Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Tajemnice Rookgaardu (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=13)
-   -   Odpowiedź na zagadki: Mino Mage / Spike Sword / Domki (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=73450)

DK-LOG.911 01-03-2009 11:07

@ketjaq

469 - jezyk Beholderow.

spikesword bylo w filmiku z SR (shadow rexem jak jestes newbie)
Tak naprawde to jak sie do Dallheima mowilo "sword" to mowil ze "spike swordem ciachal cyklopy na kawalki". teraz odpowiada, ze nie zajmuje sie handlem bronia

Piombon 01-03-2009 11:17

DK, powoli. Żeby kolega się nie zniechęcił.

To prawda jeśli chodzi o okolice 469 - to jest bardzo zawiłe.
469 - język Beholderów. Deszyfrując go, opowiadamy się za stroną Obserwatorów. Zagadka matematyczna.
4 6 9 - droga zrozumienia 469, poprzez szereg innych działań, za to humanistycznych itp. Gdy pomagamy XXX Rasie w dokonywaniu go - opowiadamy się za ich stroną. Zagadka humanistyczna.

469 i 4 6 9 - służy do skracania kolejno takich rzeczy jak:
4 coś tam
6 ileś
9 coś tam

Wtedy najczęściej opisujemy to 4 6 9. Jest przydatne w wielu mitach ale pod innymi postaciami czynników 4 6 9, to znaczy:
4 6 9 - ogólne
4 - Wiara/Niewiara, Technika/Magia
6 - Żywioły
9 - xxx

Zaś może oznaczać też inaczej - 4 6 9 w pomniejszym miciku
4 - oczy. Dwie postacie, może ludzie?
6 - kamieni
9 - potworów

itd.

To najkrótsze wyjaśnienie ; )

- - - - - - - - - - -
Właśnie... Nie handluje bronią. Pozatym - temat ten istnieje od 2006.

Pozdrawiam, Piombon.

@Down
4 6 9 to nie Beholdery ; )) Wygląda podobnie. W tym rzecz - zawiła strasznie sprawa.

DK-LOG.911 01-03-2009 11:48

Beholdery pomagaly Kazordoon podczas Epoki Wojen i RACZEJ (podkreslam) nie bylo ich na Rooku.

lepiej zajmijmy sie "kolczastym slowem" Mozliwe, ze A jest kolcem, ale moze byc tez nim litera V. pewnie nie poprzecie mojej idei, ale kojarzy mi sie z "belkami" na mundurach zolnierzy. Dallheim jest zolnierzem, ale go juz walkowalismy i raczej to V czy A nic nie da :(...

Jazzman 01-03-2009 14:09

Mnie to za bardzo nie przekonuje bo nie wiadomo jak ma wyglądać ten "kolec" i ile ma ich być

DK-LOG.911 01-03-2009 21:18

moze chodzi o slowo "spear". taki kolczasty kij.

Pan Klocek 01-03-2009 21:22

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez DK-LOG.911 (Post 2481902)
Beholdery pomagaly Kazordoon podczas Epoki Wojen i RACZEJ (podkreslam) nie bylo ich na Rooku.

http://www.tibia-alumni-society.net/...us/Divbig1.jpg

;)

Cieszę się, że Piombon tu trafił. Mówi trochę zawile, ale mądrze. Może jego słowa bardziej trafią do tych którzy szukają na prawdę.
Mi osobiście w odkrywaniu tajemnic Rookgaardu (i jednej na mainie) pomogły słowa pewnej osoby "czasami sama droga do nagrody, jest nagrodą".

Jeśli lubicie takie gry słowne to polecam przyjrzeć się Szekspirowi :)
Np tak zwana Biblia Jakuba, która podobno była przez Szekspira "tłumaczona" (w oryginale ofc) - 46 psalm (tłumaczony w roku w którym Szekspir kończył 46 lat) i proponuje odliczać po 46 słów raz w dół raz w górę. Zaskakujący zbieg okoliczności, a jeśli ktoś też uważa, że to zbieg okoliczności to nie ma co szukać rozwiązań w takim banale jak Tibia :)

DK-LOG.911 01-03-2009 21:54

@up

to rook?

