Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Updates (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=166)
-   -   Masowe odejscia postaci magicznych! (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=136775)

Don^Mokate 02-09-2007 14:32

skoro grali w ta gre dla przyjemnosci a po updacie tej przyjemnosci nazbyt nie bylo grajac magami, wiec kto im bronil zmienic profe?
@ edit a jeszcze dodam jako 75 ms, ze potrafie expic szybciej od 75 ek ale z takim waste ze zwraca mi sie tylko za polowe mfow.

X3R3 02-09-2007 14:39

Ja nie będę się bał napluć w twarz moderatorom. Powiem jasno; PIERDOLICIE GLUPOTY i jedynymi osobami, które tego nie dostrzegają, jesteście WY SAMI + banda oldschoolowych "knajtów". To, że jesteście moderatorami, nie czyni z was istot wszechwiedzących. Jesteś MODERATOREM - zamiatasz po innych. W moim mniemaniu, porównuję was do sprzątaczek u mnie w szkole.

Vil 02-09-2007 17:05

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Prostyy (Post 1636035)
dla Vila expi sie tylko visem ...

uswiadom mnie ktore czary sa bardziej cost effective.

Cytuj:

jakos na to nie czekam, bo wiem jaka bedzie odp. (broniaca rycerzy)
ee, od bronienia rycerzy to nie ten temat ? Czy my aby nie udowadniamy tutaj, ze jak ktos chce, i widzial wieksza czesc mapy niz Edron Drag cave, to i da rade ?

morwis 02-09-2007 17:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Demonq (Post 1636272)
knight i palek po updacie zarabiaja mnostwo kasy na kazdym expie/huncie.

i wtedy się obudziłeś ?
76 ek, skille 78/75, eq: rh, dsm, boh, k legi, demon shield, cranial basher, aol.
więc tak:
hunty: szczerze mówiąc nigdy nie lubiałem bloczyć czego kolwiek, komukolwiek, ale od nie dawna zacząłem
dle(+dragi bo akurat razem sie respią)- tak zwraca się kasy, a jak wypadnie rh/dsm to ładnie na + jestem
hydry- na 6 huntów poleciały: 2 rohy, kilka sapphirów, hydra egg i rh- zarobiłem coś ? noł fakin łej !
bije to z kumpel (61rp) i oddaje mu też kase za mf, ale zaraz powiecie, że kasa dla najta bo on bloczy !11!1111 ale chyba nie na tym gra polega, żeby okradać kumpli? gdybym nie dał mu kasy to on byłby z kolei na -, a gram dla przyjemności dlatego idziemy w 2 i dzielimy się kasą.
expienie:
lizardy- ~34k/h expa gdy nie przywiązuje wagi do loota i zarabiam przy tym ~4-5k/h
29k/h jak zbieram wszystkie gp, skóry itp
banuta- ~35-44k/h expa, kasy 6-7k
tomb: stone za tp-~55k/h i !UWAGA! mam waste, raz wyszło 9k waste na 200 expa, a za drugim razem 12k/100k expa więc tu nei jest powiedziane jak duże waste mam, ale niegdy nei wyszedlem na 0 albo na +
tar pit za tp- ~65-70k/h i waste 2-3 razy większe niż na stone
barby: mały camp-35k/h i troche kasy da się zarobić
duży camp- ~44k/h i zarabiam ~5k/h

no ale knight ma ZAWSZE profit... ofc moge expić 44k/h i zarabiać, ale jestem pewien, że druid/sorc także. i prosze was nie mówcie o żółwiach/żabach bo tam jest więcej ludzi niż potworów, tak samo jest z dragami( na expowiskach, które wypisałem w sumie też jest mnóstwo ludzi) i żeby się tam dopchać to albo trza się ustawiać w kolejkach, albo robić PA -.- ewentualnie jak ktoś lubi grać nocą to może trafi na wolny cave, ale wtedy ma jeszcze mniej expa.

