Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Skąd nienawiść do policji? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=219301)

Gierubesoen 24-08-2009 00:11

Dobry poziom życia to pojęcie względne- jeden ma co jeść i gdzie spać i jest zadowolony, a dla mnie np. to oznacza coś więcej niż codzienny bigos i schabowy z kartoflami (nie żebym nie lubił, ale są smaczniejsze rzeczy:) ) i ciasne mieszkanie 40 mkw... Może to dlatego, że w mojej rodzinie prawie każdy pokończył studia i ma dobrą pracę z wyjątkiem mojej matki, z którą żyjemy jak przeciętna polska rodzina którą opisałem wyżej. No ale tu jest Polska, mam świadomość, że mogło być gorzej ;)

Litawor 24-08-2009 00:17

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Andrew (Post 2632282)
Moi rodzice zarabiają wspólnie około 7-8 tys i nie czuję się, żebym pławił się w luksusach. 4- osobowa rodzina.

U mnie na głowę wychodzi znacznie mniej i nie narzekam. W luksusach się nie pławię, ale na tle innych nie mam źle. Nie wiem, jakie ty masz potrzeby.

Ale w ogóle skąd się wzięła ta dyskusja o dochodach i co ma tu do rzeczy?

Parys 24-08-2009 00:33

Koniec ot o kasie (-; Chwalcie się gdzie indziej.
Andrew, ja Cię poproszę o źródła, które mówią, że większość księży donosiła. Napisałeś: SB było polskie i Polacy nim zarządzali.Tak było polskie, że było tam wielu przedstawicieli KGB i GRU. Tak było dobre, że zabijało tego, kto się sprzeciwił systemowi. Myślisz, że po strajkach to ZOMOwcy wszystko ogarniali? Kto się zajmował internowaniem podczas Stanu Wojennego? Nie tym zajmowało się SB. SB było od niszczenia każdego przejawu chęci zmian w państwie socjalistycznym. Co dla Ciebie oznacza - dobrze wykonywał swoją pracę? Dobrze tropił ludzi, którzy chcieli Polski wolnej?

Andrew 24-08-2009 00:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2632295)
U mnie na głowę wychodzi znacznie mniej i nie narzekam. W luksusach się nie pławię, ale na tle innych nie mam źle. Nie wiem, jakie ty masz potrzeby.

Ale w ogóle skąd się wzięła ta dyskusja o dochodach i co ma tu do rzeczy?

Dyskusja ta już zaczynała się wcześniej i co kilka stron pojawia się po czyimś tekście w stylu "co Ty możesz wiedzieć, jak chodzisz do dobrego liceum", "co Ty możesz wiedzieć ja Twoi rodzice zarabiają XXXXzł", "Przecież policja nie zatrzymuje dzieci z bogatych rodzin". Po prostu bardziej się rozwinął.

Nie wyjeżdżam za granicę na wakacje, nie mam domku letniskowego, rodzice nie kupili mi samochodu na urodziny. Co prawda trochę podróżuję teraz po Polsce trochę, ale za dużo na to nie wydaję.

Litawor 24-08-2009 01:08

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Parys (Post 2632307)
Napisałeś: SB było polskie i Polacy nim zarządzali.Tak było polskie, że było tam wielu przedstawicieli KGB i GRU.

A co wy zaraz Ruskich chcecie za wszystko winić. Władza komunistyczna w Polsce była polska, SB było polskie i mimo niezaprzeczalnych wpływów Moskwy, to Polacy ograniczali wolność Polaków, a nie jakieś obce nacje. Nie trzeba szukać wroga za granicami własnego kraju. (owszem, jakbyśmy chcieli przeanalizować historię, to nie byłoby PRL, gdyby nie sąsiedztwo ZSRR; ale reżim zbudowany był rękami Polaków)

Albertus 24-08-2009 01:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2632350)
A co wy zaraz Ruskich chcecie za wszystko winić. Władza komunistyczna w Polsce była polska, SB było polskie i mimo niezaprzeczalnych wpływów Moskwy, to Polacy ograniczali wolność Polaków, a nie jakieś obce nacje. Nie trzeba szukać wroga za granicami własnego kraju. (owszem, jakbyśmy chcieli przeanalizować historię, to nie byłoby PRL, gdyby nie sąsiedztwo ZSRR; ale reżim zbudowany był rękami Polaków)

poprawie , Rece byly Polakow ale mózg tej calej niewoli byl w moskwie. Polscy komunisci to byli tacy posrednicy. Co nie zmienia faktu ze to podli zdrajcy.

