Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Wegetarianizm (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=154455)

Juzefek 09-10-2009 14:53

"Zginiecie z głodu patrząc na tłustą świnię".

Albertus 09-10-2009 16:56

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kowek (Post 2662848)
Wyrwij marchewkę, a poderżnij gardło dla świni - co zostawi większy ślad w twojej psychice? ;)

wyrwanie marchewki to będzie zwykła czynność taka jak umycie rak czy zjedzenie kanapki.

natomiast poderzniecie gardła dla świni zależy co to za świnia , jak by mnie zdenerwowała to na pewno zrobił bym to z radością ,a taka zwykła niewinna to trochę szkoda by było.

--Cienius-- 09-10-2009 18:48

To normalna rzecz ekologia tak jest skontruowana ze drapiezniki ograniczaja liczbe producentow i koniec Amciu Amciu a i tak swieza piers z kurczaka jest ZAJEBISTa bez zadnych zylek chrzastek samo zajebiste miesko :) Do tego swieze ziemniaczki i mizeria i yeah yeah

Vasudanin 09-10-2009 19:01

Cytuj:

Btw. ktoś pytał czemu wegetarianie nie jedzą mięsa?
Są różne powody:
-dla zdrowia

Zjedzenie mięska jest czasami zdrowsze od wpierdzielenia pietruszki. : )

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus
jak by mnie zdenerwowała

Zjadłaby Ci pracę domową? :cup:

Beh0lder 09-10-2009 19:23

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vasudanin (Post 2663131)
Zjedzenie mięska jest czasami zdrowsze od wpierdzielenia pietruszki. : )

Omg zależy czego organizm potrzebuje.:(

Otakuma 09-10-2009 19:59

Cytuj:

Wyrwij marchewkę, a poderżnij gardło dla świni - co zostawi większy ślad w twojej psychice? ;)

Nie widzę za bardzo związku z wegetarianizmem :/. Istnieją takie zawody jak rzeźnik, a istnieją właśnie po to żeby ludzie nie musieli osobiście zabijać swojego schabowego. I możesz mi wierzyć że dla rzeźnika zabić zwierze przeznaczone na ubój jest równie bezstresowe jak wyrwanie marchewki. Btw. Świnią nie podrzyna się gardła tylko wbija nóż w serce :P.

Gordorczyk 09-10-2009 20:21

Nawet Bóg powiedzial ze wszystko co jest na ziemi ma służyć dla ludzi, tak wiec jedzienie miesa jest ok

Corgar Frizz 09-10-2009 20:39

Jeśli nie jesz mięsa, bo uważasz że to jest dla ciebie zdrowe... Gratuluję silnej woli. Jeśli ci nie smakuje, no cóż o gustach się nie dyskutuje. Ale jeśli dodajesz do tego jakieś ideologie, to imo coś jest nie tak.

To są tylko zwierzęta. Ba, zwierzęta przeznaczone na mięsa. Nie ma potrzeby z naszej strony okazywania im jakichkolwiek uczuć. Jedyne to im się należy to w miarę bezbolesna i bezstresowa śmierć.
A odrzucenie mięsa jedynie dla ratowania życia zwierząt jest totalną mrzonką. To że odmówisz sobie mięsa nie uratuje żadnego zwierzęcia. :)

Corgar Frizz

Litawor 09-10-2009 20:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Corgar Frizz (Post 2663204)
To są tylko zwierzęta.

Tak jak i my.
Cytuj:

Ba, zwierzęta przeznaczone na mięsa.
Przeznaczone przez ludzi.
Cytuj:

Nie ma potrzeby z naszej strony okazywania im jakichkolwiek uczuć. Jedyne to im się należy to w miarę bezbolesna i bezstresowa śmierć.
Bezstresowa śmierć jak najbardziej, chociaż często nawet tego nie dostają. A co z bezstresowym życiem? To już im się wg Ciebie nie należy?
Cytuj:

A odrzucenie mięsa jedynie dla ratowania życia zwierząt jest totalną mrzonką. To że odmówisz sobie mięsa nie uratuje żadnego zwierzęcia. :)
A myślisz, że producęci mięsa siedzą w swoim fachu w ramach hobby? Przemysł istnieje, bo jest popyta. Nie ma popytu, zmniejsza się produkcja.

Ja nie jestem wegetarianinem, ale doskonale rozumiem ludzi, którzy wybierają taką dietę ze względów etycznych.

Kele 09-10-2009 21:42

Rozumieć =/= uważać za mądre. Ja też rozumiem wegetarian wybierających taką dietę ze względu na ideologię, chociaż średnio mnie to przekonuje.

Juzefek 09-10-2009 21:51

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Otakuma (Post 2663181)
Btw. Świnią nie podrzyna się gardła tylko wbija nóż w serce :P.

