Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Updates (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=166)
-   -   Skandal !!! (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=132808)

Salarigoth 13-06-2007 02:04

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Longaar (Post 1482269)
Heh większość trochę mało uważnie śledzi wydarzenia. Napisali że magia będzie zależała teraz w większości od mlvla a nie od lvla i poziomy do około 60-70 lvla tego nie odczują. Do tej pory siłę magii obliczało się na podstawie formuły 2*lvl + 3*mlvl. Przypuszczam że teraz zostanie zmieniona na lvl + 4*mlvl co na 50lvlu z 50mlvlem nie zrobi żadnej różnicy - siła magii w obu przypadkach będzie wynosiła 250%. zakładając że mamy 100 lvl i 65 mlvl teraz mamy siłę magii równą 395%, po update będzie ona wynosiła 360%. Co to oznacza w praktyce? taki sorcerer - druid - zadawał z visa maksymalne obrażenia około 220, po update będzie to około 200 max więc jest to różnica około 10% na 100lvlu.

Uważam że nie jest to powód do narzekań bo można czasem poświęcić tą godzinę - dwie dziennie na robienie run (tak jak knight czy paladin skilluje) i porobić runy a nie tylko pg i starać się o jak najlepszy mlvl.

Trzeba zauważyć że przy takiej przypuszczalnej zmianie formuły każdy awans mlvla spowoduje większy niż do tej pory przyrost zadawanych obrażeń.

Jest też ciemna tego strona ponieważ teraz wielu graczy którzy będą chcieli nabić mlvl przerzuci się na macro.

Co do knightów i paladinów.
Dostaniecie nowe bronie, ale w poście od CS na forum tibia.com przeczytałem że nie będą one takiego pokroju jak Avanger czy SoV tylko raczej słabsze wypełniające luki między słabymi i silnymi orężami.
Wasza zdolność posługiwania się runami ofensywnymi również spadnie więc używanie hmm, explo czy sd wogle wyjdzie u tych profesji z mody i czysto ekonomicznej opłacalności. W zamian dostaniecie nowe umiejętności posługiwania się bronią które będą absorbowały pewną ilość many, więc tymi "czarami" nie macie się co podniecać, będzie to coś za coś.
Odnośnie samej broni - każda broń będzie posiadała pewien wymagany poziom lvlowy do pełnego jej wykorzystania, co oznacza że na niższym poziomie zadawane obrażenia będą znacznie zredukowane. Jak się tak zastanowić to jaki może być poziom dla Avangera? Wydaje mi się że 80, tak jak quest POI, więc wielu knightó nie mających takiego lvla nie bęzie miała użytku z tak świetnej do tej pory broni. Podobnie będzie z innymi orężami.

Jakie niesprawiedliwości zauważyłem?
A w sumie nic mi do tego, dla mnie różdżka powoli przestaje istnieć.
Ale skoro różdżka może być używana od pewnego lvla a na niższym nie, to broń w przypadku knightów również nie powinna posiadać możliwości używania jej na niższym poziomie, nawet jeżeli po update będą zredukowane zadawane nią obrażenia.
Knigh i Paladin otrzymają szeroką paletę nowych broni itp. Ja nie chce dla postaci magicznych nic nadzwyczajnego, ale mogłoby dojść po jednej różdżce i nie mówie tutaj o jakiejść posiadającej większą moc niż WOI i Tempest Rod. Myślałem raczej o zmniejszeniu przedziału zadawanych obrażeń przez wszystkie różdzki i dopiero na samą górę wstawić jakieś nowe, tutaj trzeba się wykazać inwencją twórczą - ja jej o tej porze nie posiadam :P

Idealnie , o to chodzi to nie jest prawda ze teraz ms/ed bedzie najgorszy poprsotu minimalne zmiany zostana wprowadzone.

