Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Magia (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=16)
-   -   Faq (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=1857)

Duch Niespokojny 22-04-2006 09:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Czaja by płoteX
Mam jakies czry na robienie runów ale nie wiem jak je ;( robic gdzie trzeba wsadzic blank rune

Było to już wałkowane 423352 razy (dziwię się, że MatKus nie umieścił tego w FAQ). Do robienia run potrzebne są: blank rune, odpowiednia ilość soulpoints i many, wykupiony czar runiczny, przy pomocy którego chcemy stworzyć runkę. Bierzemy czystą runę (blank rune) w rękę - tam gdzie normalnie trzyma się tarczę i wypowiadamy inkantację czaru (Jaką? Tego możesz dowiedzieć się stąd) - np. do stworzenia hmm (heavy magic missile) wypowiadamy Adori Gran.

Ombre 23-04-2006 16:31

Witam, jest to mój pierwszy post na forum, jezeli cos zrobilem zle to z gory sorki.
Aktualnie mam 17lvl, 10 mlvl, 2500gp i wand of dragon... I teraz zwracam sie z pytaniem do was, bo jest to rzecz która mnie najbardziej wkurza w Tibii, nie nooby, nie lagi, a PK'i :/
Jak sie przed nimi bronić? Nie zawsze pomaga powrot do depo bo moga Cie wczesniej zablokowac, co taki początkujący sorc ma zrobic zeby nie stracic zycia? Jakich czarow uzyc na moim poziomie? O czym myslec w przyszlosci? Za kazda odpowiedz z gory thnx :)

Nytalith 23-04-2006 17:33

nos ze soba bp ih/uh manafluidy. Staraj sie "nierzucac" w oczy, nie noobuj, zalatw se protekta:)

Ombre 23-04-2006 22:06

Ale mi napisales ;] "bp ih/uh manafluidy" a ja z tego nic nie rozumiem, zrozum początkujący :) wyjasnij o co chodzi. Co do mojego stylu gry, koledzy mnie ostrzegli zebym bral to na spokojnie... na początku chodziłem na trole, pozniej skeletony, ghoule, roty, slimy i ew. orc'i & minosy i zawsze jak ktos napisal "leave" to wypierniczalem z napisem "ok" :/ A jak sie zapytam takiego z rs'em dlaczego to robisz? to uslysze -"bo mi sie nudzi" -"bo mam zly dzien" i to zazwyczaj taki 40 lvl pojdzie se na trole gdzie chodzą ludzie 8-10lvl'owi... Albo dzis zostalem po raz kolejny dedniety, chcialem odwiedzic kazodroom, ledwo co trafilem pod depo, to zaatakowało mnie dwoch: master sorc 16 lvl i knight 18, efekt: po 5 sekundach ded... Jak zalatwic protekta? co to w ogole jest? Dzieki za odpowiedz :)

Nytalith 23-04-2006 23:40

bp-plecak, to w czym zapewne trzymasz swoje rzeczy, ma on 20 miejsxc i na ogol wszystko poza eq (ekwipunkiem) sprzedaje sie w tym.
Uh- ultimate healing runes-taka runka leczaca
ih- intense healing runes-tez leczaca ale slabiej
mf-manafluid-przywraca troche many
protekt-osoba, na ogol z wysokim lvlem zapewniajaca Ci ochrone, wzamian za cos.

A jak sobie nieradzisz to idz moze na non pvp, jak sie nauczysz juz dobrze grac wroc na pvp.

Ombre 24-04-2006 08:21

heh, o ile wiem co to bp, to dalej nie rozumialem, ale teraz juz wiem :) manafluidy tez niedawno obczaiłem... nie przeniose sie na non pvp, mam juz 17 lvl i szkoda mi tej postaci... tym bardziej ze statnio robie 1 lvl na dzien, nie spodziewalem sie ze, "az" tak dobrze mi pojdzie... :) Konczac juz pozostalo mi jedno pytanie:
Skad wziasc takieg protekta? Oferty in-game, czy jakies forum? I co mialeś na mysli "wzamian za cos"? Np. "abonament" 1k gp / miech?

emilok 24-04-2006 09:20

A Twoi koledzy którzy ostrzegali Cię przed głupimi zachowaniami nie grają z Tobą na tym samym serwerze?

