Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Siłownia & sporty walki (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=226865)

Duch Niespokojny 24-03-2010 20:08

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2745540)
ostatnio w kominiarce biegalem po ulicy przed szkola (a wokolo urzedy , banki) z golym tylkiem

I z maczetą? :p

A propos biegania jeszcze, przypomniała mi się ważna rzecz - należy biegać na miękkich powierzchniach, bo beton, asfalt itp. nie służą stawom.

Sey 24-03-2010 20:13

Noo ja tak robie jak na wakacjach jestem nad morzem to biegam na piasku. Wiadomo, wczasy to przerwa od siłowni, a w jakiś sposób trzeba się ruszyć;).
Zresztą prezencja na plaży zawsze na + i dupki fajne mozna obczaić ;)

Nari 24-03-2010 20:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Duch Niespokojny (Post 2745549)
I z maczetą? :p

A propos biegania jeszcze, przypomniała mi się ważna rzecz - należy biegać na miękkich powierzchniach, bo beton, asfalt itp. nie służą stawom.

Huh? Że niby skąd ja znajdę miękkie powierzchnie w moim zadupiu? Nie licząc zaminowanych przez psy trawników. Chyba jednak stawy ucierpią ;-). Zresztą u mnie w mieścinie to drogi przypominają raczej ścieżki w trzecim świecie niż asfaltowe autostrady.

Pan i Wladca 24-03-2010 21:20

@albi
Bili ci brawo czy coś? Miałeś jakieś fanki po występie? Przybijali ci piątki w zwolnionym tempie?

@topic
damn... wczoraj po 2 latach przerwy wróciłem na siłownie i załamka całkowita... to co kiedyś nie sprawiało problemu teraz było nie do przejścia ;/

Albertus 24-03-2010 22:36

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pan i Wladca (Post 2745576)
@albi
Bili ci brawo czy coś? Miałeś jakieś fanki po występie? Przybijali ci piątki w zwolnionym tempie?

OOo z 5 minut brawo bili ;D

A co do tego biegania.

czyli nie można biegać po żadnych sztucznych podłożach , ta? Czyli chodnikach , ulicach itp??

Capality 24-03-2010 22:40

tartan czy bieganie po lesie tez sie sprawdzi :P

Argen 25-03-2010 23:17

Co do biegania:

Po pierwsze nie biegać w żadnych wypasionych butach z amortyzacją tylko w takich, przy których odległość stopy od podłoża jest jak najmniejsza. A najlepiej na bosaka. Tylko, że aby tak biegać trzeba troche zrogowacić naskórek na stopach.

A po drugie jeśli się od dawna nie biegało to nie biegać więcej niż 1,5km na początku (ogólnie - nie przesadzać bo tylko się nabawimy kontuzji).

Btw ciekawostka dla nieczytających wyborczej - te drogie buty do joggingu zwiększają prawdopodobieństwo kontuzji i narażają stawy na obciążenia.

Pan i Wladca 25-03-2010 23:21

Cytuj:

A po drugie jeśli się od dawna nie biegało to nie biegać więcej niż 1,5km na początku (ogólnie - nie przesadzać bo tylko się nabawimy kontuzji).
jeśli się od dawna nie biegało to się nie przebiegnie 1.5km :>

Dark Sven 26-03-2010 11:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Argen (Post 2745869)
Co do biegania:

Po pierwsze nie biegać w żadnych wypasionych butach z amortyzacją tylko w takich, przy których odległość stopy od podłoża jest jak najmniejsza. A najlepiej na bosaka. Tylko, że aby tak biegać trzeba troche zrogowacić naskórek na stopach.

Dlaczego? Zawsze właśnie wydawało mi się, że im lepsza amortyzacja tym lepiej (nie bolą nogi). Chodzi mi tu o bieganie po betonie.

Sey 26-03-2010 12:46

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Argen (Post 2745869)
Co do biegania:

Btw ciekawostka dla nieczytających wyborczej - te drogie buty do joggingu zwiększają prawdopodobieństwo kontuzji i narażają stawy na obciążenia.

