Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   80 Pytań, Które Zrobią Z Ciebie Ateistę (rzekomo) (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=200364)

Fred_Flintston 13-12-2008 18:41

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Parys (Post 2375352)
Dobra to teraz taka sytuacja. Rok 39', ściana wschodnia. Na granicy tylko żołnierze KOPu z rodzinami. Wchodzą sowieci. Mordują kogo popadnie, byle by był polakiem. O co walczysz?

Chyba jasne, że o przeżycie?
W jaki sposób - to tylko jego sprawa. W tej konkretnej sytuacji nikt normalny nie próbowałby się układać z Rosjanami.

Cytuj:

Mówisz, że to nie zależy od ilości pokoleń - czyli pod zaborami byłoby Ci obojętne czy mówisz po rosyjsku czy po polsku, czy jeszcze może po turecku. I po odzyskaniu niepodległości, wolności słowa - nie poszedłbyś walczyć w jej ponownej obronie?

Dla mnie ważne jest to, czy władza spełnia moje wyobrażenie o państwie (nie będę tu go wypisywał). Jeśli tak - nie ma dla mnie znaczenia, czy rządzi Polak, Niemiec czy Holender.

Duch Niespokojny 13-12-2008 18:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2375350)
Myślę, że w moim wypadku jest to całkowicie niezależne od kraju, w którym żyję/mógłbym żyć i od ilości pokoleń od wojny. Po prostu oddawanie życia za abstrakcyjną wartość, jaką jest ojczyzna (co innego jak trzeba siebie/bliskich bronić) jest dla mnie pomysłem absurdalnym.

W jaki sposób chciałbyś obronić swoich bliskich np. przed armią rosyjską? Tutaj niestety potrzebna jest organizacja na wyższym szczeblu (czyli państwa albo i wyżej - sojuszu) i choć oddawanie życia za kogoś kto mieszka 500km dalej i nawet nie wie o twoim istnieniu wydaje się absurdem, to poniekąd leży właśnie w twoim interesie (może "w twoim interesie" to niezbyt trafne sformułowanie, ale wiadomo o co chodzi).

Parys 13-12-2008 18:47

@Vil
Żyj i rób tak, żeby się nie przewracali (nic personalnego). Niech każdy żyje tak, żeby się nie przewracali - wtedy byłoby pięknie.
@Fred_Flintston
Wyrywasz zdanie z kontekstu, doczytaj następne. Walczyć o przeżycie można też spieprzając z Polski.
Przywołałem konkretny przykład - zaborów. Chyba, że Ci odpowiada to, że wpada Niemiec i mówi: "Koniec z językiem polskim i polską tradycją, teraz wszystko ma być niemieckie".
Tobie jest obojętne, czy żyjesz w Polsce - mi nie. Wiadomo, że gdybym urodził się gdzie indziej, to pewnie inaczej bym mówił.

Fred_Flintston 13-12-2008 18:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Parys (Post 2375394)
wpada Niemiec i mówi: "Koniec z językiem polskim i polską tradycją, teraz wszystko ma być niemieckie".

Tutaj na przejście pod niemiecką kuratelę bym się nie zgodził, gdyż dobre państwo (w moim rozumieniu) nie żąda od obywateli takich postulatów (zakaz używania j. polskiego np.).

Lasooch 13-12-2008 18:52

Cytuj:

Dobra to teraz taka sytuacja. Rok 39', ściana wschodnia. Na granicy tylko żołnierze KOPu z rodzinami. Wchodzą sowieci. Mordują kogo popadnie, byle by był polakiem. O co walczysz? Nie walczysz do momentu, aż ktoś Ci zabije kogoś bliskiego? Dobrze, że dodałeś, że ta wartość jest abstrakcyjna tylko dla Ciebie. Wybacz, ale życzę światu jak najmniej ludzi o takich poglądach. Mówisz, że to nie zależy od ilości pokoleń - czyli pod zaborami byłoby Ci obojętne czy mówisz po rosyjsku czy po polsku, czy jeszcze może po turecku. I po odzyskaniu niepodległości, wolności słowa - nie poszedłbyś walczyć w jej ponownej obronie?

A jakby było bardzo dużo takich ludzi jak ja, to by się po prostu zatarły różnice między narodami. Przestałby istnieć abstrakcyjny podział na państwa. I nie doszłoby do wojny, bo Stalin czy inny Hitler po prostu nie mieliby odpowiedniej władzy nad swoimi krajami.

@reszta wypowiedzi i Duch: Cóż, nie ukrywam, że jeśli miałbym możliwość to uciekł bym z Polski zamiast o nią walczyć. Chociaż oczywiście jeśli miałbym do wyboru tylko albo kulę w łeb albo kulę w łeb w obronie ojczyzny, wybrałbym to drugie, bo zawsze warto coś przed śmiercią dla kogoś zrobić. Ale na pewno bym się do walki nie pchał, a tym bardziej do powstań.

