Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Nibiru - Planeta X [Dla Inteligentnych] (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=190558)

Yoh Asakura 15-10-2008 18:49

Ale nie mają Dęba Bartek !

Voon 15-10-2008 20:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Frapper (Post 2298545)
uznawania plutona za planete to tez ciekawy debilizm.

Dziwne, pięć lat temu ludzie żyli, wiedząc, że Pluton to planeta a teraz to debilizm.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura (Post 2298587)
Me ! Me ! Me ! Me !
Brawo ja.
Ja > pluton. Ocalę was przed zagładą.

''and points dont matter''

janek@ 16-10-2008 01:34

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ambaro (Post 2263023)
@ 2X UP

Mam dla ciebie rade..
Odlacz swoj komputer od pradu, i razem z monitorem wywal go przez okno :)
Moze dzieki temu jeszcze na kogos wyrosniesz.. Takich jak ty trzeba poprostu tepic :)

Ok a to juz nowe zdjecia Nibiru...

Zdjęcia zbliżającego się do Ziemi Nibiru wykonane 22 Maja 2008 Roku za pomocą South Pole Telscope (SPT). Zdjęcia wykonane z wykorzystaniem promieniowania podczerwonego pokazują Nibiru wraz z pięcioma otaczającymi satelitami, które akurat znalazły się w pobliżu.

http://rok-2012.blogspot.com/2008/07...ia-nibiru.html

A święty mikołaj potrafi kopać z pół obrotu jak Chuck Norris. Nie wiem na ile trzeba być ufnym aby w taki hujowy filmik uwierzyć... Gdyby byle kto potrafił tą planetę znaleźć na niebie to już dawno byłboby o tym głośno, ale jak widać nie jest mimo że na ziemi mamy pare tysięcy obserwatorium. Nie popadajmy w jakąś paranoje. xd

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wiatr (Post 2263396)
"Poinformowano nas, ze Swiety Mikolaj naprawde istnieje".

Może przedyskutujmy ten wątek, co o tym sądzicie?

Ja myślę że dobije dziś 2 lvl w tibi, chcesz mi pomóc?

Frapper 16-10-2008 12:47

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Voon Arculin (Post 2298841)
Dziwne, pięć lat temu ludzie żyli, wiedząc, że Pluton to planeta a teraz to debilizm.

''and points dont matter''

Ale teraz jest udowodnione, ze pluton nie jest planeta. Macie sie trzymac faktow, a nie zyc w niewiedzy !!1

'Z ostatniej chwili - points DO matter' ;')

Lasooch 16-10-2008 15:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Frapper (Post 2299263)
Ale teraz jest udowodnione, ze pluton nie jest planeta. Macie sie trzymac faktow, a nie zyc w niewiedzy !!1

'Z ostatniej chwili - points DO matter' ;')

Nie udowodnione, tylko uznane. Bo to ludzie wymyślili definicję planety, która, widocznie, parę lat temu była nieco inna.

Faytah 16-10-2008 16:08

Ze ten temat jeszcze zyje xD. Nie no,kiedy umieramy? Co do kogos pare stron wyzej,to ze ktos nazywa pluton planeta wcale nie swiadczy o jego brakach w edukacji,poprostu mogl uczyc sie tego w innych czasach,np. tera znane sa 4 stany skupienia kiedys byly 3.To ze ktos nie jest na biezaco nie znaczy ze mozna go wyzywac od debili.

Frapper 16-10-2008 16:53

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Faytah (Post 2299491)
To ze ktos nie jest na biezaco nie znaczy ze mozna go wyzywac od debili.

Moja nauczycielka, z ktorej rzekomo mam czerpac przyklad, wlasnie tak robi.

sphinx123 16-10-2008 17:01

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Frapper (Post 2299544)

No i ma rację ;D

Frapper 16-10-2008 17:05

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez sphinx123 (Post 2299558)
No i ma rację ;D

Widzicie, debile? ;'d

Co do Njabaru - jak ma walnac w 2012, to euro nie bedzie. Wtedy sie dowiemy. A jesli nie walnie to euro i tak nie bedzie. Whatever?

Faytah 16-10-2008 21:51

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Frapper (Post 2299544)

Mialem na mysli cos bardziej istotnego,bo nie kazdy musi miec szerokie zainteresowania i byc na biezaco z tym jako co jaka planeta jest w jaki sposob kategoryzowana.Skoro Twoja nauczycielka nazywa swoich uczniow debilami to jest zadnym autorytetem i wtydzilbym sie chwalic ze taka osoba mnie uczy,co swiadczy zle o szkole do ktorej uczeszasz.

