Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Narkotyki... Chcesz zapalic, wrzucic groszka? WEJDZ! (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=198124)

Erhion 26-11-2008 20:53

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2350992)
No dobra, ale jak mówimy o dwóch narkotykach o podobnym działaniu, to co za różnica, czy naturalny, czy sztuczny? Nie mówimy tu o jakichś mieszankach kilkudziesięciu substancji dodanych do jedzenia, tylko o czystej substancji psychoaktywnej.

Niby żadna, bo działanie takie same, ale sztuczny z reguły bardziej szkodliwy.

Jeśli coś jest czyste i naturalne oraz nie róźni się od tego przetworzonego do ee "spożycia" przez człowieka to ok, zero problemu itp. Ale z reguły większość takich substancji jest przez człowieka "podpakowane" w taki czy inny sposób często sami o tym nie wiemy.

Fred_Flintston 26-11-2008 21:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin (Post 2351046)
Jeśli coś jest czyste i naturalne oraz nie róźni się od tego przetworzonego do ee "spożycia" przez człowieka to ok, zero problemu itp. Ale z reguły większość takich substancji jest przez człowieka "podpakowane" w taki czy inny sposób często sami o tym nie wiemy.

I za to "podpakowywanie" wińmy człowieka który tego dokonuje, a nie sam fakt, że substancja to syntetyk.

spider-bialystok 27-11-2008 00:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ashlon (Post 2350695)
UE zastanawia sie nad uznaniem niektorych substancji chemicznych wystepujacych w tych specyfikach jako niebezpieczne, a zarazem zakazane w sprzedazy.

To moze niech zakaze sprzedawania samochodow o mocy 200 KM+? Tez moga byc smiertelnie niebezpieczne, jak hera. Dlaczego wiec sa legalne?

janek@ 27-11-2008 05:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 2351296)
To moze niech zakaze sprzedawania samochodow o mocy 200 KM+? Tez moga byc smiertelnie niebezpieczne, jak hera. Dlaczego wiec sa legalne?

Bo gdyby ludzie jeździli na petach to więcej dymu by powstawało, miasta byłyby skażone. lol

Gdyby krowy umiały mówić to by świnie zaczęły chodzić.

Litawor 27-11-2008 07:31

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin (Post 2351046)
Niby żadna, bo działanie takie same, ale sztuczny z reguły bardziej szkodliwy.

Większość tych "ee" jest zupełnie nieszkodliwa, a gdyby nie była dodawana do jedzenia, to nawet nie przetrwałoby transportu do sklepu. A naturalne substancje mogą być dokładnie tak samo szkodliwe, nie ma żadnej różnicy. No ale nie ma sensu się o to dłużej spierać, bo pewnie obaj będziemy ciągle powtarzać to samo.

Ashlon 27-11-2008 09:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 2351296)

Bo zadaniem samochodu jest dowiezc cie w okreslone miejsce, natomiast narkotyk nie ma "nieszkodliwej" strony. Skoncz, Spider, bo glupoty gadasz :P

Ze'To 27-11-2008 09:43

Jeśli już rozmawiamy o używkach, to jak jest z tabaką? Ostatnio zacząłem sobie zażywać i ciekawi mnie, czy to bardzo szkodzi. Jest ktoś obeznany w tym temacie?

Ashlon 27-11-2008 10:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ze'To (Post 2351378)
Jeśli już rozmawiamy o używkach, to jak jest z tabaką? Ostatnio zacząłem sobie zażywać i ciekawi mnie, czy to bardzo szkodzi. Jest ktoś obeznany w tym temacie?

Sproszkowany tyton. Dziala na podobnej zasadzie, co fajki, tyle, ze wchlania sie przez sluzowke nosa, a nie przez pluca. Jest o tyle zdrowsza, ze nie ma substancji smolistych.

Frapper 27-11-2008 11:16

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ashlon (Post 2351376)
Bo zadaniem samochodu jest dowiezc cie w okreslone miejsce, natomiast narkotyk nie ma "nieszkodliwej" strony. Skoncz, Spider, bo glupoty gadasz :P

Jak to nie ma? Skoro ludzie wierza, ze pomaga (bo sa slepi) to pomaga. Moze pomaga uciec od problemow? To jest sprawa uzytkownikow.

No i te co powoduja totalna suchosc w pysku ladnie wspomagaja wymiane plynow w organizmie ;')

http://www.trydrugs.net/

^Even 27-11-2008 12:55

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ashlon (Post 2351385)
Sproszkowany tyton. Dziala na podobnej zasadzie, co fajki, tyle, ze wchlania sie przez sluzowke nosa, a nie przez pluca. Jest o tyle zdrowsza, ze nie ma substancji smolistych.