Szpec 01-03-2009 21:56

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Piombon (Post 2481260)
Hah... Musisz przyznać, że to wspaniałe pomysły? Tymbardziej, że owa dźwignia otwiera pobliskie kraty... : )

A jak ja to powiedzialem to mnie zjechaliście..

Cytuj:

Ot - bardzo prosty zwrot - 4 6 9!
Chcialbym zeby byl prosty...

Cytuj:

Mawiasz Ufoczniku - że questy można zrobić od tak. Nawet nie wiesz, jak bardzo się mylisz. Czasem trzeba czekać i miesiące, a dokładniej 6, by odnaleźć podmiot poszukiwań. Lecz i wtedy znajdzie się taki, co wyrzuci to do wody, a Ty straciłeś cały rok i nie pragniesz już dalej próbować.
Tego sie spodziewałem :p Czyzby chodzilo o... enchanted rose? Byla wzmianka kiedyś o tym.

@Pombion: Czy jest w tym pokoiku Toma cos ciekawego, wartosciowego? Wiesz moze cos o Iron Helmet? Darth Saldria rozwiazal ponoc ten quest..

Piombon 02-03-2009 08:11

Jeśli masz na myśli pokoje Toma, to widać, że jesteś świerzym nabytkiem Rookgardu. Niegdyś był dostęp, ale zapewne zostało to zablokowane, gdyż potencjalny newbie wszedł za kraty, a ktoś zabawił się dźwignią, a potem był spam na Helpie ; ).
Nic ciekawego.

Jeśli dogadam się za administracją - stanie się rzecz straszna dla moich kolegów mythbusterów, a jeśli nie - to wybędę gdzie indziej... I tak podróżuję...

Pozdrawiam, Piombon.

DK-LOG.911 02-03-2009 15:10

znalazlem cos w Moich Dokumentach :D zapisalem to jako "cos o spike'u" a nie mialem pojecia co ot jest. chce to wspomniec, bo bylem wtedy bity i kopany (zylismy w niecywilizowanych czasach)

Cytuj:

OK... if yall want the SoF, I'll tell you how to get it.

FIRST, you've got to be damn lucky enough to log in when the sof is missing from its island.

NEXT, go to amber and say hi. then say sword. She will freak out, summon 6 skeletons,
and vanish through a teleporter that will appear. Kill the skeletons first, because they'll
bug you later. Go through the portal.

It will take you to a strange room underground with amber and Bozo there. you cant talk to either
of them or they will summon more monsters, but you've got to do this. saying hi will make amber
summon 3 of her orc spearmen friends and bozo will summon a minotaur. Kill em. Then they will
talk with you, admitting to a joint partnership to find the Sword of Fury, which is hid in a place called
the Maze of Fury. Bozo will admit to intentionally creating that grave and putting the sign before
a collapsed cave talking abotu the "Entrance to the Maze of Fury" Infact, the maze exists on
another plane of existence, only accessed through a portal that he and amber were looking for.

Now you can go through a teleporter in this small room, and it will take you to the maze of fury.

Its a 2x2 passage that twists, turns, goes up and down levels, and is filled with Firefields, poison fields,
and electric fields. This is hell guys. Every time you change floors you will be encountered with different
monsters. First its trolls, then orcs, then orcs and spearmen, then rotworms, then minotaurs, then
rotworms, minotaurs, and orc spearmen. You will likely need at LEAST 4 backpacks of lifefluids and several antidote runes (if you want, it helps, i think 8 total) if your lucky you will make it through. You'll get to a hole going down, down , down and down. Now your at a small passage in a lava cavern. there are a few firefields, but you should be able to dodge them all except the last ones. You'll see a chest with rocks on its left and right, firefields on both of them, and firefields surrounding the box. Go up, and open it. What you get... not what you think. You get a battle hammer and a note. The note sais,

"The Sword of Fury is beyond mortal hands, and none other than I shall
ever contend with its wrath."

Now go BACK through the fire and then back through the maze and to amber and bozo. Bozo will
ask for the mace of fury (hes a little confused). Give it to him, and he will give you twelve crystal coins, a BP of level 0 UE runes and a magic longsword. Congratulations! you've just done a quest noone except me has ever figured out!
tlumaczenie by me :p

Cytuj:

OK... jesli chcesz miec SoFa, tu masz jak go zdobyc.