A mi się zdaje, że istnieją takie "fajne" maszynki które pieszczą świnki prądem, no chyba, że mówimy o domowym uboju :P

Corgar Frizz 10-10-2009 01:20

Cytuj:

Tak jak i my.
I tak i nie. W teorii człowiek jest zwierzęciem, nie uważasz jednak że daleko bardziej rozwiniętym? Poza tym rozmawiamy teraz o "żywym kotlecie", więc nie sądzę że takie porównanie jest na miejscu.

Cytuj:

Przeznaczone przez ludzi.
W innym przypadku te zwierzęta nie mają racji bytu.

Cytuj:

A myślisz, że producęci mięsa siedzą w swoim fachu w ramach hobby? Przemysł istnieje, bo jest popyta. Nie ma popytu, zmniejsza się produkcja.

Ja nie jestem wegetarianinem, ale doskonale rozumiem ludzi, którzy wybierają taką dietę ze względów etycznych.
Walczyć można, ale nie w taki sposób. Samotnie niewiele się zdziała. Jesteś przeciwny spożywania mięsa? Wstąp do organizacji sprzeciwiającej się temu. Siła jest w masie, sam jesteś nic nieznaczącym krzykaczem.

Cytuj:

Rozumieć =/= uważać za mądre.
Wyjąłeś mi to z ust.

Corgar Frizz

Beh0lder 10-10-2009 01:29

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gordorczyk (Post 2663197)
Nawet Bóg powiedzial ze wszystko co jest na ziemi ma służyć dla ludzi, tak wiec jedzienie miesa jest ok

Omg , jak widac mozgu na ziemi nie ma.
Cytuj:

I tak i nie. W teorii człowiek jest zwierzęciem, nie uważasz jednak że daleko bardziej rozwiniętym? Poza tym rozmawiamy teraz o "żywym kotlecie", więc nie sądzę że takie porównanie jest na miejscu.
Ale dalej zwierzeciem ... bo jezeli nie to biale nie jest biale a czarne nie jest czarne.
Cytuj:

Wlasnie o to chodzi.

Cytuj:

Walczyć można, ale nie w taki sposób. Samotnie niewiele się zdziała. Jesteś przeciwny spożywania mięsa? Wstąp do organizacji sprzeciwiającej się temu. Siła jest w masie, sam jesteś nic nieznaczącym krzykaczem.
Zakladajac ze codziennie jesz mieso nie jedzac go uratowalbys conajmniej jednego zwierzaka dziennie (poprzez brak popytu)

spider-bialystok 10-10-2009 01:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kowek (Post 2662904)
Jeśli nie widzisz różnicy między marchewką a świnią no to congratulations.

Cytujesz moja wypowiedz, a gadasz o czyms zupelnie innym.
Pisze wyraznie, ze zarowno swinia jak i marchewka to organizmy zywe. Nic ponad to.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kowek
Poza tym po czym stwierdzasz brak logiki nie znając kogoś?

:D
Przeczytaj definicje slowa 'logika' i zastanow sie jak idiotyczne zdanie wlasnie napisales :D

Litawor 10-10-2009 01:55

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Corgar Frizz (Post 2663450)
W teorii człowiek jest zwierzęciem

W praktyce również.
Cytuj:

nie uważasz jednak że daleko bardziej rozwiniętym?
Pod względem układu nerwowego człowiek jest najbardziej rozwiniętym zwierzęciem.
Cytuj:

Poza tym rozmawiamy teraz o "żywym kotlecie", więc nie sądzę że takie porównanie jest na miejscu.
Nie rozumiem, o czym Ty mówisz. Ja nie mówię o kotlecie, ja mówię o żywych, czujących istotach. Jak Ty, ja, być może Twój pies (chociaż wątpię, żebyś miał jakieś zwierzę), czy jak świnia.
Cytuj:

No i dobrze. Brak egzystencji byłby dla nich nieraz lepszy niż ta, której doświadczają.

Cytuj:

Chyba nawet wg tego, co powiedziałeś, podstawą pozostaje niejedzenie mięsa.

Cytuj:

Corgar Frizz
Widzimy wszyscy Twój nick.

Corgar Frizz 10-10-2009 01:56

@Beh0lder
Ależ prawie nic nie jest w pełni czarne, czy białe. Jak już jesteśmy przy kolorach, to wszystko jest w odcieniach niemal szarości, a czerń i biel to rzadkość.
Ale jeśli się upierasz, to przyznam ci rację. Człowiek jest zwierzęciem. Tylko powiedz mi jak wiele ma wspólnego z krową, czy świnią przeznaczoną na mięso?

Cytuj:

Zakladajac ze codziennie jesz mieso nie jedzac go uratowalbys conajmniej jednego zwierzaka dziennie (poprzez brak popytu)
Nie, po prostu nie zjadłbyś cząstkowej części hipotetycznego, uratowanego przez ciebie zwierzęcia.

