Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Wegetarianizm (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=154455)

Duch Niespokojny 08-10-2009 19:34

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura (Post 2662125)
Ograniczasz - w końcu celowo nie jesz czegoś, więc masz węższe menu ode mnie.

Ty natomiast (zapewne) ograniczasz się nie jedząc np. ślimaków albo owadów, które są przysmakami w wielu krajach ;)

Yoh Asakura 08-10-2009 19:47

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Duch Niespokojny (Post 2662600)
Ty natomiast (zapewne) ograniczasz się nie jedząc np. ślimaków albo owadów, które są przysmakami w wielu krajach ;)

Nigdy nie miałem okazji do ich spróbowania! :P

Beh0lder 08-10-2009 19:51

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura (Post 2662580)
A skórzane rzeczy to pewnie nie raz na sobie miałeś.

Dresy rox o/

Cytuj:

Rośliny też żyją. A owoce morza, o których chyba wspominałeś, to nie zwierzątka?
Rośliny nie zyją w takim sensie.Owoce morza jem i tak dosc rzadko poza tym taki małż i tak tylko sobie na dnie morza leży :(

Yoh Asakura 08-10-2009 19:58

A świnia kwiczy i paskudnie wygląda. Co za różnica?

Litawor 08-10-2009 20:48

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura (Post 2662626)
A świnia kwiczy i paskudnie wygląda. Co za różnica?

Jak byłeś mały, też tak wyglądałeś i kwiczałeś jeszcze gorzej. A niektórzy ludzie paskudnie wyglądają całe życie. Tutaj też adekwatne byłoby pytanie "co za różnica"?

Większość zwierząt odczuwa ból, te bardziej złożone (jak ssaki) również psychiczny.

Yoh Asakura 08-10-2009 21:02

To była ironia i jeżeli nie załapałeś, o co mi chodziło, to już naprawdę twój problem.

Litawor 08-10-2009 21:11

No nie załapałem, o co Ci chodziło (dalej nie łapię), ale nie widzę w tym jakoś żadnego problemu. To Tobie powinno zależeć, żeby być zrozumianym.

Yoh Asakura 08-10-2009 21:18

"małża leży i nic nie robi", a "świnia kwiczy i brzydko wygląda, co za różnica" = niezależnie od tego, co takie stworzenie robi, ono nadal żyje, więc czemu możesz zeżreć małżę, a świni już nie.

Geez...

Litawor 08-10-2009 21:26

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura (Post 2662707)
"małża leży i nic nie robi", a "świnia kwiczy i brzydko wygląda, co za różnica" = niezależnie od tego, co takie stworzenie robi, ono nadal żyje, więc czemu możesz zeżreć małżę, a świni już nie.

No to ja Ci właśnie odpowiadam - różnica tkwi w układzie nerwowym.

Ale dobra, rozumiem, że rozmowa się toczy z Beh0lderem, to się już nie będę wtrącał.

Yoh Asakura 08-10-2009 21:30

Ale ty NADAL mnie nie rozumiesz :P

Michoss 08-10-2009 21:47

Litawor, nie kłuć się z Yohem, i tak on nie zrozumie.
Yoh, nie kłuć się z Litaworem. Po prostu

Yoh, w tym przypadku cię poprę, ale tylko dla tego, że Beho użył zwrotu 'Przeraża mnie że żyło', a jednocześnie tłumaczy się 'leżeniem i nic nie robieniem'. Tłumaczenie się cierpieniem zwierząt, w tym przypadku, byłoby do zaakceptowania, bo małże faktycznie mają szczątkowe unerwienie i nie odczuwają bólu, ale zabija się je tak samo jak świnie, krowy czy kurczaki.

Beh0lder 08-10-2009 21:58

Swinka lazila , zarla , zyla sobie ^^ a malza i ta wyglada jakby nie zyla no ale niech bedzie. Moze argument glupi :P.

Rzyttofrajer 08-10-2009 22:10

durnie co z tego ze nic nie robi i nie czuje bolu to znaczy ze mozna zabijac bo nie odczowa bolu ?

Beh0lder 08-10-2009 22:23

Tego nie powiedzialem ^^ bardziej mi sie zrobi zal swinki niz malza ktory i tak tylko lezy.. :O

Koszyk 08-10-2009 22:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Beh0lder (Post 2662773)
Tego nie powiedzialem ^^ bardziej mi sie zrobi zal swinki niz malza ktory i tak tylko lezy.. :O

A świnka sobie tylko chodzi : <

Przyznaj się, że poprostu smakuje Ci małża a mięso nie i tyle.

