Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Polska polityka - dyskusje wszelakie. (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=193403)

Piotrek Marycha 07-10-2008 16:17

o kryzysie ekonomicznym:
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Benjamin Barber
To bankructwo ideologii neoliberalnej, fundamentalizmu rynkowego, gdzie nie ma demokracji i obywateli, tylko konsumenci i producenci. [...] Dziś widać wyraźnie, że kapitalizm bez demokracji jest autodestrukcyjny.

co ty na to spider?

spider-bialystok 07-10-2008 16:31

Co ja mam do neoliberalizmu? Ja sie tym brzydze, jestem libertarianinem.
Neoliberalizm dopuszcza interwencjonizm panstwowy i to wlasnie interwencjonizm doprowadzil np. do Wielkiego Krachu/Kryzysu w 1929 r.

Ashlon 07-10-2008 16:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Piotrek Marycha (Post 2289432)
co ty na to spider?

Barber klamie!!!

Ciekawa, jaka riposta bedzie ^^

janek@ 07-10-2008 21:01

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 2287893)
Tak, bo urzednik wie najlepiej co czlowiekowi jest do szczescia potrzebne ;D

Nie, bo ludźmi (ładnie mówiąc chołotą) należy w pewnym zakresie "kierować". Gdyby nie to, Bóg wie czy kiedykolwiek wynaleźlibyśmy sposób na rozpalanie ogniska...

Spider czy ty tego nie rozumiesz?
Państwo zakładali ludzie którzy chcieli w jakiś sensowny sposób przetrwać. To pozostało do dziś, gdyby każdy kierowałby się twoim tokiem myślenia to cofnelibyśmy się w rozwoju o 15 tysięcy lat... Państwo tworzą ludzie, czy tego chcesz czy nie od tych ludzi zależy w jakich warunkach będziesz żył.

spider-bialystok 07-10-2008 21:58

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez janek@ (Post 2289845)
Nie, bo ludźmi (ładnie mówiąc chołotą) należy w pewnym zakresie "kierować". Gdyby nie to, Bóg wie czy kiedykolwiek wynaleźlibyśmy sposób na rozpalanie ogniska...

Wielkich odkryc dokonuja jednostki, a nie masy.
Kierowac to mozesz co najwyzej soba, jesli sadzisz inaczej - idz precz faszysto.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez janek@ (Post 2289845)
Spider czy ty tego nie rozumiesz?
Państwo zakładali ludzie którzy chcieli w jakiś sensowny sposób przetrwać. To pozostało do dziś, gdyby każdy kierowałby się twoim tokiem myślenia to cofnelibyśmy się w rozwoju o 15 tysięcy lat... Państwo tworzą ludzie, czy tego chcesz czy nie od tych ludzi zależy w jakich warunkach będziesz żył.

Pisze wyraznie - nie mam nic przeciwko dobrowolnemu organizowaniu sie ludzi!
Chodzi o dobrowolnosc. Mozesz zgadac sie z milionem innych ludzi i stworzyc dobrowolne, socjalistyczne panstwo na wlasnym terenie.
Ale lapy precz od tych, ktorzy nie chca sie do was przylaczyc.

Piotrek Marycha 07-10-2008 22:47

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 2289953)
Kierowac to mozesz co najwyzej soba, jesli sadzisz inaczej - idz precz faszysto.

hej to w takim razie w twoim anarchistycznym państwie to prawo raczej by nie istniało no nie?

spider-bialystok 07-10-2008 23:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Piotrek Marycha (Post 2290028)
hej to w takim razie w twoim anarchistycznym państwie to prawo raczej by nie istniało no nie?

Przeciez walcze od kilku stron w tym watku o prawo czlowieka do swobodnego decydowania o sobie, swojej wolnosci i wlasnosci.

Gangrel 07-10-2008 23:10

@Spider

To ja już wole być faszystą. Przynajmniej nie będę idiotą.

A wielkich odkryć nie dokonują jednostki. Jednostki się pod nimi podpisują. Kolumb sam nigdzie by nie dopłynął, każdy naukowiec bazuje na pracy innych, są zespoły badawcze...

spider-bialystok 08-10-2008 00:56

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gangrel (Post 2290044)
@Spider

To ja już wole być faszystą. Przynajmniej nie będę idiotą.

Coz za cieta riposta i potezna argumentacja!
Sila twojego watpliwego intelektu zmiotla mnie z powierzchni ziemi.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gangrel (Post 2290044)
A wielkich odkryć nie dokonują jednostki. Jednostki się pod nimi podpisują. Kolumb sam nigdzie by nie dopłynął, każdy naukowiec bazuje na pracy innych, są zespoły badawcze...

Kolumb zabladzil i doplynal do juz zamieszkanej ziemi, tez mi odkrycie. Jak w sredniowieczu jakis Zbyszko zabladzil i odnalazl inna wies to tez bylo odkrycie?
Newton, Kopernik - to jednostki.