Ulrikk 24-08-2009 09:30

Jeżeli dla 4 osobowej rodziny 4 tysiące złotych miesięcznie nie wystarcza, to w tej rodzinie musi być co najmniej jeden zepsuty do szpiku bachor.

Albertus 24-08-2009 11:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ulrikk (Post 2632436)
Jeżeli dla 4 osobowej rodziny 4 tysiące złotych miesięcznie nie wystarcza, to w tej rodzinie musi być co najmniej jeden zepsuty do szpiku bachor.

nie wiem jak w duzych miastach ale u nas 4 osobowe rodziny potrafia przezyc jak maja 1500-2000 (fakt ze u nas rachunki nizsze) no znam taka kobiete co ma 4 dzieci + ona (maz odszedl) i ona ma na kazde dziecko 200 zl alimentow + cos kolo 1000 pensja ze szpitala w sumie z dodatkami i duperelami ma cos kolo 2-2,2 k i zyje. Wiec u nas za 4 k mozna naprawde zapewnic dobre zycie dla sredniej (3-5 dzieci) rodzinie

Lasooch 24-08-2009 12:28

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2632533)
nie wiem jak w duzych miastach ale u nas 4 osobowe rodziny potrafia przezyc jak maja 1500-2000 (fakt ze u nas rachunki nizsze) no znam taka kobiete co ma 4 dzieci + ona (maz odszedl) i ona ma na kazde dziecko 200 zl alimentow + cos kolo 1000 pensja ze szpitala w sumie z dodatkami i duperelami ma cos kolo 2-2,2 k i zyje. Wiec u nas za 4 k mozna naprawde zapewnic dobre zycie dla sredniej (3-5 dzieci) rodzinie

Jest różnica między życiem a dobrym życiem. 5 dzieci to 7 osób - za 4 kafle nie będzie to 'dobre życie'. Tzn. będą mieli dach nad głową i coś na talerzu, ale mogą zapomnieć o wielu rzeczach, które teraz stają się już poniekąd standardem - jak np. odtwarzacze mp3/mp4.

A 5 dzieci to już nie jest 'średnia' rodzina. To jest już stado Murzynów.

Albertus 24-08-2009 12:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2632592)
Jest różnica między życiem a dobrym życiem. 5 dzieci to 7 osób - za 4 kafle nie będzie to 'dobre życie'. Tzn. będą mieli dach nad głową i coś na talerzu, ale mogą zapomnieć o wielu rzeczach, które teraz stają się już poniekąd standardem - jak np. odtwarzacze mp3/mp4.

A 5 dzieci to już nie jest 'średnia' rodzina. To jest już stado Murzynów.

tak jak ktos wyżej pisal kazdy ma swoj poglad na ta sprawe.

dla mnie mala rodzina tio 1-2 dzieci
srednia 3-5
duza 6+

a standartyy zycia

beznadziejny : nie masz gdzie mieszkac ani co jesc

slaby : masz gdzie mieszkac ale z jedzeniem masz problem (polujesz na golebie (znam takie rodziny) , jesz chleb z cukrem itp.

sredni : masz gdzie mieszkac i co zjesc (nie zadne wynalazki ale zwykle obiady itp.)

Ponadprzecietny : masz gdzie mieszkac , masz jakies pierdoly typu internet , MP3 itp. masz co zjesc juz se mozesz urozmaicic , jednego dnia pizza drugiego schabowy itp.

dobry : masz juz jakies dobre mieszkanie dobrze wyposarzone w sprzety , mozesz jesc co chcesz itp;

bardzo dobry : masz dom lub duze ekskluzywne mieszkanie , stac cie zeby wyslac dzieci do dobrej szkoly , mozesz jesc co chcesz MOZESZ (nie musisz) zatrudnic se pomoc domowa

no i tak dalej az do miliardera...