Są równierz takie mini torebeczki, które wkładasz do jamy ustnej między dolną/górną wargę a dziąsła;) Fakt, że po jakimś czasie japa zostanie wypalona, a zęby zaczną wypadać, ale to tak na marginesie.
Wciągając przez nos ma się denerwujący katar, a przy smarkaniu wygląda to obrzydliwie i niehigienicznie :| Jakieś czerwone kulki zmieszane z gilami wiją ci się po policzkach.. szczyt satysfakcji z zażywania tabaki.

Snagoth 27-11-2008 13:08

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2350587)
Co rozsądnego jest we wrzucaniu tych filmów na youtube? Nie, ci ludzie nie są rozsądni, to właśnie ci idioci doprowadzili do delegalizacji salvii w części stanów USA i w niedługim doprowadzą do delegalizacji na całym świecie. Rozsądni ludzie palili salvię od lat w zaciszu swoich domów, nie afiszując się z tym.

Ja powiedzialem o ludziach a nie o czynnosci. A co jest nierozsadnego we wrzuceniu tych filmow na u2ba? Propagowanie rosliny? Bez przesady.... youtube nie jest tutaj winny o.O

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Fred_Flintston (Post 2350742)
A Wy nadal swoje...
"Wszystko co naturalne/roslinne jest dla czlowieka bezpieczne".
To też?
Powtarzam jak wół: natura jest nieobliczalna, a syntetyki właśnie z tego względu, że są tworzone i kontrolowane przez człowieka, są po prostu bezpieczniejsze. Nie można winić "chemii" za to, że do amfetaminy i innych ścierw dorzucają różnych śmieci.

Widze ze jednak iloraz inteligencji jest tak maly ze musze napisac oczywiste rzeczy ktore wczesniej pominalem.

Zeby bylo konkretniej to chodzilo mi o to ze wszystko co stworzyla natura sama z siebie i jest uzywana przez ludzi skad wiadomo ze nie jest to smiertelna trucizna, jest bezpieczne.

dlaczego to jest bezpieczniejsze od tego co stworzyl czlowiek? Dla mnie dlatego ze bardziej wierze milionom lat ewolucji niz jakiemus chemikowi, genetykowi itd

Erhion 27-11-2008 13:09

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez ^Even (Post 2351444)
Wciągając przez nos ma się denerwujący katar

A ja słyszałem, że część osób wciąga tabakę by tego kataru właśnie się pozbyć.

Snagoth 27-11-2008 13:40

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin (Post 2351451)
A ja słyszałem, że część osób wciąga tabakę by tego kataru właśnie się pozbyć.

wciaganie tabaki powoduje udrożnienie nosa :) tylko niestety efektem ubocznym jest to ze po zażyciu tabaki po jakims czasie jest kompletnie odwrotna reakcja, a dokladniej ma sie zapchany nos. Zeby go udroznic znowu ktos wciaga i to takie zamkniete kolo. To dziala oczywiscie pry troche wiekszych dawkach, regularnie przyjmowanych itd. Tabaka jest fajna raz na jakis czas, nieduze ilosci.. dla orzezwienia... wtedy nie zapycha nosa i jest git majonez (pozdro basia) ale nie w duzych ilosciach bo to traci jakakolwiek przyjemnosc :)

ps: tabaka czesto rozdawana jest w kebabach, shisha-pub'ach itd :)

Duch Niespokojny 27-11-2008 15:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Snagoth (Post 2351448)
dlaczego to jest bezpieczniejsze od tego co stworzyl czlowiek? Dla mnie dlatego ze bardziej wierze milionom lat ewolucji niz jakiemus chemikowi, genetykowi itd

Czy celem ewolucji było stworzenie substancji jak najbardziej nieszkodliwej dla człowieka?

spider-bialystok 27-11-2008 15:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ashlon (Post 2351376)

Do dowozenia ludzi to sa Ikarusy itp., sportowe auta sa glownie dla rozrywki i przyjemnosci. Identycznie jak dragi.

Lechista 27-11-2008 19:25

I dla sportu, a narkotyki nie są dla sportu :<

Frapper 27-11-2008 20:19

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lechista (Post 2351930)
I dla sportu, a narkotyki nie są dla sportu :<

Dragi - doping.

Lechista 27-11-2008 22:19

Mam przez to rozumieć, że nie legalne dopalacze, używki zaliczasz jako sport? O.o

Freezy Eddie 27-11-2008 22:46

Jezeli chodzi o filmy to polecam Requiem for a dream.

Gonzo 27-11-2008 22:46

Dodam od siebie - do końca listopada podobno mają zniknąć wszystkie funshopy. ;)

Snagoth 27-11-2008 23:03

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Freezy Eddie (Post 2352243)
Jezeli chodzi o filmy to polecam Requiem for a dream.

zgadza sie, bardzo dobry film... po obejrzeniu filmu rozkminilem ze dobrze jest go sobie obejrzec (np kolejny raz) gdy ktos uwaza ze przesadza z mj czy w ogole zaczyna sie wkrecac powoli dalej...