Vil 08-10-2008 00:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 2290100)
Coz za cieta riposta i potezna argumentacja!
Sila twojego watpliwego intelektu zmiotla mnie z powierzchni ziemi.

i to mowi czlowiek ktory daleko idace wolnorynkowe teorie wysnuwa na przykladzie Hongkongu.

spider-bialystok 08-10-2008 08:31

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil (Post 2290102)
i to mowi czlowiek ktory daleko idace wolnorynkowe teorie wysnuwa na przykladzie Hongkongu.

Jedynka za czytanie ze zrozumieniem!
Czytaj do skutku, jest cien szansy, ze zrozumiesz.

Piotrek Marycha 08-10-2008 13:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 2290041)
Przeciez walcze od kilku stron w tym watku o prawo czlowieka do swobodnego decydowania o sobie, swojej wolnosci i wlasnosci.

mowie o prawie w sensie legislacyjnym, formalnym
bo w mysl twojej ideologii nic nikomu nie mozna nakazac, to jak ty chcesz ludzi do wiezien posylac za przestępstwa, ktorych ilosc wzrosnie, jak kazdy bedzie w swoim domu z kałasznikowem bronił swojego "prawa do swobodnego decydowania o sobie, swojej wolności i własności"?
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 2290168)
Jedynka za czytanie ze zrozumieniem!
Czytaj do skutku, jest cien szansy, ze zrozumiesz.

to samo dla ciebie...

Bambuko 08-10-2008 16:56

wolność z własnością się w pewnym stopniu wykluczają. czy będzie mi wolno jeździć Twoim autem? tak, jeśli pozwolisz. a co, jak wezmę Twoje auto, gdy będziesz daleko? nigdy nie dowiesz się, że to ja, a policja opłacana z datków nie da rady nigdy mnie znaleźć (zapewne wcale jej nie będzie). nie chcę polegać tylko na sobie i na swoich pieniądzach. ja jestem uczciwy i nie będę szkodził inny, ale obawiam się o siebie. i rewolwer w plecaku nie sprawi, że będę bezpieczniej się czuł.

Lechista 08-10-2008 19:28

Możecie się kłócić, ale Palikot jest moim idolem xD

spider-bialystok 08-10-2008 19:41

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Piotrek Marycha (Post 2290293)
mowie o prawie w sensie legislacyjnym, formalnym
bo w mysl twojej ideologii nic nikomu nie mozna nakazac, to jak ty chcesz ludzi do wiezien posylac za przestępstwa, ktorych ilosc wzrosnie, jak kazdy bedzie w swoim domu z kałasznikowem bronił swojego "prawa do swobodnego decydowania o sobie, swojej wolności i własności"?

A co jest niby zlego w puszczeniu serii z kalacha w wlamywacza, ktory chce sie wlamac do twojego domu?

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bambuko
a co, jak wezmę Twoje auto, gdy będziesz daleko?

To sie nazywa kradziez.
Poczytaj sobie jaka jest teraz wykrywalnosc kradzionych aut...
Od razu odpowiadam - zalosna.

Piotrek Marycha 08-10-2008 19:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 2290783)
A co jest niby zlego w puszczeniu serii z kalacha w wlamywacza, ktory chce sie wlamac do twojego domu?

może to że może sie on okazac policjantem na służbie? z drugiej strony to malo prawdopodobne bo policji by raczej nie bylo

btw, moglbys pisac na temat a nie powtarzac populistyczne slogany?

Gangrel 08-10-2008 20:40

@spider

Argumentacja była na tak dobranym poziomie, aby do Ciebie trafiła. Jeśli człowieka który myśli inaczej nazywasz faszystą, nie świadczy to dla mnie dobrze o twoim potencjale intelektualnym. A jesli nawet wbrew pozorom jestes inteligentny, to znaczy ze jestes zwyklym chamem i wypada przeprosic.

Bambuko 09-10-2008 00:03

Cytuj:

To sie nazywa kradziez.
Poczytaj sobie jaka jest teraz wykrywalnosc kradzionych aut...
Od razu odpowiadam - zalosna.

nie muszę czytać. ale jednak czuję się bezpiecznie. nikt nic mi nie zrobił. nie wierzę, że bez policji itd. byłoby jeszcze lepiej. boję się, bo ja nie będę kradł, nie będę postępował źle, bo nie chcę. gdyby każdy miał zachowywać się jak ja, to przyznałbym Ci rację. ale przecież tak nie będzie!

Vil 09-10-2008 12:05

Cytuj:

Preferuje postawienie przed domem pola minowego i zaopatrzenie w mape tylko najblizszej rodziny/ znajomych.

Reszte wypocin wyszydze pozniej, zakladajac ze bedzie mi sie chcialo marnowac czas.

spider-bialystok 09-10-2008 13:06

A widzisz, nic w tym zlego.
Sam przyznales mi racje unikajac odpowiedzi na zadane pytanie:)

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 02:10.