Po Pierwsze: musisz miec cholerne szczescie zeby go nie bylo na wyspie (juz wiemy jak go zniknac, wiec chyba ktos to se wymyslil)

Dalej: Idz do Amber, pisz hi i sword. zsummonuje 6 skeletonow, i zniknie w teleporcie.
Ubij szkielety i wejdz w portal

Bedziesz w dziwnym pokoju z amber i bozo. nie bedziesz mogl z nimi gadac...
amber zsummonuje 3 orc spearmany, a bozo minosia
Ubij. spytaja sie, czy chcesz znalezc sofa, w miejscu znanym jako Labirynt Furii (Maze of Fury)
Bozo stworzy grob do rozkopania, ktory sie pojawi zamiast znaku.
wejdziesz tam. bedzie napisane "wejscie do mof" i tp. oczywiscie wchodzimy.
to bedzie pokoik 2x2 kratki. zchodz nizej. uwazaj na firefieldy, poisonfieldy i energy fieldy
bedziesz musial ubic pierw trole, orki, orci spearmany
potem roty , minosy
potem minosy, roty i spearmany
zabierz bp life fluidow i antidotek (co najmniej 8)
scodz w dol, w dol, w dol, w dol...
bedziesz w malej jaskini z lava, bedzie troche fire fieldow ale beda slabsze od tych ostatnich.
fire fieldy beda dookola pudelka. wejdz tam i otworz bedziesz miec battle hammera i notke:
"The Sword of Fury is beyond mortal hands, and none other than I shall
ever contend with its wrath."
wroc do bozo (przez caly labirynt)
zapyta cie o mace of fury. popros go o to, a ci da 20cc, bp UE, magic longsword. Brawo ZRoBILES QUESTa
ja za bardzo nie wierze (sword nie dziala)

:edit
@down

zgadzam sie, ze to blef : )

Piombon 02-03-2009 21:43

Hahaha - ten ktoś miał niezłą wyobraźnię.

Ej - posłuchajcie. Nie tylko spoilery się liczą. To musi mieć sens fabularny.
Knightmare by czegoś nigdy nie zrobił. Tymbardziej, że Rookgaard kochał.

Nie wiem co więcej powiedzieć, jedynie to, że blef.

Pozdrawiam, Piombon.

@Edit
W takim razie, widziałem 8 ; )

Ameriov 02-03-2009 21:54

Popraw nazwę naszej kochanej wyspy albo w każdym poście będę Cie mieszał z błotem.
Nie wiem dlaczego ale ktokolwiek napisze jedno "a" mniej w słowie Rookgaard doprowadza mnie do szału.
Gdzieś pisałeś, że znasz 3 teleporty na rooku. Słaby jesteś, ja widziałem 4.

@DK-Log
Odczep się od AV. To mój znak.

Ameriov

@edit:
Jak sobie dorysujesz kredkami. Widzę, że coś te 150 stron a4 na nic się zdaje ^^'.

S.T.A.L.K.E.R. 04-03-2009 22:16

1. spike sworda zdobyc sie nie da bo:
- cipsoft nie pozwolil by na to (nie lubi rookstayerow) dlatego prawdopodobnie skasowal questa/nie dokonczyl go i zostaly jedynie resztki
- to tylko ozdoba
2. ghoula, tarantule nie zabijesz bo to tylko "ozdoby" i nie da sie do nich dostac
3. pokoj z krata to tez jest taka ozdoba
4. mino mag... hmm, wydaje mi sie ze da sie go ubic/dalo sie go kiedys ubic bo raz widzialem jak nobki bawily sie jego trupem (nieco przygnilym i pustym) kolo swiatyni a pozniej go do trade roomu zabrali i probowali selnac :D to bylo dawno, tibia 7.cos i chyba na morganie

Emperor_Lovah 04-03-2009 22:21

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez S.T.A.L.K.E.R. (Post 2486152)
1. spike sworda zdobyc sie nie da
2. ghoula, tarantule nie zabijesz bo to tylko "ozdoby" i nie da sie do nich dostac
3. mino mag... hmm, wydaje mi sie ze da sie go ubic/dalo sie go kiedys ubic bo raz widzialem jak nobki bawily sie jego trupem (nieco przygnilym i pustym) kolo swiatyni a pozniej go do trade roomu zabrali i probowali selnac :D to bylo dawno, tibia 7.cos i chyba na morganie