Demonq 02-09-2007 18:42

Cytuj:

i wtedy się obudziłeś ?
OMG !!! palek i knight zawsze zarabiali wiecej niz magowie ale sorce/druty przed update mieli mniejsze waste i czesciej ich exp sie zwracal (teraz jest o wiele trudniej) Teraz knightci/palki zarabiaja wiecej kasy niz przed update.
roznica w zarabianej kasie miedzy palkami/knightami a magami jest jeszcze wieksza.

np. przed update palki wydawaly mnostwo kasy na bolty(teraz wiekszosc bierze tarcze i royal speary ktore so o wiele tansze od boltow),teraz zadaja wieksze hity za pomoca ktorych szybciej zabijaja potwora ktory mniej razy zdarzy uderzyc( mniej zabranego hp = mnijsze koszty leczenia), chodzac bez tarczy jesli je cos dogonilo dostawali wieksze hity co za soba niesie czestrze leczenie sie ktore kosztuje.

knightci zadaja duzo wieksze obrazenia w zwiazku z czym szybciej zabijaja potwora a ten nie zdaza zadac wiecej obrazen (tansze koszty leczenia)
mniej many na czary takie jak exori (oszczednosc na mf).]

wiec skoro przed update knightci potrafili bez problemu uzbierac spora ilosc kasy to co dopiero teraz.

PandeSin 02-09-2007 19:15

Kiedy pojawił się update miałem 50LvL. Mimo tego niepoddalem się jak większość i wbiłem 58 LvL, a o hitach z visa 130+ już dawno zapomniałem :p Poczułem małą róznice (zamiast 120-130 z visa, uderzam 80-120), ale co ma powiedzieć taki MDW :o

Prostyy 02-09-2007 19:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil (Post 1636612)
uswiadom mnie ktore czary sa bardziej cost effective.

mort hur ? tak czesto uzywany na huntach, a o runach nie wspominam bo to juz waste calkowite

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil (Post 1636612)
ee, od bronienia rycerzy to nie ten temat ? Czy my aby nie udowadniamy tutaj, ze jak ktos chce, i widzial wieksza czesc mapy niz Edron Drag cave, to i da rade ?

czyli mam isc z rycerzem na polowanie hmm jesli nie mam kolegi to nikt ze mna nie pojdzie bo sam woli expic i zarabiac. Na wsypach nie poexpie na goromie, bo pewnie zajete. Dragi nie mowie nawet, lodowe wyspy nie wiem, bo nie bylem, ale mysle, ze trzeba by bylo miec blokera. Tomb ... mam biegac z summonami ? A po za tym teraz zajete przez rycerzy. Podaj mi sensowne miejsce na dosc dobry exp i bycie na rowno lub na lekki minus z pieniedzmi.

Koszyk 02-09-2007 20:24

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Demonq (Post 1636272)
w pelni sie z tym zgadzam. Wielu magow rezygnuje ze wzgledu na kosztu bo co to za gra bez kasy ?

Taka jak pallem przed update... pallem ciezko bylobyc przy kasie przed updatem... praktycznie na kazdym lvlu

Piotrek Marycha 02-09-2007 20:32

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez morwis (Post 1636681)
dle(+dragi bo akurat razem sie respią)- tak zwraca się kasy, a jak wypadnie rh/dsm to ładnie na + jestem
hydry- na 6 huntów poleciały: 2 rohy, kilka sapphirów, hydra egg i rh- zarobiłem coś ? noł fakin łej !
bije to z kumpel (61rp) i

omg, i ty sie dziwisz ze masz waste bloczac JEDNEMU palkowi?!

btw DLe to ty juz powinenes bic solo na expie...

Cytuj:

tomb: stone za tp-~55k/h i !UWAGA! mam waste, raz wyszło 9k waste na 200 expa, a za drugim razem 12k/100k expa więc tu nei jest powiedziane jak duże waste mam, ale niegdy nei wyszedlem na 0 albo na +
tar pit za tp- ~65-70k/h i waste 2-3 razy większe niż na stone
ty, a powiesz mi w jakis spsob masz wieksze waste z 76ek niz ja na 38 ms, z mlvl 34 bodajze?

