Cytuj:
Zdawało mi się, że prawda nie podlega subiekcji, a raczej relatywności.
|
Wymyślony przykład!
"Pitagoras mówi: Ziemia nie jest płaska - odpowiadają mu: nie mówisz prawdy"
Jeżeli istnieje coś takiego, jak Prawda Absolutna, to pewnie nie jest zależna od punktu widzenia, ale to, co wiemy jako ludzie tutaj, jest tylko prawdą według naszego (wyuczonego) punktu widzenia.
Cytuj:
Było ich bardzo wiele, z czasem jednak większość z nich zasymilowała się do kraju w którym przyszło jej istnieć. Pamięć o nich zanika szybko, po tym jak przestają walczyć...
|
Właśnie o to mi chodziło. A ciekawe czy żałują? Zapomnieli! Nie trują świata +1 językiem itp. , a sami ludzie żyją. Happy End!
Cytuj:
@Hitler geniusz:
Raczej fanatyk, który sobie nie zawdzięczał władzy. Dojście jego do władzy i dalsze sprawowanie rządów na czele III Rzeszy poznacie w 3 gimnazjum, dlatego większość lepiej żeby nie wypowiadała się na ten temat, bo można się zbłaźnić. Jeśli będziecie naciskali bluzgami w moją stronę, możliwe, że streszczę Wam tę 3 gimnazjum.
|
Może coś przegapiłem na historii. Ja mam książkę "Szkolny słownik historyczny" J. Pilikowskiego, w której mam napisane:
Cytuj:
Przeszedł do historii jako demon zła. Na pewno jednak nie był ani głupcem, ani szaleńcem.
|
Na Discovery też sporo programów o II WW oglądałem i, jeśli dobrze pamiętam, były wzmianki o jego geniuszu.
Ps. Bluzgu,bluzgu.
Opowiedz mi jak było, bo naprawdę jestem ciekawy.
|