Andrealfus 13-06-2007 09:24

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Longaar (Post 1482269)
Heh większość trochę mało uważnie śledzi wydarzenia. Napisali że magia będzie zależała teraz w większości od mlvla a nie od lvla i poziomy do około 60-70 lvla tego nie odczują. Do tej pory siłę magii obliczało się na podstawie formuły 2*lvl + 3*mlvl. Przypuszczam że teraz zostanie zmieniona na lvl + 4*mlvl co na 50lvlu z 50mlvlem nie zrobi żadnej różnicy - siła magii w obu przypadkach będzie wynosiła 250%. zakładając że mamy 100 lvl i 65 mlvl teraz mamy siłę magii równą 395%, po update będzie ona wynosiła 360%. Co to oznacza w praktyce? taki sorcerer - druid - zadawał z visa maksymalne obrażenia około 220, po update będzie to około 200 max więc jest to różnica około 10% na 100lvlu.

Uważam że nie jest to powód do narzekań bo można czasem poświęcić tą godzinę - dwie dziennie na robienie run (tak jak knight czy paladin skilluje) i porobić runy a nie tylko pg i starać się o jak najlepszy mlvl.

Trzeba zauważyć że przy takiej przypuszczalnej zmianie formuły każdy awans mlvla spowoduje większy niż do tej pory przyrost zadawanych obrażeń.

Jest też ciemna tego strona ponieważ teraz wielu graczy którzy będą chcieli nabić mlvl przerzuci się na macro.

Co do knightów i paladinów.
Dostaniecie nowe bronie, ale w poście od CS na forum tibia.com przeczytałem że nie będą one takiego pokroju jak Avanger czy SoV tylko raczej słabsze wypełniające luki między słabymi i silnymi orężami.
Wasza zdolność posługiwania się runami ofensywnymi również spadnie więc używanie hmm, explo czy sd wogle wyjdzie u tych profesji z mody i czysto ekonomicznej opłacalności. W zamian dostaniecie nowe umiejętności posługiwania się bronią które będą absorbowały pewną ilość many, więc tymi "czarami" nie macie się co podniecać, będzie to coś za coś.
Odnośnie samej broni - każda broń będzie posiadała pewien wymagany poziom lvlowy do pełnego jej wykorzystania, co oznacza że na niższym poziomie zadawane obrażenia będą znacznie zredukowane. Jak się tak zastanowić to jaki może być poziom dla Avangera? Wydaje mi się że 80, tak jak quest POI, więc wielu knightó nie mających takiego lvla nie bęzie miała użytku z tak świetnej do tej pory broni. Podobnie będzie z innymi orężami.

Jakie niesprawiedliwości zauważyłem?
A w sumie nic mi do tego, dla mnie różdżka powoli przestaje istnieć.
Ale skoro różdżka może być używana od pewnego lvla a na niższym nie, to broń w przypadku knightów również nie powinna posiadać możliwości używania jej na niższym poziomie, nawet jeżeli po update będą zredukowane zadawane nią obrażenia.
Knigh i Paladin otrzymają szeroką paletę nowych broni itp. Ja nie chce dla postaci magicznych nic nadzwyczajnego, ale mogłoby dojść po jednej różdżce i nie mówie tutaj o jakiejść posiadającej większą moc niż WOI i Tempest Rod. Myślałem raczej o zmniejszeniu przedziału zadawanych obrażeń przez wszystkie różdzki i dopiero na samą górę wstawić jakieś nowe, tutaj trzeba się wykazać inwencją twórczą - ja jej o tej porze nie posiadam :P

No wrecz idealnie to ujoles :)

@topic i nie ktore noobowate sorce /druty
przeczytajcie sobie newsa mozne co? aa i powiem to jak w przedskzolu : CZYTAMY ZE ZROZUMIENIEM

Bigzone 13-06-2007 21:14

@topic

Ok Zajebiście
Czy Kur*a Nikt Z Cip'softu Sie Nie Kapnał Jeszcze że Knight I Pall Expia Duzo Szybciej Na Niskich Lvl'ach?? Jak Dodacie Cos Dla Nisko-levelowych Magow I Druidow To Nie Mam Nic Przeciwkox(