PuFtU 24-04-2006 10:21

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Spider
Ja się z tym nie zgadzam wczoraj zrobiłem sobie "hunta" na beholdera razem z zsummonowanym Archerem i tak po 3 beholderach musiałem się wrócic do miasta po paczki... tak więc poszedlem wziołem paczki wracam, patrze a tu nic szukam Archera i nic szukam trupa Archera i nic! Więc śmiem wątpić czy tak sobie summony grzecznie czekaja (Archcer byl daleko od spawnu Beholdera wiec nawet bh nie mógł się na niego rzucić:P no chyba że zjadł puźniej ciało Archera :P).

hehe jeszcze zalezy ile czasu byles po te paczki bo cialo moglo zniknac ;]

Ombre 24-04-2006 16:00

jeden przerzucil sie na inny swiat, a drugi ma 2 lvle wiecej odemnie, tak wiec to nijaki protekt.;( ale daje rady, juz 18 lvl :D

Pakulas 24-04-2006 17:46

Witam.

Także jestem początkującym graczem i forumowiczem :) (to mój pierwszy post) i mam kilka pilka pytań odnośnie graniem sorciem:

1.Jaki -/+ powinien być mlvl w stosunku do lvl'a?
Ile ma wynosić np. na 10 lvl / na 20 lvl / etc. ?

2.Jaki znacie szybki sposób na skillowanie mlvl'a? (Oprócz siedzenia godzinamy lub wręcz całymi dniami pod depo i wystukiwania na klawiaturze co chwila jakiegoś zaklęcia - dodam, że gram na świecie PvP:o ).

3.Czy lepiej chodzic sorkiem z zaznaczonym Defensive fightingiem (czy wtedy otrzymywalibyśmy mniejsze obrażenia? i czy by to mało jakiś wpływ na różdżke?) lub nie ma to wogóle znaczenia?

4.Od którego lvl'u można robić runki i podajcie przynajmniej link jak się je w ogóle robi. Wielkie dzięki!

Zadane powyżej pytania (i prośby) zapewnie już gdzieś padły na forum, ale jest one takie wielkie, że niewiem ile czasu by mi zajęło szukanie (z opcją 'szukaj' także). Jeszcze raz wielkie dzięki!

Atti 24-04-2006 19:27

ja podpisuję się pod wszystkimi wyżej wymienionymi pytaniami, a dodatkowo jeszcze sama zadaję jedno:
czy istnieje jakaś tabela, która pokazuje ile trzeba spalić many by uzyskać kolejny mlvl? (jeżeli istnieje, i to w dodatku jest na głównej stronie, to wybaczcie :baby: ale pobieżnie szukając niczego takiego nie zauważyłam , a bardzo mnie to interesuje :> )

Nytalith 24-04-2006 19:34

@pakulas:
1) wszystko zalezy od Ciebie, chociaz teraz mysle ze przed 25 lvl niema co trenic mlvl. dlaczego przed 25? Bo wtedy mozesz robic hmm (jesli jestes drutem to zacznij od 24 i uh rob) Mysle ze mlvl powinien wynosic ~10 wiecej niz lvl, oczywiscie z czasem moze sie ta roznica zmniejszac lecz na pocztku mysle ze tak powinno byc.
2) manafluidy, life ringi, roh
3)na def, na wanda niema to wplywu a na obrazenia otrzymywane przez nas ma i to duzy.
4) jak robic zobacz, pare stron wczesniej opisywalem to (zreszta nietylko ja). a zeby zobaczyc od ktorego lvla jest jaka runa zobaqcz w dziale magia na tibia.pl

