Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Niusy (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=12)
-   -   Balansowanie profesji (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=142229)

mago 08-08-2007 12:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Finch (Post 1591023)
Ludzie zaczynacie sie zachowywac jak dzikie, wściekłe psy. Zamiast zjadania jeden drugiego na wzajem proponuje zastanowić sie nad paroma rzeczami jeżeli juz macie taką potrzebę dyskutowania (40 stron).
Mianowicie:
1.Kto jest lepszy: knight czy paladin?
2.Kto was bardziej ciągnie: druid czy sorc?
3.Czy waszym zdaniem miecz jest równy obuchowi i siekierze?
4.Czy opłaca się expić za pomocą strzał i boltów?

To tylko przykłady zagadnień. Mam nadzieję że żarzegnają one spory na forum. Pytania sa na temat balansacji, więc myślę, że sa na miejscu. Każdą swoją wypowiedz należałoby uzasadnić.

No to ja może odpowiem:
1. Moim zdaniem knight jest lepszy od paladina, poniewaz knight ma więcej życia, ma dobrą obrone i silny atak a także dużo czarów (jak na knighta). Niewliczając run (waste), paladin to osłabiona wersja knighta.
2.Mnie bardziej przyciąga postać druida, która jest powiązana z naturą. Ma ona dobre zdolności magiczne, może robić kosztowne runy (uh), które może szybko sprzedac i mieć dużo pieniędzy.
3.Moim zdaniem po tym update miecz=siekiera=obuch, poniewaz wystarczy popatrzeć na ich ataki, wagę i obronę. Wcześniej wydaje mi się, że obuch był najsłabszy.
4. Moim zdaniem nie opłaca sie już expic za pomocą boltów, strzał, gdyż istnieja teraz silne włócznie a do tego możemy wzmocnić swoją obrone poprzez noszenie tarczy. Oczywiście można używać boltów w walce z np. smokami, których siła rażenia ogniem nie może zostać powstrzymana przez tarczę.

:evul:

1. Zalezy jak lezy ;P Dobrym pakiem da sie wyciagnac tez jakies 200+k exp na godzine spokojnie. 9np odpowiednia miejscowka na frostach). I tak pal najwiecej zarabia przy takim samym exp na godzine niz kina.
2. Mnie zadna postac magiczna nigdy nie ciagnela (odrazu uprzedze od 2003r)
3. Jest porownywalny.
4. Oplaca sie expic z boltow a nawet z power boltow jesli masz wysoki level i to jak wyjda koszty expa niewiele cie obchodzi - liczy sie ile wbijesz na godzine wtedy.

A teraz do ktoregos Pana up.
Tak expilo sie z ue - przed update i to masowo. Teraz watpie by sie to zwracalo - patrz behe hell - jedno z najlepszych expowisk jak miales odpowiednie umiejetnosci i byl dobry resp (a tam jest cholernie szybki) wyciagales na ue 450k/h walac po kilka z ue po uprzednim zlurowaniu i finansowo to nie wychodzilo zle bo sie zwracalo a rzeklbym przy szczesciu nawet sie zarobilo.

Jak cipsoft napisal teraz zajma sie ekonomia jako nastepnym czynnikiem balansacji. Co to oznacza? Czyzby tansze czary dla postaci magicznych?

Vil 08-08-2007 14:02

zmniejszenie kosztow w manie albo ceny mf mogloby calkiem fajnie wyjsc.

Finch 08-08-2007 14:16

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil (Post 1592289)

Moim zdaniem powinni zmniejszyć ilość many potrzebnej na dane czary sorcom i duidom, poniewaz jeżeli dadza tańsze mf to zyskaja na tym również knightci (tańsze mf= tańsze exori) i znowu będzie narzekanie.

@mago
punkt4. Masz rację ale jak walisz ze spearów możesz wtedy nosić tarczę :)

Duch Niespokojny 08-08-2007 15:24

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez mago (Post 1592089)
Tak expilo sie z ue - przed update i to masowo. Teraz watpie by sie to zwracalo - patrz behe hell - jedno z najlepszych expowisk jak miales odpowiednie umiejetnosci i byl dobry resp (a tam jest cholernie szybki) wyciagales na ue 450k/h walac po kilka z ue po uprzednim zlurowaniu i finansowo to nie wychodzilo zle bo sie zwracalo a rzeklbym przy szczesciu nawet sie zarobilo.