__HAPPY_SVEN__ 24-08-2009 13:19

Do dzisiaj myślałem, że jestem zwykłym dzieciakiem ze zwykłej rodziny.
Teraz widzę, że żyję na ponadprzeciętnym poziomie!! 8o Ej ale ja też poluje na gołempie :( :/

A 4 tysiące to wcale nie jest tak mało, jak Ci się wydaje.

Zokar 24-08-2009 14:14

Ahh ta policja ;S Lubię ją za ściganie "Kapturowców", jednak nie na widzę jej za takie rzeczy jak rozdawanie mandatu za to że się kupiło bilet na parkingi stanęło się połową samochodu na parkingu a resztą poza parking. Wiem bo nie dawno mojemu ojcu wlepili właśnie za to ten głupi mandat. Więc jestem po środku lubienia policji a jej nie na widzenia.

Argen 24-08-2009 14:21

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Zokar (Post 2632669)
jednak nie na widzę jej za takie rzeczy jak rozdawanie mandatu za to że się kupiło bilet na parkingi stanęło się połową samochodu na parkingu a resztą poza parking. Wiem bo nie dawno mojemu ojcu wlepili właśnie za to ten głupi mandat. Więc jestem po środku lubienia policji a jej nie na widzenia.

Po to masz parking, żeby parkować na parkingu, nie pozanim. Nie wiem jak wyglądała sytuacja, więc może to była bzdura, a może samochód twojego ojca jakoś przeszkadzał.

Btw. parkowania, nie znoszę kierowców, którzy parkują sobie na 2 miejscach parkingowych (np stają na skos). Takich to tylko wieszać.

__HAPPY_SVEN__ 24-08-2009 14:26

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Argen (Post 2632675)
Po to masz parking, żeby parkować na parkingu, nie pozanim. Nie wiem jak wyglądała sytuacja, więc może to była bzdura, a może samochód twojego ojca jakoś przeszkadzał.

Btw. parkowania, nie znoszę kierowców, którzy parkują sobie na 2 miejscach parkingowych (np stają na skos). Takich to tylko wieszać.

Ja gdybym takiego spotkał na polu bitwy to by umierał przez pół godziny
->poprzez krwawienie z jądra <-

Zokar 24-08-2009 14:30

Cytuj:

Signed.
I policja nic z nimi nie robi ;S I potem nie winni ludzie dostają mandaty że parkują za parkingiem przez debili.

Lasooch 24-08-2009 15:38

Cytuj:

Ta... świeżo zdałem prawko, papierka jeszcze nie mam a już widzę, że parkuję lepiej niż połowa Polski. Przedwczoraj widziałem pewną kobietę (pod Ikeą we Wrocławiu, centrum Bielany : P), która nie dość, że zajęła dwa miejsca, to jeszcze zaryła zderzakiem w trawę poza miejscem parkingowym (zostawiając metr miejsca z tyłu). Kretynka...

Otakuma 24-08-2009 16:36

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2632742)
Ta... świeżo zdałem prawko, papierka jeszcze nie mam a już widzę, że parkuję lepiej niż połowa Polski. Przedwczoraj widziałem pewną kobietę (pod Ikeą we Wrocławiu, centrum Bielany : P), która nie dość, że zajęła dwa miejsca, to jeszcze zaryła zderzakiem w trawę poza miejscem parkingowym (zostawiając metr miejsca z tyłu). Kretynka...

A ja widziałem taką sytuacje: Był sobie parking " na podwyższeniu"(tzn jak kończyło się miejsce parkingowe to był krawężnik i spad dobre pół metra) i jedna baba parkując dobiła do krawężnika, po czym go przejechała i jej autko zawisło przednimi kołami w powietrzu xD

Erhion 24-08-2009 19:58

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Andrew (Post 2632282)
Moi rodzice zarabiają wspólnie około 7-8 tys i nie czuję się, żebym pławił się w luksusach. 4- osobowa rodzina.