@up:
Niespotkalem sie z taka tabela lecz na erig.net jest kalkulator obliczajacy ile many potrzebujesz na nastepny mlvl, ile czasu Ci to zajmie ile run z tego powstanie itp. tutaj ten kalkulator

Pakulas 24-04-2006 22:43

[quote=Nytalith]
2) manafluidy, life ringi, roh
QUOTE]

Mana fluidy - owszem jest to szybszy sposów ALE niezwykle drogi, więc raczej odpada :(
Life ring można kupić w Edron za 900 gp i wypada z niektórych potworków (narazie za mocnych jak dla mnie) ale czy ten pierścień jest jednorazowy? czy można go wykorzystać tylko raz?
Nytalith biorąc pod uwage to, że jestem początkującym graczem mogłeś odrazu wyjaśnic co to jest ten 'roh' ?
A po za tym? Zna ktoś jakieś inne sposoby ćwiczenia mlvl?

I przy okazji mam kilka pytań:
1. Jeśli użyjemy runy obszarowej i zadamy 'niechcący' obrażenia kilku graczom to czy pojawi nam się skull (biała czaszka)?
2. Gdy użyjemy runki to czy zabiera nam manę?
3. Od czego zależy siła obrażeń spowodowanej runką (oprócz mlvl)?
4. Które runki niezależnie od naszego mlvl zawsze podziałają tak samo?
5. Od którego lvl można poćwiczyć skille shielding/sword fighting(u sorcerera)? I w ogóle po co je ćwiczyć?

Nytalith 24-04-2006 23:02

1) niejestem pewien ale chyba tak (gram na non pvp)
2) nie, wyjatkiem jest tu runa convice creature i paralyze
3) od lvl. ogolnie od sily magi, ktora sie liczy: lvl*2+mlvl*3
4) wlasnie convice creature
5) nieoplaca sie na zadnym lvl, jak juz chcesz cos koniecznie cos cwiczyc to mlvl i fishing;p

roh-ring of healing, dziala mniej wiecej tak jak life ring, wypada z silnieszych potworow.
life ring i roh dzialaja tyle ile czasu maja, life ringa mozesz miec zalozonego 20min a roha 8 (chyba), jak ten czas sie skonczy to zniknie.
a inne metody trzenienia mlvl to stanie w miejscu i uzywanie jakiegos czaru, ale pozniej jak bedziesz expil z lepszym wandem to sam wpadnie (bedziesz wtedy duuzo manafluidow uzywal)

Frozen Rudiss 25-04-2006 07:19

Mlvl i mana

:baby: witam mam pytanko !!! nawet wielką prośbę.
CZY ZNA KTOS WYMAGANIA ILE TRZEBA SPALIC MANY NA KOLEJNE MLVL-e
Bo jak ostatnio liczylem to na 47 trzeba spalic ok 150k many
Ale z chęcią poznał bym wszystkie poziomy.:o

Pakulas 25-04-2006 17:46

@Nytalith

Być może będe używał dużo manafluidów ale najpierw trzeba na nie zarobić:p

Co do pytania 4 chodziło mi o czary i runki tylko dla sorcerera, które podziałają zawsze tak samo niezależnie od naszego mlvl... Więc zadam jeszcze raz: Które czary u sorcera niezależnie od naszego mlvl zawsze podziałają tak samo?

A convice creature to jaka runka...? Słyszałem jednynie o summon creature, która zabiera nam manę zależnie od utworzonego potwora.

A co do 5 pyt. myśle, że jednak shielding u Sorcera warto troche poćwiczyć, bo nie będziemy zawsze walić w potwora z dystansu więc może nam przywalić a wtedy potrzebna jest dobra zbroja no i chyba dobry shielding żeby nam przypadkiem zbyt mocno nie przywalił. Bo z tego co wiem dobra tarcza i shielding zmniejsza obrażenia fizyczne i magiczne (także u sorcerów).

