Cytuj:
Oryginalnie napisane przez eerion
(Post 2346889)
Widać, przez rząd Holenderski jest uznawana za narkotyk "miękki"
To takie są tam dozwolone.
|
I jest to prawidłowy termin. Twardymi narkotykami określa się z reguły te, które wywołują fizyczne uzależnienie (morfina, heroina, amfetamina itp.). Chociaż i tam polityka ta nie jest zbyt konsekwentna, gdyż np. LSD, związek bardzo podobny do psylocybiny jest tam nielegalny (pewnie ze względu na to, że to syntetyk).
Cytuj:
(Post 2346889)
Już wcześniej o tym pisałem. Jakoś nie żyjemy w państwie ćpunów. Za to ja miałem okazje widzieć jak ludzie szybko przyśpieszali z ilością palonej marihuany. Dziwnie, że jakoś nie ma takiego problemu z alkoholem (poza przypadkami, które opisałem w poprzednich postach)
|
W państwie ćpunów nie żyjemy, ponieważ alkoholizm nie jest określany u nas jako ćpanie. "Ludzie szybko przyśpieszali z ilością palonej marihuany" - mogły to być jednostkowe przypadki (ilu znasz ćpunów?), ale tak, również mogli się uzależnić. Tylko, że konsekwencje tego są znacznie mniejsze niż uzależnienie od alkoholu.
Cytuj:
(Post 2346889)
Nie chodziło mi o danie innej definicji tego samego (Aha. I ostatni link mi nie działa. Dobrze zlinkowałeś?)
|
http://hyperreal.info/node/400
Teraz powinien działać. Ale jeśli ten artykuł Cię nie zadowoli, to ja pasuje.
Cytuj:
(Post 2346889)
Przeczytaj dokładniej i odpowiedz jeszcze raz.
|
Przeczytałem i nadal nie wiem co robić. "Dawka i ciekawostki". OK, tylko po co? Wątpisz w te zaburzenie, w to, że mogą pojawić się jakieś urojenia?
Cytuj:
(Post 2346889)
To jest zupełnie inna rozmowa, ponieważ mikstury, które robią z tych halucynogenów (i tym podobnych) mają cel hm... "religijny". I zupełnie z kwestią uzależnienia czy handlu są niepowiązane.
|
Niekoniecznie muszą mieć cel religijny w przypadku, gdy jakichś 14 - latek natknie się w lesie (muchomor czerwony) czy łące (łysiczka) na jedną z wielu "magicznych roślinek". Masz rację, z uzależnieniem czy handlem za wiele to wspólnego nie ma, dlatego wrzucanie tych subst. do jednego wora z nalepką "uzależnienie i śmierć" nie jest rzeczą racjonalną.
Cytuj:
Wszystko jest dla ludzi... madrych ludzi.
|
Dla głupich też, niestety.
PS Nieco pogubiłem się w tym, jeśli chcesz kontynuować dyskusję, lepiej by było, gdybyś podał proste, konkretne pytania. Tak będzie przejrzyściej.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Duch Niespokojny
(Post 2346890)
Wówczas każdy system rządów jest dobry (pomijając oczywiście faszyzm, narodowy socjalizm itp. systemy, które z założenia są przeznaczone dla idiotów).
|
Czyli socjalistów.
Cytuj:
(Post 2346890)
Zresztą, jestem niezmiernie ciekaw jak zwolennicy systemu dyktatorskiego w ogóle wyobrażają sobie jego wprowadzenie.
|
A może monarchia konstytucyjna, a nie dyktatura? Król i tak za bardzo by nie "szalał", gdyż ograniczało by go prawo, konstytucja stojąca ponad nim.
Cytuj:
(Post 2346890)
Zły rząd/sejm można odwołać albo przeczekać i wybrać lepszy. Ze złym dyktatorem to za bardzo nie przejdzie...
|
Można go obalić... Wiem, że to żaden argument, tak tylko mi się napisało :)