Kojotes 02-09-2007 21:13

1.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Demonq (Post 1635505)
1. Wiekszość magow nie placze z powodu dmg lub tego ze wolniej expi
kazdy poprostu chce spokojnie grac bez zamartwiania sie o brak kasy na mf
a przy tym jednak normalnie expic

2. Wypowiedź nieco wcześniejsza, z malowniczego tematu pt. "Skandal!" .

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Demonq (Post 1471841)
a oto cytat który spowodował moja rezygnacje z gry w tibie od wyjscia updata:

Ukryty tekst:
"Oczywiście podniesie się teraz bunt, ale moc czarów zwłaszcza magów znacznie osłabnie. Dotyczy to przede wszystkim poziomów ponad 70. Obrażenia, które będą zadawane, nie będą już takie same, nie będą w takim stopniu zależeć od levelu."

exori vis/mort/flam (moim zdaniem podstawowe czary do expienia) zostaną znacznie obniżoneX(
Wielu moich kumpli także rozważa odejście z tibi
CIPy niszczą tibię.

Mogłeś chociaż konsekwentnie stosować swoją argumentację i nie rzucać słów na wiatr.

morwis 02-09-2007 21:21

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Piotrek Marycha (Post 1636942)
omg, i ty sie dziwisz ze masz waste bloczac JEDNEMU palkowi?!

a może mam wziąc ekipe 15 osób w tym 10 sorców z sd ? omg przeczytałeś mój post ze zrozumieniem ? zresztą uh schodzi mi tyle co na dla czyli 1-2, czasami 3 jak dostane kilka razy z wave po drodze -.-
Cytuj:

btw DLe to ty juz powinenes bic solo na expie...
1 nie ma gdzie
2 płacz potem, że ci najty zajmują wszystkie expowiska zajmują!11111!
3 jakoś siebie nie widze na tych dlach, pozatym kolejna miejscówka z waste
Cytuj:

ty, a powiesz mi w jakis spsob masz wieksze waste z 76ek niz ja na 38 ms, z mlvl 34 bodajze?
ty, a może przestań słuchać bajek tylko zacznij grać/sprawdź jak jest naprawde ?

Demonq 02-09-2007 22:53

Cytuj:

2. Wypowiedź nieco wcześniejsza, z malowniczego tematu pt. "Skandal!" .
temat byl zalozony przed update i to byly przypuszczenia lub puzniej jeszcze nie przetestowane do konca jego skutki

Cytuj:

Mogłeś chociaż konsekwentnie stosować swoją argumentację i nie rzucać słów na wiatr.
przezucilem sie na palka i to akurat nie twoj problem wiec mozesz sobie wsadzic te komentarze

cieju04 02-09-2007 22:56

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Koszyk (Post 1636934)
Taka jak pallem przed update... pallem ciezko bylobyc przy kasie przed updatem... praktycznie na kazdym lvlu

Uwież mi. przed upem miałem palka dość długo i jakoś wychodziłem na +, czasami na 0, waste było żadko, jak na dragach nic nie poleciało, ale wtedy chodziłem na tomb i spokojnie odrabiałem. Teraz palkiem trzeba umieć waścic :P

Kogutt 02-09-2007 23:40

Ja nie rozumiem jak pallkiem/knightem (zwłaszcza po upie) można mieć waste?! Trzeba być ostro słabym graczem.

Piotrek Marycha 03-09-2007 00:23

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez morwis (Post 1637013)
a może mam wziąc ekipe 15 osób w tym 10 sorców z sd ? omg przeczytałeś mój post ze zrozumieniem ? zresztą uh schodzi mi tyle co na dla czyli 1-2, czasami 3 jak dostane kilka razy z wave po drodze -.-

a pani przedszkolanka nie nauczyła ze między "1" a "15" są tez inne liczby?