Hm... chciałbym zobaczyć jakiś filmik, bo jakoś ciężko mi uwierzyć, że faktycznie się zwracało...

Santaks 08-08-2007 16:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Duch Niespokojny (Post 1592466)
Hm... chciałbym zobaczyć jakiś filmik, bo jakoś ciężko mi uwierzyć, że faktycznie się zwracało...

Gdzies na forum kiedys widzialem taki film jak bodajze 170 sorc expil a 200 knight mu lurowal exp byl bardzo dobry ale koszty byly ogromne

Xerionis_Family 08-08-2007 18:05

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil (Post 1592289)

Mniejsze koszty mf to by była tragedia - ludzie robili by runy na mfach jednocześnie trenując mlvl i robiąc sobie amunicje(wtedy kupowanie run stało by się zbędne, chyba że ceny run w sklepach również by zmalały). Mniejsze koszty w manie hmm... vis za 10 many? Nie no ale to dobry pomysł, bo sorce zaczęli by dalej korzystać z czarów spontanicznych częściej... no i by przestali narzekać na waste :P

Cytuj:

A teraz do ktoregos Pana up.

Nareszcie ktoś, kto się zna na rzeczy...

Duch Niespokojny 08-08-2007 18:25

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Xerionis_Family (Post 1592801)
Nareszcie ktoś, kto się zna na rzeczy...

A to ciekawe, bo on nie tylko nie potwierdził twoich słów, ale wręcz im zaprzeczył. Czyżbyś więc przyznawał, że sam się na rzeczy nie znasz?

Santaks 08-08-2007 19:00

Xerionis_Family wogule przeczytales uwaznie to co napisal mago?...
zdecuj sie w koncu o co ci chodzi, pierw mowisz ze expienie sie zwraca a teraz piszez ze ziomek sie zna na zeczy pomimo tego ze wyraznie napisal teraz takie expienie to waste.

Xerionis_Family 08-08-2007 19:19

Cytuj:

odpowiednie umiejetnosci i byl dobry resp (a tam jest cholernie szybki) wyciagales na ue 450k/h walac po kilka z ue po uprzednim zlurowaniu i finansowo to nie wychodzilo zle bo sie zwracalo a rzeklbym przy szczesciu nawet sie zarobilo.

Ja tam na czytanie ze zrozumieniem nigdy nie narzekałem...

Santaks 08-08-2007 19:51

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Xerionis_Family (Post 1592923)

Ja tam na czytanie ze zrozumieniem nigdy nie narzekałem...

Radze jednak pocwiczyc czytanie ze zrozumieniem jemu chodzilo ze kiedys przed update tak bylo :)
pzrd

Psyhol99 08-08-2007 20:08

moze byc mi sie podoba hihi jak dalmnie 8/10 :P LoL

Santaks 08-08-2007 20:24

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Psyhol99 (Post 1593016)
moze byc mi sie podoba hihi jak dalmnie 8/10 :P LoL

zaloze sie ze sorciem ani druidem nie jestes, wyszedles wogule z rooka :D?

Xerionis_Family 08-08-2007 21:00

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Santaks (Post 1592983)
Radze jednak pocwiczyc czytanie ze zrozumieniem jemu chodzilo ze kiedys przed update tak bylo :)
pzrd

Też mówiłem o sytuacji sorca z przed update...

UNhail...

Duch Niespokojny 08-08-2007 21:49

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Xerionis_Family (Post 1593119)
Też mówiłem o sytuacji sorca z przed update...

Och, a ja przez cały czas mówiłem o sytuacji Stoczni Gdańskiej w czterdziestym piątym. No widzisz, i stąd te wszystkie nieporozumienia!
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Xerionis_Family (Post 1587008)
w zasadzie ci sorce których ja znam i którzy bardzo efektownie expią (oczywiście mowie o dobrych lvlach) lurują dużo potworów na mana shieldzie właśnie a następnie wybijają je za pomocą ue. Bardzo skuteczna metoda i bez waste.

Xerionis_Family 08-08-2007 23:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Xerionis_Family (Post 1587008)
sd, ue i tylko dobija z explo...(właściwie to naparzaŁ i dobijaŁ).