Pall Jest Spox Ale Knight W Tej Grzeto Przesada Chyba Koncze Z Tibia Albo Przerzuce Sie Na Palladyna Bo Widze Ze Inaczej Z Cip'ami Niemozna A Pacc'a I Tak Nie Kupie Bo To Waste Kasy Przynajmniej Tak Narazie Widze X(

Tawer Redeye 13-06-2007 21:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bigzone (Post 1483394)
Ok Zajebiście
Czy Kur*a Nikt Z Cip'softu Sie Nie Kapnał Jeszcze że Knight I Pall Expia Duzo Szybciej Na Niskich Lvl'ach?? Jak Dodacie Cos Dla Nisko-levelowych Magow I Druidow To Nie Mam Nic Przeciwkox(

Pall Jest Spox Ale Knight W Tej Grzeto Przesada Chyba Koncze Z Tibia Albo Przerzuce Sie Na Palladyna Bo Widze Ze Inaczej Z Cip'ami Niemozna A Pacc'a I Tak Nie Kupie Bo To Waste Kasy Przynajmniej Tak Narazie Widze X(

Na niskich levelach taaak tylko popatrz debilu, że on musi w h*j skillować żeby mieć wyższe hity, ba! Ile leveli to te niskie? 8-30, góra 40 już na 28 sorc ma wysoki power. Zresztą sorc w ciągu czasu skillowania knighta nabije sobie ten 30 lvl. A knight z lvl słabnie, i tak ku*wa Sorc będzie miał 1,5-3 razy większe hity na tym samym lvl co knight
Dowody
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez FAQ odnośnie uptade;
Na temat średniej obrażeń kontra maksymalnych obrażeń.
Popularne wśród graczy jest zjawisko zwracania uwagi przede wszystkim na maksymalne obrażenia. Jednak ta wartość jest drugorzędna, jeśli chodzi o wyrównywanie profesji. Oto przykład:
Po aktualizacji widzimy czarodzieja na 170 poziomie, którego maksymalne obrażenia z runy Sudden Death na demonie będzą wynosiły niemalże 600. Zobaczymy także rycerza również na 170 poziomie, zdolnego zadać maksymalnie prawie 400 obrażeń demonowi.
Niewątpliwie pojawi się wiele głosów: OMG, sorc robi „tylko” 1.5 raza obrażeń więcej niż rycerz, a musi płacic na każdego sdka!
Najmniejszy możliwy hit naszego maga będzie oscylował w rozsądnych granicach 400 hp. Czyni to jego średnią obrażeń wyższą niż 500 hp.
Nasz rycerz natomiast ciągle będzie miał problemy z trafieniem demona i zadawał wiele słabych ciosów. Skutkuje to średnimi obrażeniami o wartości 50 hp.
Runy mają mniejszy rozrzut obrażeń; co więcej obrażenia nimi zadane będą pewniejsze.

Cytuj:

2. Jak duża będzie redukcja siły magii?
Od tego poziomu siła magii będzie nadal rosła, ale nie tak bardzo jak poprzednio. Na wyższych poziomach, aż do 200, przy przeciętnym poziomie magicznym siła czarów spadnie o około 1/3 w zależności od danego czaru lub runu. Nie panikujcie, to że teraz Wasze maksymalne obrażenia z SD wynoszą 600 nie znaczy, że po aktualizacji wyniosą 100. Nie mogę w tej chwili dokładnie powiedzieć jakiej będą wysokości. A jeśli okaże się, że faktycznie, będą oscylowały w granicach 100, to cóż, przykro mi ale wychodzi na to że zdobywałeś doświadczenie przy pomocy cave bota na carrion wormach i to war hammerem. Nie zasługujesz na większą siłę magii.

ORAZ
Cytuj:

Przyczyny:
Ulepszyliśmy magów w zimowym update 2005 w przedziale 1-50lv. Jeżeli masz takiego maga, niezmiernie trudno będzie ci poczuć jakąkolwiek różnice po tym update. Jeżeli masz wytrenowany poziom magiczny, będziesz jednak lepszy niż wcześniej, bo jest on teraz ważniejszy. To jest sprawiedliwe, bo rycerze i paladyni muszą trenować swoje umiejętności, więc czemu niby magowie nie musieli by trenować swojej magii?

