Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Broń i przedmioty (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=15)
-   -   Sword vs Axe (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=3806)

Knight Patryk 28-03-2006 19:01

Axe roXor.SoV w porownanio do SCA to dla mnie qpka.Badz jak zerk.Wybierz axe:]

Nerqo 03-04-2006 23:16

Hmm.......

Siedze i czytam ten temat ponieważ moi koledzy wychwalaja się ze bs lepszy jest od F-Axe....zaczynam im przyznawac rację ale w pewnym momecie wpadłem na takie cuś :P Skoro F-Axe ma mniej defa (dostajemy czasami wieksze hity) to knightowi uzywajacemu AxE szybciej leci Shelding ? Jeżeli by było tak jak mowię to ax'y były by lepsze......Co do tematu lepsze dla mnie są AXE!

P.S : Sam uzywam AxE i jest mi z nimi dobrze :faceoff:

Tzuful 04-04-2006 02:10

Z axe waliłem do 60 lvlu a ze sworda waliłem do 41 lvlu i według mnie axe lepsze. Może na nowym serverze się później zdobywa i jest droższe, ale z axe się szybciej expi. Dlka jest dla mnie lepsza niż GS. Lepiej szybciej zabić potworka niż długo go tłuc otrzymując mniejsze obrażenia. W broniach dwuręcznych def niema dużego znaczenia.

Tzuful 04-04-2006 02:12

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Nerqo
Skoro F-Axe ma mniej defa (dostajemy czasami wieksze hity) to knightowi uzywajacemu AxE szybciej leci Shelding ? Jeżeli by było tak jak mowię to ax'y były by lepsze......

Shielding nie zależy od hitów jakie Ci potworki zadają.

Nerqo 04-04-2006 09:57

Bs i F-axe

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Tzuful
Shielding nie zależy od hitów jakie Ci potworki zadają.

Aha sorry mój bład. Lecz na wiekszych skillach raczej z bronią która posiada mniej Def. bedzie sie expiło lepiej niż z bronią ktra ma dużo defa bo im wieksze skille tym mniejsze hity dostajemy...a Atk. się też przyda(ale zobaczmy....bs ma Atk. 36 Def.30 a F-Axe ma Atk. 38 Def 16 więc roznica atk jest nie duza a róznica def aż o 14 mniejsza) ....dla mnie chyba Bs i F-Axe są takie same.....wkońcu CipSoft zrobił bronie tak , aby one były jednakowe :confused: ?

Slait 04-04-2006 10:07

Ja Powiem Tak

SCA Rzadzi :)))

SCA > MAGIC SWORD

slawekmag 04-04-2006 12:00

Dodając statsy ataku + obrona lepszy jest sword (niewiele) Wybierając axe będziesz niczym zerk. A do blokowania przecież można założyć sword bo def sworda nie podchodzi pod skill sworda.

Oskar111 04-04-2006 14:13

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Tzuful
W broniach dwuręcznych def niema dużego znaczenia.

porownaj gs i d lance 6 pktow obrony roznicy = z d lance tracisz kilka-kilkadziesiat hp wiecej (w zaleznosci od potwora) lekki waste uhow? (mimo szybszego(nieznacznie a jednak) zabijania potworow)

tasamko 04-04-2006 14:27

Cytuj:

porownaj gs i d lance 6 pktow obrony roznicy = z d lance tracisz kilka-kilkadziesiat hp wiecej (w zaleznosci od potwora) lekki waste uhow? (mimo szybszego(nieznacznie a jednak) zabijania potworow)
z DL czy Gsem expi sie na takich levelach ze te kilka hp nie robi roznicy z drugiej strony Dl ma o 1 wiecej ataku wiec szybciej zabijesz potwora :P

imho wole axe bo sa
-tansze
-lepsze do expienia
-ladniejsze

pozatym wiadomo ze zwolennicy swordow beda bronic swordow a zwolennicy axe topory :S

yattaman 04-04-2006 15:13

Sword - Uzywam ich postacia na Pacerze, dlatego ze z bp Ice Rapierow moge bezproblemowo wziac draga na pare hitow na 20 lvl. Poza tym nie tylko main sie liczy - swordy to ulubiona bron rookstayerow, chociaz niektorzy uzywaja clubow zeby oszczedzic kasy na katane(1 def nie robi roznicy). Ale jak komus na rooku wypadnie poison dagger z mino, to juz bedzie pewne ze dzieki temu nozykowi zdecyduje sie na swordy :).

Axe - Uzywam ich postacia na Harmonii, dlatego ze maja duzo ataku wiec nie mam zadnych problemow w zabiciu valkirii na 10(na 9 tez nie mialem,bije z double axe)lvlu, ze skillami 32/28.

Club - Club nie jest wcale zly. Np. taki warhammer to gostek chcial po 300 gp sprzedac, a on ma 45 ataku(1 mniej niz GS), a def sie nie liczy. A poza tym inne bronie z clubow tez nie sa drogie(z wyjatkiem skull stafa). Wada jest to, ze na 100 lvlu, na anihilatorze jest tylko sword i axe, a thunderhammer mozna zdobyc tylko po zdymaniu orshabaala.Ale 100 lvl to co najmniej rok grania.