Ahh nie ma to jak dokładne czytanie całości wypowiedzi...:baby:

Duch Niespokojny 09-08-2007 00:53

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Xerionis_Family (Post 1593492)
Ahh nie ma to jak dokładne czytanie całości wypowiedzi...:baby:

Czytanie całości twoich wypowiedzi mija się z celem, bo jak widać sam sobie zaprzeczasz na każdym kroku. No i czemu nie chciałeś zdradzić tej swojej sekretnej miejscówki, skoro i tak nie jest aktualna?

mago 09-08-2007 04:12

Wiesz wypadniecie gsa z behe nie jest czyms naprawde niespotykanym a przy takim mega expie poza kasa troszke sie tego wynosilo - mowie tu o 2 sorcach z mojej gildii obaj levele 190+ oraz 210+ ktorzy behe hell obskakiwali solo.
Koszt jednego gsa rownowazny jest w zaokragleniu w dol 15 bp manaskow. Dodatkowo liczmy ze sorc taki zbiera kase a leje na pozostaly shit poza sb jeszcze oraz behe fangami.

Wlasnie po wprowadzeniu behe fangow nie bylo mozna miec waste na behemotach.

Dzitzy is still in my memory.
His char was broken by the update.

Santaks 09-08-2007 10:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez mago (Post 1593766)
Wiesz wypadniecie gsa z behe nie jest czyms naprawde niespotykanym a przy takim mega expie poza kasa troszke sie tego wynosilo - mowie tu o 2 sorcach z mojej gildii obaj levele 190+ oraz 210+ ktorzy behe hell obskakiwali solo.
Koszt jednego gsa rownowazny jest w zaokragleniu w dol 15 bp manaskow. Dodatkowo liczmy ze sorc taki zbiera kase a leje na pozostaly shit poza sb jeszcze oraz behe fangami.

Wlasnie po wprowadzeniu behe fangow nie bylo mozna miec waste na behemotach.

Dzitzy is still in my memory.
His char was broken by the update.

Moi koledzy dwoch 70+ paladynow po update daja rady ze spera wyczyscic behe hell waste jedynie maja z mf na exura vita i spear ;s

P.S i myslisz ze jak masz pelno tych gs to tak latwo to sprzedac pozniej?

mago 09-08-2007 11:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Santaks (Post 1593903)
Moi koledzy dwoch 70+ paladynow po update daja rady ze spera wyczyscic behe hell waste jedynie maja z mf na exura vita i spear ;s

P.S i myslisz ze jak masz pelno tych gs to tak latwo to sprzedac pozniej?

Mowa byla jak mozna bylo expic z ue a to sie nie odnosi do palkow.

Tak bardzo latwo selnac - ja policzylem koszt gs = 15 bp manasow - czyli po 17k - a za tyle mozna sprzedac zawsze u djinow :O

Santaks 09-08-2007 11:25

A no tak zapomnialem o djinach, ale przestanmy rozmawiac o dawnych czasach

DDoS 09-08-2007 12:15

@Vil

Zmniejszenie cen Mana Fluidów?? O ty w życiu!! Jakby coś takiego nastąpiło tu już widzę jeszcze bardziej radosnych Knight'ów i Paladyn'ów, którzy głownie tego używają do leczenia.

Jak dla mnie CIP pójdzie w stronę rune: zmniejszenie kosztów wytowrzenia = spadek cen = większe zużycie (tak mi się wydaje ;p)

Re down.

Wiesz czemu jest tam więcej Knight'ów i Paladyn'ów bo magicznym nie chce się ruszyć 4 liter, spokojnie mogą wbijać takie ilości expa, no ale niestety ponosząc przy tym większe koszty (balansacja ekonomiczna przewidziana na zimę).