Andrealfus 13-06-2007 21:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bigzone (Post 1483394)
Ok Zajebiście

Nie bedziemy za toba plakac wierz mi :)

Wladca sedesu 13-06-2007 22:19

jednego nie kumam, skoro knight bedzie mial np bs, ale nie ma 100% sily broni to bedzie bezsens. z drugiej strony skoro np na 10 lvl ktos ma magic sworda(inny char itp) to nie bedzie mial 100% sily to bedzie mogl skillowac nim??

Tibia-Fighter 13-06-2007 22:30

Chłopczyku... Może powrócimy do czarów na Scrollach i do Wielkich czasów Botterów" (74)Trzeba się rozwijać... I wreszcie wyrównać profesie... I niech twoi koledzy "masters of the wand of vortex"Idą na bambus banany prostować... Grę trzeba urozmaicać...

PS... Jeśli knight jest taki słaby czemu to taka popularna profesja...Te opisy... że elfy tego skille 50h żeby walić o 2 więcej... Omg nie chcesz grać to nie graj... Po za tym wszystkie rozmowy są na temat knighta a pall najtrudniejsza i najmniej wdźęczna profesja to co\/?

Salarigoth 13-06-2007 22:47

MS/ED dalej beda najlepszymi profesjami wy tego nigdy nie zrozumiecie.

Robert Lublin 14-06-2007 00:51

Cipy nareszcie naprawija Buga z update z wadnami...
Cieszcie sie ze z W hammera na rotach do 50 nie bedziecie expili tak jak to bylo kiedys ;)
Nareszcie po roku czasu nie bedzie 200lvli msow na servach...
Pierwszy update który mi sie podoba od 4 lat... ;o

Andrealfus 14-06-2007 08:44

@up
no dokładnie.
Niech siedza i sie ciesza ze dalej maja wandy bo znowu by z fire swordami w hammerami i innymi gownami na dwarfach albo rotach siedzieli.
Mnie ten update tez sie bardzo podoba :)

kamosblue 14-06-2007 09:43

wlasnie zaczynam robic knighta
mojego 61 sorca sprzedalem.

Salarigoth 14-06-2007 16:29

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez kamosblue (Post 1484179)
wlasnie zaczynam robic knighta
mojego 61 sorca sprzedalem.

Tylko na tym stracisz powtarzam ms/ed dalej beda najlepsi poprsotu urozmaicaja knighta/palla.

Goldscorpion 14-06-2007 16:39

Dokładnie. Rzekłbym, że wyrównując profesję oni zmniejszyli przewagę sorców (ich obrażeniami). Przecież znacznie nie polepszyli knighta! Co z tego, że ma serię nowych ataków bronią? Nie używa run wiec jako znacznie polepszenie tego nie mozna uznać.

okrzesik 14-06-2007 17:35

UP@? LOL ?

Mow do dupy to cie osra. Kngihta hity beda o ~~ 300+% silniejsze na wyzszym lvl i skilach. Roznica hitow (dzielna) bedzie o 2 -3 razy mniejsza od najlepszych sorcowych na tym lvl. Wiec 100 ek bedzie mogl spokojnie z bp uh isc sobie bronia expic na demony przykladowo. Jest przetlumaczona rozmowa z jednym z wydzialu cipek.