Słuchaj wyborczej daleko zajdziesz :)

eerion 26-03-2010 13:50

@up:
Zamiast byc zacieklym wrogiem wyborczej i zgrywac kozaka, to za swoim stwierdzeniem, ze to co tam napisano jest nieprawda daj jakis argument, ze naprawde tak jest.

Sey 26-03-2010 13:53

Wiec skoro z góry traktujesz mnie jak kozaka podawanie Tobie argumentów jest bezsensowne. ;)

eerion 26-03-2010 14:47

Cytuj:

Wiec skoro z góry traktujesz mnie jak kozaka podawanie Tobie argumentów jest bezsensowne. ;)
Znaczy sie nie masz zadnych argumentow na poparcie swojej tezy i probujesz jakichs zalosnych tlumaczen by sie bronic.
Zegnam

Sey 26-03-2010 16:01

Dlaczego coś, co ma amortyzować, a co za tym idzie zmniejszac obciazenie na stawy może im szkodzić ?
I skończ napinkę chłopcze bo wyżywanie się na forum gdzie jesteś 'bezpieczny' bo anonimowy i przez internet jest smieszne ;)

Maldoryz 26-03-2010 17:05

Jakimi cwiczeniami mozna zastapic podciaganie sie na drazku?

@down
nie mam pojecia 0_o. Po prostu czytam jakies forum kulturystyczne i chcialbym ustalic sobie plan, ale niestety nie mam drazka.

Sey 26-03-2010 17:20

Zależy jak łapiesz ten drążek. Nachwytem czy podchwytem ;).

Albertus 26-03-2010 17:35

nam cos WFista gadal ze ich na AWF uczyli ze podchwytem nie mozna bo sie kręgosłup psuje... Ja tam nie wiem , moze ktos z was wie czy to prawda?

Ashlon 26-03-2010 18:46

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Maldoryz (Post 2745967)
Jakimi cwiczeniami mozna zastapic podciaganie sie na drazku?

Wioslowanie sztanga, wioslowanie sztangielka, wioslowanie koncem sztangi, od biedy przenoszenie sztangielki za glowe.

@Albertus - nie slyszalem nic o czyms takim, moze sie spytaj o co chodzi?

Argen 26-03-2010 23:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Sey (Post 2745951)
Dlaczego coś, co ma amortyzować, a co za tym idzie zmniejszac obciazenie na stawy może im szkodzic?

Dlatego, że naturalnie człowiek ląduje na zewnętrzną strone stopy bądz na śródstopiu a w butach z większą podeszwą - na pięcie. To powoduje, że każdy krok (a właściwie upadek, bo przy każdym kroku spadamy) afektuje nasze stawy. Ludzka stopa ma wbudowaną amortyzacje, więc dodatkowa tylko przeszkadza.

Słuchaj producentów obuwia sportowego to daleko zajdziesz.

eerion 26-03-2010 23:56

Cytuj:

Dlaczego coś, co ma amortyzować, a co za tym idzie zmniejszac obciazenie na stawy może im szkodzić ?
I skończ napinkę chłopcze bo wyżywanie się na forum gdzie jesteś 'bezpieczny' bo anonimowy i przez internet jest smieszne ;)
Och to zwykle domganie sie argumentow widzac bezsensowne zarzuty jest napinka przez internet? Codziennie dowiaduje sie czegos nowego.
No, ale szkoda, bo gdybys mial choc za grosz poczucia odpowiedzialnosci za swoje slowa, to zamast dalej kozaczyc (twoj ostatni post bardzo dobitnie to pokazuje), odpowiedzialbys raz, ale z konkretnym argumentem, a tak...
Cytuj:

Bodźcem do zmian była coraz większa liczba urazów biegaczy, która wiązała się z coraz większą modą na jogging. Naukowcy sądzili, że przyczyną urazów była siła, z jaką biegacz uderzał o podłoże – siła równa dwuipółkrotnej wadze ciała. Co rozwiązałby ten problem? Odpowiedź brzmiała: amortyzacja. Walkę producentów o wynalezienie najlepszej amortyzacji rozpoczął Nike i jego system komór powietrza umieszczanych w podeszwach. W tylnych częściach podeszew producenci zamykali powietrze, żel, poliuretan i specjalne pianki, a buty stawały się coraz wyższe. Negatywnym skutkiem tych zabiegów okazało się zwiększenie ruchu pronacji stopy. Dlatego producenci zaczęli skupiać się nie tylko na amortyzowaniu butów, ale i podtrzymywaniu oraz prowadzeniu stopy.
Tutaj masz informacje, dlaczego sama amortyzacja nie jest dobra. Zbyt miekkie buty doprowadzaja do kontuzji.
Cytuj:

Co to jest pronacja? Tym mianem określa się naturalny amortyzujący ruch stopy w dolnym stawie skokowym. Ruch ten to lekkie zgięcie stopy do środka. W przypadku zbyt dużej pronacji stopa wygina się za mocno, w wyniku czego jej wewnętrzna część, ścięgna i stawy są silnie obciążane. Negatywne efekty takiego dużego obciążenia odczuwają nie tylko nasze stopy – boleć mogą też kolana i biodra.
Tutaj dokladnie pisze na jakiej zasadzie to sie dzieje.

Kolejny argument
Cytuj:

W ramach badań praktycznych Fundacja Warentest wysłała 20 doświadczonych biegaczy na dziewięciokilometrową trasę. Ochotnicy musieli przebiec ten odcinek w każdej z testowanych par butów, czyli łącznie trasa została pokonana 260 razy. Biegacze otrzymywali buty w przypadkowej kolejności. Po biegu musieli wypełnić szczegółową ankietę na ich temat. Na końcu testu praktycznego każdy z butów miał za sobą już 180 km drogi.
[...]

Nogi biegaczy przekazywały wprost do komputera informacje o tym, w jakim stopniu buty amortyzują twarde uderzenia, jak trzymają stopę i jak rozkładają siły nacisku. Zakresu i prędkości pronacji nie da się co prawda zmierzyć bezpośrednio, ale pomiar kąta nachylenia (nachylenie ścięgna Achillesa w stosunku do prostopadłej tylnej części buta) stanowi w biomechanice wystarczający parametr do określenia pronacji. Każdy but przeszedł w sumie 100 cykli pomiarowych.

Po dokonaniu oceny zebranych w pomiarach danych już było wiadomo, która para jest zwycięzcą testu laboratoryjnego. Badania wskazały też buty stosunkowo twarde i o małej amortyzacji, probacji także te o największej i najmniejszej kontroli pronacji.

Byla jeszcze lepsza analiza na pro-tescie, ale neistety platna, a temat nie interesuje mnie w takim stopniu by bulic za to ;)

Argen 27-03-2010 00:04

Cóż, według informacji wyborczej (Sey mnie zabije : d) buty kosztujące powyżej 95 USD zwiększyły prawdopodobieństwo kontuzji o 50 %! Badania obejmowały około 4000 maratończyków w Niemczech.

Pan i Wladca 27-03-2010 00:46

@up
yhy tak samo jak epidemia świńskiej grypy i gwarantowany rak po seksie oralnym... same bzdury, które manipulują społeczeństwem.

Pix888 27-03-2010 00:49

Coo mi tam spytam tutaj;). Mam taki problem, że chcę nabierać masy(grubnąć etc etc) a przy okazji jeszcze chciałbym rzeźbić brzuch. Czyli tłumacząc jak najprościej potrafię:
Chciałbym robić ćwiczenia na brzuch nie tracąc na masie. Czy to w ogóle jest możliwe? Od paru dni walczę z abs ale zastanawiam się czy najpierw nie dobić do wagi jaką chciałem+zapas powiedzmy 2 kg i dopiero ćwiczyć?
Oprócz tego wykonuję ćwiczenia na inne partie ciała ale z tym nie mam problemu;)

Sey 27-03-2010 07:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Argen (Post 2746049)
Cóż, według informacji wyborczej (Sey mnie zabije : d) buty kosztujące powyżej 95 USD zwiększyły prawdopodobieństwo kontuzji o 50 %! Badania obejmowały około 4000 maratończyków w Niemczech.