Frapper 28-11-2008 00:10

To obadajcie film 'Trainspotting' ;' )

Pix888 28-11-2008 01:56

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gonzo (Post 2352246)
Dodam od siebie - do końca listopada podobno mają zniknąć wszystkie funshopy. ;)

Taa a na ich stronie piszą o budowie nowych...świetnie
@@Jeszcze nikt nie wspomniał, że twórca LSD dożył 107 lat bodajże...rzeczywiście narkotyki samo zło :).

Versethus 28-11-2008 04:20

Ja lubię zajarać MJ ale bardzo okazjonalnie. Ostatnio paliłem chyba ze 2 miechy temu. Marihuana powinna być legalna ale w ilosciach znikomych, tzn. 1-2g i tylko ona. Reszta narkotyków to gówno. Widzę po znajomych jak im się we łbach przewala od fety i koksu to ja podziękuję ;p

Snagoth 28-11-2008 13:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Versethus (Post 2352339)
Ja lubię zajarać MJ ale bardzo okazjonalnie. Ostatnio paliłem chyba ze 2 miechy temu. Marihuana powinna być legalna ale w ilosciach znikomych, tzn. 1-2g i tylko ona. Reszta narkotyków to gówno. Widzę po znajomych jak im się we łbach przewala od fety i koksu to ja podziękuję ;p

Po prostu trzeba zmienic prawo ktore od tylu juz lat jest prymitywne, wrzucajac rozne substancje do tego samego worka pod nazwa 'narkotyki'. I przez to wlasnie spoleczenstwo uwaza chociazby mj za wielkie ZUO... wlasnie przez to ze jest ona wrzucona do tego wora, bo gdyby od samego poczatku substancje te bylyby podzielone pod wzgledem szkodliwosci itd to teraz wiedza i mentalnosc ludzi byly kompletnie inne.

Pix888 28-11-2008 23:00

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Versethus (Post 2352339)

To zależy kto jakich znajomych ma. Ja akurat mam takich, którzy są albo byli przejarani trawą i jak na nich się patrzy to człowiek jest za tym aby nie było legalizacji niczego. Ale ja pytam co z tego?!

Shiz. 28-11-2008 23:03

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Snagoth (Post 2351462)
tabaka czesto rozdawana jest w kebabach, shisha-pub'ach itd :)

Teraz to się wybrać do takiego baru xD.

P.S
Jeszcze pamiętam stare dzieje 8-9 lat bodajże to paliłem skręty z paragonów XDDDDDDD.

Shanhaevel 28-11-2008 23:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pix888 (Post 2352335)
@@Jeszcze nikt nie wspomniał, że twórca LSD dożył 107 lat bodajże...rzeczywiście narkotyki samo zło :).

*102 lata
Skąd wiesz, że sam zażywał LSD? Bo na razie nie widzę związku.

Erhion 28-11-2008 23:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pix888 (Post 2352335)

Ten argument zwolenników dragów jest śmieszny.

^Even 29-11-2008 01:12

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Shiz. (Post 2353728)
P.S
Jeszcze pamiętam stare dzieje 8-9 lat bodajże to paliłem skręty z paragonów XDDDDDDD.

Ja wyrywałem kartki z zeszytu od matmy i palilem;d

raf420 29-11-2008 04:02

Gościu mówi do rzeczy...

Widziałem takie skuny u swojego kumpla dilera(nieprzewidywalny typ), zwyczajna chemia, liście pokryte warstwą chityny, dotleniane mechaniczne, ultrafioletowa lampa ciepłofalowa (czy coś w tym stylu)... źródło nasion od dilerów, tych którzy tą całą chemię sprzedają. Poziom thc w tych jego roślinach podobno wynosił 23%, niby qrwa zajebiście dopala ale to zabiło mojego zaprzyjaźnionego hodowce. To cholerstwo doprowadziło do paraliżu jego móżdzka później to przeszło do rdzeńa przedłużonego i już go więcej nie widziałem...

Trudno się z bobkiem nie zgodzić. Mózg nie jest jeszcze całkowicie pojęty przez naszą naukę, przez zażywanie takich gówien możemy zginąć albo dostać urazu, to nie są papierosy to są środki psychoaktywne, które działają na nasz mózg, którego reakcje na tego typu chemikalia są całkowicie nieznane.

Litawor 29-11-2008 07:31

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Shanhaevel (Post 2353786)
Skąd wiesz, że sam zażywał LSD?