@Litawor
Mam kota i jestem do niego bardzo przywiązany. Ba, traktuję go jak członka rodziny.

Wracając do naszych ukochanych "żywych kotletów" Dla mnie, to tylko żywy kotlet. Istnieje tylko z pewnego powodu. Jak szafka, długopis czy mydło. I nie widzę powodu żeby okazywać jej jakichkolwiek uczuć.
Inną sprawą jest traktowanie zwierząt. W tym wypadku jestem całkowicie przeciwny sadyzmowi.

Cytuj:

ja mówię o żywych, czujących istotach
Instynkt samozachowawczy, nic więcej.

Cytuj:

Widzimy wszyscy Twój nick.
To teraz widzicie lepiej.

Cytuj:

Chyba nawet wg tego, co powiedziałeś, podstawą pozostaje niejedzenie mięsa.
Owszem, ale w dalszym ciągu nie rozumiem po co na siłę humanizować coś, czego przeznaczeniem jest talerz. A właśnie to jest waszym najważniejszym argumentem.

Cytuj:

Brak egzystencji byłby dla nich nieraz lepszy niż ta, której doświadczają.
Tak, ale jestem małym, złym, ohydnym człowieczkiem, który potrzebuję kawałek mięsa na obiad. Ba, mam nawet czelność odebraniu krowie prawa do życia.

Corgar Frizz

Kowek 10-10-2009 12:30

Cytuj:

Pisze wyraznie, ze zarowno swinia jak i marchewka to organizmy zywe. Nic ponad to.
Ale różnica jest ogromna, mój Drogi. ;) Natomiast logiki nie będę komentował, nie wiem po czym to stwierdzasz po prostu.
Cytuj:

Niektórzy wolą robić coś dla siebie i świata sami. ;) Ograniczenie może jest bardzo, bardzo, bardzo małe... ale jest.
Cytuj:

Tak, ale jestem małym, złym, ohydnym człowieczkiem, który potrzebuję kawałek mięsa na obiad. Ba, mam nawet czelność odebraniu krowie prawa do życia.
Nikt nie mówi, że jesteś zły. Mi nie przeszkadza, że ktoś je mięso, rozumiem go, ale nigdy nie spotkałem się z czymś takim, że roślina i mięso to to samo - toć żyje etc. No tak, żyje... tylko, że roślina raczej nie posiada takich uczuć jak zwierzę, a to jest zasadnicza różnica.

Według mnie ta dyskusja i tak donikąd nie prowadzi, nie wiem po co piszę :F

Tharion 10-10-2009 14:27

Cytuj:

Bezstresowa śmierć jak najbardziej, chociaż często nawet tego nie dostają. A co z bezstresowym życiem? To już im się wg Ciebie nie należy?
Jakby wszyscy w*******ali trawe to by te zwierzęta się nawet nie urodziły, tak przez jakiś czas żyją i może są "szczęśliwe".

Cytuj:

No i dobrze. Brak egzystencji byłby dla nich nieraz lepszy niż ta, której doświadczają.
Wątpie.

Litawor 10-10-2009 17:13

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Corgar Frizz (Post 2663458)
Mam kota i jestem do niego bardzo przywiązany. Ba, traktuję go jak członka rodziny.

I myślisz, że akurat on coś odczuwa?
Cytuj:

Wracając do naszych ukochanych "żywych kotletów" Dla mnie, to tylko żywy kotlet. Istnieje tylko z pewnego powodu. Jak szafka, długopis czy mydło. I nie widzę powodu żeby okazywać jej jakichkolwiek uczuć.
Tak samo naziści myśleli o Żydach.

Cytuj:

Instynkt samozachowawczy, nic więcej.
A na jakiej podstawie tak twierdzisz? Nie ma żadnych biologicznych podstaw, żeby sądzić, że odczucia zwierząt różnią się znacznie od naszych.

Cytuj:

Owszem, ale w dalszym ciągu nie rozumiem po co na siłę humanizować coś, czego przeznaczeniem jest talerz. A właśnie to jest waszym najważniejszym argumentem.
"Humanizować" to nie najlepsze słowo w tym przypadku. A ogólnie to tych dwóch zdań nie rozumiem.

Cytuj:

Odebranie prawa do życia jest z mojego punktu widzenia mniej istotne niż odebranie prawa do godnego życia (i śmierci). To z tego względu rozważałem przez pewien czas zaprzestanie jedzenia mięsa.

sphinx123 10-10-2009 17:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gordorczyk (Post 2663197)

Powiedział także wiele ciekawszych rzeczy, na które ludzkość raczej nie zwraca na codzień uwagi, więc argument z dupy </3

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 06:52.