![]() |
"Doskonale wiesz że wiem co to pascal - język programowania.
A poza tym po co mi pascal do mmorpg?" Oto argument. Twoja wypowiedź wskazuje na to że robisz ten projekt na jakimś bzdetnym edytorze. |
ta gra zapowiada sie bardzo fajne !! ja mogl bym dla was zrobic scenariusze do questow jesli chcecie (a dokladniej napisal bym np. quest o "Sw. Grala" napisal bym cala jego legende na notatniku itd a wy byscie mogli robic z tym co chcecie ;]) jesli zaintersowany pisz pod GG 3532964 (Gral i zeczy tego typu to moje zycie :>) po wiecej informacji pisac pod numer gg wymieniony wyzej xD.
|
Cytuj:
A projekt robie w "edytorze", Multimedia Fusion 2. Jednak tacy ludzie jak ty którzy nie mają pojęcia o programowaniu wiedzą tylko że najlepszy jest c++ i że wszystko inne jest niczym, tylko że ty nawet w tym "niczym" nie potrafiłbyś sam nic zrobić. Tworzenie w Multimedia Fusion 2 w praktyce nie różni się wiele od programowania ponieważ odbywa się na takiej samej zasadzie Warunek > Zdarzenie. Wielu krytykuje takie programy jak Multimedia Fusion 2 ponieważ na pierwszy rzut oka rzeczywiście sprawia wrażenie dla dzieci - wbudowane ruchy, grafiki itp. Jednak zaawansowana osoba nie korzysta z takich rzeczy i np.stworzenie ruchu samochodowego w mmfie jest takie same jak w c++, ponieważ algorytm wymyślam ja i nie mam do dyspozycji np.Skręć w lewo, jedź szybciej TYLKO MAM "Set position X" i "Set position Y". A jak oblicze X i Y to już zależy całkowicie ode mnie. Cytuj:
|
W trące coś od siebie. Jeżeli program w którym grę robi Kucza sprosta jego wymaganiom, tj. ma wszystko co mu potrzebne do gry, to poco ma utrudniać sobie życie i nie używać takiego programu, tylko pisać w jakimś języku?
|
@UP: Sama prawda.
@Kucza: Trochę sobie zaprzeczyłeś. Jak i tak musisz sam wszystko robić, jak w innym języku, to lepiej robić to w tym przykładowym c++, bo gra będzie wydajniejsza. Tak a propo. Ale to tylko odnośnie wypowiedzi, bo ja uważam, że lepiej robić w tym multimedia fusion, czy jak tam, bo przynajmniej są szansę zakończyć projekt i żeby jakoś dało się grać. W ulubionym języku nieznających się na programowaniu trzeba poświęcić co najmniej 2x więcej czasu, niż w czymś innym. @Down: Jasne, że szybciej. Tylko kurcze. Nie wiem skąd się wzięła taka moda na gadanie o asmie. Przecież tego języka NIE używa się do gier, bo po prostu jest to niepotrzebne, a wiedzy trzeba mieć o wiele, wiele więcej, nie mówiąc już ile razy więcej linijek kodu zajmuje asm od nawet c++. Dobre gry i wydajne da się tez pisać w Basic'u, nie ma co się męczyć w jakieś 'cecki'. :] |
Cytuj:
|
Dlatego jeśli GateOnline będzie działało płynnie, a wszystkie efekty, które chciał osiągnąć Kucza zostaną osiągnięte to nie ma sensu dyskusja nad sposobem w jaki tworzył grę.
Narzekać będzie można jeśli coś nie będzie działało- a jak wynika z wypowiedzi Kuczy na razie jest ok : ) |
Projekt tej gry obserwowalem juz rok temu, w poprzednie wakacje, i pare miesiecy temu myslalem, ze projekt juz upadl
Nie widac duzo zmian, ale pewnie najwiecej sie zmienia od strony technicznej Mam jedna rade: najlepiej na poczatku byloby gre zrobic w jezyku polskim, a dopiero pozniej w angielskim, kiedy zainteresowanie wzrosnie |
nie no co ty ziomuś.. czemu znów grafika z paint'a?
Weź jak już coś planować to na większą skale 3D.. i full wypas castle siegie etc. (Na Przykład: Lineage II, WoW, Rohan Online.. etc.) |
Cytuj:
Język angielski pomoże również w ochronie serwera przed 8-latkami, którzy nie poradzą sobie w grze, która jest w innym języku niż ojczysty. Po trzecie, gra w języku angielskim wygląda profesjonalniej. @up Tibia jest popularna mimo grafiki 2D, a Cipsoft zarabia pewnie wiele więcej niż twórcy Lineage2. |
Cytuj:
|
Nom i od razu jak wystartuje upade z gildiami do założymy gildie TIBIA albo Elita dla ludzi z tibi :]
|
Ech, głupio zrobiłem najpierw krytykując. Po przestudiowania forum projektu, stwierdzam że może być naprawde fajny. Sorry za to co pisałem wcześniej.
|
Projekt bardzo fajny. Proponował bym jednak zmienic
"Shielding" na "Defence"(będzie brzmiało mniej tibijsko) Aha i fajnie by było gdyby oprócz normalnych umiejętności była jedna umiejętnośc specjalna do wyboru i dalszego rozwijania. Pozdrawiam |
nieoficjalny komunikat- gate on line wyjdzie w ciągu tego miesiąca i będzie to finalna wersja ; ).
|
Cytuj:
|
Cytuj:
Ja do gildii się pisze :P |
Cytuj:
|
Nie.
Po pierwsze nie w ciągu tego miesiąca, a po drugie nie finalna tylko beta. ;) |
Pojawił się wątek testu ale nie bardzo sprecyzowany tzn. dokładniej miesiąc i rok kiedy będzie dostępny publiczny test żeby wszyscy mogli zobaczyć czy warto jak to wygląda z perspektywy gracza bo np. gra phobos online tworzona na zasadzie Tibii jest bardzo dobra napewno lepsza niż wasz projekt to ciągle tylko projekt i tak dokładniej jak byś mógł opisać bo to co tu podajesz to jakieś równoważniki zdań i nie zrozumiałe do końca... sprecyzuj trochę swoje myśli i odpisz pzdr.
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 03:10. |