1. Argumenty proszę.
4. Jesteś pewny, że było to ciało Mino Maga? Być może było to ciało jego ucznia Apprentice Sheng'a?

@Edit
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez S.T.A.L.K.E.R. (Post 2486152)
1. spike sworda zdobyc sie nie da bo:
- cipsoft nie pozwolil by na to (nie lubi rookstayerow) dlatego prawdopodobnie skasowal questa/nie dokonczyl go i zostaly jedynie resztki
- to tylko ozdoba
3. pokoj z krata to tez jest taka ozdoba
4. mino mag... hmm, wydaje mi sie ze da sie go ubic/dalo sie go kiedys ubic bo raz widzialem jak nobki bawily sie jego trupem (nieco przygnilym i pustym) kolo swiatyni a pozniej go do trade roomu zabrali i probowali selnac :D to bylo dawno, tibia 7.cos i chyba na morganie

Cipsoft nie ma powodów by nas Rookstayerów nie lubić, ponieważ rookstayerzy równierz kupują PACC'a

S.T.A.L.K.E.R. 04-03-2009 22:28

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Emperor_Lovah (Post 2486161)
1. Argumenty proszę.
3. Jesteś pewny, że było to ciało Mino Maga? Być może było to ciało jego ucznia Apprentice Sheng'a?

1. prosze bardzo:
- trup mial niebieska szate
- normalnie nikt by nie meczyl sie ze zwyklym minotaurem bo nikogo by nie nabral
- moj qmpel widzial raz jak go bili
3. nie wiem, a ten uczen byl od zawsze? i czy wyglada jak mino mag?

Rocket Slayer 04-03-2009 22:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ameriov (Post 2483912)
Popraw nazwę naszej kochanej wyspy albo w każdym poście będę Cie mieszał z błotem.
Nie wiem dlaczego ale ktokolwiek napisze jedno "a" mniej w słowie Rookgaard doprowadza mnie do szału.

Polecam odpoczynek od tej gry.

Cytuj:

@DK-Log
Odczep się od AV. To mój znak.
Bo będziesz u pani!

Cytuj:

3. nie wiem, a ten uczen byl od zawsze? i czy wyglada jak mino mag?
Wygląda tak samo. Różni się miejscem występowania (jest dostępny dla graczy), czasem respawnu (boss) i specyfikacją (hp itp). Nie sprawia problemu dla myślącego 8 lvla. Wprowadzony został w którymś update na v7.9~, czy późniejszym...

EDIT
Cytuj:

Wiedziałem, wiedziałem, że to zacytujesz! Mogłem obstawić u Bukmachera ;[
Chyba trzeba będzie Cie częściej prowokować.
Znacie Rocketa?
Każdy go zna...
On zawsze krytyczne podejście ma!

Cytuj:

Czyżby Rocket w końcu zrobił coś pożytecznego? Nie wierzę własnym oczom.
Żeby to pierwszy raz =.= xcD

Cytuj:

PS. Twój podpis mnie przeraża.
A mnie śmieszy xd

Ameriov 04-03-2009 22:53

Cytuj:

Polecam odpoczynek od tej gry.
Wiedziałem, wiedziałem, że to zacytujesz! Mogłem obstawić u Bukmachera ;[
Chyba trzeba będzie Cie częściej prowokować.

Cytuj:

Wygląda tak samo. Różni się miejscem występowania (jest dostępny dla graczy), czasem respawnu (boss) i specyfikacją (hp itp). Nie sprawia problemu dla myślącego 8 lvla. Wprowadzony został w którymś update na v7.9~, czy późniejszym...
Czyżby Rocket w końcu zrobił coś pożytecznego? Nie wierzę własnym oczom.

PS. Twój podpis mnie przeraża.

@Piombion
Dlaczego ucichłeś? Mam nadzieję, że wrócisz do nas na dniach.