Kowek 09-10-2009 00:02

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ze'To (Post 2662015)
jak dla mnie to tym Wege~(...) ludziom w dupach sie poprzewracało

Gratuluję inteligencji i oceniania człowieka po jego diecie! ;)

Cytuj:

Jezeli przez dluzszy czas czlowiek nie dostaje bialek zwierzecych zaczynaja nie byc wytwarzane wazne hormony przez ktore np kobieta nie moze miec miesiaczki a jeszcze dlugotrwalsze moga powodowac do nieplodnosci zarowno dla kobiet jak i mezczyzn( mneij ruchliwe plemniki)
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAA :D:D:D:D:D Właśnie wymyśliłeś nowy środek antykoncepcyjny dla dziewczyn - nie jedzenie mięsa! Przecież jeżeli kobieta nie ma miesiączki, to również nie może dojść do zapłodnienia. Chyba poproszę dziewczynę, aby zmieniła środek antykoncepcji! <koniec ironni>
W życiu głupszego czegoś nie słyszałem. :) Jak wytłumaczysz, więc, że wegetarianki są mamusiami? :D Poza tym wiele joginów np. z Indii są weganami lub wegetarianinami i również cieszą się potomstwem.

Cytuj:

Odpowiednia dieta wegetariańska (o ile włączy się w nią nabiał) może dostarczyć niezbędnych aminokwasów (bo o tym właśnie mówisz). Po prostu takie odżywianie wymaga większego wysiłku, bo trzeba pilnować, żeby dostarczać sobie potrzebnych składników pokarmowych.
BRAWO! W końcu jakaś mądra wypowiedź! ;)
Cytuj:

Rośliny też żyją
Wyrwij marchewkę, a poderżnij gardło dla świni - co zostawi większy ślad w twojej psychice? ;)

Nie chce mi się odpowiadać na większosć postów bo to nieinteligentny bełkot, ale pan z tym zatrzymaniem miesiączki mnie rozbawił nieźle. :D

Wypowiedź natomiast Litawor'a uważam za najlepszą... Jeżeli ma być zdrowo, to jest troszkę trudniej - ja na swojej diecie + siłownia nawet przybrałem na wadze (10 kg w pół roku), więc jestem bardzo z siebie zadowolony.

Btw. ktoś pytał czemu wegetarianie nie jedzą mięsa?
Są różne powody:
-dla większości jest to po prostu nieetyczne (ale nie znaczy to, że potępiają oni 'wszystkożerców')
-dla zdrowia

Pewnie wielu i tak będzie mówiło - co do drugiego pkt - że to bzdura z mięsem zdrowiej etc. Nie będę nikogo przekonywał, w końcu nikt prawdy nie zmieni. ;]

spider-bialystok 09-10-2009 01:08

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kowek (Post 2662848)
Wyrwij marchewkę, a poderżnij gardło dla świni - co zostawi większy ślad w twojej psychice? ;)

I co to ma do rzeczy?
I marchewka i swinia zyje, a dla mnie osobiscie zabicie zwierzecia nie sprawia problemu.
Uspiony czlowiek tez nie odczuwa strachu ani bolu, jak warzywko, czy wtedy mozemy go zabic?
Brak logiki u wegetarian poraza, wstyd sie przyznac, ze kiedys tez bylem jednym z nich.

Kowek 09-10-2009 10:42

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 2662871)
I co to ma do rzeczy?
Uspiony czlowiek tez nie odczuwa strachu ani bolu, jak warzywko, czy wtedy mozemy go zabic?

? :|
Załamujecie mnie. Nawet nie warto odpowiadać na takie głupie pytania, bo jak widać zawsze ktoś wyskoczy z jeszcze głupszym.

Jeśli nie widzisz różnicy między marchewką a świnią no to congratulations.

Poza tym po czym stwierdzasz brak logiki nie znając kogoś?

Beh0lder 09-10-2009 14:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 2662871)
I co to ma do rzeczy?
I marchewka i swinia zyje, a dla mnie osobiscie zabicie zwierzecia nie sprawia problemu.
Brak logiki u wegetarian poraza, wstyd sie przyznac, ze kiedys tez bylem jednym z nich.

lol koles gdybys nie odczuwal bolu podczas snu to teoretycznie mozna by cie bylo kopac a i tak bys sie nie obudził. Co do strachu - to zalezy od fazy snu.
Marchewka a zwierze to dwie rozne rzeczy , marchew nie ma ukladu nerwowego ktory by pozwalal odczuwac stres zdenerwowanie ..
No i rosliny nie posiadaja swiadomosci.

Yoh Asakura 09-10-2009 14:48

No popatrz, płody też nie, a jednak ludzie się oburzaja, jak ktoś chce zalegalizować aborcję.
nie obchodzi mnie to, że z płodu może wyrosnąć człowiek

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 12:00.