No to grubo masz, bo moi jakieś 5 tyś razem zarabiają i uważam, że mam sporo luksusów.

Bieda pewnie nigdy nie zajrzała do domu i dlatego uważasz, że nie masz luksusów.

__HAPPY_SVEN__ 24-08-2009 20:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Erhion (Post 2632939)
No to grubo masz, bo moi jakieś 5 tyś razem zarabiają i uważam, że mam sporo luksusów.

Bieda pewnie nigdy nie zajrzała do domu i dlatego uważasz, że nie masz luksusów.

Albo jego rodzice są skąpi i sami noszą garnitury za 3000 tysiaki, a on musi nosić łachmany ;(
I zamiast PSP ma gameboya / bravogirla

Parys 24-08-2009 20:27

Pamiętajcie tylko, że koszty życia w Warszawie są dużo większe, niż w Pcimiu Dolnym (oczywiście zarobki też są większe). Nie ma co tego porównywać. Skończcie już OT.

Litawor 24-08-2009 20:34

No na przykład komunikacja miejska w Warszawie jest tańsza niż u mnie w Szczecinie, więc nie przesadzaj...

Koszty życia różnią się trochę, ale nieznacznie.

__HAPPY_SVEN__ 24-08-2009 20:55

Prezydent Szczecina zarabia więcej niż prezydent całej Polski.

:]
sie czyta fakt

Akkorin 24-08-2009 22:27

A już myślałem, że nasze okolice są znane tylko ze spraw związanych ze stoczniami.

Dark Sven 24-08-2009 22:40

Z paprykarzu głównie ; /...

Andrew 24-08-2009 23:00

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Erhion (Post 2632939)

NO bieda mi też nie zajrzała, ale nie wyjeżdżam sobie na weekend za granice, nie mam stadniny koni, ani domu o powierzchni 400M^2.

Albertus 25-08-2009 00:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Parys (Post 2632962)
Pamiętajcie tylko, że koszty życia w Warszawie są dużo większe, niż w Pcimiu Dolnym (oczywiście zarobki też są większe). Nie ma co tego porównywać. Skończcie już OT.

no to fakt , za pieniadze co u nas mozesz zyc na dobrym poziomie w Warszawie Ci to pojdzie na same rachunki

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Andrew (Post 2633072)
NO bieda mi też nie zajrzała, ale nie wyjeżdżam sobie na weekend za granice, nie mam stadniny koni, ani domu o powierzchni 400M^2.

to juz jest zycie bardzo luksusowe , mi sie wydaje ze jak twoi rodzice maja 7/8 tysiecy to masz naprawde dobrze w domu , tylko nie masz jak porownac bo nigy nie poznales biedy

Parys 25-08-2009 01:08

Weźcie się już uspokójcie. Dla jednych jest luksusem jak mu niczego nie brakuje, a rzadko sobie coś kupuje. Dla innych jak idzie do sklepu i kupuje to na co ma ochotę. Jak ma pieniądze, to czemu ma tak nie robić? Taka dyskusja nie ma najmniejszego sensu.

Andrew 25-08-2009 11:51

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Parys (Post 2633152)
Weźcie się już uspokójcie. Dla jednych jest luksusem jak mu niczego nie brakuje, a rzadko sobie coś kupuje. Dla innych jak idzie do sklepu i kupuje to na co ma ochotę. Jak ma pieniądze, to czemu ma tak nie robić? Taka dyskusja nie ma najmniejszego sensu.

Jednak jest bardzo ważna w temacie, ponieważ ukazuje jak wpływa nienawiść do policji względem zarobków.
Można z tego wywnioskować, że prowadząc dostatnie życie jak i polując na gołębie (robiąc coś dla środowiska) można nienawidzić policji, bądź nie.