S.T.A.L.K.E.R. 10-03-2009 21:13

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rocket Slayer (Post 2486198)

w takim razie cipsoft zamiast mino maga zrobil jego ucznia jako bossa do zabicia czyli teraz mino mag to tylko ozdoba... ale kto ich tam wie

Diablo91 11-03-2009 14:33

@up

Zależy od podejścia do sprawy :). Dla nie których Mino Mag jest do nadania klimatu, dla innych celem gry na rookgaardzie.

DK-LOG.911 11-03-2009 16:34

do mm da sie dostac. jest 1 niezbity dowod, a mianowicie BRASS ARMOR, ktore mozna sprzedac u Dixi. chodz moze to byc rownie dobrze z questu... :)

sazqq 11-03-2009 17:22

Albo prawdopodobnie pozostałość po dawnych minosach (które być może dropiły kiedyś brass armor).
Idąc dalej Twoim tropem powinno dać się sprzedać wand of cosmic energy, lub taurus mace, a takiej możliwości raczej nie ma.

Maxpixel 11-03-2009 17:40

Po to jest możliwość sprzedaży Brass Armora by gracze co go mają mogli go sprzedać chyba proste, są to nieliczni gracze bo Brass Armor jest bardzo starą pozostałością... ;)

Oczywiście jak już wszystko i to było już poruszone...

Old_Game 11-03-2009 20:56

Witam nie wiem czy to może mieć jakiś związek i nie wiem czy było to kiedyś poruszane, ale pokaże.

Więc czasami tam w podziemiach tam pod kratami od razu jest most i te jeziorko i właśnie tam jest taki jasny punkt.

http://img26.imageshack.us/my.php?image=61896636.png

Może jak Spike Sword znika z wysepki to może da sie tam jakoś go wyłowić czy coś w tym stylu. Niestety ja nie sprawdziłem bo wędki przy sobie nie miałem.

@Down

Tak to od studni ;/ Ale wtopa....

Marcin24 11-03-2009 21:04

To od studni, o ile się nie mylę.

Maxpixel 13-03-2009 21:27

Atlantyda? ;)

Luker's 13-03-2009 23:51

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Marcin24 (Post 2492795)
To od studni, o ile się nie mylę.

Masz rajcie... to od studni...
(1327 teoria)

mistrz99 14-03-2009 16:15

Nie wkurzajcie sie na mnie ale wpadłem na pomysł
Niektórzy ludzie nadal mówią o tym że SoF jest w pokoju z dźwignią u toma.

A jakby tak się dostać przez dach??
Pomyślałem sobie tak o piekarni w Thais.
Dziury w dachu.
I właśnie może trzeba zrobić jakoś dziurę?
Nożem, sztyletem, kilofem no nie wiem.

Próbowałem pickiem ale nie wyszło
http://img9.imageshack.us/img9/6800/uo0002z.jpg

@down
no nie ale popatrz sobie na piekarnie w thais.
A wogóle w wielu filmach włamują się przez dach

Marcin24 14-03-2009 16:22

Cytuj:

I właśnie może trzeba zrobić jakoś dziurę?
A czy jest jakiekolwiek miejsce w Tibii, jakikolwiek dom, w którym można zrobić dziurę w dachu?

DK-LOG.911 14-03-2009 16:47

@2x up

w jakich filmach??

Luker's 14-03-2009 16:49

Z dnia na dzień te teorie są coraz bardziej absurdalne i chore... :(

Marcin24 14-03-2009 16:52

Cytuj:

@down
no nie
Czyli pomysł do bani.

Ale możesz jeszcze oczyścić swój honor - sprawdzić sam swoją teorię tj. zdobyć nóż i zacząć ciąć biednemu Tomkowi jego śliczny domek.

Rocket Slayer 14-03-2009 17:38

Litości... czy moje oczy muszą na to patrzeć... ARgh!

Spróbuj podejść do drzwi i krzyczeć "Alohamora" aż się otworzą. Nie pisz na forum dopóki ci to nie wyjdzie.

