-2006 22:51

Nieliczne i ukryte? ROTFL! Rege, oderwij ślepia od swoich 14-88 tru nazi pagan zespołów, to może zobaczysz porządną PRAWDZIWĄ (a nie prawdziwkową) muzykę.

TehRegent 18-11-2006 23:13

Kald.

Juz dawno "14-88 tru nazi pagan" u mnie nic nie lecialo.

I ostatnio jesli chodzi o polski rynek naprawde jest poprostu malo zespolow, ktore wybijaja sie ponad poziom: "Zrobmy plyte zeby zarobic."

Matek 18-11-2006 23:16

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rege-N-tuS (Post 1086838)
I ostatnio jesli chodzi o polski rynek naprawde jest poprostu malo zespolow, ktore wybijaja sie ponad poziom: "Zrobmy plyte zeby zarobic."

Wydalo sie kto slucha gniotow. Ja w samej polskiej muzyce potrafie wymienic setki zespolow grajacych swietnie i zarabiajacych przy tym sporo kasy. Pozatym - plytko brodzisz w gatunkach skoro tak mowisz.

@eerion: a ty?

TehRegent 18-11-2006 23:26

Jestem ciekawy co do tych setek. WYmien przynajmniej z 20 zespolow, ktore mnie moga zainteresowac. Kazdy ma inny poglad na sprawe wiec o czym tu dystkutowac?

Khazid 18-11-2006 23:28

Dziwie się, jak czytam że "growlujące" zespoły mają przesłanie. Ja jakoś nigdy nie rozumiałem, o czym "śpiewają" :)

Co do Polskich zespołów (w końcu o tym jest temat) lubię czasem posłuchać Kaczmarskiego, Happysadu, Pidżamy, czy Vavamuffinu :) Inne pokolenia/style/gatunki - ale jakoś tak się zebrało, że zawsze goszczą na mojej playliście ;)

A z tego, co jeszcze w temacie wyczytałem to co niektórzy trzymają się utartych stereotypów - HH mówi o tym, jak to w życiu źle, Metal ma treści antyreligijne, a DiscoPolo wzywa do rewolucji. Ehh ;)

TehRegent 18-11-2006 23:42

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Khazid (Post 1086867)
A z tego, co jeszcze w temacie wyczytałem to co niektórzy trzymają się utartych stereotypów - HH mówi o tym, jak to w życiu źle, Metal ma treści antyreligijne, a DiscoPolo wzywa do rewolucji. Ehh ;)

Yy....od kiedy disco polo wzywa do rewolucji? Nie czasem scena skinowsko- punkowa?

eerion 18-11-2006 23:54

Cytuj:

@eerion: a ty?
Ja nie.
Ale twoja wypowiedź tak się odnosiłą do tematu jak gnój do piramidy

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 08:37.