Parys 13-12-2008 18:58

"A jakby było bardzo dużo takich ludzi jak ja, to by się po prostu zatarły różnice między narodami. Przestałby istnieć abstrakcyjny podział na państwa. I nie doszłoby do wojny, bo Stalin czy inny Hitler po prostu nie mieliby odpowiedniej władzy nad swoimi krajami."
Anarchista, prawda? Jeden wielki chaos by był, brak państwa-brak policji. Każdy by mógł wejść do sklepu, zajebać i wyjść i nic mu nie grozi. Nie ma państwa - nie ma systemu kar. To jest całkowicie bezsensowne. Jakiego języka byś używał? A co z czarnymi i żółtymi. Nie zatrzesz różnicy rasowej.

Lasooch 13-12-2008 19:00

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Parys (Post 2375407)
Anarchista, prawda? Jeden wielki chaos by był, brak państwa-brak policji. Każdy by mógł wejść do sklepu, zajebać i wyjść i nic mu nie grozi. Nie ma państwa - nie ma systemu kar. To jest całkowicie bezsensowne. Jakiego języka byś używał? A co z czarnymi i żółtymi. Nie zatrzesz różnicy rasowej.

Nie, nie jestem anarchistą. Ale wolałbym świat inaczej ułożony, z mniejszą władzą państwa (bez czegoś takiego, że jeden kmiocik stwierdzi, że trza mu ropy i najedzie inny kraj - żeby jakby chciał, to mu społeczeństwo nie pozwoliło). Najlepiej bez wojsk. Ale to niemożliwe, bo jak jeden sobie zrobi wojsko, to wszyscy inni będą musieli ; )

I tak, zdaję sobię sprawę, że świat bez państw jest niemożliwy. Gdyby ludzie mieli inną mentalność to pewnie byłbym anarchistą, tho.

Jak - jeśli - odpowiesz, to nie czekaj na odpowiedź, bo mnie nie ma (widzę, że obserwujesz temat ; p). Odpowiem jak wrócę.

K.Jay 13-12-2008 19:04

Cytuj:

Czy Adam i Ewa mieli pępki?
Oni nie istnieli. A nawet jakby istnieli to by nie mieli pępków, bo musieli by mieć matkę i ojca, a jak powszechnie wiadomo to Bóg ich "stworzył". :D
@topic
A żeby zrobić z siebie ateistę, nie trzeba zadawać sobie pytań, tylko podejść do tego od strony nauki.

K.Jay

Nari 13-12-2008 19:40

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2375412)
Nie, nie jestem anarchistą. Ale wolałbym świat inaczej ułożony, z mniejszą władzą państwa (bez czegoś takiego, że jeden kmiocik stwierdzi, że trza mu ropy i najedzie inny kraj - żeby jakby chciał, to mu społeczeństwo nie pozwoliło). Najlepiej bez wojsk. Ale to niemożliwe, bo jak jeden sobie zrobi wojsko, to wszyscy inni będą musieli ; )

I tak, zdaję sobię sprawę, że świat bez państw jest niemożliwy. Gdyby ludzie mieli inną mentalność to pewnie byłbym anarchistą, tho.

Tyle, że na ogół kraj tworzą ludzie. Ludzie z potrzeby instynktownej muszą się grupowac i miec przywódcę. Patrz historię- z początku były rodziny, wsie, osady, miasta i państwa co dopiero. I pomiędzy każdymi były wojny O.o. Tyle, że różniła się skala, choc ja wolę jedną wojnę po, dajmy na to, 5 mln ludzi niż 500 000 po 10 :>.

Piotrek Marycha 13-12-2008 19:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil (Post 2375031)
Moznaby sie spierac czy aby cywilizacja rzymska nie zdlawilaby islamu w zarodku, gdyby nie zostala sama rozsadzona od srodka przez chrzescijanstwo.

jak żyje jeszcze takiego rzekomego powodu upadku cesarstwa nie slyszałem o.O
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2375268)
Powstanie Warszawskie to zły przykład, niepotrzebna śmierć wielu ludzi i zniszczenie stolicy.

no patrz, pewnie nie byli jasnowidzami i nie wywróżyli sobie jak sie potoczy powstanie ;/
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Fred_Flintston (Post 2375342)
W dzisiejszym świetle powstanie jawi się jako niepotrzebne. Nie miało większej wagi militarnej ani politycznej.

w dzisiejszym świetle można powiedzieć że zwyciestwo Powstania miałoby takie znaczenie jak Bitwa Warszawska w wojnie Polsko - Bolszewickiej, zmieniłaby historię o 180 stopni

...a większej wagi nie miała bo sie nie udało... proste chyba nie?

Frapper 13-12-2008 20:12

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Piotrek Marycha (Post 2375485)
...a większej wagi nie miała bo sie nie udało... proste chyba nie?