Cytuj:

1 nie ma gdzie
nie chce mi sie juz liczyc, ale jest conajmniej 5 sensownych miejsc z drags/DLs, to chyba calkiem niezle nie?
Cytuj:

2 płacz potem, że ci najty zajmują wszystkie expowiska zajmują!11111!
tzn rozumiem ze NIGDZIE nie epxisz zeby nie było "płaczu?"
Cytuj:

3 jakoś siebie nie widze na tych dlach, pozatym kolejna miejscówka z waste
opłacalnosc sobie odbijesz na zwyklych dragach
Cytuj:

ty, a może przestań słuchać bajek tylko zacznij grać/sprawdź jak jest naprawde ?
byłem z kumplem na tar tomb -3, ~40-50? minutach mialem ze 3bp MF w plecy, o zarobku nawet nie warto wspominac (jedyny loot to GP i jeden spike sword - do podzialu miedzy nas dwoch) , gdybym był samemu to poszlo by pewnie drugie tyle MF

Onori 03-09-2007 09:34

Cytuj:

Ja nie rozumiem jak pallkiem/knightem (zwłaszcza po upie) można mieć waste?! Trzeba być ostro słabym graczem.
A Ty potrafisz czytać? Napisał, że dzieli się ze swoim kumplem. Wiesz nie dla wszystkich ważny jest - exp/loot/kasa, ale dla Ciebie to trudne do zrozumienia, może to pojmiesz za pare lat gry bądź jak podrośniesz intelektualnie.

Cytuj:

Sorki, ale gówno wiesz
Szczerze? To Ty "gówno" wiesz jak było dawniej, bynajmniej nie mam tu na myśli 3 miesięcy temu, tylko paru lat.

Cytuj:

w pelni sie z tym zgadzam. Wielu magow rezygnuje ze wzgledu na kosztu bo co to za gra bez kasy ?
Trudniejsza. Ale coż lepiej iść na łatwizne.

Cytuj:

Ja nie będę się bał napluć w twarz moderatorom. Powiem jasno; PIERDOLICIE GLUPOTY
Toś im napluł. Wiedzą z pewnością więcej od Ciebie i ja się w pełni z nimi zgadzam, ale Ty należysz do bandy "łojej! zapsóli sórca!" zamiast "opluwaniem" innych zajmij sie grą - może wyjdzie Ci to na dobre.

Prostyy 03-09-2007 12:48

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Onori (Post 1637569)
Trudniejsza. Ale coż lepiej iść na łatwizne.

nie da sie expic bo nie wyrobisz na manasy

wrogonastawiony 03-09-2007 13:31

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kogutt (Post 1637295)

Jezeli mowimy o zolwiach/scarabach czy innym smieciu to masz racje :) Zalezy jeszcze o jakim poziomie myslisz ;p Mowie o knighcie oczywiscie ;)

X3R3 03-09-2007 13:39

Cytuj:

Ty należysz do bandy "łojej! zapsóli sórca!"
Zgadza sięX( Tyle że ja, w przeciwieństwie do reszty moich kompanów, GRAM. Nie zmienia to rzecz jasna faktu, że nie jestem zadowolony, że sorc został spierdolony w 3 dupy. Mam niepodważalne dowody na to, i wy, jeżeli się z tym nie zgodzicie to jesteście w moich oczach frajerami. Tyle.

Onori 03-09-2007 14:50

Cytuj:

z tym nie zgodzicie to jesteście w moich oczach frajerami.
Daruj sobie rasizm, dobrze?

X3R3 03-09-2007 15:01

No kurwa przepraszam, ale ktoś kto twierdzi, że udupienie sorka do obecnego stopnia jest uczciwe, to chyba taka osoba nie ma równo pod sufitem.