_Ryzy_ 14-03-2009 18:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Luker's (Post 2495267)
Z dnia na dzień te teorie są coraz bardziej absurdalne i chore... :(

Ponieważ wszystkie pomysły przez tyle lat zostały już sprawdzone.
Lepiej jak są absurdalne i chore niż żeby w ogóle ich nie było.
W końcu to jest burza mózgów ,każdy choćby durny pomysł trzeba sprawdzić ,bo w przeciwnym wypadku nigdy spike sworda nie zdobędziecie :P

Piombon 14-03-2009 21:07

@Ryzy
Przyznam - ta teoria była dość dobra - typowo fabularna do sytuacji, która była na Rookgaardzie : )). Liczne oszustwa, kłótnie, kradzieże... taaak... to by pasowało do klimatu tej wyspy. Aż tu nagle ktoś nowy niszczy komuś dach w poszukiwaniu podmiotu legend i mitów mieszkańców - miecza furii, niegdyś własności Dallheima. Czyżby Tom był złodziejem? Itp...

Niemniej jednak są inne wątki, które CipSoft przybliżył ostatnimi czasy. Czy na pewno nie zapomnieliście zrobić ważnych notatek w Akademii? Hmm...? Chyba trzeba by było, prawda? Wasz notatnik marnuje się będąc pustym!

Miłego główkowania ; )
Niech Wasze tropy mają podłoże fabularne!

Pozdrawiam, Piombon.

FisttO 14-03-2009 23:37

Zawiła ale i bardzo ciekawa historia, a może ukryta pod wiadrem dźwignia Toma jest połączona z drzwiami do MM? to tylko mój wymysł nie uzasadniony ale ciekawe by to było ;)

Luker's 15-03-2009 01:16

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez FisttO (Post 2495678)
Zawiła ale i bardzo ciekawa historia, a może ukryta pod wiadrem dźwignia Toma jest połączona z drzwiami do MM? to tylko mój wymysł nie uzasadniony ale ciekawe by to było ;)

Widać że nowy jesteś...

DK-LOG.911 15-03-2009 07:26

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Piombon (Post 2495522)
Czy na pewno nie zapomnieliście zrobić ważnych notatek w Akademii? Hmm...? Chyba trzeba by było, prawda? Wasz notatnik marnuje się będąc pustym!

czy wiesz cos o czym my nie wiemy?? ja robilem notatki (mam spis rzadkich przedmiotow i x przy tym, ktory zdobylem, czyli documenta santiago, knife itp., a na szczycie jest Sword of Fury :])

Piombon 15-03-2009 08:15

Nie mam na myśli takich pustych notatek! Co to za informacje?
Mówię o konkretach!
Wspomniałem o Akademii, miejscu przepełnionym wiedzą i historią. Wspomniałem o miejscu, które jest prawdziwym początkiem Waszych poszukiwań! Choć może czytaliście już tamtejsze księgi - z pewnością przydadzą się Wam kolejne lektury...

Ach Rycerzu - szanuję Cię, bo zgodnie z prawem mam tak czynić. Wkońcu jesteśmy oddzieleni ale i połączeni - Excalibugiem. Już raz był w naszych kościstych dłoniach, ale zobaczysz, wkrótce nadejdzie chaos i go odzyskamy! Za Urgitha i Goshnara!

"Mam wiedzę, a ona jest potęgą." - Croppwel.

Pozdrawiam, Piombon.

mistrz99 16-03-2009 15:22

o właśnie.
Knife?
na roku ten nożyk jest rarem gdyż gubi go tylko appertinecne sheng (jak coś się pomyliłem to napiszcie)

Cytuj:

Broń rzadka, lecz spotykana na wyspie Rookgaard, gdyż wypada tylko z Ghoula lub z ucznia Minotaura Maga.
No właśnie.
Może trzeba nożem to pociąć ?
wtedy wchodzimy i przesuwamy dźwignię
lecimy do maga ( a przed tym robimy to żeby spike znikł)
ubijamy dziada i wbijamy w tp.
(tp popsute to nas wywala pewnie w jakiejś jaskini.)
tam leży spike zabieramy go i cieszymy sie spikem hehe.
To tylko wymysł mój.
Nie wiem czy tak naprawdę jest ale ja poprostu chcę pomóc :P

Marcin24 16-03-2009 17:18

Cytuj:

Nie wiem czy tak naprawdę jest ale ja poprostu chcę pomóc :p
Chcesz pomóc, to idź na dach chatki Toma i to sprawdź, a potem wyjeżdżaj z tym na forum.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 11:30.