Yoh Asakura 16-10-2008 21:54

Nigdzie nie napisał, że akurat uczniów wyzywa w taki sposób !

Frapper 17-10-2008 18:32

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Faytah (Post 2300069)
jest zadnym autorytetem i wtydzilbym sie chwalic ze taka osoba mnie uczy,co swiadczy zle o szkole do ktorej uczeszasz.

Zaden nauczyciel nigdy nie bedzie dla mnie autorytetem. A co do mojej szkoly, srednio mnie to obchodzi. Idz, zdaj i wroc. Angazowanie sie w zycie szkoly/niezrownowazonej klasy to idiotyzm. Ale nie offtopujmy juz, wrocmy do dyskusji o niabaru.

Hinzu 17-10-2008 22:39

@ADMIN

Moze zaczol bys rozdawac warny za posty nie an temat?? :s

Badon 18-10-2008 20:53

Między graczami pojawiła się plotka,że w 2012 r. może nastać zamknięcie całej serwerowni Ziemia. Według niektórych natomiast nastąpi wtedy jedynie przerwa techniczna i wprowadzenie m.in. upragnionych patchy i update'ów. A jeszcze inni uważają, że po prostu nic się nie stanie.

Zamkną nam server ;/

Ambaro 19-12-2008 14:49

Czas odswiezyc temat.. Oto kolejny swiezy news...

Naukowcy zajmujący się badaniem promieniowania kosmicznego wpadli na ślad czegoś, co powoduje odmienne zachowanie elektronów. Wskazuje to jednocześnie na fakt, że ów obiekt kosmiczny musi leżeć bardzo blisko naszego układu słonecznego, choć pozostaje nam wciąż nieznany. Uczeni zastanawiają się, czym może być – pulsarem, czarną dziurą, ciemną energią, a może czymś innym…

Międzynarodowa grupa badaczy odkryła zagadkową nadwyżkę elektronów, które bombardują Ziemię z kosmosu. Źródło tego kosmicznego promieniowania jest nieznane, ale musi leżeć blisko naszego układu słonecznego i może być to ciemna materia.

- To duże odkrycie – mówi współautor badań John Wefel z Louisiana State University. Po raz pierwszy ujrzeliśmy źródło promieni kosmicznych odmienne od tego emitowanego przez galaktyczne tło.

Galaktyczne promieniowanie kosmiczne to w rzeczywistości cząsteczki subatomowe, którym ogromną szybkość nadały wybuchy odległych supernowych i inne gwałtowne wydarzenia. Pełno ich w całej Drodze Mlecznej i formują one mgłę cząsteczek, które napływają do naszego systemu słonecznego ze wszystkich stron. Promienie kosmiczne składają się głównie z protonów i cięższych jąder atomowych, z odrobiną elektronów i fotonów, które wieńczą skład tej mieszanki.

Aby zbadać najsilniejsze i najbardziej interesujące promieniowanie, Wefel i jego koledzy ostatnie 8 lat poświęcili badaniom z użyciem balonów stratosferycznych przenoszących ufundowany przez NASA detektor promieni nazwany ATIC (Advanced Thin Ionization Caliometer). Co ciekawe, dzięki niemu udało się odkryć coś nieprzewidzianego przez naukowców.

Wefel porównuje to do sytuacji na drodze, kiedy to nagle wśród wielu zwyczajnych mini-vanów i ciężarówek pojawia się kolumna Lamborghini.

- Nikt nie spodziewał się takiego widoku – mówi.

W czasie pierwszych prób w 2000 i 2003 roku, ATIC naliczył 70 anomalnych elektronów, których cechy znacznie różniły je od tych, jakie emituje galaktyczne promieniowanie kosmiczne. 70 może nie wydawać się ogromną liczbą, ale dla naukowców do spora nadwyżka.

- Źródło tych egzotycznych elektronów musi znajdować się w miarę blisko naszego układu słonecznego, w odległości nie większej niż jeden kiloparsek – mówi Jim Adams z Centrum Lotów Kosmicznych Marshalla. Detektor ATIC (za: NASA)

Skąd jednak ten wniosek? Adams wyjaśnia, że naładowane elektrony wraz z podróżą przez galaktykę tracą energię. Dlatego też owe anomalne elektrony mają lokalną naturę. Niektórzy z członków grupy, która je odkryła uważają, że ich źródło leży znacznie bliżej.