Oczywiście moge się mylić i dlatego czekam na wasze opinie..:]

Marcin the Nighmare 25-04-2006 17:58

Ja tam sobie używam wand of pluge calkiem dobra zmienia na 26 lvl na wand of cosmic energy. Strasznie spalają mane te wszystkie wandy!
na 21 lvl robie FB bo sie oplaca.
:mag:

Nytalith 25-04-2006 18:22

@paklusa:
sry, niedokladnie przeczytalem :)
wiec czar summon creature, oraz czary tworzace runy, magic rope, haste, strong haste, wszystkie na swiatlo. Oczywiscie tylko tworzace, pozniej na uzycie runa juz daje.
Convice dziala tak, ze uzywasz jej na danym potworze a ona zmienia go w Twojego summona, zabierajac Ci odpowiednia ilosc many (ile na jakiego potwora mozesz zobaczyc na tibia.pl)
A co do shieldingu, hesli masz ochote stac przez tydzien czekakjac na skila to zawsze mozesz:P

@down:
Skile sie podniosa, ja na 51lvl mam 19/25 skile. Nietrenuje bo i tak te potworki ktore jestem kiedykolwiek zablokowac tarcza to zabije na pare hitow. Moim zdaniem sorc nawet z najlepszym eq bedzie mial problem z zablokowaniem jakiegokolwiek uderzenia guarda.

Pakulas 25-04-2006 19:35

@Nytalith
Stać tydzień to raczej niebędę, bo to było by bez sensu ale czy to oznacza, że przy lvl 100 masz skille tylko nieco wyższe jakie byś miał po opuszczeniu rooka? A gdyby cię tak z zaskoczenia zaatakował knight 50 lvl ze skillami 80/80 z jakimś tam najlepszym swordem? dwa uderzenia i po ptakach..? no może po czterech gdybyś miał dobry armor i shield...:p
I nie odpowiadajcie mi w stylu: 'jak chcesz to możesz' tylko wasze opinie i jak wy robicie , etc.

Asti 26-04-2006 15:37

a jeżeli mam summona i wejde na góe i go ropne to będzie chodził za mną?

Nytalith 27-04-2006 17:21

tak, nadal bedzie sie zachowywal jak twoj summon

Duch Niespokojny 27-04-2006 21:25

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pakulas
1.Jaki -/+ powinien być mlvl w stosunku do lvl'a?
Ile ma wynosić np. na 10 lvl / na 20 lvl / etc. ?

Dobijają mnie takie pytania. Pomyśl logicznie: do czego ci na 10 lvl potrzebny magic level? Magic level powinien być jak najwyższy i ot cała filozofia. Nie znaczy to jednak, że masz stać pod depo i klepać runki godzinami. Ja na przykład robię tak: expię przy pomocy różdżki, oczywiście używając mana fluidów (choć zastanawiam się, czy nie bardziej opłacalne by było używanie life ringów) a jeżeli mam jakieś dodatkowe pieniądze i pełno soul pointów, to kupuję masę mana fluidów i robię runki (oczywiście jest to mniej opłacalne niż kupowanie gotowych run, ale najważniejsze, że ćwiczę magic lvl).
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Nytalith
@pakulas:
1) wszystko zalezy od Ciebie, chociaz teraz mysle ze przed 25 lvl niema co trenic mlvl. dlaczego przed 25? Bo wtedy mozesz robic hmm (jesli jestes drutem to zacznij od 24 i uh rob) Mysle ze mlvl powinien wynosic ~10 wiecej niz lvl, oczywiscie z czasem moze sie ta roznica zmniejszac lecz na pocztku mysle ze tak powinno byc.