Medivh Shady 03-09-2007 16:08

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Prostyy (Post 1637758)
nie da sie expic bo nie wyrobisz na manasy

fakt jest ciężko ale nie przesadzajcie nie jest tragicznie -.- mi sie nie zwraca raz na 3 hunty , raz mam mega waste raz mam zajebisty zarobek.

Jeśli grałeś sorcem przed wprowadzeniem wandów to powinieneś sobie teraz dawać rade. Wtedy wydawałeś mase kasy na runy a teraz na mf.

Cytuj:

No kurwa przepraszam, ale ktoś kto twierdzi, że udupienie sorka do obecnego stopnia jest uczciwe, to chyba taka osoba nie ma równo pod sufitem.
Zmienili tylko zasadę działania skili i mlvl , skąd wiesz czy ci w zimowym update nie zmniejsza ilości many na poszczególne czary tak aby zmniejszyć koszty huntów , trzeba przywyknąć i poczekać.

bartii10 03-09-2007 22:46

ja juz sie przzwyczailem do obecnego stanu rzeczy ;]

Piotrek Marycha 03-09-2007 23:10

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Medivh Shady (Post 1638135)
f
Jeśli grałeś sorcem przed wprowadzeniem wandów to powinieneś sobie teraz dawać rade. Wtedy wydawałeś mase kasy na runy a teraz na mf.

ale zobacz co to za parodia, ze sorc takim przykladowym HMMem ktory kosztuje i wazy duzo, nawet nie siega ŚREDNIEJ hitow knighta/palla, na tibii 7.5 to przynajmniej płaciłeś = miałes wiekszy dmg

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez bartii10 (Post 1638929)
ja juz sie przzwyczailem do obecnego stanu rzeczy ;]

co innego począć?

wrogonastawiony 04-09-2007 14:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Piotrek Marycha (Post 1638980)
ale zobacz co to za parodia, ze sorc takim przykladowym HMMem ktory kosztuje i wazy duzo, nawet nie siega ŚREDNIEJ hitow knighta/palla

lol

Prowadziles jakies testy ? Chetnie rzuce okiem.

HMM przy uderzeniu zawsze ma jakas dolna granice, broń i speary nie. Dodajmy jeszcze ze spear zawsze ma duza szanse na miss. Mam 57 ek, nadal zdarzy mi sie hit ponizej 50 (na zolwiach i scarabach) i nieraz jeszcze zdarzy sie miss. Skill 78, giant sword. Jest lepiej niz bylo ale nie tak jak sobie to wyobrazacie.
Policz sobie jaka ja mam srednia hitow i przyrownaj do HMM'a jakiegos tam 55-60 ms.

wizu 06-09-2007 18:04

Średnia takiego sorka to 70-80. Ale pamiętaj, że za każdy strzał z HMM się płaci...

--Cienius-- 06-09-2007 21:30

skonczcie juz to lamentowanie i grajcie dalej

Kogutt 06-09-2007 21:42

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez --Cienius-- (Post 1642072)
skonczcie juz to lamentowanie i grajcie dalej

Miałeś po upie sorca na lvlu 60+? Zaraz mi pewnie powiesz, że było trzeba robić magic level ,a nie PG. Ale słuchaj, znam osobę 61lvl, 60 magic level. Czyli całkiem dobry. I ma waste tam gdzie przed upem nie miała. Więc nie mów nic o m lvlu tylko zagraj 60+ sorcem i wbijaj na forum "lamentować".

wrogonastawiony 06-09-2007 23:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez wizu (Post 1641731)
Średnia takiego sorka to 70-80. Ale pamiętaj, że za każdy strzał z HMM się płaci...