- Niestety, nie potrafimy wskazać ich źródła – mówi Wefel.

Choć detektor ATIC mierzy kierunek napływających cząsteczek, trudno potem przełożyć je na dane koordynaty.

Ta niepewność z kolei daje otwarte pole wyobraźni. Niektóre z możliwości wskazują na leżący w pobliżu pulsar, „mikrokwazar” lub czarną dziurę – gdyż wszystkie z tych tworów zdolne są nadawać prędkość elektronom. Możliwe jest, że podobny obiekt znajduje się w niewielkiej odległości i nie został jeszcze wykryty. Wystrzelony niedawno przez NASA teleskop kosmiczny ma za zadanie badanie nieba w poszukiwaniu tych obiektów.

Jedną z najciekawszych możliwości, o której mówią naukowcy jest ciemna materia. Istnieje pewna klasa teorii fizycznych, które szukają połączenia grawitacji z innymi fundamentalnymi siłami, wskazując na istnienie ukrytych wymiarów w liczbie ok. 8, które mogą istnieć obok trzech nam znanych. Popularnym, choć jeszcze nieudowodnionym wyjaśnieniem dla ciemnej materii jest idea zakładająca, że zamieszkuje ona właśnie inne wymiary. Odczuwamy jej obecność poprzez siły grawitacji, ale nie wyczuwamy ich w taki czy inny sposób. Z nich pochodzić mogą cząsteczki, które manifestują się w naszym trójwymiarowym świecie i to one rejestrowane są przez ATIC.

Być może wkrótce uda się powiedzieć więcej na temat tajemniczego „obiektu” w naszym sąsiedztwie, choć jeśli to ciemna materia, może nie być tak łatwo. Można jednak ją odnaleźć szukając innych jej produktów, w tym promieni gamma.
A może jednak jest to znana już nam Planeta X?

+ Zdjecia zrobione 22 maja

http://rok-2012.blogspot.com/2008/07...ia-nibiru.html

neopostman 19-12-2008 15:08

Pierwsze co, zobaczyłem źdródło tego tekstu, a gdy ujrzałem, że to z http://rok-2012.blogspot.com to nawet tego nie czytałem ; d.

Grocix 19-12-2008 15:20

@neo
I podsumowales caly ten temat ;)

Ambaro 19-12-2008 15:32

@2X UP

Chamstwo na tym forum jest naprawde bardzo popularne.

Erhion 19-12-2008 15:40

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez neopostman (Post 2383605)
Pierwsze co, zobaczyłem źdródło tego tekstu, a gdy ujrzałem, że to z http://rok-2012.blogspot.com to nawet tego nie czytałem ; d.

A pomyślałeś, że takie strony te informacje biorą z innych stron często takich jak strony NASA, róznych instytutów, i innych takich? Po prostu tłumaczą newsy z różnych stron.

Grocix 19-12-2008 15:41

@2 Up
A czego sie spodziewales podajac jakies informacje (sugerujac, ze sa prawdziwe), z takiego zrodla?

@Up
To ja poprosze o te strony NASA i LSU. Nawet jesli takie informacje by sie tam znalazly to i tak beda pozbawione calej tej otoczki, ktora ZNACZACO wplywa na tekst.

Ambaro 19-12-2008 15:43

@UP

1. Gdzie jest ku** napisane ze ta strona to zrodlo???
Mozesz mi zacytowac ten kawalek??....
2. Co jest zlego w tej stronie?

Lasooch 19-12-2008 15:45

@up: to, że informacje na stronie poświęconej tej bajce jaką jest koniec świata są dość stronnicze i bardzo możliwe, że fałszywe?

Erhion 19-12-2008 15:48

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Grocix (Post 2383650)
@Up
To ja poprosze o te strony NASA i LSU. Nawet jesli takie informacje by sie tam znalazly to i tak beda pozbawione calej tej otoczki, ktora ZNACZACO wplywa na tekst.

Fakt, z reguły są potem kolorowane i podstawiane pod te róźne teorie, ale to nie znaczy, że są to same kłamstwa.