Sannynet 04-04-2006 15:20

Powiedzmy sobie szczerze.. nie ma kompletnie żadnej różnicy.. szczerze to bym szukał tych różnic gdzie indziej.. przede wszystkim w swordzie jest ice rapier.. czego brak po stronie przeciwnej.. nie jest to jakies praktyczne rozwiazanie.. ale zawsze mozna sie wiekszym best hitem pochwalic ;). Zwróciłbym też uwagę na 'wypadalność' ringów. Oba typy można kupić u dżinów fakt.. ale na rynku tańsze są axe ringi jako że lecą z soldierów i guardów. Sword ringi tylko z liderów. Więc tu plusik dla axe. Kolejna sprawa.. porównanie atk obu typów broni.. nie widze sensu wykłócać się.. nawet przy mega skillach z wysokim lvlem większy atak o 2-3 to 3-6 dmg więcej. Więc argument że szybciej ubiję potwora nie jest zbyt dobry. Bo różnicę będzie można zauważyć po 100 ubitych potworach :P. Def też do mnie nie przemawia.. ani waga bo knajt ma dużo capa. Uważam całą tę kłótnię za bezsens.. każdy wybiera co woli.. jak woli cluby też ok.. lekkie i zawsze szansa na TH z Orsha jest mimo że nikła.. każdy wybiera co lubi.. voila.

Vil 04-04-2006 16:08

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez yattaman
Sword - Uzywam ich postacia na Pacerze, dlatego ze z bp Ice Rapierow moge bezproblemowo wziac draga na pare hitow na 20 lvl.

35x 'ha' <crazy laugh>

Cytuj:

Axe - Uzywam ich postacia na Harmonii, dlatego ze maja duzo ataku wiec nie mam zadnych problemow w zabiciu valkirii na 10(na 9 tez nie mialem,bije z double axe)lvlu, ze skillami 32/28.

Brawo mistrzu Yoda !

Cytuj:

a on ma 45 ataku(1 mniej niz GS), a def sie nie liczy.

Nie, wogole..

Cytuj:

Ale 100 lvl to co najmniej rok grania.

Och.

Dragonit 04-04-2006 16:38

Lol jak iwdze niektóre wypowiedzi to mi sie cche ************

1.Ktos napisał,że swordy są w sam raz dla sorców i druidów.Lol,kto tak uważa powiniein skonczyc z tibia.

2.obrona jest o wiel mniej ważna od ataku,gdyż do obrny ma się też tarcze,a do ataku nic wiec fire ae jest lepsze od bright sworda.

3.Każdy iwe,że każdy noob i newbie walczy swordami.Z czego to wynika?ze chorzy ludize walczą swordami i walczyliby nawet,jakby nawet najsłabszy axe mial 50 ataku.Co do samego axe vs sword,to axe są tańsze,lżejsze(tylko knight axe jest ciężki)mają najlepszą broń dwuręczną i jest na nie wmneijsyz popyt,gdyż neiarz po depo chodzi nawet 3 ludzi chcący kupić np.fire sworda,a fire axe lub kngith axe prawei nic.Do tego swordy są nudne.Zauważcie też,że ponad 90% ludiz walczących swordami ma na 20lvl skile 40\35,a wszyscy walczący axe mają dobre skile.Ze wszyztkich znanych mi osób tlyko ja walczyłem moją pierwszą postacia,druidem,axami.

Co do pierwszego postu:Nei dałes ciała,twoi koeldzy sa ******* a ty dokonałeś świetnego wyboru,gratz

Vanzi 04-04-2006 18:22

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dragonit
Lol jak iwdze niektóre wypowiedzi to mi sie cche ************

1.Ktos napisał,że swordy są w sam raz dla sorców i druidów.Lol,kto tak uważa powiniein skonczyc z tibia.

2.obrona jest o wiel mniej ważna od ataku,gdyż do obrny ma się też tarcze,a do ataku nic wiec fire ae jest lepsze od bright sworda.

3.Każdy iwe,że każdy noob i newbie walczy swordami.Z czego to wynika?ze chorzy ludize walczą swordami i walczyliby nawet,jakby nawet najsłabszy axe mial 50 ataku.Co do samego axe vs sword,to axe są tańsze,lżejsze(tylko knight axe jest ciężki)mają najlepszą broń dwuręczną i jest na nie wmneijsyz popyt,gdyż neiarz po depo chodzi nawet 3 ludzi chcący kupić np.fire sworda,a fire axe lub kngith axe prawei nic.Do tego swordy są nudne.Zauważcie też,że ponad 90% ludiz walczących swordami ma na 20lvl skile 40\35,a wszyscy walczący axe mają dobre skile.Ze wszyztkich znanych mi osób tlyko ja walczyłem moją pierwszą postacia,druidem,axami.