A może jeszcze powiesz dlaczego tak powinno być? Jak mam 49 lvl i 48 mlvl, to mam według ciebie przestać expić i czekać aż dobiję 59 mlvl?
Wszyscy, którzy mają jakieś tam teorie na temat "jaki mlvl jest dobry na xx lvl?" powinni przemyśleć jedną sprawę: magic level zależy w zasadzie tylko i wyłącznie od czasu spędzonego na graniu (pomijam mana fluidy i life ringi, ale na nie i tak trzeba mieć kasę, a skąd ją wziąć, jeśli nie z loota, który zbieramy expiąc?). Po co więc spędzać ten czas stojąc bezsensownie pod depo, skoro można jednocześnie wbić i level, i magic level. Pomyślcie logicznie: czy lepiej jest mieć na przykład 20 lvl i 30 mlvl czy też 40 lvl i 30 mlvl (każdy by przecież powiedział, że 30 mlvl na 20 lvl jest świetny, a na 40 - do d...y)?
Cytuj:

Stać tydzień to raczej niebędę, bo to było by bez sensu ale czy to oznacza, że przy lvl 100 masz skille tylko nieco wyższe jakie byś miał po opuszczeniu rooka? A gdyby cię tak z zaskoczenia zaatakował knight 50 lvl ze skillami 80/80 z jakimś tam najlepszym swordem? dwa uderzenia i po ptakach..? no może po czterech gdybyś miał dobry armor i shield...:p
I nie odpowiadajcie mi w stylu: 'jak chcesz to możesz' tylko wasze opinie i jak wy robicie , etc.

Kiedy będziesz miał 100 lvl, to knight na 50 cię nawet nie dogoni. Ale nawet pomijając ten fakt - knight wali stosunkowo słabo nawet z wysokim lvl, skillami i dobrą bronią. O to, że zabije cię dwoma ciosami możesz się więc nie martwić. Obroną sorcerera jest jego szybkość (czar strong haste), siła czarów leczących, w razie potrzeby czar magic shield i... jego siła ataku. Po prostu, jeżeli walczysz z kimś, kogo jesteś w stanie zabić, to oczywiście wykańczasz go, jeżeli nie jesteś w stanie tego zrobić - zwiewasz rzucając Utani Gran Hur i Utamo Vita.
Cytuj:

Bo z tego co wiem dobra tarcza i shielding zmniejsza obrażenia fizyczne i magiczne (także u sorcerów).

Tarcza i shielding nie wpływają w ogóle na obrażenia magiczne, jedynie zbroja wpływa na obrażenia fizyczne takie jak te zadawane przez sd, explosion, burst arrows i ultimate explosion.

@down
Chodziło mi o to, że twoja opinia nie jest poparta żadnymi sensownymi argumentami.

Nytalith 28-04-2006 09:45

Cytuj:

A może jeszcze powiesz dlaczego tak powinno być? Jak mam 49 lvl i 48 mlvl, to mam według ciebie przestać expić i czekać aż dobiję 59 mlvl?
Wszyscy, którzy mają jakieś tam teorie na temat "jaki mlvl jest dobry na xx lvl?" powinni przemyśleć jedną sprawę: magic level zależy w zasadzie tylko i wyłącznie od czasu spędzonego na graniu (pomijam mana fluidy i life ringi, ale na nie i tak trzeba mieć kasę, a skąd ją wziąć, jeśli nie z loota, który zbieramy expiąc?). Po co więc spędzać ten czas stojąc bezsensownie pod depo, skoro można jednocześnie wbić i level, i magic level. Pomyślcie logicznie: czy lepiej jest mieć na przykład 20 lvl i 30 mlvl czy też 40 lvl i 30 mlvl (każdy by przecież powiedział, że 30 mlvl na 20 lvl jest świetny, a na 40 - do d...y)?
mowilem ze na wyzszym lvl moze sie zmniejszyc, a to jest tylko moja opinia, niemusisz sie z na zgadzac, a napisalem ze na poczatku. Miec 35mlvl na 25lvlu to naprawde niejest problem.

Pakulas 30-04-2006 15:32

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Duch Niespokojny
Kiedy będziesz miał 100 lvl, to knight na 50 cię nawet nie dogoni. Ale nawet pomijając ten fakt - knight wali stosunkowo słabo nawet z wysokim lvl, skillami i dobrą bronią. O to, że zabije cię dwoma ciosami możesz się więc nie martwić. Obroną sorcerera jest jego szybkość (czar strong haste), siła czarów leczących, w razie potrzeby czar magic shield i... jego siła ataku. Po prostu, jeżeli walczysz z kimś, kogo jesteś w stanie zabić, to oczywiście wykańczasz go, jeżeli nie jesteś w stanie tego zrobisz - zwiewasz rzucając Utani Gran Hur i Utamo Vita.