.hobnail 19-12-2008 15:57

A pomyśleliście może, żeby wyprowadzić go z błędu kulturalnie, nie krytykując z góry jego poglądów? I skąd te przekonanie, że informacje zamieszczone tam są fałszywe? Może to wasze spojrzenie na tą stronę jest nieprawidłowe?

Erhion 19-12-2008 17:57

Up:

Bo to tibia.pl

A tak serio - dla niektórych każda rzecz, która jeszcze nie ma naukowych dowodów to od razu głupota. A coś związanego z kataklizmami i innymi takimi to już w ogóle brednie.

I to często jest błąd.

Grocix 19-12-2008 18:07

@Up
Tak, jest to glupota, bo:
1. Jest 1/10000000000000000000000 szansy, ze cos takiego sie wydarzy.
2. Nawet jesli, nic na to nie poradzisz.
3. Odwolujesz sie do wiedzy, a swoja "wiedze" czerpiesz z tych jakze wiarygodnych stron.

Dhomar 19-12-2008 18:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ambaro (Post 2383581)
...lub czarną dziurę – gdyż wszystkie z tych tworów zdolne są nadawać prędkość elektronom...

No proszę, a mnie uczono, że czarna dziura ma tak potężne pole grawitacyjne, że ZATRZYMUJE w swoim wnętrzu światło. Skubane te elektrony jak im prędkość nadaje ( chyba kopem w d*pe ). BIG FAIL

Tak samo można, patrząc na zdjęcie tej "Planety X" i jej czerwony kolor, ułożyć teorię, że nasza planeta stoi na 4 słoniach, które z kolei stoją na skorupie wielkiego A'tuina, który właśnie do niej leci się rozmnażać xD ( Pozdro dla fanów Pratchett'a )

Erhion 19-12-2008 18:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Grocix (Post 2383866)
@Up
Tak, jest to glupota, bo:

Religia to też głupota, a mimo to wierzy większość ludzi na Ziemi.

sphinx123 19-12-2008 18:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin (Post 2383897)

Religia nie jest głupia, to po prostu strach przed śmiercią. Natomiast wiara w rychły koniec świata jest jakimś masochizmem...

Lasooch 19-12-2008 18:49

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dhomar (Post 2383888)
No proszę, a mnie uczono, że czarna dziura ma tak potężne pole grawitacyjne, że ZATRZYMUJE w swoim wnętrzu światło. Skubane te elektrony jak im prędkość nadaje ( chyba kopem w d*pe ). BIG FAIL

-> promieniowanie Hawkinga, co prawda nie potwierdzone ale prawdopodobne (i uznane za prawdziwe, w przeciwieństwie do całego bełkotu autora tematu i jemu podobnych). Nie znam się na tym dokładnie i nie wiem co czarna dziura wyrzuca, więc pewnie nie są to elektrony, ale wiadomo o co chodzi.

Erhion 19-12-2008 18:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez sphinx123 (Post 2383911)
Religia nie jest głupia, to po prostu strach przed śmiercią. Natomiast wiara w rychły koniec świata jest jakimś masochizmem...

Masochizmem jest wiara przez całe życie w coś na co nie ma dowodów (Bóg).

Fred_Flintston 19-12-2008 19:21

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin (Post 2383897)

I to jest właśnie clou większości religii. Bóg z założenia jest nieweryfikowalny, dlatego ludzie wierzą, że istnieje. Natomiast 2012 należy do płaszczyzny materialnej, nawet jego zwolennicy powołują się na różne "naukowe" źródła. Dlatego też można to zweryfikować empirycznie. Z wynikiem negatywnym. Co prawda możecie mówić, że prawdy dowiemy się dopiero za cztery lata, ale ludzie, dorośnijcie, ja (nawet całkiem niedawno) też miałem obsesję na punkcie zjawisko paranormalnych, duchów, UFO-ków. Chłonąłem jak wodę "Faktory X" i "Strefy 11". I co się stało? Wstydzę się tego co wtedy mówiłem (chciałem wyginać łyżeczki siłą woli - jak Uri Geller :)). Z wiekiem jednak człowiek mądrzeje. Życzę Wam tego samego.

Erhion 19-12-2008 19:32

Cytuj:

Z wiekiem jednak człowiek mądrzeje.
Rozumiem. Czyli jak wierze w Nibiru to jestem idiota tak?

Hmm ciekawe i wręcz niemożliwie głupie stwierdzenie.