@ autor.
ZAL><PL Nie zesraj sie... zalosnie napisales... ktos napisal... ze nie masz wiekszego niz 30 lvl... napewno nie masz... i potwierdzam to.... ,, oh skonczylem gracc ahh mama mnie pobije ale coz nie moge juz,,,"
to jebnij sie krzeslem... -.- B|_|Lwers

Pacek 14-06-2007 20:57

aj przeżywacie kiedyś z 3 lata temu narzekano ze knight jest super i prawie wszyscy grali ryckami potem wpradzono wandy to sie wszyscy burzyli ze teraz rycek jest dupiasty i do niczego to teraz cipsoft próbuje dalej wyrównywać profesjie oczywiscie wyjdzie na to ze udupi jedne kosztem tych drugich normlaka i tak w koło macieju

k@milos 15-06-2007 15:31

Mimo iż jestem Druidem bardzo podoba mi się pomysł zbalansowania profesji. Wkonću Knightowi i Palkowi coś się należy. Wreszcie będą potrzbne umiejętności (skils/m lvl), a nie lvl. Każdy kto teraz sprzedaje chary sorce/druty jest poprostu "noobem". Nadejdzie nowy Update i znowu będzie narzekanie jaka to moja profesja jest dupiasta :/. Tibia wcale nie jeste dupiasta kazdy jest przyzywaczjony to porstej gry. Kończy sie ten czas kiedy mozna bylo grac kilkając dwa przyciski myszy. Uważam że Cipsfot postąpił bardzo dobrze i wspieram ich idee rozwoju gry. :)

Adow Adan 15-06-2007 19:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez okrzesik (Post 1484782)
UP@? LOL ?

Mow do dupy to cie osra. Kngihta hity beda o ~~ 300+% silniejsze na wyzszym lvl i skilach. Roznica hitow (dzielna) bedzie o 2 -3 razy mniejsza od najlepszych sorcowych na tym lvl. Wiec 100 ek bedzie mogl spokojnie z bp uh isc sobie bronia expic na demony przykladowo. Jest przetlumaczona rozmowa z jednym z wydzialu cipek.

@ autor.
ZAL><PL Nie zesraj sie... zalosnie napisales... ktos napisal... ze nie masz wiekszego niz 30 lvl... napewno nie masz... i potwierdzam to.... ,, oh skonczylem gracc ahh mama mnie pobije ale coz nie moge juz,,,"
to jebnij sie krzeslem... -.- B|_|Lwers

spadłem z krzesła , podaj ip tego ots'a co 100 ek expi na demcach z sword'a/axe or cluba? do autora , jeżeli teraz nie bedzie sie dało grać to widze ze nie umiesz grać sorkiem/drutem - nara z tibi - o 1 nooba mniej.

Tomciu 16-06-2007 10:03

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Adow Adan (Post 1487509)
spadłem z krzesła , podaj ip tego ots'a co 100 ek expi na demcach z sword'a/axe or cluba? do autora , jeżeli teraz nie bedzie sie dało grać to widze ze nie umiesz grać sorkiem/drutem - nara z tibi - o 1 nooba mniej.

przykro mi ale to prawda ... knight z sca bije DEMCA(skill 87)po maks 350+
więc knight będzie se mógł expić ma demach

Rodi 16-06-2007 10:23

Ten temat tworzą 2 obozy ;o
Jeden Knight/Pale co mowia ze narescie bedzie równo
Drugi Sorce?druidzi co mowia ze bedzie chujowo

A ten uptade bedzie żałosny
Historia:
Knight łatwy do grania minimalna ryzyko deda duzo capa raczej wolny exp niemozliwy do zabicia

Sorc trudny do grania najlepsza postac w pvp mało capa mało hp szybki exp na wiekszym levelu łatwy do zabicia

Więc niemowcie mi tu ze narescie bedzie rowno bo rowno nigdy nie miało być.
Teraz Hity?
Załozmy taifun(274) wali z sdka po 250 ktory kosztuje go 325gp.
Imargam(203) wali z sca srednio w sorca po 250 przy czym obrazenie nie kosztuje go nic. Ach i czy 29 sorc solowaslbym Dla tracac 4 uhy(haha)
Bo na TS widzialem jak 29 knight skile 60/60 solowal dla tracac 4 uhy wiec wybaczcie wiecie jaki on bedzie mial szybki exp na dragach?

Withord 16-06-2007 10:30

To jest TEST SERVER, jeszcze wszystko może się zmienić i obrażenia nie będą takie duże.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 19:01.