Biorąc pod uwagę to, że Strong Haste (Utani Gran Hur) jest dostępny tylko dla PACC mi pozostają tylko czary leczące...:p . A co miałeś na myśli => i... jego siła ataku?

Cytuj:

Tarcza i shielding nie wpływają w ogóle na obrażenia magiczne, jedynie zbroja wpływa na obrażenia fizyczne takie jak te zadawane przez sd, explosion, burst arrows i ultimate explosion.

Rozumiem, że tarcza (shield), zbroja (armor), hełm (hemlet), nogawice i buty oraz skille (shielding) w ogóle nie wpływają na siłę obrażeń magicznych, a więc taki sobie knight z 100 lvl 80/80 + z najlepszą zbroją i knight 8 lvl z studded armorem dostaną takie same obrażenia magiczne (np. od różdzki Wand of Vortex) od sorcera (50 lvl, 50 mlvl) ??? (oczywiście pomijając fakt, że obrażenia z różdżek są zadawanie losowo i że knights nie używają żadnych amuletów i ringów).

A wielkość obrażeń fizycznych jakie zadamy przeciwnikowi zależy od naszych skilli (np. jeśli posługujemy się swordem to od Sword Fighting), parametrów używanego właśnie sworda (Atak) oraz od Shieldingu przeciwnika i od jego zbroji, helmu, nogawic, tarczy..itd i od parametrów broni (Obrona) itd. ???

Jeśli rzucimy na przeciwnika czar, który zadaje obrażenia fizyczne, wtedy wielkość obrażeń (fizycznych) zależą od tego co powyżej ^??

:baby: ...Ależ to skomplikowane...:baby:

Oskar111 30-04-2006 20:26

@up
sd, explosion, ultimate explosion, burst arrows, melee, bolts, arrows. (poprawcie jesli cos pominalem) takie ataki (lub z tych rzeczy/tymi czarami => pomyslcie logicznie ;p ) sa to obrazenia fizyczne. dzielic je mozna na 2 grupy:
1) melee, bolts, arrows => na te obrazenia maja wplyw i skille i ekwipunek (caly badz prawie caly w zaleznosci co sie nosi)
2) sd, explo, ue, burst arrows => obrazenia fizyczne na ktore ma wplyw ekwipunek ALE tylko helm, armor, legs, boots scarf/platinum amulet => WSZYSTKO co aktualnie mamy na sobie i posiada jakis ARMOR 4 example Scarf - (arm:1).
POMINALEM WPLYW RINGOW/AMULETOW => wyszczegolnilem zeby nikt nie przeoczyl ;p

Krum 30-04-2006 21:13

Mlv NIE wpływa na siłe udeżenia z rózczki ... Armor , legsy helm , amulet daje obrone przed magia?:baby: nie wiedzialem :P ale wydaje mi sie ze to nie ma znaczenia , przypuscmy 8 knight i 50 ek. Wiadomo ze 8 lvl padnie szybciej bo mniej zycia itp. Ale z rózczki przypuscmy dragonbreath bedizesz brac od 7 - 13 ( wiem bo lalem pk : P ) a przypuscmy z lmm :( bralem od 5-12 i NIE ma znaczenia czy to 8 knight czy 50 knight czy tam jaki chcecie liczy sie siła uderzającego w tym wypadku sorcerera, mozna to obliczyc na kalkulatorze ... np moje staty : z hmm biore od 21-42 z czaru sd biore po ... itd itd. I pisze wam na koncu : To sa tylko przypuszczalne obrazenia , na ludziach sa one 2 razy slabsze !!! :baby:

Helixaw 30-04-2006 21:17

Nie tyle ma wpływ na całe obrażenia od magii, ale tylko od SD, Explo, UE, mort, czyli ataki zadające obrażenia fizyczne. Pancerz nie chroni przed energią, ogniem, ani trucizną.