Ale popatrz dlaczego tak jest. Co ma tutaj do rzeczy cena ? Zwykle w tańszych butach jest to samo, co w tych markowych. Płacimy za markę, kolorystykę. Np. podkoszulki z małym znaczkiem na piersi kosztują 80 zł. Z wyjebanym na całą klatę znaczkiem Adidasa już 120. A w tej wybiórczej przedstawiony jakiś dziwny podział jest. Od 95 USD w góre szkodzą, więc ja sobie kupie za 94 i już moge śmigać bez obaw ?

Duch Niespokojny 27-03-2010 11:05

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pix888 (Post 2746051)
Coo mi tam spytam tutaj;). Mam taki problem, że chcę nabierać masy(grubnąć etc etc) a przy okazji jeszcze chciałbym rzeźbić brzuch. Czyli tłumacząc jak najprościej potrafię:
Chciałbym robić ćwiczenia na brzuch nie tracąc na masie. Czy to w ogóle jest możliwe? Od paru dni walczę z abs ale zastanawiam się czy najpierw nie dobić do wagi jaką chciałem+zapas powiedzmy 2 kg i dopiero ćwiczyć?
Oprócz tego wykonuję ćwiczenia na inne partie ciała ale z tym nie mam problemu;)

Ale w czym problem? Chcesz tłuszczyk zachować? :p Bo mięśni Ci przecież nie zeżre ;) A w ogóle, z tego co słyszałem, to ćwiczenia na mięśnie nie spalają tłuszczu, ale co czowiek, to inna opinia...
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Sey (Post 2746068)
Ale popatrz dlaczego tak jest. Co ma tutaj do rzeczy cena ? Zwykle w tańszych butach jest to samo, co w tych markowych. Płacimy za markę, kolorystykę. Np. podkoszulki z małym znaczkiem na piersi kosztują 80 zł. Z wyjebanym na całą klatę znaczkiem Adidasa już 120. A w tej wybiórczej przedstawiony jakiś dziwny podział jest. Od 95 USD w góre szkodzą, więc ja sobie kupie za 94 i już moge śmigać bez obaw ?

Ale zauważ, że nie napisano wcale, że w tańszych jest przeciwnie. Być może po prostu w ogóle ich nie testowano.
Zresztą, pewnie jest tak, że:
drogie buty sportowe - obowiązkowo z amortyzacją, a więc szkodzą
tańsze - róznie bywa, więc nie można jednoznacznie powiedzieć

Sey 27-03-2010 11:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Duch Niespokojny (Post 2746087)
Ale zauważ, że nie napisano wcale, że w tańszych jest przeciwnie. Być może po prostu w ogóle ich nie testowano.
Zresztą, pewnie jest tak, że:
drogie buty sportowe - obowiązkowo z amortyzacją, a więc szkodzą
tańsze - róznie bywa, więc nie można jednoznacznie powiedzieć

Teraz każde buty do biegania szczycą się swoją 'amortyzacją'. Butami bez amortyzacji możemy nazwać jedynie trampki. Każde poprzez gąbkę, gumę, czy inne technologie amortyzują.

Duch Niespokojny 27-03-2010 11:20

Trampki wymiatają ;) Ja już nawet do grania w nogę nie zawracam sobie d... kupowaniem korków, tylko w trampeksach ganiam :)

Ashlon 27-03-2010 12:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pix888 (Post 2746051)

Przedstawiles dwie drogi:
a) nie cwiczysz brzucha, nabierasz masy, dochodzisz do wagi X i zaczynasz cwiczyc brzuch,
b) cwiczysz brzuch, nabierasz mase, dochodzisz do wagi X i dalej cwiczysz brzuch.