Albertus 25-08-2009 11:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Andrew (Post 2633297)
Jednak jest bardzo ważna w temacie, ponieważ ukazuje jak wpływa nienawiść do policji względem zarobków.
Można z tego wywnioskować, że prowadząc dostatnie życie jak i polując na gołębie (robiąc coś dla środowiska) można nienawidzić policji, bądź nie.

z tymi golebaimi mowilem na powaznie... znam rodzine co chodzila u ludzi po golebnikach i kradla golebie ;D nawet raz u nich taki rosol jadlem

__HAPPY_SVEN__ 25-08-2009 12:02

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2633300)
z tymi golebaimi mowilem na powaznie... znam rodzine co chodzila u ludzi po golebnikach i kradla golebie ;D nawet raz u nich taki rosol jadlem

ja cierpię dolę.
Dlaczego taki szlachcic jak Ty, jada tak niekonwencjonalne potrawy u plebsu (powinna być jeszcze niższa kasta społeczna Zjadamgołompscy ) ? Znudził się kawior i żołądki dorszy ? (na discovery w brudej robocie widziałem, to się znam jak rosjanin na radziecim sprzęcie elektycznym ;) )

Sven

Albertus 25-08-2009 17:49

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez __HAPPY_SVEN__ (Post 2633307)
ja cierpię dolę.
Dlaczego taki szlachcic jak Ty, jada tak niekonwencjonalne potrawy u plebsu (powinna być jeszcze niższa kasta społeczna Zjadamgołompscy ) ? Znudził się kawior i żołądki dorszy ? (na discovery w brudej robocie widziałem, to się znam jak rosjanin na radziecim sprzęcie elektycznym ;) )

Sven

o co ci chodzi?? kawior jadlem pare razy w zyciu. To ze ktos z moiej rodziny mial korzenie szlacheckie (dokladniej prababka miala ziemie w bialym i jakis dworek obok ale nie wiem bo nigdy z nia o tym nie gadalem ale jej komuchy zabraly) nie znaczy ze jadam kawiory itp. zyje na normalnym poziomie raz lepiej a raz gorzej i nie uwarzam sie lepszy od ludzi biednych bo z takimi mam do czynienia na codzien i wcale sie tego nie wstydze. Moja matka sama bieze nawet jakis zasilek. Wiec nie wiem wogle skad taka gadka?

__HAPPY_SVEN__ 25-08-2009 18:32

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2633545)
o co ci chodzi?? kawior jadlempare razy w zyciu. To ze ktos z moiej rodziny mial korzenie szlacheckie (dokladniej prababka miala ziemie w bialym i jakis dworek obok ale nie wiem bo nigdy z nia o tym nie gadalem ale jej komuchy zabraly) nie znaczy ze jadam kawiory itp. zyje na normalnym poziomie raz lepiej a raz gorzej i nie uwarzam sie lepszy od ludzi biednych bo z takimi mam do czynienia na codzien i wcale sie tego nie wstydze. Moja matka sama bieze nawet jakis zasilek. Wiec nie wiem wogle skad taka gadka?

PARE RAZY?! A JA ani razu!
Moja babcia też podobno szlachcianka, ale też dokłandie nie wiem, muszę się dowiedzieć :]

WIDZISZ ?! obaj jesteśmy w cząstce szlachcicami (jak 10% polaków, najwięcej w Europie - stąd pewnie nasze poczucie 'wyższości' ) ALE TY PRZYNAJMNIEJ ZASMAKOWAŁEŚ TEGO KRÓLEWSKIEGO KAWIORU !

a ja żyję i nie mam odstępstw ;(

Exodus 25-08-2009 18:38

@Sven
nie jestes smieszny, wiec sobie odpusc

Gierubesoen 25-08-2009 18:40

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez __HAPPY_SVEN__ (Post 2633576)
Moja babcia też podobno szlachcianka, ale też dokłandie nie wiem, muszę się dowiedzieć :]

JESTEŚ PLEBS 100%

I do tego mało zabawny :(

I skończcie już tą dyskusje o kawiorach i gołębiach...

Albertus 25-08-2009 18:42

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez __HAPPY_SVEN__ (Post 2633576)
PARE RAZY?! A JA ani razu!