Co do pierwszego postu:Nei dałes ciała,twoi koeldzy sa ******* a ty dokonałeś świetnego wyboru,gratz

Po przeczytaniu tego postu zupełnie nie dziwię się że udało ci się osiągnąć 12 lv.

Michałeq 04-04-2006 19:17

Wg mnie najlepsze są swordy ^^ ale wszystkie bronie mają swe zady i walety (wady i zalety jak ktoś woli -.-)

Club - tanie i w miarę dobre B)
Rook - Mace - tanie i dobre
Początki na mainie - battle hammer/morning star nawet są ok ;]
tzw. "faza późniejsza" - draggy hammer - ciężkie :/
nieco większy lvl - skull staff - lekkie, średni atk, maly def
dwuręczna - wh - stosunkowo mały atk, masakra jeśli chodzi o defa, za to na każdą kieszeń ;]

Sword - dobry atk, mała waga jednoręcznych, duuży def
- Katana/Carlin sword/posion dagger - duży atk i def
- sepent/spike sword - lekkie, w miarę drogie jak na początkujących
- fs - leciutki, duży atk, def nieco mniej
- bs - poprawiony atk w stosunku do fsa, jego siłą jest def ;]
- gs - atak tylko 0 1 mniejszy od d lance, ale za to def aż o 6 większy (to tak jakbyś przy jednym miał studded shielda a przy drugim battle shielda :P)
+ SoV - niezły atk duuuży def, ale tylko z anni~

Axe - atk roxx def suxx, nawet lekkie (oprócz k axe)
- hatchet - eeeee.... n/c xD
- barb axe - nawet dobry i tani
- k axe - niezly atk, dobry def...
- f axe - atak wymiata, obrona jak w erze kamienia łupanego
- d lance - 47:16 - co tu duzo mowic; lepiej z gsem sie expi
+SCA ;] kosmiczny atk; dobry nawet defik ;]

Aha, nie brałem pod uwagę magic longswordów, etc; tyllko bronie w miarę dostępne ;]. Mam nadzieję, że wyjaśnione tu zostało już wszystko; i jeszcze jedna kwestia, mianowicie skillowanie.
Crowbar - wymarzona broń do skillowania, club i studed club - tu good
Knife/ dagger/rapier/short sword/sabre - duże zróżnicowanie, praktycznie na każdych skillach można wszędzie trenić
Sickle/ axe/ hand axe - tu troche mniejsze :P

Vil 04-04-2006 19:51

Cytuj:

Zauważcie też,że ponad 90% ludiz walczących swordami ma na 20lvl skile 40\35,

Nie patrzac daleko, top2 expa w Tibii.

Sannynet 06-04-2006 02:41

Cytuj:

(..)Do tego swordy są nudne.(...)

Czytając takie teksty jestem zdecydowanie ZA aborcją. A taki axe zaśpiewa, zatańczy makarene i opowie kilka dowcipów.

Gdyby def broni nie miał zadnego znaczenia CIP by tego nie wprowadzil.

corridor 07-04-2006 22:38

Ja jak kiedyś grałem knightem to też używałem axa. Wg mnie axy są o niebo lepsze od swordów :cup: . Axe to dobra sprawa najpierw latamy z knight axem który kosztuje nie za wiele (1k - 1.6k) a później f axe i jazda cena też nie aż taka straszna (8k- 13 k) Ale przecież nie można nikomu nic narzucać tzn. jeden woli axa jeszcze inny sworda a następny cluba ;)
( jak w życiu B) )

Dancios 08-04-2006 14:48

Według mnie axe sa zdecydowanie lepsze:
1 Większy atak
2 Niezbyt wysoka cena (na większosci servow)
3 Mała waga
4 Ładniej wyglądają ( rzecz gustu)

Sam mam knighta na axe i nie żałuje tego wyboru:)

Magik van Kamikadze 08-04-2006 23:32

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gremlin
Ps. Najlepsze obecnie co jest to Stonecutter axe i Magic Sword (obydwa tak samo dostepne), axe ma wiekszy troche atak a sword obrone.

moim skromnym zdaniem najlepsiejsze jest Greate axe (chyba:D)

a jak chodzi o axe vs sword to ja wole axe poniewaz DL jest lepszy niz GS nie w att tylko w cenie.Robilem duela z kolega i wygralem (ma lepsze skile ja 67 on 68 ja dl on gs do 3 uhniec :P)

O.o nie zlukalem tego wczesniej szczegol ze sa rzadkie
Golden- Halberd Attributes: Atk: 50 Def: 30
Twin Axe- Attributes: Atk: 45 Def: 24
i kto powie ze axe nie wymiata:D

a oto linki
http://tibia.erig.net/Golden_Halberd
http://tibia.erig.net/Twin_Axe

i jeszcze jedno
Great Axe Atk: 52 Def: 22
http://tibia.erig.net/Two-Handed_Axe_Weapons
na samym koncu:D

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 18:53.