Cytuj:

Wstydzę się tego co wtedy mówiłem
Ja się nie wstydze tego w co wierze, w co nie wierze, co lubie, czego nie, co sądze lub nie.

Nigdy nie wstydziłem się tego co robie.

neopostman 19-12-2008 19:38

Nie widzę sensu, żebyś na siłę Bloodwin starał się komuś wpoić to, kto chce ten wierzy i tego się trzymajmy.

Fred_Flintston 19-12-2008 19:39

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin (Post 2384013)
Rozumiem. Czyli jak wierze w Nibiru to jestem idiota tak?

Jeśli wierzysz, to nie, bo analogiczna sytuacja jest z wiarą w Boga. Tylko niektórzy usilnie próbują wmówić (za pomocą pseudonaukowych argumentów), że proroctwo na 2012 r. (czy co tam innego) będzie, choćby nie wiem co.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin (Post 2384013)
Ja się nie wstydze tego w co wierze, w co nie wierze, co lubie, czego nie, co sądze lub nie.

Nigdy nie wstydziłem się tego co robie.

Nawet jak jesteś pewien słuszności swoich aktualnych poglądów, nie traktuj je jako "ostateczne", tak dla zasady - przecież w życiu wiele rzeczy może się przytrafić.

Ambaro 19-12-2008 21:27

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dhomar (Post 2383888)

Nie zatrzymuje a wciaga.
Btw. Moge wiedziec kto cie tego nauczyl?? Bo tak naprawde wiemy naprawde bardzo niewiele nt. czarnych dziur, a ty widze ze juz nawet o tym wyklady jakies miales (^,^) Oczywiscie na temat czarnej dziury niewiesz nic ale i tak sie odzywasz...

sphinx123 19-12-2008 21:31

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ambaro (Post 2384242)
Nie zatrzymuje a wciaga.
Btw. Moge wiedziec kto cie tego nauczyl?? Bo tak naprawde wiemy naprawde bardzo niewiele nt. czarnych dziur, a ty widze ze juz nawet o tym wyklady jakies miales (^,^) Oczywiscie na temat czarnej dziury niewiesz nic ale i tak sie odzywasz...

Akurat nie powinieneś go krytykować za takie coś, no chyba, że Nibiru w przeciwieństwie do czarnych dziur jest super dokładnie zbadane i poznane przez ludzi ;<

Ambaro 19-12-2008 21:38

@UP

Kazdy ma prawo wyrazic swoja opinie na temat Nibiru.
Ale ten pan akurat wyrazil opinie o czyms innym, a do tego blednie.

@EDIT

Przepraszam za kolejnego posta, nacisnelo mi sie "cytuj"

@BTW

25-08-2008, 12:46 do 19-12-2008, 21:28
Temat sie ladnie trzyma ;)

Erhion 19-12-2008 23:01

Cytuj:

Jeśli wierzysz, to nie, bo analogiczna sytuacja jest z wiarą w Boga. Tylko niektórzy usilnie próbują wmówić (za pomocą pseudonaukowych argumentów), że proroctwo na 2012 r. (czy co tam innego) będzie, choćby nie wiem co.
Ale nikt nie powiedział, że to będzie na 100%. Niektórzy wmawiają, bo nie znają dobrze tematu i tyle. Pseudonaukowe argumenty? Nie wszystkie. Choć z reguły nie odnoszą się one do Nibiru, ale czasami są pośrednio (lub tak się nam wydaje) z nim powiązane.

Cytuj:

Nawet jak jesteś pewien słuszności swoich aktualnych poglądów, nie traktuj je jako "ostateczne", tak dla zasady - przecież w życiu wiele rzeczy może się przytrafić.
I przytrafiło mi się dużo. Nie raz zmieniłem zdanie (na przykład w sprawie wiary). Ale nie żałuje wypowiedzianych słów. Takie coś kształtuje się całe życie.

Piotrek Marycha 19-12-2008 23:22

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ambaro (Post 2384264)
@UP

Kazdy ma prawo wyrazic swoja opinie na temat Nibiru.
Ale ten pan akurat wyrazil opinie o czyms innym, a do tego blednie.

you fail, akurat to co powiedział jest prawdą

@temat: a słyszałem też że w 2009 roku ma nas pizdnąć kometa nawet wiedzą juz gdzie - w bałtyk ! (roftl&lolxD)

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 02:14.