Bemi 09-08-2007 12:18

....

na temat balansacji z ostatniego upa moge powiedziec, a raczej dac linka do pewnej strony http://erig.net/worldmostxp.php. Zobaczcie sami czy ostatni wykres ktory przedstawia cipsoft jest prawdziwy bo na moje oko wymyslili go sobie...to jest zal br chodzi im tylko o to zeby wiecej ludzi zaczynalo grac w Tibie zamiast troszczyc sie o tych ktorzy juz troche w to graja i wiedza o co chodzi. Good luck CipSux

Harth_Nir 09-08-2007 13:25

Fajnie by było, jakby manafluidy były tylko dla profesji magicznych, a paladynom odebrano by exure vitę, hmma, i invisibla (bo co to jest? paladyn czy sorcerer?). Marzenia :P

Finch 09-08-2007 14:19

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Harth_Nir (Post 1594157)
Fajnie by było, jakby manafluidy były tylko dla profesji magicznych, a paladynom odebrano by exure vitę, hmma, i invisibla (bo co to jest? paladyn czy sorcerer?). Marzenia :P

Za przeproszeniem pojebało cie?!!
Jak tak to ok, ale jak nie to knightom niech zabiorą wszystkie exori i uhy.

:baby:

Chuckname 09-08-2007 23:00

Po co??

Po co te profesje balansować to jest bez sensu zawsze powinno być tak że sorc jest lepszy bo ma dużo many a np.knight mam mało many ale jak walnie to zdrowo a sorc nie wiec nie wiem po co te balansowanie jak zbalansujom to sorc i knigt na tym samym lvl blendom walić tak samo wiec po co wo gule dawać wybór kim sie chce być to jest bez sensu BOŻE!!!!X(X(X(X(X(

Iontz 09-08-2007 23:18

IMHO cały problem tej gry polega na tym, że doświadczenie można zdobyć tylko za zabijanie potworów. Gdyby autorzy poszli bardziej w stronę RPG, stworzyli system "podklas", np. mag może równocześnie być jakimś tam rzemieślnikiem i za to dostawać doświadczenie, to łatwiej by było przeprowadzić wyrównanie profesji.

Duch Niespokojny 09-08-2007 23:28

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Chuckname (Post 1595322)
Po co te profesje balansować to jest bez sensu zawsze powinno być tak że sorc jest lepszy bo ma dużo many a np.knight mam mało many ale jak walnie to zdrowo a sorc nie wiec nie wiem po co te balansowanie jak zbalansujom to sorc i knigt na tym samym lvl blendom walić tak samo wiec po co wo gule dawać wybór kim sie chce być to jest bez sensu BOŻE!!!!X(X(X(X(X(

Bo 95% graczy ma w dupie roleplaying i po prostu wybiorą tę profesję, która jest aktualnie na topie. Więc bez jako takiej równowagi będzie właśnie tak jak mówisz - dla przeciętnego Tibijczyka nie będzie de facto wyboru pomiędzy profesjami, tylko każdy będzie grał tą, którą jest najłatwiej.

BoLv 10-08-2007 00:22

@ Chuckname

Sam jesteś bezsensu...

@ Dla tych którym sie NIC nie podoba.

Kto Wam każe grać ? ;S

Linkater 10-08-2007 11:15

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez BoLv (Post 1595507)
@ Chuckname

Sam jesteś bezsensu...

Kto Wam każe grać ? ;S

Wskaż mi sorca któremu podoba się ten update.

Harth_Nir 10-08-2007 12:26

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez BoLv (Post 1595507)

Kto Wam każe grać ? ;S

UZALEŻNIENIE ;]

Vil 10-08-2007 14:01

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Linkater (Post 1595885)

wkaz kogokolwiek ktoremu podoba sie jak najpierw dadza a potem zabiora.

Amahoro 10-08-2007 14:12

Mnie martwi tylko, że Cipsoft pokazał jakieś wykresy a nie poparł tego konkretnymi przykładami.
Oczywiście, chociaż nie należę do najlepszych graczy, to i tak sobie pozwolę niezgodzić się z Cipsoftem.

Amahoro

P.S.
Czy ktoś ma wzór na siłę czarów po update?

Duch Niespokojny 10-08-2007 14:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Linkater (Post 1595885)

Ja gram sorcem i ten update mi się podoba. Tylko parę rzeczy przydałoby się zmienić, ale ogólnie wszystko idzie raczej w dobrą stronę.

paffelek 10-08-2007 17:36

Niesamowite, kilka UpDate'ów wcześniej trzeba było zmuszać Magów/Druidów do expienia soulami, a teraz źle bo wolno się expi i mniej wydajnie...