Nie udalo sie, fakt. Ale w tym kraju nie wazne czy sie uda, czy nie - walczyli. medale i hołd do konca swiata trzeba im oddawac.

nie myslicie, ze zrobil sie zajebisty offtop?

Fred_Flintston 13-12-2008 21:30

Cytuj:

w dzisiejszym świetle można powiedzieć że zwyciestwo Powstania miałoby takie znaczenie jak Bitwa Warszawska w wojnie Polsko - Bolszewickiej, zmieniłaby historię o 180 stopni

Ach, to dokładnie co by zmieniło? Powstał by rząd polski i przeprowadziłby wolne, nieskrępowane wybory na zasadzie powszechnego głosowania?

O Jałcie słyszałeś?

Duch Niespokojny 13-12-2008 22:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2375399)
@reszta wypowiedzi i Duch: Cóż, nie ukrywam, że jeśli miałbym możliwość to uciekł bym z Polski zamiast o nią walczyć.

A co jeśli nie miałbyś już gdzie uciekać i obudziłbyś się z ręką w nocniku, bo wszyscy, u których boku mógłbyś walczyć nie żyją już lub są w niewoli? Nie żałowałbyś wtedy swojej decyzji? Oczywiście twoja decyzja nic by nie zmieniła - zachowanie jednostki nie przeważyłoby szali na żadną ze stron, ale gdyby już więcej ludzi rozumowało podobnie do ciebie, opanowanie świata przez np. komunizm czy faszyzm byłoby dziecinnie proste...
Cytuj:

Anarchista, prawda? Jeden wielki chaos by był, brak państwa-brak policji. Każdy by mógł wejść do sklepu, zajebać i wyjść i nic mu nie grozi. Nie ma państwa - nie ma systemu kar. To jest całkowicie bezsensowne. Jakiego języka byś używał?

Nie chodzi o brak państwa - władz, tylko brak tożsamości narodowej, brak poczucia wspólnoty z własnym narodem, ale jednocześnie izolacji od wszystkich innych. Świat byłby lepszy, gdyby każdy uważał się za jego obywatela, a nie obywatela danego kraju.
Cytuj:

A co z czarnymi i żółtymi. Nie zatrzesz różnicy rasowej.

Nie rozumiem o co chodzi w tym stwierdzeniu.
Cytuj:

jno patrz, pewnie nie byli jasnowidzami i nie wywróżyli sobie jak sie potoczy powstanie ;/

Owszem, wywróżyli. Powstanie nie miało szans sukcesu i każdy to wiedział. Chodziło o co innego - pokazanie światu, że Polacy nadal walczą z okupantem i że to nie Rosjanie nas wyzwalają, ale jedynie pomagają nam samym się wyzwolić. Nikt jednak nie wywróżył, że Ruscy sobie spokojnie poczekają aż powstanie upadnie (choć pewnie i to można było przewidzieć)...

Piotrek Marycha 13-12-2008 23:20

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Fred_Flintston (Post 2375693)
Ach, to dokładnie co by zmieniło? Powstał by rząd polski i przeprowadziłby wolne, nieskrępowane wybory na zasadzie powszechnego głosowania?

O Jałcie słyszałeś?

co innego mieć pozycje państwa które samo się wyzwoliło , a bycie "wyzywolonym" przez kogoś, kto akurat na nieszczescie ma najwiecej do powiedzenia

o planie "Burza" słyszałeś?
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Duch Niespokojny (Post 2375795)
Owszem, wywróżyli. Powstanie nie miało szans sukcesu i każdy to wiedział. Chodziło o co innego - pokazanie światu, że Polacy nadal walczą z okupantem i że to nie Rosjanie nas wyzwalają, ale jedynie pomagają nam samym się wyzwolić. Nikt jednak nie wywróżył, że Ruscy sobie spokojnie poczekają aż powstanie upadnie (choć pewnie i to można było przewidzieć)...

nikłe, ale miało szanse, zwłaszcza gdyby alianci (a od biedy nawet i ruscy) nam pomogli

Vil 14-12-2008 00:12

schodzicie z tematu.

Granteon 14-12-2008 12:32

Te pytania są bez sensu. Na wszystkie pytania jest sensowna odpowiedź...

Mapa_Europy 14-12-2008 13:20

Te pytania są stwoczone na ilość nie na jakość. Malo przekonujące.
A z tematu zeszliscie ostro. Załóżcie inny.

Erhion 14-12-2008 15:20

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Granteon (Post 2376433)
Te pytania są bez sensu. Na wszystkie pytania jest sensowna odpowiedź...

O to ciekawe.

To ja proszę o te sensowne odpowiedzi.

Fred_Flintston 14-12-2008 15:21

@UP
http://forum.tibia.pl/showpost.php?p...3&postcount=11

Erhion 14-12-2008 15:29

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Fred_Flintston (Post 2376716)

Hej Fred przyjrzyj się:

Cytuj:

Na wszystkie pytania jest sensowna odpowiedź...

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 12:57.