Ale pamietaj, ze jak stoje przy dragu (Knight) to on mnie atakuje i leczenie tez kosztuje =)

aripck 07-09-2007 01:09

dziś spytałem 92 sorca jak mu się gra po update on odpowiedziałmi że nie jest źle :) więc nie lamentujcie bo to nic nie zmieni.
Najgorsze w tibii jest to że manaski i tak są za drogie powinny być po 20gp wtedy by można efektownie grać.

papik1992 07-09-2007 09:41

Tańszych manasków bo tylko tego mi brak do expa tak szybkiego jak ma mój kumpel pall. Bo mam waste jak chce expic tak jak on ... i do tego runki sięrobi troszq długo :/ kiedyś się bp hmm na facc 40 minut chyba robiło jak nie mniej

Duch Niespokojny 07-09-2007 11:05

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez papik1992 (Post 1642434)
Tańszych manasków bo tylko tego mi brak do expa tak szybkiego jak ma mój kumpel pall. Bo mam waste jak chce expic tak jak on ... i do tego runki sięrobi troszq długo :/

Jak już ktoś zauważył, tańsze manafluidy jeszcze bardziej dopakowałyby rycerzy i paladynów, którzy nawalaliby dzięki temu non-stop z exori i ethereal spear.
Cytuj:

kiedyś się bp hmm na facc 40 minut chyba robiło jak nie mniej

Kiedyś się robiło 140 minut, czyli dokładnie tyle samo co teraz.

Medivh Shady 07-09-2007 13:20

Cytuj:

Tańszych manasków bo tylko tego mi brak do expa tak szybkiego jak ma mój kumpel pall. Bo mam waste jak chce expic tak jak on ... i do tego runki sięrobi troszq długo :/ kiedyś się bp hmm na facc 40 minut chyba robiło jak nie mniej

nie potrzeba tańszych mf tylko zmniejszyć ilość many na dany czar dmg zostawić albo zmniejszyć różnice między min a max dmg.

papik1992 07-09-2007 19:50

no nie wiem -.- kiedys na hmma bylo 70 teraz jest 4x wiecej. A nie przypominam sobie rzeby kiedys mana się odnawiała co 12 sekund ... chyba ze tak było a juz nie pamitam

Camoorcha 07-09-2007 19:53

Kazdy robi co chce?; o

Duch Niespokojny 07-09-2007 20:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez papik1992 (Post 1642985)
no nie wiem -.- kiedys na hmma bylo 70 teraz jest 4x wiecej. A nie przypominam sobie rzeby kiedys mana się odnawiała co 12 sekund ... chyba ze tak było a juz nie pamitam

No to musisz odświeżyć sobie pamięć, bo w tym samym updacie, w którym zwiększono koszt runy hmm do 280 przyspieszono też czterokrotnie regenerację many.

papik1992 07-09-2007 21:45

ja myślałem że 2x :P ale to już stare czasy ... :P

wizu 08-09-2007 11:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez wrogonastawiony (Post 1642269)
Ale pamiętaj, ze jak stoję przy dragu (Knight) to on mnie atakuje i leczenie tez kosztuje =)

A co, uważasz że ja bijąc draga stoję 10sqm od niego? I bije z HMM, albo lepiej z SD? Też stoję kolo niego i popierdzielam z TR i visa, a przy visie muszę stać naprzeciw jego pyska, i jestem bardziej narażony na fire Wave....

papik1992 08-09-2007 17:41

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez wizu (Post 1643734)
A co, uważasz że ja bijąc draga stoję 10sqm od niego? I bije z HMM, albo lepiej z SD? Też stoję kolo niego i popierdzielam z TR i visa, a przy visie muszę stać naprzeciw jego pyska, i jestem bardziej narażony na fire Wave....

Popieram ;) robie dokładnie to samo i nieraz jesttak goraco że bez M shielda nie ma co

Lord kasztanowiec 08-09-2007 18:11

delikatnie mówiąc. część z was poprostu bredzi....przed update pall czy knight nie mreczał ze ma mało kasy, małe dmg itp...troche zbalansowali postacie i juz problemy macie....mam kumpla ma palla i maga...i nie mreczy ze ma maga słabego oba chary sa na 50 levelu...teraz mówi ze przynajmniej oba maja podobne dmg...

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 21:14.