Droga pkt. a jest zdecydowanie gorsza - nabierajac mase i nie cwiczac brzucha, zalejesz go po prostu tluszczem. Ciagle cwiczac brzuch i przybierajac na wadze zalejesz brzuch w pewnej czesci tluszczem, ale tez zbudujesz tam tkanke miesniowa, wzmocnisz miesnie itd.

Jednak ani jedna, ani druga droga nie zbuduje ci widocznego kaloryfera. Bedziesz go mial tyle, ze pod tluszczem. Zeby byl widoczny, nalezy w kolejnosci:
a) cwiczych brzuch i przybierac na masie
b) gdy osiagniesz odpowiednia dla ciebie wage, dalej cwiczych brzuch, wrzucic diete redukcyjna i robic cwiczenia aerobowe. Wtedy spadniesz z wagi o X kilo, ale miesnie zostana i stana sie widoczne.

Nie da sie budowac masy miesniowej przy jednoczesnym zrzucaniu tluszczu i uwidocznianiu miesni brzucha.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Argen

No wlasnie, maratonczycy - oni biegaja naprawde dlugo i na dlugie dystanse. Nie wiem, czy dla osoby biegajacej 1-2km raz na dwa dni bedzie mialo to wielkie znaczenie.

Argen 27-03-2010 21:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Sey (Post 2746068)

Głównie chodzi o to, że im droższe buty tym więcej bajerów mają itd. Oczywiście SAMA cena nie ma nic do rzeczy.

@PiW

Nie ma co porównywać tego do świńskiej grypy czy (haha) raka po oralnym. Zresztą atm adidasy itd wycofują się z tych bajerów w stylu amortyzacji. Jak chcesz to poczytaj troche o tym, napewno jest w tym troche prawdy. Im większa odległość od pięty do podłoża, tym gorzej.

#edit

Ja sam nie jestem do końca przekonany i już widziałem reklamy tych "zdrowych" butów. Jednakże, ziarnko prawdy w tym leży na pewno.

Duch Niespokojny 08-04-2010 09:55

Przebiegłem ostatnio 2,4km bez przystanków. Czuję się jak młody bóg :D

Sey 08-04-2010 19:40

Oj tam panowie, bieganie. MASA TO PODSTAWA !:D

Argen 08-04-2010 19:48

Ta - po pierwsze, zwiększ masę! : D

Eipiq 08-04-2010 21:00

Masa masą, ale zbyt tłusto też nie może być. :D

Choć sam jestem za hasłem "Zwiększ masę!". ;)

Duch Niespokojny 08-04-2010 21:11

No ja mam nadzieję tylko, że przez bieganie nie stracę na wadze, bo niewiele ze mnie wtedy zostanie ;)

Edwardo 08-04-2010 23:25

Ja przez święta schudłem 2kg :D Dziś się wazyłem to 73 :P Elegancko

Nari 08-04-2010 23:41

Huh? Ja wolę być szczupły i umięśniony niż szeroki 2x2 i przepakowany. Dlatego też utrzymuję swoje BMI w okolicach 21.
Ale jakoś tak się stało, że przez święta przytyłem 2 kg. I tak raz-dwa zgubię na ćwiczeniach ;-).

Edwardo 08-04-2010 23:49

Ja od poniedziałku znów masa na niemieckich specyfikach .Do lipca mam nadzieję ok. 8kg więcej ważyć.

Pan i Wladca 09-04-2010 13:07

ja mam 8dych przy 184cm i mi to póki co spokojnie wystarcza :>

spider-bialystok 09-04-2010 18:11

Dla mnie ideal sylwetki to Mirko Crocop Filipovic - zdjecie
Masywnie, niski bf i bardzo wysoka sprawnosc fizyczna (w przeciwienstwie do wspolczesnych kulturystow).

Serious Sam 09-04-2010 18:22

Kurde, to ja biegam, żeby schudnąć, a tu czytam, że wy przytyć chcecie. Czyż nie lepiej być szczupłym?

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 13:00.