@edit
Co do shieldingu a obrony przed czarami to nie wiem :/
Mlvl nie wpływa na obrażenia wanda. Jest to logiczne, bo jeśli siła wandów rosłaby z lvl i mlvl to po co by były runy ;)

Pakulas 30-04-2006 23:12

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Helixaw
Nie tyle ma wpływ na całe obrażenia od magii, ale tylko od SD, Explo, UE, mort, czyli ataki zadające obrażenia fizyczne. Pancerz nie chroni przed energią, ogniem, ani trucizną.

Tak więc cały pancerz chroni tylko i wyłącznie przed obrażeniami fizycznymi. A Shielding chyba też, nie?

@Krum
Mlv NIE wpływa na siłe udeżenia z rózczki ??? Czy mam rozumieć, że różdżka zawsze wali tak samo niezależnie od mlvl i lvl*2+mlvl*3 ??? Przecierz obrażenia z różdzki to też obrażnie magiczne chyba nie?

Duch Niespokojny 30-04-2006 23:45

Cytuj:

Mlv NIE wpływa na siłe udeżenia z rózczki ??? Czy mam rozumieć, że różdżka zawsze wali tak samo niezależnie od mlvl i lvl*2+mlvl*3 ??? Przecierz obrażenia z różdzki to też obrażnie magiczne chyba nie?

Owszem, ale różdzki tak zrobiono, że zadają obrażenia z pewnego z góry ustalonego przedziału, niezależnie od siły czarów maga. Zrobiono tak chyba dlatego, że różdzki z założenia mają służyć tylko na niskich levelach, kiedy maga nie stać jeszcze na expienie z runami a zwykłą bronią szłoby mu to bardzo wolno. Poza tym wysokopoziomowi magowie staliby się chyba zbyt potężni, gdyby siła różdzki zależała od mlvl i lvl.

Pakulas 01-05-2006 13:36

Chyba jak każdy z nas zauważył obrażenia z różdzki są losowe (czasem zadamy 8 czasem 16, 20 - w przypadku rozdzki Wand of Vortex). Czy jest jakiś wzór na prawdopodobieństwo zadania przeciwnikowi większych obrażeń niż przeciętne (13)? I od czego to właściwie zależy? - jeśli w ogóle od czegoś zależy...:p

Cytuj:

Zrobiono tak chyba dlatego, że różdzki z założenia mają służyć tylko na niskich levelach, kiedy maga nie stać jeszcze na expienie z runami a zwykłą bronią szłoby mu to bardzo wolno. Poza tym wysokopoziomowi magowie staliby się chyba zbyt potężni, gdyby siła różdzki zależała od mlvl i lvl.

Czy mam rozumieć, że wysokopoziomowi magowie w ogóle nie używają różdzek tylko runki (przez siebie stworzone) ???

Helixaw 01-05-2006 13:46

Tak, na wysokim lvlu wand zadaje za małe obrażenia żeby tym expić, lepiej kupić runy, a wandem ewentualnie po drodze wybic jakies slabe potworki

mall 02-05-2006 18:33

Wiem, że pytanie zostało zadane wiele razy, i wiem, że zaraz zostanę zbluzgany za zaśmiecanie tematu, ale ja naprawde wszedzie szukałem i nie znalazłem... ;( No wiec mam pytanie: co mam konkretnie powiedziec, żeby zakupić czar, który jest potrzebny do zrobienia danej runki? (Akurat myśle teraz o fire field).
Help plx :baby:

Ombre 03-05-2006 14:46

Mnie juz poprostu bierze :X Co mam zrobic żeby ten NPC nauczyl mnie danego czaru? Przychodze pisze:
Hi
(Nazwa czaru) np. Greater Light
A ten nic nie odpowiada :/
Miasto AB i chodze do tego kolesia nad sklepem miesnym :/ Pomozcie, plx.