WIDZISZ ?! obaj jesteśmy w cząstce szlachcicami (jak 10% polaków, najwięcej w Europie - stąd pewnie nasze poczucie 'wyższości' ) ALE TY PRZYNAJMNIEJ ZASMAKOWAŁEŚ TEGO KRÓLEWSKIEGO KAWIORU !

a ja żyję i nie mam odstępstw ;(

Nie czuje sie lepszy od innych Polakow z tego powodu.

kawior wcale nie jest drogi , zawsze go kupowala Ciocia z Belgii , o ile sie nie myle to na rynku ;D

Emcess 25-08-2009 18:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gierubesoen (Post 2633581)
JESTEŚ PLEBS 100%

I do tego mało zabawny :(

I skończcie już tą dyskusje o kawiorach i gołębiach...

taa, Sven to skonczony idiota ; ), produkuje sie bezsensownie w kazdym temacie..

Parys 25-08-2009 19:38

@Albertus
Ale nas nie obchodzi, gdzie Twoja ciocia kupowała kawior, skąd ona jest i ile razy w życiu go jadłeś. Nijak on ma się do dyskusji o nienawiści do policji.

Dark Sven 25-08-2009 19:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2633545)
o co ci chodzi?? kawior jadlem pare razy w zyciu. To ze ktos z moiej rodziny mial korzenie szlacheckie (dokladniej prababka miala ziemie w bialym i jakis dworek obok ale nie wiem bo nigdy z nia o tym nie gadalem ale jej komuchy zabraly) nie znaczy ze jadam kawiory itp. zyje na normalnym poziomie raz lepiej a raz gorzej i nie uwarzam sie lepszy od ludzi biednych bo z takimi mam do czynienia na codzien i wcale sie tego nie wstydze. Moja matka sama bieze nawet jakis zasilek. Wiec nie wiem wogle skad taka gadka?

Tak mnie ciekawi. Nie uważasz się za lepszego od ludzi biednych, albo inaczej, nie uważasz, że ludzie biedni są gorsi od Ciebie. To dlaczego według Ciebie gorsi są ludzie bogaci. Bo to bodajże Ty mówiłeś, że jak kogoś rodzice zarabiają powyżej sztucznie wymyślonej stawki czy chodzi do liceum, to nie zna życia i ogólnie jest, jak to pięknie określał Grzesiuk "Ciapciakiem".

Albertus 25-08-2009 20:25

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dark Sven (Post 2633618)
Tak mnie ciekawi. Nie uważasz się za lepszego od ludzi biednych, albo inaczej, nie uważasz, że ludzie biedni są gorsi od Ciebie. To dlaczego według Ciebie gorsi są ludzie bogaci. Bo to bodajże Ty mówiłeś, że jak kogoś rodzice zarabiają powyżej sztucznie wymyślonej stawki czy chodzi do liceum, to nie zna życia i ogólnie jest, jak to pięknie określał Grzesiuk "Ciapciakiem".

nie mowilem ze bogaci sa gorsi , tyle ze nie znaja na tyle zycia co biedni i sredni.

a co do szkoly to mam wogle inny poglad na sprawe , i nie moge scierpiec tumanow pchajacych sie tam na sile.

PS. Wiem ze ten kawior itp. nikogo nie interesuje , ale jak taki jeden zacznie temat/klutnie to poprostu musze mu odpowiedziec ;/

OK KONIEC OFFTOPA

Gadamy o policji ,

i pytanie

Dostaliscie wezwanie na komende zeby zeznawac w sprawie ojca (alimenty)

a) Mowicie ze ojciec daje wam kase tak do reki (klamstwo)
b) Mowicie ze ojciec nie daje wam kasy ( prawda )
t?

Lasooch 25-08-2009 20:29

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2633644)
Dostaliscie wezwanie na komende zeby zeznawac w sprawie ojca (alimenty)

a) Mowicie ze ojciec daje wam kase tak do reki (klamstwo)
b) Mowicie ze ojciec nie daje wam kasy ( prawda )
t?

Zdecydowanie b. Spłodził mnie i od tej pory jakoś nie bardzo się interesuje - no, ale płaci, więc takiego problemu mieć nie będę.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 05:59.