Bo sam o tym mówił? Żaden mocny argument to nie jest, ale wystarczy przeczytać jego książkę, żeby wiedzieć, że LSD jest z fizjologicznego punktu widzenia nieszkodliwe.

Shanhaevel 29-11-2008 10:00

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2353918)
Bo sam o tym mówił?

Aaa. Chyba że.

Cytuj:

Żaden mocny argument to nie jest, ale wystarczy przeczytać jego książkę, żeby wiedzieć, że LSD jest z fizjologicznego punktu widzenia nieszkodliwe.
LSD jest nieszkodliwe, dopóki człowiek nie chwyci noża i nie spróbuje zeskrobywać nim 'setek owadów, ktore po nim pełzają'. : )

Litawor 29-11-2008 10:16

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Shanhaevel (Post 2353974)
LSD jest nieszkodliwe, dopóki człowiek nie chwyci noża i nie spróbuje zeskrobywać nim 'setek owadów, ktore po nim pełzają'. : )

Takie historyjki to tylko na ulotkach antynarkotykowych możesz poczytać. Albo usłyszeć w tym nagraniu, od którego zaczął się temat. Chyba, dawno temu go słuchałem i nie pamiętam.

Xr3 29-11-2008 10:39

KAŻDY środek psychoaktywny ryje w jakiś sposób beret. Nie ma tutaj wyjątków. Zalicza się do tego również Alkohol. Z resztą na co dzień mam tego naoczny przykład.

Charin 29-11-2008 10:56

Taaaa....... Jezu już sama uprawa trawy jest nienormalna, a co dopiero chemiczna..... Ja nie spróbuję i tyle... Dzieciaki to robią z nudów... Potem mamy gadanie nauczycieli itp. żę to złe i tak dalej, a tak naprawdę to nigdy nie reagują... Tak samo z petami.... Ohydne. A alkohol to martini albo szampan, a nie jakieś ścierwo.... I i tak piję okazjonalnie...

Frapper 29-11-2008 11:10

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2353989)
Takie historyjki to tylko na ulotkach antynarkotykowych możesz poczytać. Albo usłyszeć w tym nagraniu, od którego zaczął się temat. Chyba, dawno temu go słuchałem i nie pamiętam.

znajomy mial jezusa w glowie i wpadl w histerie zeby z niego wyszedl, so..

up@
ok... wspieramy cie... naprawde...

Pix888 29-11-2008 11:22

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin (Post 2353792)
Ten pseudo argument zwolenników dragów jest śmieszny i żałosny.

Przypuszczam, że nawet nie wiesz, że lsd prawie w ogóle nie wpływa na człowieka jeśli chodzi o fizyczne skutki jego zażywania. Inna sprawa, że w kaftanie można wylądowac:)(ale to po zażyciu zbyt dużej ilości)

Erhion 29-11-2008 11:25

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pix888 (Post 2354052)
Przypuszczam, że nawet nie wiesz, że lsd prawie w ogóle nie wpływa na człowieka jeśli chodzi o fizyczne skutki jego zażywania. Inna sprawa, że w kaftanie można wylądowac:)(ale to po zażyciu zbyt dużej ilości)

Źle przypuszczasz. Bo tak się składa, że wiem.

Ale argumentować fakt, że LSD nie jest złe, bo jego twórca dożył 102 lat to głupota.

Jak wymyśle jakiś narkotyk, który zabije dzięsiątki osób, bo będzie bardzo mocny ale szkodliwy i dożyje 110 lat to też będziesz pisał, że jest niegroźny, bo przecież twórca tak długo żył?

^Even 29-11-2008 11:48

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Shanhaevel (Post 2353974)

hehehe jakoś nie chce mi się wierzyć w takie fazy. Takie coś możesz mieć po szałwii, ale wątpie czy po ziole... Chyba, że ktoś jest chory psychicznie i zażywa marihuanę:) Prędzej uwierzył bym w taką historyjkę.
Ja, np. ostatnio zapaliłem sobie z kumplami przed szkołą i kumpel powiedział mi, że fajnie się wtapia palec w klawisze w komórce. Postanowiłem to sprawdzic i rzeczywiście tak było, tylko potem zaczęły mnie palce piec i czułem, że mi płoną. Starałem się to jakoś "ugasić" i przyłożyłem śniegiem, ale nic. Zaczęło mnie jeszcze bardziej piec i dokładnie czułem jak ogień przemieszcza się po mojej dłoni. Po chwili już mi się to znudziło i faza odeszła. W takie historie również jestem w stanie uwierzyć, bo sam ich doświadczyłem. Ale jakieś owady łażące po ciele i chęć zeskrobania je nożami? Ok... można mieć minimalne zwidy i haluny, ale bez przesady. Marihuana służy do poprawienia nastroju, humoru i ogólnego samopoczucia.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 19:12.