Daxil 03-05-2006 15:37

hejka;) !! mam baaaardzo duży problem;( kupiłem czar [ten taki co robi run z którego można zrobić ogień na danym polu(chyba fire field czy jak)] mówię to co trzeba, mam many co trzebaX( i nic!!:creature: już niewiem co robić pomocy;( :faceoff: czekam... :evul: "niech moc będzie z wami...":(

Oskar111 03-05-2006 15:48

@up
a wlozyles blank rune do reki ? :P

Daxil 03-05-2006 16:10

chyba z tego zdenerwowania:P zapomnialem hehe8o nareszcie beda runki ktoś chce kupić?? ;) wow mam 15lvl i troche czeka sie na mane ale 15-20 min. i juz mam prawie 50 runków <<---ale jaja

Duch Niespokojny 03-05-2006 17:15

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ombre
Mnie juz poprostu bierze :X Co mam zrobic żeby ten NPC nauczyl mnie danego czaru? Przychodze pisze:
Hi
(Nazwa czaru) np. Greater Light
A ten nic nie odpowiada :/
Miasto AB i chodze do tego kolesia nad sklepem miesnym :/ Pomozcie, plx.

W Ab'Dendriel czary sprzedaje wielu NPC (o to kto jakie czary sprzedaje musisz zapytać ich samych), ale kupowac je mogą tylko druidzi i paladyni. Rycerze i magowie muszą biegać do Carlin po zaklęcia.

Krum 03-05-2006 17:44

@Pakulos

Akurat z rózczki Wand of Vortex mozesz zadac obrazenia od 7-13 ... Przeciez masz dzial "rózczki" i tam ci wszystko pisze zasieg itp ...

@up "kupowanie czarów i robienie runek"

Czary mozna kupowac w carlin , thais , venore ( nie wiem czy w kazz tez).
Przypuscmy ja mieszkam w ab ( tam mam depo ale zarejestrowany jestem w Carlin) chce kupic czar "exura vita" , ide do Carlin do gildi Sorcererów (jestem sorciem) i wchdoze na 1 pietro i mówie
-Hi
-ultimate healing
-yes
, albo
-Hi
-spell
-20
i NPC pokazuje ci dostepne czary na 20 poziomie. I tyle.
Robienie runek
Zeby zrobic runke przypuscmy lmm musisz kupic czar. Na czar lmm potrzebny nam jest 15lvl. Przychodzisz do NPC na pietrze i mówisz:
-Hi
-Light magic missile
-yes
I oto mamy czar lmm. Teraz musisz poczekac na odpowiednia ilosc many ( w tym wypadku jest to 120 mp) i gdy maamy juz 120 many wkladamy blanka do reki ( czyli zdejmujemy tarcze lub roczke , miecz itp. ) i wypowiadamy zaklecie : Adori. Blank zamienia sie w zielona rune.
16:53 You see a spell rune. It's an "adori"-spell (5x).It weighs 1.20 oz.
I po sprawie. Podobnie jest z innymi czarami runnicznymi , tyle ze trzeba wiedziec ile many ono bierze i który trzeba miec poziom aby go wykupic i uzyc. W tym wypadku trzeba wejsc na dział "Czary maga/druida".
A i zapomnialem czary kosztuja ^^ :]

Mam nadzieje ze wytłumaczylem : P

Ombre 03-05-2006 20:23

Cytuj:

W Ab'Dendriel czary sprzedaje wielu NPC (o to kto jakie czary sprzedaje musisz zapytać ich samych), ale kupowac je mogą tylko druidzi i paladyni. Rycerze i magowie muszą biegać do Carlin po zaklęcia.

Uuu... dzięki za odpowiedz! Chyba bede musiał sobie najmnąć ochroniarza, bo do carlin z taką kasą to aż strach...

Dendi 04-05-2006 13:28

czy mag moze miec tracze!

czy mag moze miec tracze!

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 00:04.