![]() |
Ale co jest niby nierealne? Okresl sie. Albo tak albo nie.
@Bambuko Panstwo zmusza, a ty to popierasz, z tego co piszesz. Cytuj:
Co do chaosu i bezprawia - trudno mi sobie wyobrazic wiekszy chaos i bezprawie niz okradanie ludzi (podatki), karanie ich za samoobrone i zamykanie w wiezieniach za narkotyki. |
Cytuj:
Cytuj:
pozwole sobie zacytować Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
do czego zmusza państwo? komu masz służyć? mi nikt nie rozkazuje.
|
Cytuj:
Cytuj:
Zycie pokazuje co innego - im mniej wtracania sie panstwa, tym ludzie lepiej "dzialaja" (co za durne okreslenie, ludzie maja zyc, a nie dzialac jak roboty) Cytuj:
Cytuj:
Sprobuj nie zaplacic haraczu (cla) na granicy - panstwo wlepi ci kare, a jak jej nie zaplacisz (bo niby z jakiej racji?) to w koncu mozesz pojsc siedziec, ew komornik cie okradnie z dobytku. Sprobuj zazyc niedozwolona substancje na wlasnym terenie - panowie w mundurach moga cie zamknac. Panstwo okrada z ponad 70% dochodow. Mam dalej wymieniac? |
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
i pokaż mi źródło o tych 70%. |
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Teraz mamy panstwa mniej i bardziej zamordystyczne i na ich przykladzie wszystko ladnie widac. Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Sam ZUS to 900zl dla wlascicieli firm, do tego dolicz dochodowy, VAT (najczesciej 22%), cla, akcyzy, oplaty typu paliwowa, podatek spadkowy, od wygranej, od nieruchomosci, od psa i cala MASA innych, ktore podam jutro. |
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
1. Nie zrozumiałeś pytania 2. Chcesz je celowo pominąć sam wybierz tą którą uważasz za mniej kompromitującą |
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
edit: ładnie ci pogrubiłem żebyś tego nie pominął jak to masz w zwyczaju |
Na świecie jest tylu popaprańców, że nie ma szans aby społeczność wytrzymała bez prawa.
Wyobrażam sobie sytuację fikcyjnego 'państwa' U (od utopia), w którym nie ma ani policji, ani wojska, ani żadnego pisanego prawa. Zgadnijcie, co zrobiliby drobni (i ci mniej drobni) przestępcy z innych krajów na wieść o powstaniu takiego 'państwa'? Tak właśnie, przenieśliby się tam czym prędzej. Jednym słowem po pewnym czasie zrobiłoby się tam dość nieprzyjemnie, a normalni ludzie pouciekaliby. Można oczywiście zamknąć granice, ale to już jest zakaz, który odebrałby 'państwu' U status 'całkiem wolnego'. |
Generalnie libertarianizm czy anarchia to piękne idee, ale biorąc pod uwagę mentalność ludzi - kompletnie nierealne.
|
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
@EDIT Cytuj:
|
czyli kto ma więcej pieniędzy i stać go na ochroniarzy, ten jest szeryfem na swoim terenie i dyktuje prawo.
|
@Spider
Sam jesteś rozkapryszonym dzieckiem. Przypominam że zakładająć konto zaakceptowałeś dobrowolnie regulamin, który między innymi zabrania tworzenia nowych kont. Nie ukrywam też czemu dostałeś bana. Bana dałem za ponowne określenie ludzi z innymi poglądami mianem faszystów. Jak bardzo chcesz, odblokuje posta i wrzucę screena. Nie blokowałem Ci możliwości napisania PW. Jeśli nie mogłeś tego zrobić, trzeba było pisać do bosala, na maila naprzykład. Moje gg też jest w profilu dostępne, więc miałeś jak się skontaktować. Nie rób z siebie większej ofiary niż jesteś. |
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
PS: Tak właśnie by skończyła wasza minarchia, zdominowana przez tych których stać na bezwzględne narzucenie swojej woli siłą. Pierwszy lepszy miliarder mógłby zgarnąć całą władzę. Wtedy byście zatęsknili za państwem demokratycznym. @down: zacznijmy chłopczyku od tego że nawet ten naczelny libertarianin tego forum mylił te pojęcia |
Mylisz pojęcia chłopcze, to nie minarchia, a anarchia. Minarchiści chcą pozostawić sądy, policje,wojsko, niezbędną administracje.
|
spider mówił o policji czy wojsku, ale był za całkowitym brakiem podatków. więc jak?
|
na poczatku nie chcialo mi sie wtracac, bo on juz w jakas skrajnosc popadl z minarchizmu w anarchie.
Sam jestem minarchista i wiem, że glupotą jest likwidacja wojska itd, wiem, że muszą być jakies podatki (chociażby minimalne). |
| Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 09:13. |