Finch 10-08-2007 17:39

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Amahoro (Post 1596206)
Mnie martwi tylko, że Cipsoft pokazał jakieś wykresy a nie poparł tego konkretnymi przykładami.
Oczywiście, chociaż nie należę do najlepszych graczy, to i tak sobie pozwolę niezgodzić się z Cipsoftem.

Amahoro

P.S.
Czy ktoś ma wzór na siłę czarów po update?

Cipsoft przeciez poparł swoje wykresy przykładami.Oto niektóre z nich:
Cytuj:

Dwóch magów na poziomie 150 biega po Carlin zabijając przez godzinę 50 graczy wszelkich profesji, podczas gdy grupa siedmiu postaci na 100 poziomie nie jest w stanie ich zabić. Widząc coś takiego, wiesz że coś jest nie tak.
Cytuj:

Grupa przyjaciół chce zapolować na hydry, ale..
-'...kurcze, brakuje nam knighta. Cóż, więc nie mamy po co nawet iść, zapomnijmy o tym."
-'...kurcze, brakuje nam druida. W takim razie będziemy musieli zabrać mnóstwo run leczniczych. Oby zwróciły nam się one z lootu.'
-'...kurcze, nie mamy nikogo kto mógłby stworzyć summony. Będziemy musieli być ostrożni na wypadek gdyby hydra zmieniła cel.
Najlepszą i najbardziej harmonijną formacją byłby knight walczący w zwarciu, sorcerer atakujący magią, tworzący summony i dostarczający run, druid dla summonów i leczenia, oraz palladyn jako tania siła ognia
Cytuj:

Gracz chce być postacią magiczną, ale którą - sorcererm czy druidem? Obie profesję mają różne zalety. Druid jest lepszy w leczeniu innych, podczas gdy sorcerer ma więcej zaklęć ofensywnych. Czy są oni niezbalansowani, czy tylko różni?
Cytuj:

Gdyby druid był tylko słabszym sorcererm, nie byłoby powodu grania druidem. Wielu graczy wybiera jednak druida, dlatego że są typem człowieka który lubi pomagać, lecząc innych.

Chociaz i tak popieram twoje zdanie, że ten update był (jest) nieudany.

Co do siły czarów wydaje mi się ,że wzór wygląda mniej więcej tak: 2x mlvl +2*lvl\4- ludzie, *2potworki. Ale to tylko moje przypuszczenia.

PS. Na www.tibia.com pojawiła się ankieta 'How do you like the summer update?' Jeżeli chciecie to głosujcie, byc może cos to da.

Harth_Nir 10-08-2007 19:44

Dwóch magów na poziomie 150 biega po Carlin zabijając przez godzinę 50 graczy wszelkich profesji, podczas gdy grupa siedmiu postaci na 100 poziomie nie jest w stanie ich zabić. Widząc coś takiego, wiesz że coś jest nie tak.

No a teraz będzie biegało 2 paladynów na 150 lvlach i będzie to samo.

tensperanes 11-08-2007 12:04

lol to nie mozliwe zeby zabic 50 graaczy :p nie zdazy zanim dostanie bana :]

Harth_Nir 11-08-2007 12:42

Tak też to chciałem napisać ale potem uświadomiłem sobie że są yellow skulle.

Finch 11-08-2007 14:49

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez tensperanes (Post 1597718)
lol to nie mozliwe zeby zabic 50 graaczy :p nie zdazy zanim dostanie bana :]

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Harth_Nir (Post 1597790)
Tak też to chciałem napisać ale potem uświadomiłem sobie że są yellow skulle.

Jak byście przeczytali cały temat to by6ście wiedzieli, że była już o tym mowa. Można zabijać yellow/red/white skulle. A na świecie pvpe nie ma limitu skulli.

Kakaszi_1992 11-08-2007 20:16

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Harth_Nir (Post 1596782)

No a teraz będzie biegało 2 paladynów na 150 lvlach i będzie to samo.

Hehe zgadzam sie z Toba w 100%,clipsoft gada glupoty o tym exp/h ,ze niby nadal ms wbija 2x wiecej expa niz kina czy pall... no coz poczekajmy, moze sie doczekamy sensownych zmian

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 05:45.